Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2015 19:13 - САЩ, РУСИЯ, КИТАЙ КОНКУРЕНТИ В ПРОДАЖБИТЕ НА ОРЪЖИЕ.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1682 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 30.12.2015 00:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

САЩ, РУСИЯ, КИТАЙ КОНКУРЕНТИ В ПРОДАЖБИТЕ НА ОРЪЖИЕ.

В Близкия изток Русия винаги е търсила равновесието във връзките си с
Израел и Палестинските територии. Приемането на декларацията на Хамас през 2006 г. показва Русия като страна, търсеща международното си признание след унижението от разпада на съветския режим и от „демократичните революции”, осъществени в предишната и сфера на влияние. Дори с риск да влошат партньорството си с Израел, евентуални доставки на руски системи за въздушна защита за Сирия, се вписват в геополитическата стратегия, осъществявана от Москва. И все пак обещаващите двустранни връзки с Израел в областта на енергетиката, информатиката и телекомуникациите се противопоставят на конкуренцията от страна на САЩ. В Персийския залив Русия опитва да увеличи влиянието си, особено върху Саудитска Арабия, по съображения, свързани с икономикатата и сигурността. Защото:

Светът преживява нов бум - на търговията с оръжие. Стокхолмският институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ) публикува новите си данни за търговията с оръжие в световен мащаб.

Независимо от кризите и мерките за икономии, особено в Европа, светът продължава да се въоръжава. Световната търговия с оръжие е нараснала с цели 16 процента през последните пет години. САЩ си остават най-големият износител на оръжие в света, като за същия период от време са увеличили износа си с почти една четвърт. В миналото износът на оръжие се определяше главно от политически и стратегически съображения. Сега обаче има и други мотиви за увеличения оръжеен износ на САЩ. "Американският отбранителен бюджет е орязан и американската индустрия търси нови възможности за износ. И то не само като допълнителен бонус, а като съществена част от бизнеса", казва Симон Веземан, един от съавторите на доклада на СИПРИ.

Докладът анализира състоянието на глобалната търговия с големи конвенционални оръжия на базата на официално достъпните данни. В доклада не са включени малокалибрените оръжия, леките въоръжения и боеприпасите, а само по-големите оръжейни системи като кораби, танкове, самолети и противовъздушни отбранителни системи. Съставителите на доклада използват за съпоставка между отделните видове оръжия точкова система като в компютърна игра, защото по друг начин не биха могли да сравнят един самолетоносач с един танк например. "По принцип ние даваме точки, които отразяват стратегическата стойност на специфичните оръжия. По този начин избягваме проблема с колебанията в цените при оръжейните доставки. Защото едно и също оръжие може да струва двойно повече в някоя страна, отколкото другаде, или пък да е подарено", казва Веземан.

Представителят на Международния център за конверсия BICC в Бон Ян Гребе цени високо доклада на колегите от Стокхолм, въпреки че методът на изследване чрез официално публикувани данни е спорен. "Въпреки това цифрите в доклада отразяват много добре развитието и тенденциите на световния оръжеен пазар, както и евентуалните източници на опасност", казва оръжейният експерт. Докладът обхваща петгодишен период, за да може до голяма степен да се избегнат краткосрочни колебания.

""Където има купувач, се намира и доставчик на оръжие""

image

Последният доклад на СИПРИ потвърждава тенденциите от миналите години. САЩ си остават най-големия износител на оръжия в света, но през последните пет години Русия ги застига и ръстът на износа на основните видове оръжия е от 37 процента. "След войната в Грузия, Русия предприе обхватна модернизация на индустрията и най-вече на армията", подчертава Ян Гребе. Тъкмо  с  това то печели валута на външния пазар, засилвайки износа на оръжия. А пазари за руските оръжия има предостатъчно - в Африка и Азия, както и в други региони на света.

Евтино оръжие от Китай

Китай разполага с втория по големина военен бюджет в света и се нарежда на второ място след САЩ. Но Китай не въоръжава само собствената си армия. През последните пет години Китай отбелязва ръст от 143 процента в износа на конвенционални оръжия. По този начин Пекин се нарежда на трето място сред най-големите износители, изпреварвайки Германия, която остава на четвърта. "Китай е един вид дискаунтър в оръжейния износ. Китайските оръжия често са значително по-евтини от другите", казва Симон Веземан от института СИПРИ. Той твърди, че през последните години Китай е доразвил оръжейните си технологии и е в състояние да продава на световния пазар, въпреки че оръжейните му системи не могат да се сравняват по качество със западните технологии.

"Известна роля играе и фактът, че Китай, подобно на Русия, издава много по-лесно разрешения за износ на оръжия. Дори когато става дума за държави, по отношение на които европейските страни и САЩ имат резерви от политически характер", допълва той. Експертът от СИПРИ твърди, че оръжейната търговия не признава граници.

Не само отделни държави, но и терористични групировки като "Ислямска държава" и Боко Харам продължават да купуват оръжия. "Трябва да сме наясно, че оръжието е дълготрайна стока с продължителност на живот от 10, 15 до 20 години", подчертава Ян Гребе от бонския Институт за конверсия. Той дава пример с падането на режима на Кадафи в Либия. След свалянето на Кадафи бяха отворени оръжейните складове и оръжията бяха продадени в Мали, в Близкия изток и в Сирия.

Руско оръжие за сепаратистите

Международното споразумение за търговията с оръжие (Arms Trade Treaty), което влезе в сила на 24 декември 2014 година, би трябвало да наблюдава и контролира по-добре търговията с конвенционални оръжия. Русия не е подписала договора, но: "Винаги е подчертавала , че продажбата на оръжия на недържавни субекти е нелегална, казва Симон Веземан и добавя: "Трудно е да се докаже, че Русия доставя оръжия за сепаратистите в Източна Украйна. Но някои оръжия, използвани от украинските сепаратисти са толкова нови, че може да са доставени само от Русия", казва той.Другото оръжие в Украйна е на САЩ.

    Бизнесът с оръжията

Оборотът на западните оръжейни фирми напоследък спада, затова пък руснаците се радват на увеличен брой поръчки. Тези и други изводи се съдържат в новия доклад на Стокхолмския институт за изследване на мира СИПРИ. (15.12.2014)  

Китайските оръжия - все по-добри

Пекин модернизира оръжейната си индустрия, увеличава военния си бюджет и продава все повече оръжия в чужбина. Междувременно Китай се е превърнал в четвъртия по големина износител на тежки оръжия в световен мащаб. (17.03.2014)

САЩ са запазват лидерската си позиция, увеличавайки приходите от оръжейния си експорт с 10 милиарда долара. През 2013 година приходите са били за 26.7 милиарда долара, а година по-късно вече са 36.2 милиарда.  Увеличението се дължи на договори,  с техните традиционни клиенти Катар, Саудитска Арабия и Южна Корея. САЩ контролират 50% от световната търговия на оръжия.

През 2014 година Русия е спечелила от продажба на оръжия 10.2 милиарда долара. Истинските приходи са пъти по големи...     image

На трето място се нарежда Швеция с приходи от 5.5 милиарда долара, следват Франция – 4.4 млрд. долара и Китай с 2.2 млрд. долара.

 

 
Гласувай:
13
01. kvg55 - Големите продават оръжие, за да се ...
28.12.2015 19:40
Големите продават оръжие, за да се изтребват малките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11817820
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61737
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31