Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2016 15:52 - БАРИЕРИ НА ПЪТЯ НА ЖИВОТА И СТАВАШ "ЖИВИЯ ТРУП"
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1249 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 26.09.2016 00:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     инсултът   „пристига”  тихо, без болка…

Без значение, знаем ли нещо за  него и …действа, докато отнеме живот. Как да наречем незнание, носещо… смърт?! Никой не е застрахован, ти също! Може да получиш инсулт или друг, да е в агония пред очите ти…

По време на обедна среща на випуска, която се провежда в лесопарка Липник, край Русе красивата Мария, любимка на класа преди и сега фокуса на срещата се прегъва и пада. На предложението да бъде заведена в болница, отказва, убеждавайки присъстващите, че добре, и се е препънала само благодарение на това, че си е вирила главата да оглежда приятелите си. След дългата раздяла.
До края на срещата остава леко пребледняла. Загубила настроение. Срещата преминава в приказки, песни, закачки, без други видими произшествия.
Когато се прибира в къщи късно вечерта, е трепереща.

Състоянието на Мария се влошава, отначало го отдават на вълненията и умората от прекарания ден.Положението става драматично викат линейка. По пътя за болницата Мария умира Установено, че още по време на колежанското парти тя е получила мозъчен удар. Ако колегите и бяха оценили правилно ситуацията и бяха потърсили адекватна помощ, Мария щеше да бъде спасена – да оживее,  ако колегите и бяха повикали лекар.

 

image

Който избягва среща с доктора, когато инсултът пристига, се озовава на среща със   смъртта.

Пътеки, магистрали, нещо нищо … не разбрали , Бабите и дядовците не разбраха, че има телефонни измамници А младите- разбраха ли че има ИНСУЛТ, които те слага в коридора на изходната врата към смъртта и българите сме на първо мвсто по смърт от инсулти и това е ... надменност- на мен няма да се случи... да загина в линейка...

„Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”
Така възпя Ботев героя, толкова нависоко извисен, на Балкана, лежи… от своите рани… само пътеки водят до това високо място! Където даваш живот за …
Магистрала или пътека?!   Пътеките са атрибут на непроходимото. Далеч от магистралите. Там за техниката, за прогреса е табу. Но, пътеките са магистрала за душите… затова избрахме пътеките С намерения добри.
А сега се лутаме в гори от проблеми, в балкански глави родени…Ех… „Кажи ми, сестро, дей моята вярна дружина…” Всеки пита, мърмори, а докато стигне до „здравната пътека”…може и скоропостижно очи да затвори…

Пътеки към безсмъртие или смърт…  от небрежност със здравето е инсулта и забележете- случва се на най информираните ни, образовани дипломирани, но... не са имали минимум здравна култура, да предпазят себе си. Те са пълнички, гълтат хапчета, които си купуват и без рецепта... и обвиняват ... здравните органи...

Здравната система е оправданието за незадоволителното ни здраве. Тази- ,
наложена по време на демократичното ни управление. И вместо по добре- става все по зле и по чия вина?! Сменят се правителства ( но и , след изкаран мандат!, което е доказателство за стабилизиране на демокрацията) , всяко ново дава все по вече и по вече милиони,   за здравеопазване- а нещо побългарено ли има, но докато в чужбина уж същата система прави чудеса у нас прави от една страна неоправдани преразходи и… лошо здравеопазване.

Ето едно просто сравнение , което хората знаещи правят.  Преди , в татово време!( не е носталгия, но, истината не може да се отрича!) като постъпиш в болница, ти правят пълни изследвания и те лекуват, не само за заболяването за което са те приели, а и за всички намерени отклонения, хронични болести, даже и на зъболечение подлагат болния и всичко- без да платиш нито лев. И това споделям,, не защото искам онова време, а защото искам сегашната здравна система да е по добра, като се поправи сбърканото, защото:
Сега те лекуват само по „здравната пътека”, но… трябва да си купиш консумативи, лекарства ( и то от аптеката на лекуващият лекар. Ако си възрастен или те простудяват или ти дават „грешно” лекарство, особено на болните от мозъчен кръвоизлив и те ако не са починали, докато стигнат до болницата, защото бързата помощ или не идва въобще, или идва с голямо закъснение, после го няма специалистът на томографа и всичко се прави, за да изтекат поне 5 часа, време достатъчно, за да остане на докторите само задължението да констатират смъртта.

Защото това го изпитах на мой близки, както и наглото отношение на лекуващите екипи. Близо 30% от преживелите инсулт загиват в рамките на една година. Голяма част от оцелелите са с различна степен на инвалидизация – една трета от тях остават завинаги лежащо болни…
            image
Дошло е време всеки в своята глава да има пътека на здравето яка. Пътеката на неговото дълголетие!? Другите да го спасяват от немарливостта му да не чака.

image
  Ужасната статистика

Всяка година у нас се разболяват над 40 000 души от мозъчен инсулт. България е на едно от първите места по смъртност от мозъчни инсулти в Европа, които са третата най- честа причина за смърт у нас. У нас повече хора умират от мозъчен инсулт, отколкото от инфаркт на сърцето.

Над 120 000 са инвалидите вследствие на преживян вече мозъчен инсулт, освидетелствувани от ТЕЛК и пенсионирани по болест,  най вече със  придружител, който денонощно да полага грижи.

  Над 90 000 души годишно преживяват преходни нарушения на мозъчното кръвообращение и над 50% от тях в следващата една или две години ще получат истински инсулт с инвалидизиране или смърт от това.

Над 130 000 българи имат един, два или повече опасни рискови фактори (високо кръвно налягане, захарен диабет, висок холестерин, стеснения на мозъчните кръвоносни съдове, пушат и пият повече, не се движат достатъчно, наднормено тегло, подложени са на значителен и опасен стрес в работата или в обществото, имат изразени сърдечно-съдови, ендокринни, кръвни и други не достатъчно лекувани хронични заболявания, водещи от своя страна до некачествено кръвоснабдяване на мозъка) и в следващите няколко години сигурно ще получат мозъчни инсулти, ако не ликвидират тези лични рискове за здравето и за живота си.

 Общо над 400 000 българи са изправени пред скорошна лична здравна катастрофа, която ще ангажира трайно семейството им и обществото в следващите няколко години, ако не предприемат бързи и навременни мерки за предотвратяване на тази лична, семейна и обществена трагедия.

 Точната и навременна диагноза на мозъчните инсулти е много важна за определяне на правилно и успешно лечение на болните в първите часове на инсулта, максимум до 3- тия час, защото след това промените за значителни и трудно възвратими, а остатъчната инвалидност след спасяването на живота по- често е значителна!

  Преди мозъчен инсулт най-често болните имат едно или повече преходни нарушения на мозъчното кръвообращение (транзиторни исхемични атаки- ТИА), на които те и техните близки, най- често не са обърнали достатъчно сериозно внимание. ГЛАВОБОЛИЕТО Е СИГНАЛ!

 

 Запомнете тези много очевидни симптоми, които говорят за проблеми в кръвообращението на определени части на мозъка и за опасност от инсулт: Главозамайване, световъртеж, залитане при ходене и дори падане, изтръпване на половината тяло, слабост на ръката и или на крака, промени в говора, промени в гълтането, замъглено или размазано зрение, промени в зрителното поле, двойно виждане, необичайно силно главоболие с гадене и особено с повръщане, силно и рязко начало на главоболието “като удар с чук по главата”, нарушено съзнание, сънливост или унасяне и загуба на съзнание.

 Трябва да знаете и да сте убедени, че можете да се предпазите от мозъчен инсулт и да си осигурите успешен бизнес и дълъг живот, ако  усетите първите признаци на опасността!  Потърсете лекар! Не пестете време за здраве На легло прекаралия инсулт, ако го преживее е с парализа, на памперс, не говори, не разбира, какво му се говори.  Ангажирва близките си да го обслужват- такъв живот ли искаъе!!

 Подходяща умерена и целесъобразна диета (разнообразна храна, без прекаляване със солта, мазнините, повече течности, повече плодове и зеленчуци, недопускане на преяждане и нормално телесно тегло), ежедневни разходки всред природата, положителна мотивация, добро настроение, не пушене и не злоупотреба с алкохол, можем да си осигурим оптимално функциониращ и здрав мозък.


image

 Здравната култура и несравнимо по- голямата роля на масмедиите и на интернет вече позволява на голяма част от успешните хора да станат още по сигурни и несравнимо по- здрави! Запомнете, че зачестяването на главозамайването и особено на безпричинното падане, с или без краткотрайна загуба на съзнание е сигнал  за спешна консултация с невролог!

Когато сте навършили 50 години и почувствате, че имате неблагополучие с оросяването на мозъка (разсеяност, забравяне, отпадналост, намалена работоспособност, депресия, промени в зрението, бъркане на думи и ориентация, сънливост, безсъние, главоболие, залитане и нестабилност при ходене или при физически усилия) винаги търсете и второ мнение (!) от по-добър и по-подготвен невролог, за да изградите заедно с него най-добрия, за вас, начин на живот и да уточните най- важните, за вас, рискови фактори, които са различни за различните хора и за различните възрасти.

Отървете се от злото- очистете душата си от гордост, омраза при всичко други  условия, докато сте с наднормено тегло и се нервите  заради чужди постъпки - даже ,  докато шофирате- може да получите инсулт в близките часове.  Правете всеки път, когато е по силите Ви по едно добро, което дава надежда някому. Всички заедно да оцелеем и да успеем. Късмет!

  МОЗЪЧНИЯТ ИНСУЛТ  е внезапно остро нарушение на кръвообращението. Различават се два вида инсулт: хеморагичен и исхемичен. В първия случай се получава прекъсване на кръвоносен съд. Той се разкъсва, особено при наличието на повишено артериално налягане, и се стига до мозъчен кръвоизлив. Излятата кръв образува хематом, който притиска и разрушава мозъчната тъкан.  80- 85% от мозъчните инсулти са исхемични. Най-засегнати са хората в напреднала възраст, но не са пощадени и лицата на средна, даже и в по-млада възраст.

Ще погледнем не с медицински термини, а само нашите действия, когато пренебрегваме здравето си или го увреждаме.  Високата заболеваемост от инсулти в нашата страна се дължи на занемарената профилактика,  от нас пациентите. На нездравословния начин на живот и пренебрегването на рисковите фактори, на първо място сред които стои високото кръвно налягане. То не трябва да надвишава 120 на 80. А ние не го контролираме. Както има термометър, трябва да имаме и стетоскоп във всеки дом! Сериозен фактор е -наднорменото тегло. Още:  високото съдържание на холестерол и триглицериди в кръвта, което води до атеросклероза.  Диабетът също уврежда кръвоносните съдове, особен в съчетание с високо кръвно налягане и висок холестерол.

Да не се забравят факторите, които могат да бъдат избегнати чрез волята на пациента: тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, обездвижване. Но има фактори, които не зависят от пациента. Това са наследствеността, полът и възрастта. Но може да се съобразяваме, като знаем  здравословните проблеми на нашите предци.   Редовните профилактични прегледи могат да установят навреме опасности.

Признак на наближаващ инсулт са т.нар. преходни разстройства на мозъчното кръвообращение, проявяващи се с краткотрайни говорни нарушения – фъфлене, невъзможност да се изговарят думите, слабост или изтръпване на крайниците от едната страна на тялото, световъртеж, дезориентация и загуба на мисълта.

Заключение:
Здравето на всеки е в негови ръце и не бива да обвиняваме здравеопазването, щом не намираме време да посетим личния си лекар!

Клиничната картина на настъпилия мозъчен инсулт се изразява с различни оплаквания и симптоми в зависимост от това, коя е засегнатата артерия: внезапна слабост, изтръпване на ръката или крака от едната или от двете страни, смущения в усещанията, внезапно силно главоболие без ясна причина, нарушение на говора – затруднен и неразбираем, изтръпване на устните, внезапно замъгляване и загуба на зрението, световъртеж, залитания или внезапно падане.

Описаната транзиторна исхемична атака, която се проявява с краткотрайни нарушения (за 2 до 15 минути) на мозъчните функции, може да бъде предвестник на мозъчния инсулт и да доведе до мозъчен удар. Най-голям риск за появата на инсулт идва от хипертонията (високото кръвно налягане), сърдечни аритмии, предсърдно мъждене, повишено ниво на холестерола и триглицеридите, захарен диабет, инфекциозни заболявания, наднормено телесно тегло със затлъстяване предимно в коремната област, стресови преживявания, фактори, свързани с начина на живот -тютюнопушене, нерационално хранене, злоупотреба с алкохол, обездвижване и др. В голяма част от преболедувалите от мозъчен инсулт са налице трайни увреждания. При някои от тях се развива съдова деменция, а при други – слединсултна депресия. Това аргументира първостепенната роля на първичната профилактика на мозъчния инсулт, която е насочена главно към предотвратяване на рисковите фактори за възникването им.

Ако вече сте прекарали инсулт или страдате от атеросклероза на съдовете на главния мозък и имате някои от рисковите фактори, е задължително прилагането на медикаментозно лечение от личния лекар, с помощта на невролог и кардиолог.

Основната профилактика на инсултите е редовното контролиране на артериалното налягане и стриктно спазване на антихипертензивна терапия, системно лечение на захарния диабет, на предсърдното мъждене и другите сърдечносъдови проблеми. За пациентите с хипертония и високи нива на холестерола е важна диета с ограничена употреба на наситени мазнини: тлъсти меса и супи, пилешка кожа, салами, сметана, сирене с високо съдържание на мазнини, яйца, пълномаслено мляко, свинска мас, твърди маргарини и др.

Препоръчителна е консумацията на  зеленчуци и плодове, богати на целулоза: ябълки, цитрусови плодове, соя, соево и царевично масло, овесена каша, пълнозърнест хляб, извара, нискокалорично мляко, телешко и агнешко месо, два дни седмично морска риба.

Рибата е скъпичка, но употребата на сурови белени слънчогледови семки ( България е най голям производител на слънчоглед!)  до 40 грама дневно ; на орехи фъстъци, бадеми дава резултат
Най добрият заместител на рибата е конопеното семе и откакто се забрани неговото производство

Как КОНОПЕНОТО  СЕМЕ - СУПЕРХРАНА ЗА ХОРАТА    стана "марихуана"

България вече не е страната на столетниците, а на най висока смъртност. Конопеното семе дава и здраве и в същото време всяка част от стеблото решава индустриални проблеми - миже да даде и работни места и продукти, които ще пълнят бюджета.

"Слънчев бряг" - най-добрият и евтин курорт в Европа

 
Гласувай:
9
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11817835
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61737
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31