Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2016 09:20 - ПОДКРЕПЯМ СИМЕОНОВ И КАРАКАЧАНОВ С 2 СИНА И 2 ВНУКА КЪДЕ В ЕС ИМА И НАБОРНА СЛУЖБА- ОБУЧЕНИЕ НА МЛАДИТЕ?!
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 3978 Коментари: 14 Гласове:
12

Последна промяна: 23.07.2016 12:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
"В Българската армия младите хора са възпитавани в дух на признателност, отговорност, дълг и любов към Родината. Неща, които хората, които не са служили, не могат да ги разберат". Това гласят част от мотивите, с които лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов промотираха проектозакона си за връщането на войската към наборна служба.

С подобна плитка аргументация без запъване могат се справят даже Перата и Динко, които организираха сафари за имигранти в Странджа. Но като послание на парламентарно представени политически партии в България, тя е пошла и ретроградна.

"В дух на признателност, отговорност, дълг и любов към Родината" възпитават семейството, образователната система и институциите на държавата. Товаренето на някаква "военна повинност" с подобни очаквания е само   евтина спекулация

Дълбоко се съмнявам, че Симеонов и Каракачанов действително вярват в силата на армията да прави от непросветения глупак отговорен гражданин и патриот. Но ако наистина е така, мястото им е не в Народното събрание, а при хъшлаците, които затягат националната граница със свински опашки.

Наборната военна служба губи време, пилее ресурс и формира инстинкта на безусловното подчинение. Това няма нищо общо с идеите на модерното общество за свободен избор на кауза и куража да стоиш зад нея. Понеже съм от хората, които насила служиха в армията, твърдя, че добре ги разбирам тези неща.

През лятото на 1980г. клозетите на строго секретното Н-ско поделение се запушиха. След седмица съвещания, подготовка на писмени планове и инструктажи, тактиката на неотложната дейност беше сведена до знанието на войската. По двама от срочнослужещите заеха позиции във фекалните ями, непочиствани от поне 20 години. Горе - по още двама. Онези долу пълнеха цинкови кофи, вързани с въже. Другите горе дърпаха, псуваха, изливаха и пак отначало...

Около обяд пристигна командирът - с чисто нови гумени ботуши. Завъртя се, информира се и надникна гнусливо в дупката. Отдолу го погледнах аз. Нямах представа как точно изглеждам, по лицето ми вероятно са текли мръсни вади. Но този поглед ми костваше две градски отпуски по-малко. Причината - изпълнявал съм войнския си дълг

"с явно отвращение и неудоволствие"

Така пишеше в заповедта за наказанието. Както и да е - изтърпях си го. Но и до днес ми убягва непреходното усещане тази история да е имала отношение към възмъжаването ми. Или към формирането на чувство за дълг към Родината.

Съботно-неделното гонене на дивеч към пусиите, от които "големи началници" гърмяха по лопатари и диви свине също не допълни нищо към отговорността ми пред България.

Не усетих прилив на патриотизъм нито след мазането с вакса за обувки на черните ивици по мозайката в коридорите (за да не избледнява цвета им), нито след усилието на постоянството да са винаги мокри, че да изглеждат току-що измити. Да не говорим, че в "цивилния живот" тези практики биха ми създали по-скоро проблем отколкото комфорт.

Справяхме се чудесно и с правите ъгли на "скатка́та" си.

Какво е "скатка́" ли?   Тя беше фундаментална част от привидния смисъл на срочната военна служба. 
В нея имаше чифт бельо, хавлиена и носна кърпа, които винаги трябваше да са образцово изгладени и сгънати в шкафчето пред леглото на войника. Ефектът се постигаше с лепило и четири пирона. Лепилото - за да втвърди завинаги дрехите. А пироните - за да не мърдат, заковани за рафта в шкафчето. В същото време "оперативното" бельо стоеше най-често на топка под дюшека.

Мурафетът се предаваше от "стар кокал" на новобранец. Всеки от старшините знаеше за дребната измама и за това никой от тях не проверяваше как е постигнато съвършенството на идеалния ръб. Освен в случаите, когато трябваше да се намери сигурна причина някой да бъде наказан.  До ден днешен не разбрах и

как армията възпитава невъзпитаните  Дори в последния ден от службата си непрокопсаниците бяха все същите непрокопсаници, мързеливците - мързеливци, а кофти пичовете - кофти пичове.

Оня Данко с хитрите очи, когото все сочеха за пример, също не стана войник. Получаваше награда след награда, защото ни портеше пред началниците. Остана си дребен шмекер по душа и призвание, за това най-добре се справяше с чифтосването и дрането в зайчарника. От там офицерите носеха у дома безплатно прясно месо в петък.  Няма как да забравя и готвача Герчев след като опече жив смок, закла кучето, щъркела, а после и шестте костенурки, които изядохме в моментите на цивилизационен срив. Докато отбивахме "дълга си към Родината", разбира се.  Когато няколко години по-късно ни събраха отново като запясняци, вече не ядяхме защитени видове, защото се бяхме върнали към нормалността. Поне повечето от нас. Но и никой вече не можеше да свърши дори елементарна операция от тези, заради които вместо в университетите, когато му беше времето, влязохме в казармата.  Причината беше в това, че нещата, които не правят живота ти по-смислен, по- добър и по-лесен, се забравят бързо. Петнадесет дни разказвахме мръсни вицове и ядохме домати с ориз под сянката на камуфлажните мрежи. В това време някой друг вършеше работата ни "в цивилизацията".

Точно по тази причина законопроектът на Патриотичния фронт за връщане на наборната военна служба е

демагогски и лишен от рационалност

"Считаме, че една огромна част от стремежа към възраждането на българската държава и държавност трябва да бъде реализиран чрез възраждане на Българската армия", казва още при обявяването му съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Точно обратното е - само възраждането на българската държава и държавност могат да мотивират някого за служба в армията. За служба!, не за отбиване на номера.

Това им е работата в парламента на Симеонов и колегата му Каракачанов - да върнат в правия път онези 22% от младежите в България на възраст между 15 и 24 години (по данни на УНИЦЕФ), които не работят, не учат и не искат да се квалифицират. А не да организират ролеви игри за скучаещи донаборници.
автор С
пас Спасов
Всички статии на автора

 интересен феномен:  Съвременните глобалисти, космисти и други подобни радетели на Новия световен ред, имат като неотразим и разгромен довод срещу патриотизма мисъл на английския поет и моралист Самюел Джексън. През 1750 г. той пише : „Патриотизмът е последното убежище на негодника”. Трудно е да се каже, защо едно произволно упражнение в остроумие може да се окаже решаващ довод за нещо. Това  е превърнато в предразсъдък и тъй като предразсъдъците нямат разумни основания, не трябва да биват опровергавани с разумни доводи. В случая обаче, ще отбележим, че заслепението на разума у антипатриотите им пречи да разберат подтекста в казаното от Джексън : в минути на върховни изпитания за страната и народа, дори отхвърлените от обществото безнравствени личности, са обсебени от могъщата притегателна сила на патриотизма. Най-милитаризирана държава в света е … Швейцария image Представете си Държава , в която всички граждани от мъжки пол в интервала от 20 до 50 годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава , която след навършване на 50 годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава , която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50 , 60 или 70 годишна възраст. Държава която те моли  да си купиш поне пистолет , а най-добре автомат със сгъваем приклад. Държава , която е способна да увеличи армията си от 22 хилядна численост в мирно време  до 650 хиляди , в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн. численост ,

ДАДОХ ПРОСТОР НА ИКАКОМИСЛЕЩ И НА ВАС ШАНСА ДА ГО ОПРОВЕРГАЕТЕ. СТАРТ:

Военна служба в Европа : профрсионална + наборна
  • Испания: Професионална армия от 2002 г. Срок на военната служба: 9 месеца
  • Франция: Професионална армия от 2001 г. Срок на военната служба: 10 месеца
  • Италия: Професионална армия от 2006 г. Срок на военната служба: 10 месеца
  • Германия: Военната служба се намалява на 9 месеца.Досегашен срок на военната служба: 10 месеца
  • Португалия: Професионална армия от 2003 г. Срок на военната служба: 12 месеца
  • Великобритания: Професионална армия от 1955 г.
  • Норвегия: Срок на военната служба: от 6 до 12 месеца. 2% записват алтернативна военна служба по религиозни или идеологически причини. Страната въведе и военна служба за жените.
Изследване     В България наборната военна служба отпадна от 2008 г. и бе заменена с кадрова военна служба.
59% от българите искат да се върне задължителната военна служба, 27% са против, показаха данни от национално изследване. По поръчка на „Фокус” в периода 5 - 11 февруари 2014 г. Exacta Research Group интервюира по домовете им 1000 пълнолетни жители от 86 населени места. 62% от мъжете са за възстановяване на казармата, а 28% - против.
Хората на възраст над 40 г. по-категорично подкрепят връщането на задължителната военна служба. Колкото по-млади са анкетираните обаче, толкова по-малко те са склонни да приемат задължителна военна служба.
 

Проучване на "Тренд": 60% от българите харесват Русия, 36% - САЩ

60% от българите имат "по-скоро положително" отношение към Русия, 25 на сто - "нито положително, нито отрицателно" и едва 9% "по-скоро отрицателно", без мнение са 6%.

Отношението към САЩ е поляризирано - 36% положително, 29%  - неутрално и 30 на сто отрицателно, без мнение са 5%.

Това сочат данните от проучване на изследователски център "Тренд", проведено сред 1000 пълнолетни български граждани чрез лични стандартизирани интервюта в периода между 2 и 11 юли 2016 г.

Най-сериозни симпатии сред българите събира Германия, като 65% от всички изразяват по-скоро положително отношение към тази страна, а само 6% изразяват по-скоро отрицателно мнение, сочат още данните.

"Исторически са причините за подчертано негативните нагласи към Турция, като близо половината от запитаните декларират по-скоро отрицателно отношение, а само една пета изразяват положително отношение към съседката ни", коментират изследователите.

"Въпреки множеството проблеми и кризи, които сполетяха Европейския съюз, високите стойности на положително отношение към него се запазват (68%), като само една десета са на обратното мнение. Положителното отношение (44%) към НАТО има превес над отрицателното (19%), като тук се проявяват по-нюансирани нагласи, в сравнение с ЕС по различни демографски критерии", сочат от "Тренд".

Според проучването българите да смятат, че страната ни по-скоро печели (60%), отколкото губи (22%) от членството си в ЕС.

Терористичните атентати, радикалният ислям и бежанците са трите най-големи заплахи, смятат анкетираните. 
Гласувай:
12
01. zaw12929 - Това стига да разберете философията на хитреца
19.07.2016 09:24
Написано от човек, който, като студент се е откачал от бригада, но не е могъл да се "откачи" от военен дълг и е служил " Причината - изпълнявал съм войнския си дълг "с явно отвращение и неудоволствие"
цитирай
2. zaw12929 - При положение че над 40% от младе...
19.07.2016 09:32
При положение че над 40% от младежите до 29 години са безработни, а Европпа отдели милиарди за подпомагането, обучението и Европа е "нападната" от специално обучени ислямисти- всичко написано в програмата на ПАТРИОТИТЕ РАБОТИ ЗА МЛАДЕЗИТЕ, ЗА ДОБРОТО НА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА
еДНА КАЗАРМА ЩЕ ОТНЕМЕ МЕДИИНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ ОТ МЛАДЕЖКИТЕ УМОВЕ ЗА ВРУЩАНЕ В ЗИНАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ.
цитирай
3. zaw12929 - тАКАВА СТАТИЯ СРЕЩУ ПРОЕКТОЗАКОНА ...
19.07.2016 09:37
тАКАВА СТАТИЯ СРЕЩУ ПРОЕКТОЗАКОНА В МОМЕНТ, КОГАТО У НАС И В НАС ВРИ И КИПИ Е ТЪПА " евтина спекулация," НА ХОРА ПЛАТЕНИ ОТ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ, ИСКАЩИ УНИЩОЖАВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ
цитирай
4. olivie - Виж, zaw12929
19.07.2016 10:52
Всяко нещо с времето си, а? Все едно Ердоган да върне смъртното наказание. Тогава защо да пустословим? Българската служба престана да има възпитателно значение още когато бяха премахнати т.н. "извращения" и то, забележете с активното участие на осъзналите се "стари кокали". Образованието престана да бъде такова за всички още след като беше премахната принудата в/у психиката на учениците. В момента тече т.н. от мене интеграционно образование - абсурдът е доведен дотам, че подлежащите на интеграция чрез образование получават дори и оценките си /за храната е ясно/ халал от учителите си, принудени да им пишат контролните дори, заради делегирания бюджет, от който зависят заплатите им. Според мене единствено швейцарския модел на учебните сборове като вариант на наборна военна служба заслужава да бъде проучен и въведен. Съгласен съм, че проектозаконът е така направен, че да не бъде приет, както и много други популистки действия на депутати, независимо от коя партийна листа са избрани. Както народът казва: "Плюли си в устите" Няма дясно, няма ляво. Има БОЗА.
цитирай
5. krumbelosvet - Изненадан съм, неприятно, от автора.
19.07.2016 11:04
И аз съм служил две години, а брат ми три, и аз "ги разбирам тия работи". Никога не съм се славил със сляпо подчинение, първи и последен от набора влизах в ареста. Тежеше ми не службата, а неизбежно по-ниското културно равнище от любимите ми учители в гимназията, от хор"Бодра смяна" с великия диригент Бончо Бочев и от драмсъстава при Двореца на пионерите с прекрасния режисьор Асен Траянов. Но не е трудно да се разбере, че старшината няма как, нито е нужно, да е Бончо Бочев. Че има не "сляпо подчинение" а безпрекословно изпълнение на УСТАВНИТЕ заповеди на командира, защото НА ВОЙНА БЕЗ ТОВА Е СМЪРТ И ПОРАЖЕНИЕ. Неуставни заповеди игнорирах и си патех, но само от ДВАМА недостойни офицери. Достойните офицери не позволиха по-голям тормоз, а веднъж беше мъмрен младши-лейтенант, който извади пистолет да ме арестува.
Но не за моити патила е въпросът.
Армията е ИНСТИТУЦИЯ, която заедно с училището, църквата и ДЪРЖАВНИТЕ МАСМЕДИИ, прави ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НАРОД. Да обяснявам ли, че само наличието на силна армия охлажда апетитите на чужди "доброжелатели"? Ако през 90-те години това изглеждаше на някои младежи отживелица, нали беше дошла империята на доброто, днес се оказа, че имаме нужда от мобилизация, но нямаме готовност.
Спирам до тук. Който не е разбрал, няма да разбере и от повече.
Семейството е НАЦИОНАЛНА институция, само ако родителите са дорасли до национално съзнание. Да давам ли обратни примери?
Авторът да не е служил в трудови войски при някой съмнителен "българин"?
цитирай
6. zaw12929 - Австрия гласува за запазване на ...
19.07.2016 12:40
Австрия гласува за запазване на задължителната военна служба

Автор: news
цитирай
7. zaw12929 - Имахме мечти да сме швейцария на балканите
19.07.2016 12:42

Най-милитаризирана държава в света е … Швейцария

by ExtremeCentrePoint on Monday, 6 December, 2010 · 33 comments

in Aрмия, Европа, общество

r368319_1707702

Представете си Държава , в която всички граждани от мъжки пол в интервала от 20 до 50 годишна възраст са военнослужещи и в буквалния смисъл на думата спят с оръжие под възглавницата си. Държава , която след навършване на 50 годишна възраст подарява зачисленото лично оръжие на гражданите си. Държава , която поощрява и приветства участието на гражданите си в мобилизационни сборове и учения независимо дали са на 50 , 60 или 70 годишна възраст. Държава която те моли да си купиш поне пистолет , а най-добре автомат със сгъваем приклад. Държава , която е способна да увеличи армията си от 22 хилядна численост в мирно време до 650 хиляди , в рамките на 4 часа, а в рамките на 2 дни до 1.7 млн. численост ,
цитирай
8. zaw12929 - подобна плитка аргументация ВИЖТЕ ...
19.07.2016 12:56
С ПОДОБНА "плитка аргументация" ВИЖТЕ КОИ ДЪРЖАВИ СИ ОБУЧАВАТ МЛАДЕЖИТЕ В ЕВРОПА :
профрсионална + наборна СЛУЖБА:
ИСПАНИЯ: Професионална армия от 2002 г. Срок на военната служба: 9 месеца
ФРАНЦИЯ : Професионална армия от 2001 г. Срок на военната служба: 10 месеца
ИТАЛИЯ: Професионална армия от 2006 г. Срок на военната служба: 10 месеца
ГЕРМАНИЯ: Военната служба се намалява на 9 месеца.Досегашен срок на военната служба: 10 месеца
ПОРТУГАЛИЯ: Професионална армия от 2003 г. Срок на военната служба: 12 месеца
ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Професионална армия от 1955 г.
НОРВЕГИЯ: Срок на военната служба: от 6 до 12 месеца. 2% записват алтернативна военна служба по религиозни или идеологически причини. Страната въведе и военна служба за жените.
АВСТРИЯ: гласува за запазване на задължителната военна служба
цитирай
9. born - Проблемът не е толкова елементарен, колкото се представя и от две и повече страни.
19.07.2016 16:10
Може би е добре да се създаде нов тип армия, съчетаваща военната подготовка с възпитателното и патриотично начало. Тъй като по-горе се споменаха трудови войски, е редно да отбележа, че този род войски се създадоха след ПСВ, като алтернатива на забраната за редовна армия. В интерес на истината в ТВ /"строителни войски"/ младежите /от малцинствен произход основно/ получаваха професия и трудови навици, които след приключване на службата им бяха от голяма полза и реализация в обществото. Абстрахирайки се от идиотските изцепки на част от служещите и нискоинтелигентния старшински и подофицерски ръководен състав, който до много голяма степен бе виновен за тези изцепки би могло да се каже, че като една школа за подготовката на младежите за живота, една подобна институционална формация би могла да се окаже положителна и от възпитателна, и от друга гледна точка. Въпросът е сложен и дискусионен и преди да се реши би следвало да бъде широко обсъден и анализиран, преди да се пристъпи към законовото му уреждане. Следва да се проучи детайлно и опита на останалите държави. Мнението ми е субективно и неангажиращо. По принцип не обичам военщината от всякакъв тип, поне и най-малко от вида, в който беше у нас.
цитирай
10. merlin68 - Сега, който е възприемчив към по...
19.07.2016 21:48
Сега, който е възприемчив към понятия като "дълг пред Отечеството", казармата ще го възпитава, който не е възприемчив, няма и там да се научи. Лайно влязло - лайно излязло също го има. И няма смисъл от големи думи и лозунги - има държава и ти си длъжен да служиш в армията й, както си длъжен да си плащаш данъците и т.н. Това е част от живота в обществото. Армия трябва да има, а времената които се задават не са лесни, полезно е всеки да мине от там та да има поне бегла представа какво се прави на война.
цитирай
11. zaw12929 - ДА ПРАВИМ КАКВОТО ТРЯБВА, ДА СТАВА КАКВОТО ЩЕ??!
20.07.2016 06:21
merlin68 написа:
Сега, който е възприемчив към понятия като "дълг пред Отечеството", казармата ще го възпитава, който не е възприемчив, няма и там да се научи. Лайно влязло - лайно излязло също го има. И няма смисъл от големи думи и лозунги - има държава и ти си длъжен да служиш в армията й, както си длъжен да си плащаш данъците и т.н. Това е част от живота в обществото. Армия трябва да има, а времената които се задават не са лесни, полезно е всеки да мине от там та да има поне бегла представа какво се прави на война.

цитирай
12. zaw12929 - СПРЕТЕ ЖУРНАЛИСТИ С ГАДНИТЕ ОПР...
20.07.2016 06:26
СПРЕТЕ ЖУРНАЛИСТИ С ГАДНИТЕ ОПРЕДЕЛЕНИЯ: ПОЗОР, ПАДЕНИЕ

"Падението за първата ракета на българския тенис при мъжете Григор Димитров е още по-голямо.

След като се срина до 40-ото място в световната ранглиста, в началото на седмицата, сега той отпадна неочаквано от британеца и 82-и в света Даниел Евънс на старта във Вашингтон след 4-6, 4-6.

Прочети още на: http://www.gol/tenis/2016-07-20/pozorat-za-grisho-e-palen-82-iyat-v-sveta-mu-bi-shuta-vav-vashington?utm_source=blog&utm_medium=tialotobox&utm_campaign=footer

ЗАГУБИХМЕ БЕРБАТОВ С ПОДОБНИ ВАШИ СТАТИИ СТИГА НЕ ВИЕ, А ТОЙ ПРАВИ ДА СЕ ГОВОРИ ЗА БЪЛГАРИЯ- ИСТИНСКИ ВОЙНИК ПАТРИОТ
цитирай
13. leonleonovpom2 - Поздрави, Зав!
20.07.2016 10:33
Има си приказка за тази работа:
Не е жена ,тази която не е раждала и не е мъж този, който не е бил в казармата

Да видим колко неслужили в казармата се изредиха да ни" ръководят"
Е, какво да се чака от такива?!
Иначе може да са напомпени с мускули от фитнес, но друго, мъжкото поведение им липсва....
По- скоро са някакви мутанти....

Хубав ден!
цитирай
14. brancaleon - Ами аз съм служил,
20.07.2016 22:11
Мога да кажа, че лошите спомени от службата се изличиха и останаха само хубавите. Това което съм учил в казармата, не ми се е налагало да го ползвам, но го имам като обучение.
Мисля, че трябва да се мине задължително военно обучение - полезно е за всички.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11821925
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61744
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31