Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2016 07:12 - Какво изкрещя гневно „Форбс“ за Бойко Борисов
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1655 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 28.10.2016 14:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
„Форбс“: Борисов е дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър

Гост-автор, Споделено от мрежата · 08/10/2016 · 12:26

 

image

от Мелик Кайлан, сп. „Форбс“

image

Мелик Кайлан е анализатор в сп. „Форбс“, специализиран в отразяването на политически битки и военни конфликти. Пише също за „Уолстрийт Джърнъл“ и „Нюзуик“ от 1990 г. насам.

 

 

Писах по въпросната тема няколко пъти, включително за номинацията на Гутериш. За да разберем какво се случи, трябва да се гмурнем в усуканите лабиринти на властовата политика на ЕС. Не, не използвам тази абревиатура по погрешка. Имам предвид именно Европейския съюз, а не ООН. Знаем как Москва обича да използва затрудненията на ЕС – както го направи и в този случай.

Тъй че нека започнем с това, което съм писал за Гутериш в предишна статия: „Гутериш е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Издигането на неговата кандидатура от Португалия засилва влиянието на цялата партия в Европа. Техните съперници в региона – дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), водена от Ангела Меркел, не го харесват. Но има ход на ЕНП и на отчетливо по-десния лидер на Унгария Виктор Орбан за противопоставяне на Гутериш. За целта те обмислят номинацията на Кристалина Георгиева, един от функционерите им в ЕС“.

Те точно това и направиха. Орбан и ЕНП успяха да си издействат Георгиева да бъде номинирана от родната си България. Имаше обаче проблем. България вече бе номиниранила кандидат – може би водещия кандидат, на име Ирина Бокова, настоящият ръководител на ЮНЕСКО. Всички знаеха, че руснаците искаха начело на ООН да застане източноевропеец, а Западът искаше жена. Затова първоначалният български кандидат Бокова изглеждаше идеалният избор. Това бе шансът за малка, древна България да блесне на световната сцена за първи път от хилядолетие, вероятно чак от пристигането на българите по сегашните им земи на коне от Централна Азия.

Добавете към този контекст и следното: без прецедент е една страна да номинира официално кандидата си, той да е на челни позиции и после внезапно и зрелищно да го смени – в последната минута, пред очите на света. Но точно така стана: само преди седмица България изостави Бокова и издигна Георгиева. Последва катастофа – точно както предсказвах в предишните си статии.

България загуби своя веднъж-на-хилядолетие шанс да участва в управлението на света. Както се видя, Гутериш спечели.

Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът й сега щеше да е подал оставка и правителството да е паднало. Защото решението за подмяна на номинациите бе лично на министър-председателя. Той направи това, въпреки че знаеше, че две трети от българските граждани предпочитат първия си кандидат.

А това е СКАНДАЛНОТО  " ПОСТАНОВЛЕНИЕ  208/ 12 АВГУСТ 2016 г. за постоянно ,заселване на мигрантите у нас

З
Бойко Борисов е името на този премиер – дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му.

И така, защо Бойко „смени конете“ насред надпреварата? Защо го направи? Той би трябвало да знае, че Георгиева никога няма да спечели, че тя никога няма да преодолее руското вето. Всички останали го знаеха. Дори аз го знаех. Ето какво съм написал:

Кристалина Георгиева е изправена пред непреодолим проблем. Руснаците автоматично ще я отхвърлят. Казали са го изрично пред държавния си вестник. Тя беше и все още е безперспективен кандидат и трябва просто да се откаже заради благото на всички: на страната си, на ООН, на света. Уви, тя не само не се отказва, но и удвои натиска си зад кулисите. Това няма да промени резултата й – кандидатурата й не може да преодолее ветото на Москва. Защо руснаците са срещу нея? Георгиева е вицепрезидент на Европейската комисия и неин ресор е бюджетът – тоест тя ръководи централния механизъм, наложил санкциите на ЕС срещу Русия. Които със сигурност ще бъдат подновени съвсем скоро.“

Последното гласуване в ООН показа, че срещу Георгиева имаше дори две, а не едно вето от страни, членки на Съвета за сигурност. Тъй като нещата в тая странна институция не стават по прозрачен начин, ще трябва да направим информирано предположение. (Съветът за сигурност най-напред провежда полупрозрачни предварителни гласувания и едва след това кандидатът се предлага за одобрение на Общото събрание на ООН).

Според мои източници Русия и Китай са били двете скептични към Георгиева държави в Съвета за сигурност – съвсем предсказуемо. Пекин има обичая да подкрепя Москва във всички важни гласувания в Съвета за сигурност. Но за да сипя още сол в раните на България, трябва да спомена, че Георгиева се класира едва осма, докато оригиналната номинация – Бокова, която остана независим кандидат, беше на четвърто място. И това се случи без официалната подкрепа на страната й! Ирина Бокова можеше да спечели.

Това бе и моята позиция през цялото време. Странното е, че организаторите на задкулисната кампания на Георгиева успяха да убедят водещи медии в жизнеспособността на кандидатурата й. В една скорошна статия на „Ню Йорк Таймс“ например се появи дори следното твърдение: „Дипломати смятат, че Георгиева е сериозна конкуренция за Гутериш“. Наистина ли? Толкова безнадеждно нереалистична кандидатура да бъде представяна като труден конкурент?

И „Ню Йорк Таймс“ е един от многото… Какво им стана на всички тези уважавани трибуни от новинарските медии, че да се изхвърлят така погрешно предвид лесно прогнозируемия провал – за разлика от мен, щастлив съм да отбележа. Отговор: те бяха баламосани от внушителни политици на ЕС, които действаха в съответствие със собствените си междуособни битки и съображения. За тази цел на българския премиер Борисов бяха обещани 160 млн. долара от ЕС във връзка с мигрантите, навлизащи откъм границата с Турция в България. Медиите в страната преливаха от информации за угрозата от финансови наказания, която биха сполетели България, ако Борисов не изпълни поисканото от него.

Що се отнася до Русия – лесно може да бъде париран всеки, който смята, че подкрепата за Георгиева и за ЕНП представляваше някаква антипутиновска мярка. Точно обратното се случи. Не само имаме вече избран представител на опозиционното в ЕС ляво крило – Гутериш, не само социалистическите европейски партии излъчиха следващия генерален секретар на ООН, но в добавка те са склонни много повече да поддържат Путин, отколкото би го правила Бокова.

Ето защо руснаците веднага прехвърлиха предпочитанията си и се отказаха от Източна Европа – когато дойде време да се решава сериозно. Предложи им се възможност да преметнат Меркел, Москва наложи вето на Георгиева и гласува за Гутериш.

      
image

Източник: Гласове
Оригинал: Форбс

  image АКО МЕМОРИЯ Е ПОЛЕЗНА ЗА ВАС, ПОДКРЕПЕТЕ НИ ТУК

 Или станете наши приятели във ФЕЙСБУК
Гласувай:
8
01. zaw12929 - "Трудно е да се каже дали ре...
28.10.2016 09:26
"Трудно е да се каже дали референдумът ще бъде успешен или не. Според данните на изследванията е на ръба, защото хората започват да възприемат, че е задължително, а това ще увеличи гласуването", каза в предаването "България сутрин" по телевизия Bulgaria ON AIR социологът Емил Коен.

По думите на председателя на ПП "Движение Гергьовден" Драгомир Стефанов референдумът е на тема, която е близка до хората.

"За първи път провеждаме референдум заедно с избори, като очакваме активността да бъде по-висока. Големият проблем е, че единствено парламентарно представена формация, която се е регистрирала, за да участва в този референдум, е Калфин президент. Всичко останали 7 групи не са заявили участие", обясни Стефанов.

Той е категоричен, че другите групи се опитват да неглежират референдума и така той остава като задна тема.

Стефанов посочи, че въпросите от референдума ги има в требника на Движение Гергьовден от 2001 година, когато Слави Трифонов е част от движението.

"Доста късно, но те идват на дневен ред", заяви председателят на партията

Социологът уточни, че ако се въведат мажоритарни избори, рязко ще намали представителството на политическите сили в България, а това е много опасно за нашия тип демокрация.

Драгомир Стефанов обаче каза, че философията на мажоритарния избор е да познаваш кандидата, за когото гласуваш.

"Проучванията се правят на база на хипотезата чии са кандидатите. Трябва да започнем да мислим не за коя партия гласуваме, а за кои кандидати. Някои кандидати свиват подкрепата на самата партия, защото не са разпознаваеми. Това е една демоверсия на бъдещето гласуване", посочи председателят на ПП "Движение Гергьовден".

Стефанов е на мнение, че страната ни не узряла все още за мажоритарни избори.

"Големите партии избягват темата за референдума. Те бранят своята пирамидална структура, защото партийните центрове определят списъка на депутатите и затова не агитират за мажоритарния избор", каза социологът Емил Коен.

"Гласувайте на 6-ти, защото само така може да започне промяната", призова Драгомир Стефанов.

Прочети още на: http://www.bgonair/sutreshen-blok/2016-10-28/ostana-li-natsionalnoto-dopitvane-v-syanka

цитирай
2. krumbelosvet - "Ако България беше нормална страна в добро здраве, премиерът щеше да е подал оставка и правителството да е паднало."
28.10.2016 12:54
Не мислех, че пак ще чуя тоя припев от първите сини митинги. Абе мили деца с ВЯРА в "нормалните страни". След оставката на Клинтън не умря ли тая пуста вяра? Ама нямало оставка на Клинтън? ИМЕННО !!! Няма "нормални страни в добро здраве". И как да има! Лукавият като че е пратил целия персонал на ада в командировка на Земята. И поне половината персонал е в "най-добрата страна", пропорционално на парите за въоръжаване. Нашия достоен пожарникар, не се шегувам, ще го ползват докато имат сметка, после ще го отпратят, пак според интереса си, или с позор като комунист и българин, или тихо, с мисъл за нова употреба.
цитирай
3. zaw12929 - чашата прелива и ще падне- гледаме как с глупостите на ЕС
28.10.2016 14:17
krumbelosvet написа:
Не мислех, че пак ще чуя тоя припев от първите сини митинги. Абе мили деца с ВЯРА в "нормалните страни". След оставката на Клинтън не умря ли тая пуста вяра? Ама нямало оставка на Клинтън? ИМЕННО !!! Няма "нормални страни в добро здраве". И как да има! Лукавият като че е пратил целия персонал на ада в командировка на Земята. И поне половината персонал е в "най-добрата страна", пропорционално на парите за въоръжаване. Нашия достоен пожарникар, не се шегувам, ще го ползват докато имат сметка, после ще го отпратят, пак според интереса си, или с позор като комунист и българин, или тихо, с мисъл за нова употреба.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11841564
Постинги: 5378
Коментари: 12229
Гласове: 61793
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31