Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2016 17:13 - УРАГАН ПРИБЛИЖАВА ОБРУЛЕНОТО ЧОВЕЧЕСТВО
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2093 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 26.05.2016 19:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Не са много хората, които са запознати с Балтик Драй Индекс (Baltic Dry Index отразява промените в международните цени за морски превози на основни суровини; бел. ред.) Този индекс обаче на практика е ключът за проследяване на търсенето на стоките. Преди два месеца той определяше рекордно ниски цени. Оттогава се покачи с над 130%. Цените на ценните метали скочиха буквално във всички валути. Защо това е важно? Защото ни подсказва, че вярата във фиатните валути – особено американския долар – рязко намалява.

Покачването на Балтик Драй Индекс предвещава в Азия, и в частност в Китай, по-голямо търсене на петрол. Намаляващото предлагане и нарастващото търсене на петрол вероятно ще повишат цената на барела през втората половина на 2016 г.

Това не означава, че саудитската кралска династия ще си възвърне доверието на Вашингтон или Москва. Дълбоки източници продължават да твърдят, че в очите на САЩ и Русия тя е заменима. И двете държави са енергийно независими. Във Вашингтон влиятелни кръгове обвиняват Рияд в „терор“, а Москва счита династията Сауд за американска пионка, чиято цел е да подкопае Русия в една ценова петролна война.

image

Ако известните 28 страници за атентата от 11-ти септември бъдат разсекретени и бъде доказано саудитско участие, с болнавия крал Салман и младия принц Мохамед ще бъде свършено. Какво ще последва? Смяна на режима. „Доверени“ саудитски военни, издигнати на власт от ЦРУ.

При всички положения най-добре за кралската династия е да изчака. Изглежда тя счита, че взаимоотношенията с Вашингтон могат да бъдат подобрени значително по-лесно при следващия президент – независимо дали това ще бъде Клинтън или Тръмп.

imageМеждувременно турският султан Ердоган продължава да напредва с плана си да поеме контрол над петрола в Иракски Кюрдистан. Неговата крайна цел е да отклони вноса и да направи Турция енергийно независима – и съответно регионална суперсила. За да постигне енергийна независимост от Русия, той обезателно се нуждае от газопровода на Катар през Саудитска Арабия и Сирия. По стечение на обстоятелствата това е основна цел и на САЩ. Този план със сигурност предвещава трайни проблеми за мирния процес в Сирия.

Ердоган вече е поставил молещата се Меркел в краката си. Същевременно ЦРУ просто анализира как Турция ще продължи да „разширява своето влияние“ чрез войските, които подкрепя в Ирак – за сметка на иракската сигурност и политическа единност.

 РУСИЯ, БРАЗИЛИЯ И ХИБРИДНАТА ВОЙНА

 

 Русия активно се опитва да привлече международните търговци на петрол в своя нов и развиващ се пазар. Нейните цели са кристално ясни: да прекъсне връзката между петрола Брент* и механизма за определяне на цената; и най-вече, да се откъсне от петродолара. Случайно или не, това е едно от основните изисквания, които Пекин наложи на династията Сауд, за да продължи да купува нейния петрол.

Днес Русия е подкопавана по много начини – чрез Майдана в Украйна, промените в цените на петрола, атаката срещу рублата, както и сирийските газопроводи. Това са хибридни, неконвенционални военни правила – и те ще стават все по-мръсни. Като цяло страните от БРИКС се намират под обсада. Бразилската цветна революция – представена като мек процес за смяна на режима – е едва първият етап в една нова и сложна стратегия на хибридната война, която ще бъде изучавана в университетите в продължение на десетилетия.

image

С покачването на търсенето на петрол и намаляването на неговото предлагане, създателите на хибридната война ще трябва да създадат рецесия, за да могат да поддържат хаоса. Възможен сценарий е изстрадалата банкова система на Италия  да бъде оставена да се срути; това е следващата граница в ЕС.

Междувременно с новата си бежанска политика Европа на живите мъртви – изпълнена с финансирани от европейските данъкоплатци лагери и управлявана от великия демократ Ердоган – разгърна най-масовото депортиране на хора от Втората световна война насам. Липсващата връзка вече е ясна – всичко се случва под контрола на обвързани с НАТО мозъчни тръстове.

Колкото и да е ужасяващо, това не е нещо ново. Всичко се корени още в споразуменията, с които ЕС издигна някои африкански страни до статута на гранични цербери. Това е основната цел на европейската агенция Фронтекс**, която постепенно разширява външните граници на ЕС на изток и юг, за да отблъсква по-успешно имигрантите. Всичко това, разбира се, „няма нищо общо“ с неоимперските войни на НАТО.

image

Нищо чудно, че Ноам Чомски изтъкна как подкрепата за формалната демокрация в Запада намалява – тъй като това не са истински демокрации. Всички важни решения, засягащи ЕС, се взимат от неизбрани еврократи в Брюксел. Все по-масово става мнението, че идеалът на мрежата от институции като НАТО, МВФ, Световната банка, Парижкия клуб, Европейската комисия и т.н. е не демокрация, а денационализация и утвърждаване на зависимостта. Икономистът Майкъл Хъдсън, като много други, описа детайлно как ЕС така и не разви устойчиви механизми за трансфер на капитал от по-богатите към по-бедните икономики. Макар че институциите формално са обществени, те се управляват от частни интереси.

 КИТАЙ И СВЕТОВНИЯТ ПАЗАР

   Сложните техники на хибридната война бяха разгърнати с пълна сила срещу Русия и Бразилия; срещу Китай обаче те се провалиха безславно.

Идеята на САЩ е, да манипулира  че Китай не е толкова икономически стабилен, колкото изглежда. Съответно глобалното обществено мнение бива облъчвано със старата песен за „сътресенията на китайските финансови пазари“, „нежеланието за поемане на риск от страна на инвеститорите“, „променливостта“, или неизбежния срив.  Но:   Управлението в Пекин напълно е очертало своите стратегически цели в най-новия 5-годишен план. То ще налее големи количества капитал в системата и няма да обезцени юана – независимо колко се оплакват от Вашингтон и Ню Йорк.

Обезценяването на юана би смачкало цял куп китайски фирми, чиито дългове са в американски долари. Освен това Пекин подобрява своята система в един внимателно премерен преход от модел, определян от износа, към такъв, задвижван от потреблението във вътрешния пазар. Стабилният юан запазва покупателната способност на десетки милиони членове на Новата китайска средна класа – всички от тях собственици на активи и бързо подобряващи социалния си статут.

Според Финансовото министерство на САЩ Китай разполага с едва 1.2 милиарда американски долара в ликвидни ценни книжа. Тази сума ще продължава да намалява – и то бързо – тъй като Китай продължава да купува злато. Китай вече обърна икономиката си в друга посока. Това ни връща към драстичното покачване на Балтик Драй Индекса. Цените на петрола се покачват. А Китай купува много.

Пекин напредва по всички направления: разширяване на влиянието и сключване на търговски споразумения из цяла Евразия (която Новият път на коприната ще превърне в огромен търговски център); модернизиране на армията; купуване на стратегически чуждестранни активи; изграждане на световно доверие към юана като една стабилна резервна валута. Управлението също така позволява членовете на китайския бизнес елит да разнообразяват своя огромен капитал като закупуват всякакви чуждестранни активи – от лозята на Бордо до футболния гигант Милан.

Нищо чудно, че удивителното разпространение на китайската икономическа мощ напълно обърка последователите на идеята за американската изключителност. Вашингтон няма какво да предложи на държавите в Азия, Африка и Латинска Америка – и в този смисъл на целия Световен юг. Всички те видяха как Пекин не е част от пазара, който налага сложни лихви върху държавния дълг, подкрепя неоимперските ходове на НАТО и ООН и постига пълно господство чрез централните си банки.

image

От друга страна те видяха какво предлага Вашингтон:
безкрайни войни, постепенно смазване на държавата като институция, потъпкване на демокрацията и технократско управление.

Всичко това обаче е затишие пред буря. Империята вече отвръща на удара. Ще се пролива още много кръв. Друг път няма...

Превод: Момчил Вачев / Memoria de futuro 
image
 

Принц Мохаммед бин Салман - новото бъдеще на Саудитска Арабия?
Moody’s понижи кредитния рейтинг на Саудитска Арабия, Бахрейн и Оман

Катар се фокусира върху развитието на туризма

Саудитска Арабия търси банков кредит за 6-8 млрд. долара?

 
Гласувай:
81. kvg55 - "Ще се пролива още много кръв. ...
26.05.2016 17:28
"Ще се пролива още много кръв."
Има си хас да не е така.
цитирай
2. zaw12929 - Няма вечни империи... доброто предстои
26.05.2016 17:38
kvg55 написа:
"Ще се пролива още много кръв."
Има си хас да не е така.

цитирай
3. krumbelosvet - Великите държави имат "главни компютри" на немислимо равнище,
27.05.2016 10:48
не само като технология, но и като софтуер за търсене на свръх-ефективни "тунелни" ходове, всъщност каскади, които правят от нищо нещо. Но, тези прекрасни машинки неизбежно разглезват чудесните оператори. Какво ли става, ако някой успее да хакне главните компютри? Не може да не може.
цитирай
4. zaw12929 - Интересна идея и осъществима....
27.05.2016 18:55
krumbelosvet написа:
не само като технология, но и като софтуер за търсене на свръх-ефективни "тунелни" ходове, всъщност каскади, които правят от нищо нещо. Но, тези прекрасни машинки неизбежно разглезват чудесните оператори. Какво ли става, ако някой успее да хакне главните компютри? Не може да не може.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12340589
Постинги: 5502
Коментари: 12689
Гласове: 63435
Архив
Календар
«  Ноември, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930