Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2016 06:44 - Маркс не е руснак или балканец а западно европеец нали: Пред нас са блеснали житата..
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 3785 Коментари: 11 Гласове:
15

Последна промяна: 19.02.2016 09:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

Напоследък обвиниха  папа Франциск, че "прокарва марксизъм в най-чист вид". Един от авторите на "Вашингтон Таймс" пък нарече кмета на Ню Йорк Бил де Блазио "непокаял се марксист". Идеите на Маркс  са ,  остра критика на капитализма- тогава марксист ли е всеки критикар на капитализма: Внимавайте!

Ето пет факта, които Маркс е предсказал преди повече от един век, анализирайки капитализма и станал за смях , а днес ненине до смях, защото предсказанията му се оказаха точни- предсказани му от...Бога, допуснал това изпитание на човечеството, за да приеме, само общото добруване, като прогрес и развитие, а капитализмът- като най мракобесна епоха на войни, на превръщане човека в средство за ненужни печалби на шепа капиталисти с измамни и престъпни средства: Маркс посочи:  

1. Хаотичната природа на капитализма, неизбежно
  водеща до кризи
е основен аспект от учението на Маркс; непрекъснатият стремеж към печалба рано или късно ще накара компаниите да автоматизират работните места и да започнат да произвеждат все повече и повече стоки, едновременно с това намалявайки заплащането на работниците, докато последните не се окажат лишени от възможността да купуват продуктите на своя труд. В основата на редица събития, белязали съвременната история – от Голямата депресия до икономическия балон на интернет компаниите (т. нар. "дотком балон") – могат да бъдат открити признаци на онова, което Маркс нарича "фиктивен капитал", тоест финансови инструменти от типа на акции и облигации и кредитни дефолтни суапове**.
Произвеждаме все нови и нови стоки, докато не стигнем дотам, че не остава никой, който да е в състояние да купи продукцията ни, не ни остава нито един нов пазар и нито една възможност за теглене на нови заеми. Развитието на този цикъл наблюдаваме с очите си и досега. В общи линии именно това стана причина за колапса на пазара на недвижимите имоти през 2008 г.
Увеличаващото се десетилетия наред неравенство доведе до намаляване на доходите, което вкарваше все повече и повече американци в блатото на дълговете. А когато хората, ипотекирали имотите си, масово спряха да погасяват задълженията си, фасадата на пясъчния дворец се срина, точно както гласи предсказанието на Маркс.

2. Въображаеми потребности Маркс предупреждава, че склонността на капитализма да приписва висока ценност на стоки, които всъщност са ненужни, рано или късно ще доведе дотам, че потребителят ще стане  пресметлив роб на нечовешки, неестествени и въображаеми желания. Доста сурова, но вярна характеристика на съвременните американци. Ние се радваме на невероятен лукс, но при все това изпитваме неутолима жажда да купуваме нови и нови вещи. Да вземем например "Айфон 5с", който вероятно вече притежавате. Наистина ли той е чак толкова по-добър от предшественика си "Айфон 5", който си купихте миналата година, или от "Айфон 4с", който придобихте година по-рано? Замислете се дали това е истинска или въображаема потребност. В Китай цели семейства боледуват от рак заради електронни отпадъци, а в същото време глобалните корпорации провеждат широкомащабни рекламни кампании, призоваващи ни да унищожаваме напълно годни за употреба вещи без никаква причина. Ако Маркс беше станал свидетел на всичко това, щеше само да кимне снизходително с глава.

3. Международният валутен фонд (глобализацията на капитализма)
Разсъжденията на Маркс относно свръхпроизводството му позволяват да предскаже явлението, което днес ни е познато като глобализация – разпространението на капитализма по целия свят в търсене на нови пазари. "Постоянната потребност от разширяване на пазара за пласиране на готовата продукция пришпорва буржоазията по цялата повърхност на земното кълбо", пише Маркс. "Тя трябва да се внедри, да пусне корени и да създаде връзки навсякъде." Днес това е очевидна истина, но Маркс изказва това твърдение още през 1848 г., над 100 г. преди началото на глобализацията. Маркс не само предсказва какво ще стане през ХХ в., но и обяснява причините на това явление: непрекъснатото търсене на нови пазари и на евтина работна ръка и постоянната потребност от природни ресурси са хищници, които трябва да бъдат хранени непрекъснато.

4. монополът   Класическата икономическа теория гласи, че конкуренцията е естествено явление и че е способна да съществува самостоятелно (т.е. без външна намеса). Маркс обаче е на мнение, че в крайна сметка цялата власт ще се съсредоточи в ръцете на няколко корпорации монополисти, които ще се борят една с друга. Може би в края на ХIX в. това е звучало доста странно: както пише историкът Ричард Хофщатер, "американците започват да приемат като даденост факта, че имуществото е разпределено между всички и че икономическата и политическата власт са децентрализирани". Но още през ХХ в. тенденцията, разпозната от Маркс, започва стремително да се засилва. Хипермаркети монополисти като "Уолмарт", постепенно изместват семейните магазинчета; световни банки като "Джей Пи Морган" заемат местата на малките местни банки, а малките фермерски стопанства изчезват под натиска на селскостопански корпорации като "Арчър Даниелс Мидланд". Центростремителни тенденции се наблюдават и в света на високите технологии. Големите корпорации поглъщат новопоявилите се фирми с максималната скорост, на която са способни. Политиците поддържат останките от минималното лоби на дребния бизнес и предприемат мерки срещу най-крещящите прояви на монополизъм. На всички ни обаче е ясно, че големият бизнес няма да отстъпи завоюваните позиции.

5. Ниски заплати, високи печалби (резервната армия на промишления труд)
Маркс твърди, че заплатата непрекъснато ще намалява заради "резервната армия на труда", съществуването на която се обуславя от класическите икономически закони: капиталистът винаги се стреми да плаща колкото се може по-малко за положения труд и на него му е много по-лесно да го прави, когато съществува голям брой незаети работници. Според анализа на Маркс, и след края на рецесията високото ниво на безработица няма да позволи заплатите да нараснат, въпреки резкия скок на печалбите: хората, уплашени да не останат без работа, няма да напуснат работните си места, независимо от ужасните условия за труд. А в наши дни дори авторитетният "Уолстрийт Джърнъл" предупреждава: "Напоследък във възстановяването на американската икономика се наблюдават някои марксистки тенденции. Печалбите на корпорациите стремително нарастват и увеличаването на производителността позволява на компаниите да растат, без да правят нищо за намаляването на гигантската армия от безработни". Това се обяснява с факта, че работниците се страхуват да изгубят работата си и не могат да диктуват своите условия на работодателите. Безспорно е, че оптимални условия за справедлив ръст настъпват само в периодите на "пълна заетост", когато нивото на безработица е толкова ниско, че служителите могат да заплашат работодателя, че ще напуснат и ще си намерят друга работа.

Заключение:  Капитализъм и социална държава, каквато бяхме до 1989 година са несъвместими :

капитализмът: съсредоточава богатството в 1% от населението има само пазарна стратегия за печалби чрез узаконени престъпни схеми , пренебрегващи нуждите на хората ,  през купища  трупове, чрез държави- неоколонии, които отлагат или задълбочават кризи...

социална държава: разпределя между всички благата и дава равен шанс с труд и знание за творчество и развитие: с божията благословия за добруване в един хармоничен свят... това е бъдещето, което идва неизбежно  завинаги... космоса ще го наложи.... за да спаси земята


Гласувай:
171. crep - Аз мисля, :))
19.02.2016 07:30
абе нали знаеш, че понякога се опитвам да мисля :)),
че един мислител, мислейки логично
и здраво стъпил на Земята,
едва ли ще измисли глупости.
Аз мисля, че той просто е бил необикновено
креативен,
сиреч много изпреварил времето си,
поради което се приема за утопист.
Но времето май работи в негова полза.
Поредният модел просто е остарял
и се търси нов.
Жалкото е, че се търси по твърде познати начини,
сиреч почесвам се и се ровя в миналото.
А то, миналото, има своето значение,
НО НЕ ВИНАГИ.
Или както каза един млад човек -
събаряме всичко и започваме отначало.
(И моята професия отново става актуална :)) )
Да, и така може ............................
цитирай
2. kvg55 - Маркс е живял и работил в Англия по ...
19.02.2016 08:37
Маркс е живял и работил в Англия по времето, когато капитализмът е бил в класическият си вид и е прозрял тенденциите в развитието на капиталистическия начин на производство. Освен критиката на капитализма, Маркс посочва и пътят към комунизма.
цитирай
3. zaw12929 - Имаш право "Поредният модел просто е остарял и се търси нов"
19.02.2016 09:02
crep написа:
абе нали знаеш, че понякога се опитвам да мисля :)),
че един мислител, мислейки логично
и здраво стъпил на Земята,
едва ли ще измисли глупости.
Аз мисля, че той просто е бил необикновено
креативен,
сиреч много изпреварил времето си,
поради което се приема за утопист.
Но времето май работи в негова полза.
Поредният модел просто е остарял
и се търси нов.
Жалкото е, че се търси по твърде познати начини,
сиреч почесвам се и се ровя в миналото.
А то, миналото, има своето значение,
НО НЕ ВИНАГИ.
Или както каза един млад човек -
събаряме всичко и започваме отначало.
(И моята професия отново става актуална :)) )
Да, и така може ............................


НИЕ ПАК СМЕ СЕ ЗАКАЧИЛИ НА ГРЕШНАТА ПОСОКА...
ДА, НАЙ ДРЕВНАТА МЪЖКА ПРОФЕСИЯ, КОЯТО ОСТАВЯ СЛЕДИ НА ЗЕМЯТА- СТРОИТЕЛСТВОТО. ЛОВА не го броя- по разбираеми причини "Каквото изПушка го изПапа
УСПЕШЕН ДЕН!
цитирай
4. crep - kvg55
19.02.2016 09:32
Понеже знам кой е човекът -
коментирам го от тази позиция.
А човек не може да избяга от себе си ТВЪРДЕ ДАЛЕКО !
Трябва да взема да го прочета.
Поздрави на всички !
цитирай
5. zaw12929 - Маркс е живял и работил в Англия по ...
19.02.2016 09:36
kvg55 написа:
Маркс е живял и работил в Англия по времето, когато капитализмът е бил в класическият си вид и е прозрял тенденциите в развитието на капиталистическия начин на производство. Освен критиката на капитализма, Маркс посочва и пътят към комунизма.


Началото с това "Равенство, братство, свобода" е привлекателно. Мислех си 1989 с този еднакъв старт и равен шанс пред закона... но се оказа само фасада... завеса, прикриваща гигантски илюзии и чудовищни престъпления...
цитирай
6. zaw12929 - Сложих му "Пред нас са блес...
19.02.2016 09:56
Сложих му "Пред нас са блеснали житата... " Който пее зло не мисли, а станахме държавата в която не победи комунизма, а блесналите жита - сеем само жито и слънчоглед... ужасна действителност нали
цитирай
7. kush11 - Четох тоя материал във фейса. Не...
19.02.2016 12:34
Четох тоя материал във фейса. Невероятно прозрение.
цитирай
8. bojil - Истинското име на травестита Карл ...
19.02.2016 16:55
Истинското име на травестита Карл Маркс,чийто интимен приятел бил Енгелс,е Кашел Мордохай- знаете какво означава това. Ние не сме расисти разбира се но той не е това,за което се е представял.
цитирай
9. zaw12929 - Истинското име на травестита Карл ...
19.02.2016 21:33
bojil написа:
Истинското име на травестита Карл Маркс,чийто интимен приятел бил Енгелс,е Кашел Мордохай- знаете какво означава това. Ние не сме расисти разбира се но той не е това,за което се е представял.


Темата не е името на човека, а какво е успял да види в бъдещето, но Вашето допълнение изяснява, че всеки е способен да направи откритие със световно значение... , а днес се вижда: неговите 5 заключения се сбъдбат, не защото ги е предсказал, а ЗАЩОТО ТАКАВА Е ИСТИНСКАТА СЪЩНОСТ НА КАПИТАЛИЗМА-
цитирай
10. mt46 - Идеите на Маркс
19.02.2016 23:51
са оказали голямо влияние и върху развитието на капитализма...
Както е известно, той не е предвиждал революция в една страна /още по-малко - в Русия/, а в най-развитите капиталистически държави. Това обаче не се е случило /а и едва ли би било възможно да се случи/...
цитирай
11. bojil - Най-лошото обаче е това, което М...
20.02.2016 01:29
Най-лошото обаче е това,което Маркс не е успял да предвиди: че най-големите капиталисти днес са комунистите а най-опасните икономически престъпници: неговите собствени съмишленици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12340518
Постинги: 5502
Коментари: 12689
Гласове: 63435
Архив
Календар
«  Ноември, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930