Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2016 21:24 - Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма МНЕНИЕ на известният френски философ и политолог Ален дьо Беноа.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2965 Коментари: 1 Гласове:
9

Последна промяна: 29.10.2016 17:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ален дьо Беноа: Западният либерализъм е по-разрушителен от комунизма Според господстващата идеология един милион турци, един милион китайци, един милион скандинавци, един милион нигерийци, винаги е един милион. За управляващите елити културните различия са маловажни. Единственото изключение са лидерите на някои страни от Източна Европа, които осъзнаха, че западният либерализъм е по-разрушителен за колективните идентичности, отколкото комунизма. Другите смятат, че хората са взаимозаменяеми, че те са безкрайно заменими едни с други. В основата си, техният идеал е човекът без земя, човекът отвсякъде и отникъде, човекът, лишен от всякакви характеристики, които са му присъщи. Неутралният или трансчовека: трансграничен, транснационален, евентуално транссексуален. Това казва известният френски философ и политолог Ален дьо Беноа.

– Въпросът за “бежанците” с пълно право вълнува европейското обществено мнение. Въпреки това мнозина изтъкват, че един милион “разселени” на континент с повече от 500 млн. жители все още не е голяма работа. Особено в сравнение с Ливан, който вече прие повече от 2 млн. “бежанци”, докато наброява едва 5 млн. жители. Убедителен ли е този аргумент?

– Първо, би било лесно да се покаже, че приемането днес с отворени обятия на един милион новодошли, означава, че предварително съобщаваме, че сме готови да приемем десет пъти повече утре, 20 пъти повече вдругиден. Би било лесно да се покаже, че много от тези 500 милиона вече не се чувстват европейци. Но всъщност всяко разсъждение, което свежда проблема до прост въпрос с числа е опорочено от самото начало. Разсъждаването в числови абстракции е нещо, което правят работодателите, които знаят, че имиграцията струва скъпо на публичния сектор, но носи печалба на частния сектор.

“Хуманитарното свежда мигрантите до тяхната нищета, а работодателите – до тяхната работна сила”, отбеляза неотдавна Ален Финкелкрот. Имиграцията е резервната армия на капитала, повече от всякога го видяхме през последните дни в Германия. Там липсва работна ръка? Няма проблем, ще докараме турци, за да попълнят длъжностите, които германците няма да заемат. Турци или германци, това са все хора, нали? Така да се каже, турците са германци като останалите! Впрочем, точно това е проблемът.

Според господстващата идеология, която признава само “човешки същества”, един милион турци, един милион китайци, един милион скандинавци, един милион нигерийци, винаги е един милион. Че тези различни милиони са също така носители на различни култури, че смесването на културите не се разбира от само себе си, че от това принудително съвместно съжителство на различни населения могат да произтекат социални патологии, не се брои за нищо. Хората са разглеждани като биващи едни и същи: когато се казва, че те са равни, се подразбира, че са идентични. 

– Но защо повечето европейски страни упорстват в желанието си да приемат цялата мизерия на света, докато всички проучвания показват, че местното население не го иска (и не може)?

image image

– Именно защото управляващите елити са усвоили идеологията, която току-що описах, която смята културните различия за маловажни. Единственото изключение са лидерите на някои страни от Източна Европа, които осъзнаха, че западният либерализъм е по-разрушителен за колективните идентичности, отколкото комунизма, от който те, за щастие, излязоха. Другите смятат, че хората са взаимозаменяеми, че те са безкрайно заменими едни с други. В основата си, техният идеал е човекът без земя, човекът отвсякъде и отникъде, човекът, лишен от всякакви характеристики, които са му присъщи. Неутралният или трансчовека: трансграничен, транснационален, евентуално транссексуален.

Ако използвам думите на Пиер Манан, те вярват, че “Европа е само огромна и празна равнина, пространство, което трябва да се организира според изключителния принцип на човешките права, разглеждани като правата на отделния индивид без никаква колективна привързаност” (Causeur, октомври 2015). Въпреки че “една култура, която се отказва от себе си или се самоизобличава, не може да интегрира” (Режи Дебре), те проповядват съвместен живот, основан на лишаването и забравянето за себе си.

Което им позволява впоследствие да криминализират онези, които не разпознават вече страната, в която живеят, които се чувстват чужденци у дома си и които се тревожат за бъдещето – без да изпадат обаче в изпълнени с омраза изложения, без да разглеждат задължително всеки чужденец като “нашественик”, без да отричат “мизерията на света”, без да отказват също правото на убежище (което, нека припомним, не е право да бъдеш приет, а само право да помолиш да бъдеш приет).

Матю Слама много добре резюмира ситуация, казвайки, че “се сблъскват две позиции: от една страна, тази, която смята, че мигрантите са част от същото човечество, като нашето, така че трябва да ги приемем; от друга страна, онази, която твърди, че приемът на мигранти поставя в опасност културното своеобразие на европейските нации”. От една страна, универсализмът на човешките права, от друга, идеята, че всеки човек е продукт на отделна история. Впрочем, досега надделява първата позиция. Втората е онази на Клод Леви-Строс, който през 1983 г. припомни, че разнообразието на човешките общества “до голяма степен е резултат от желанието на всяка култура да се противопостави на онези, които я заобикалят, да се разграничи от тях, с една дума да бъде себе си (…) Защото не може едновременно да се разтопиш в радостта от другия, да се идентифицираш с него и да останете различни”.

Днес, в една епоха, която иска “различност”, но различност без различия, Леви-Строс би бил сметнат за подозрителен. И въпреки това той не е говорел в името на расизма, а на добре разбрания антирасизъм.

– Европейският съюз е вече безпомощен, парализиран и критикуван от всички страни. Как ще понесе този допълнителен удар?

  
image

– Европейският съюз продължава да предизвиква разединението на Европа. Въвеждането на еврото бе замислено да сближи различните европейски страни. Единственото, което направи, бе, че изправи бедните и богатите страни едни срещу други. Същото е по въпроса за мигрантите, някои страни решават да приемат новодошлите, докато други издигат стени, за да им попречат да влязат. Европа не спира да се фрагментира. От криза на криза, нейното разединение напредва с големи крачки.

Бойко Борисов е опасност №1 за България.

image
Парадокс: те нарастват, "израстват", а България, българите се смаляват, от болести без доходи изчезват...
image

Превод от френски: Галя Дачкова, ГЛАСОВЕ 

Разделяй и владей: Историята на новите варвари, които провалиха България в избора за генерален секретар на ООНСтраните членки на ООН подкрепиха с голямо мнозинство през 2017 г. да започнат преговори за сключване на договор за забрана на всички ядрени оръжия
, съобщават световните осведомителни агенции.

Резолюцията е била приета в комисия на Общото събрание на ООН, въпреки силното лобиране срещу нея от т. нар. ядрени държави, особено САЩ, Великобритания и Франция.

Заради натиска на САЩ, 27 от 28 страни членки на НАТО са гласували срещу резолюцията, а Холандия се е въздържала.

Резолюцията предвижда свикването на две конференции през март и през юни следващата година "за преговори за правно обвързващ инструмент за забрана на ядрените оръжия, водещ към пълното им премахване".

Документът е бил внесен от Австрия, Бразилия, Ирландия, Мексико, Нигерия и Южна Африка. Резолюцията трябва да бъде одобрена с гласуване в Общото събрание.    

   Водената от САЩ коалиция“ губи войната… в България  зомбирането- приключва България се намира в състояние на война – хибридна, пропагандна, информационна. Накратко – война за съзнанието на масите!    Кои са силите, противостоящи си  в тази война? От едната страна е Русия. От другата  ЕС и НАТО“, а вече става ясно: просто САЩ – притиска,  принуждаващи Европа да действа дори против собствените си интереси.  Целта на всяка пропагандна война е да представи нашите за добри, а чуждите за лоши.От западната  се преследват две цели:1,  сатанизирането  на Русия – агресивна, недемократична, имперска, заплаха за мира… подлежаща на санкциии военно обкръжаване. 2. впечатление за единство срещу лошата Русия– не САЩ, не НАТО, а „всички“ го мислят! „Е, щом „всички“ … сигурно е вярно  Целта на руската пропаганда е да обърне тази картина да покаже, че зад „всички евроатлантици“ се крие просто САЩ, въоръжена с фондации,  хранени НПО-та и медии, лакействащи слаби правителства и инфилтрирани от тях управленци. Руснаците искат да очертаят картината – „Със страданията и кръвта на иракчани, либийци, сирийци, украинци и други и с парите на Европа и Русия (санкциите), САЩ се опитват да решат собствените си икономически проблеми и със залезаСи. Не Европа, не НАТО, а САЩ, прикриващи се зад тях, са лошите“.     

Кой надделява: Без всякакво съмнение „САЩ и водената от тях коалиция“ ВЕЧЕ търпят крупно поражение в битката за общественото мнение в България  и Европа  и то     изглежда така: САЩ, явяващи се в три лица (като САЩ, като НАТО и като „водената от САЩ коалиция“), са виновни за войната в Сирия. Те са отговорни  за кризата в Близкия изток, за бежанската вълна, заливаща Европа. Без мир в Близкия изток е невъзможно да се спре напливът на бежанци и мигранти, заливащ и нашата страна. Но САЩ нямат намерение да прекратят действията си по поддържане на войната и не работят за нейното прекратяване. Обратното, за доминиращата част от обществото този, който преимуществено работи за мира в Сирия, е именно Русия.    

 

Остава открит въпросът единствено за методите на борбата срещу вражеската пропаганда. Защото имаше времена, съвсем неотдавана, когато носителите на такава пропаганда ги вкарваха в лагери и затвори, че дори и по-лошо. А още по-скоро (на 23 април 1999 г.) с аргумента, че водят пропаганда, НАТО срина сградата на сръбската Национална телевизия и радио - убити 16 човека, ранени и осакатени още толкова. 

Ние сме на границата на пропастта с решения които най вече унижават БЪЛГАРИЯ и всеки ден става по зле. Да се опомним, да гласуваме така, че създателите  на тези вреди  за държавата с краен резултат- европейци с най ниски доходи, най болни; за превръщане България в ислямски вилает  да бъдат изритани от властта с бюлетините, като изберем новите  управници.

САЩ и водената от тях коалиция“ търпят крупно поражение,  не  срещу  Русия, а срещу българите осъзнаващи правото да управляват държавата си.


Гласувай:
12
31. stariatb - Темата с миграцията е обширна и с ...
29.10.2016 21:22
Темата с миграцията е обширна и с много неизвестни, но съм сигурен че:
-Не споделям класификации и предпочитания на силните държави, защото при различни обстоятелства се изявяват различно. Ген Гурко за нас е освободител, например, но за други народи е потисник;
-Понятието "велики сили" се прилага неправилно, защото те са доказали се сили, но величието изисква и безспорно уважение;
-Не приемам, освобождението на даден народ да се осъществява чрез изселването му от собствената му страна, още повече, когато страната притежава значителни богатства;
-Дори демокрацията обхваща устройството в дадена държава и властите й се избират от гражданите й, пред които са отговорни.. Нашите интереси са задължение и отговорност преди всичко, на нашите власти;


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11835613
Постинги: 5378
Коментари: 12228
Гласове: 61775
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31