Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2016 00:51 - НАИ ПЪРВО СЕ Е СЪСТОЯЛО В РУСЕ ВИДЕО КОНЦЕРТ David Garrett
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1847 Коментари: 1 Гласове:
13

Последна промяна: 12.06.2017 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

АКАДЕМИЯ  ОЗНАЧАВА:

1. Висше учреждение за наука, литература, изкуство. Българска академия на науките. Литературна академия.
2. Название на висше учебно заведение за наука или изкуство. Медицинска академия. Музикална академия. Военна академия.

Академия - Академия означава научна организация (академия на науките) или висше училище. Думата „академия“ произлиза от името на философска школа, която била създадена от Платон около 395г.  пр.н.е.
Академия на МВР -
Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство - Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (съкратено АМТИИ) е висше училище за музика в гр.
Академия за мода - Академия за мода е българско сдружение с идеална цел, създадено през 1994 година в Париж по идея на Донка Ганева (председател) и Любомир Стойков (зам.-председател).
Академия за обществени науки и социално управление - Академията за обществени науки и социално управление, известна и със съкращението АОНСУ, е бивша научна академия и висше училище в областта на обществените науки със седалище в София, България през 1970-те и 1980-те години.
Академия за изобразителни изкуства в Мюнхен - Академията за изобразителни изкуства в Мюнхен (на немски: Akademie der Bildenden Kьnste Mьnchen) е сред най-старите и реномирани художествени академии в Германия.
Академия (връх) - Академия (на английски: Academia Peak) е връх с надморска височина 1253 м в хребет Фрисланд на Тангра планина на о.
Академия за персийски език и литература - Академията за персийски език и литература е официален регулаторен орган на персийския език.
Академия Литекс в Елитна юношеска лига до 19 г. сезон 2010/11 -
Академия Литекс в Елитна юношеска лига до 17 г. сезон 2010/11

Висши училища  Думата академия имат в имената си следните висши училища:

Разширяване на понятието

Използуването на думата академия не е ограничено с никакви нормативни документи. На практика всяка организация или дейност може да се нарече „академия“. Затова има и:

Кликнете и научете много по вече за  всяка от  посочените тук академии- може да се окаже полезна за бъдещето на децата ви и на самия вас. 
    image

image


    image
        

   image
 
  image
    Русе центъра преди 1970 година - не е пршеходна зона
   
В Русе са забити жалони на държавност, когато България е само географско понятие. Тук етносите  действат в заедност,успяват!
  Русе и днес навършващ 1947 години все така хубавее с панорамата, смесица от барокова и съвременна архитектура, най вече с идеите на хората, усета им да правят за първи път неща за пример на другите балкански селища. Възниква 69 г ( на 1947 г. ) като пристанище с късмета, че има  плавателната река Дунав, която успешно прави заложник и гаранция за успехи условие за необикновена  атмосфера, като климат, средище на оживени търговски ,културни, етнически- всякакви добронамерени връзки.

Русе има първият български мост на Дунав грандиозен, красив. Не само той е визитка на града. Русе има съдебна сграда, единствен еднаква с архитектурата на софииската и сгради с архитектура, каквато само той притежава  от векове. Любопитеф факт Дунав мост   е построен за скоростно време ( година) в сравнение с моста на Видин, строящ се в модерно европейско време по вече от 10 години се протака строителството ои  мудната Европа, която има бързина да отнема средства по еврофондове, намирайки всякакви поводи да ни унижава.  Нещо по вече, ЕС застава на страната на престъпността в България и сивата икономика, Заради няколко процента  хора, злоупотребяващи, и страхове  вкара в безпътица честните строители на нова България, повярвали в Европомощите и ги изправи пред непреодолими трудности и фалити. Настройва анти ЕС и нанася вреди на честни хора. Но.. за историята:
   Когато турската империя решава да промени порядките,   инфраструктурата , икономиката, взаимоотношенията  взема теркове,  оборудване и специалисти  от Европа, прави Русе . русенски  Туна вилает първото място за приложение. Русе през вековете помни блясък и лоши дни,  винаги е твърдина на балканска предприемчивост и инициатор на Напредък с идеи, стигащи във всички посоки по бързо, по рано!
В края на XVIII в. Управителя Рустем паша  прави Русчук важно звено в отбраната на империята.
Шахмат :: История   н   В 1824 година той издаено  първото оригинално ръководство по шахмат на руски .... Вторият мач за световното първенство между Чигорин и Щайниц се е състоял в ... jogyrs.blog.bg/sport/2009/08/19/istoriia.382475?reply... В 1830 г. Виена създава параходно дружество. Слага кантора в Русчук. Прави града важен търговски път. врата към Европа,
В 1848 г Австрия открива в Русе  Консулство научаваме: Русчук има 6000 къщи, митница, хубава чешма, няколко бани, 9 джамии
През 1855 г тук е прекарана първата телеграфна линия между Русе и Варна.
През 1864 година в града пристига Мидхад Паша,. Градът става „столица” на Туна вилает- северна днес България:  истинско средище за търговия, просвета и прогрес. Извършва се грандиозно строителство на сгради, пътища. Най напред се премахва калта. Улиците са застлани с калдаръм и осветени със 150 фенера, Създават се градски и селски български общини, които определят и събиратсами  данъците си. Построяват се болница, два хотела, поща и затвор, което прави Русе  образец на европейското в империята, В новосъздадено  сиропиталище се  изучава земеделие и се практикува в нарочно изграденото опитно поле наричано и до днес „Образцов чифлик”.То се оформя като средище за семена, нови сортове и породи, за модерно земеделие.
През 1866 година тръгва първи влак по линията Русчук  Варна. Развиваната скорост е 30 км./час. Дължината и е 224 км с 8 гари. Има 9 парни английски локомотива, 425 товарни вагона, белгийско производство.
От 1831 г. се слага начало на корабостроене в работилница , оборудвана с модерни машини Изработени са 15 шлепа .
В 1865 г се строи първата кейова стена и започва да функционира „Турско речно параходство”. С 300 каруци и 500 коня функционира и дружеството на каруцари, извозващи стоки за и от пристанището. Гордост на града е и парнаата мелница „Папа Маноле”.
От 3 март 1865 г се открива клон на Отоманска банка а вилаетската печатница издава български вестник „Дунав”. Въпреки, че до 1916 г. Турция е във властта на феодализма, Русчук един век по рано тръгва по пътя на капитализма.
Хронология: За първи път в Русе и България: 1864 г. -  първата съвременна печатница по българските земи.
1865 г. - за първи път в Български град улиците получават имена.
1865 г. -  създаден  е Образцов чифлик, който е първото модерно земеделско стопанство за територията на цялата тогавашна Османска империя.
1866 г. - година От 1 януари, по инициатива на австро-унгарския консул , в Русе започват да се водят първите редовни метеорологични наблюдения в първата метеорологична служба. Те са били извършвани от секретарите на австро-унгарското консулство в Русе.
1866 г. - На 7 ноември г. е открита първата в България жп линия Русе – Варна.
1870 г. -  първото в страната изложение на местната индустрия и земеделското производство.
1870 г. -  първата Фабрика за алкохолни напитки по българските земи на Г. Петру.

1876 г. - построена е първата пивоварна фарбика у нас, „Света Петка“
1878 г. – Русе става първият град в България с градоустройствен план, изработен от руските военни инженери Ожио и Копиткин.
1881 г. – първият флотски духов оркестър.
1881 г. – първата фабрика за обработване на кожи.
1882 г. – първата обществена сграда в България – зданието на Околийското управление, проектирано от Франц Грюнангер.
1883 г. – първата българска парна пивоварна, построената от чешкия индустриалец Хаберман.
1883 г. – първата българска фабрика за сапун.
1887 г. – първата българска плетачна фабрика.
1889 г. – за първи път в България се учредява българска търговска камара.
1890 г. – първата българска фабрика за мебели.
1891 г. – първото българско акционерно застрахователно дружество ”България” със свои клонове в София и други градове на страната, както и представителства в Цариград, Солун, Велес, Битоля, Охрид, Атина, Пирея, Александрия, Чикаго, Лондон, Амстердам, Париж, Мадрид и Берлин.
1895 г. – първата българска химическа фабрика.
1895 г. – за първи път в България се учредява българска търговско-индустриална камара.
1897 г. – първата публична кинопрожекция в България.
1897 г. – първият асансьор в България, функционирал по американски образец в построеният през 1897 година хотел „Чикаго”, собственост на Соломон Блаущайн.
1897 г. – първата в България скулптурна ателиера на П. Гавалас и Л. Лир.

1898 г. – първата българска фабрика за железни ролетки.
1898 г. – първата българска фабрика за мелнични машини.
1906 г. – първата българска фабрика за велосипеди, грамофони и др. метални изделия.
1907 г. – първият орган в България е монтиран в католическата църква Св. Павел.
1911 г. – първото кино в България, наречено ”Модерен театър”.
1914 г. – първата българска фабрика за синка за пране.
1933 г. – първата българска петролна индустрия, собственост на Йожеф Вешков.
1935 г. – първата българска пътническа линия в корабоплаването Русе – Видин.
1935 г. – Русе става седалище на Българско речно плаване.
1954 г. – първият мост над река Дунав за комбиниран транспорт между България и Румъния.
 1981 г  - Русе си има и първият роден в България нобелист за литература Елиас Канети
 1987г.  - първото в България неформално движение 
 1987г.  -  Построена най-високата телевизионна кула в България и на Балканите
   2015 23 07 с 
концерт на Лили Иванова е открита новата спортно-развлекателна зала "Арена Русе"
         image
Гласувай:
13
01. mt46 - !
27.09.2016 08:10
Поздрави за постинга!...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11817769
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61737
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31