Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2016 02:49 - Ревматоиден артрит: всичко важно за болестта ТУК!
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2528 Коментари: 3 Гласове:
9

Последна промяна: 31.10.2016 02:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Ревматоиден артрит: всичко важно за болестта
Ревматоиден артрит – симптоми и причини. Кои медикаменти вършат работа при това заболяване. Ревматоиден артрит при деца: особености. Народна медицина, физиотерапия, балнеолечение. Възможно ли е пълно излекуване

Една от най-разпространените болести, поразяващи ставите, е мъчението ревматоиден артрит. Според статистиката от него страда един на всеки сто човека от населението на планетата. Болестта се развива най-често след 30-годишна възраст; жените боледуват пет пъти по-често от мъжете.

  image

Колянната става е сред често засяганите от ревматоиден артрит

Заболяването се определя като автоимунно, системно заболяване на съединителната тъкан. Типичната му проява е хронично ставно възпаление. Страдат предимно ставите на коленете, китките, глезените
Медицината все още не е изяснила докрай защо изведнъж се появяват тези мъчителни болки в ставите, буквално изневиделица. Разбира се – знае се, че началото по правило е свързано с пробойни в имунната система. Непосредствена причина за това могат да са настинки, стрес, инфекции, травматизъм. Баналните ангини, остри вирусни заболявания и грип допълнително усложняват проявите на ревматоиден артрит. У 80% от пациентите с такава диагноза се откриват антитела към вируса Епщайн-Бар.

  Белези и симптоми на ревматоиден артрит

Белезите на ревматоиден артрит са доста ясни и обикновено първоначалната хипотеза за такова заболяване се оправдава. Най-често разкриваните симптоми “от раз” са сушрешна скованост на ставите, която продължава поне един час; артритни изменения на китките; симетричност на ставните поражения; наличие на ревматични възли – подкожни уплътнения в областта на лактите, които се развиват при около 20% от пациентите. В по-късна фаза на заболяването могат да пострадат периферни нерви, кръвоносни съдове, сърцето и белите дробове, бъбреците и други вътрешни органи.

 

Ето и още симптоми, които биха могли да се свържат с други диагнози – не и ако вече сме разпознали изброените дотук. Става дума за безсъние, умерени повишения на температурата, липса на апетит. Ако даден случай на ревматоиден артрит не се лекува, болестта води до постепенно разрушаване на засегнатите стави.

Болки, подуване, анемия и др. симптоми

Болките в ставите и мускулите са първият осезаем сигнал, че нещо не е наред. Интензивността им е различна в зависимост от това дали началото на болестта е остро или умерено.

Болки в ставите – имат възпалителен характер, постоянни, симетрични – т.е. засягат лява и дясна става едновременно; вечер се усилват, утихват при прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Проявяват се в зоната на китките, коленете и лактите. По-рядко са засегнати тазобедрени, раменни и гръбначният стълб. Броят на засегнатите стави варира в зависимост от активността в протичането на болестта. Ако са засегнати три и повече стави, се говори за полиартрит. Ако болната става е една имаме моноартрит, а при две – олигоартрит.

Болки в мускулите – симптом при състоянията на остро възпаление. Боли продължително, постоянно.

Температура

Няма как да липсва този симптом при наличието на възпалителен процес. Колкото по-сериозни усложнения се развиват, толкова по-високи могат да са първоначално умерените повишения.

Сутрешна скованост

Сковаността на ставите при ревматоиден артрит се проявява сутрин и продължава 30-60 минути, понякога и повече. Касае се за ограничена подвижност, болки в ставите при раздвижването с усилие. Обяснява се с това, че през нощта в ставното гнездо се събира възпалителен ексудат – течност, а освен това през нощта има понижено отделяне на глюкокортикоидните хормони от надбъбречната жлеза. Въпросните хормони потискат възпалителните реакции и отделянето на споменатия ексудат, а сутрин производството им отново се активира и сковаността се преодолява.

Патологични изменения на ставите

В 90 % от случаите на ревматоиден артрит се увреждат ставите на китките. Най-много видими изменения претърпяват костните връзки на дланта и фалангите на пръстите. В началния етап поразеното място отича, може да се установи възпаление на прилежащото сухожилие. Появяват се болки и движенията са затруднени – например истински проблем е ръката да се свие в юмрук. При прогресията на ревматоидния процес настъпват трайни изменения и деформации на китката и пръстите – оформят се сковани състояния на пръстите, напомнящи плавник на морж, лебедова шия, вретено и пр. Развиват се възпалителни процеси с хроничен характер, като теносиновит на китката – това е възпаление на ложето, в което е разположено основното сухожилие. Възпалителният процес разбираемо влошава двигателните възможности на ръцете, проявяват се симптоми като невъзможност да се хване или задържи предмет.

Основното заболяване може да обхване лакътна става, раменна, колянна, тазобедрена и пр. При всеки вариант заболяването се изразява в болки и ограничена подвижност, а при напредването на ревматоидния процес може да се получи трайно “вкаменяване”, агрегиране и необратимо лишаване от подвижност. Друга последица е атрофията на прилежащи тъкани.

Последица от развитието на ревматоиден артрит може да бъде атрофията на мускулни групи, чупливост на ноктите и некроза на тъканите около тях, смушения в храносмилането, възпалителни процеси във вътрешни органи – например ендокардит, бъбречни заболявания от типа на ревматоиден гломерулонефрит, кръвни аномалии от рода на тромбоцитопения, увреждане на далака, промени в протеиновия синтез – амилоидаза, и пр.

Изследвания за ревматоиден артрит image

Ювенилната форма на ревматоиден артрит изисква продължително комплексно лечение

Първата стъпка при изясняването на хипотезата за ревматоиден артрит е да се снеме анамнеза и пациентът да бъде внимателно прегледан. Следват стандартните анализи на кръв и урина и накрая се провеждат специфични тестове и лабораторни анализи, чиято цел е да потвърдят наличието в кръвта на специфични антитела – чрез тях е разпознаваем ревматоидният артрит.

Преглед за ревматоидни възли при ревматолог

За опитния специалист наличието на т.н. ревматоидни възли е достатъчно сериозен аргумент в потвърждение на хипотезата за споменатата диагноза. Става дума за малки подкожни плътни образувания – диаметърът им не е повече от 2 см. Според лидиращата теория те са бучици умъртвена тъкан около възпалени малки кръвоносни съдове. В тъканта са натрупани имунни клетки и компоненти на ревматоидния фактор. Възлите се появяват при обостряне на хроничния процес. При затихването на пристъпите възлите се стопяват, понякога само намаляват размера си – понякога изчезват напълно.

При преглед ревматологът потвърждава връзката на тези възли със заболяването, ако те са плътни, безболезнени, подвижни и не са сраснали с околната тъкан.

Такива възли могат да се забележат по крайниците или по точки на тялото, подложени на постоянен натиск, какъвто е лакътят. Количеството възли варира от едно до десет. Възможно е такива възли да се оформят и във вътрешни органи, дори в сърцето и белите дробове.

Тестове

Изследванията започват с кръвни тестове,   Тестът за антитяло цитрулин е най-ранният дава положителен резултат за около 90% от случаите. Цитрулинът е аминокиселина, която се образува при възпалителен процес. Структурните белтъци на клетката, в които присъства цитрулинът, се разпознават от имунната система като чуждороден протеин и започва формирането на специфични антитела и разгръщане на автоимунни възпалителни процеси.

image

 видим симптом на болестта  По този начин се формират имунни комплекси, известни като ревматоиден фактор.

За „антинуклеарни антитела” (ANA) има ги
 много рядко, примерно при около 10% от случаите.
Рентген за туберкулоза и др. Рентгеновото изследване трябва да установи пораженията върху ставните връзки и костите, както и да отхвърли други хипотези – например за костна туберкулоза. Съществуват няколко проверени методики на рентгеновото изследване при ревматоиден артрит, но всичките проследяват какви деструктивни процеси протичат в костта, степени на деформация, образувания от типа на кисти и пр. При начална фаза на заболяването все още липсват сериозни костно-ставни изменения. Постепенно хрущялната тъкан изтънява оформят се  срастване на ставни повърхности и пълно обездвижване на ставите.

Видове артрит: серонегативен, ювенилен, серопозитивен
Серопозитивен в кръвта на изследвания се открива ревматоиден фактор. Това е неблагоприятна за пациента подробност. Както знаем, ревматоидният фактор е вид антитела, които се изработват от самия организъм срещу собствените имуноглобулини. Ревматоидният фактор образува имунен комплекс, който се задържа в ставите и кръвоносните съдове, които го хранят, отключва каскада от възпалителни реакции, които увреждат хрущяла и други компоненти на ставата. 

Ревматоидният фактор може да бъде изработен не само при това заболяване. Той може да е белег за наскоро преживяна инфекция; по тази причина определено неголямо количество от фактора може да е налице и без ревматоиден артрит. Т.е. разликата между ревматоиден артрит и инфекция в миналото ще е в количеството на фактора. Диагноза ревматоиден артрит е налице, ако стойността на фактора в един милилитър кръв е над 25 МЕ, международни единици. Но и при  100 МЕ, не  са  основание за ревматоиден артрит.

Серонегативен – в кръвта на пациента липсва ревматоиден фактор./ има всеки пети човек, болен от ревматоиден артрит /. Липсата му е  благоприятно за лечение. Започва остро,  агресивно и овладяването му не е лесна задача, нанася поражения върху ставитеи върху други органи. Всъщност факторът не липсва съвсем, а само стойностите му са доста ниски, те са от порядъка на 25-30 МЕ.

Ювенилен – арттрит при деца и подрастващи. Болестта засяга големи и средни стави: повишена температура,  обриви, поражения на сърце, бъбреци. белите дробове,
увеличен черен дроб и далак. Обикновено се увеличава само черният дроб – хепатомегалия, което се разпознава по тъпата болка в дясното подребрие. Ако нараства и далакът, боли двустранно. При малките деца обикновено всяка коремна болка е локализирана около пъпа, затова точната й локация изисква професионален преглед с палпация.

Причини за ревматоиден артрит  са  генетичната предразположеност.  имунната система не разпознава собствените клетки и ги атакува със специални антитела. Това действа разрушаващо, унищожаващо.

Съществуват вируси, чието присъствие в организма увеличава риска от заболяването ревматоиден артрит. Такива са вирусите Епщайн-Бар, вирусът на хепатит В, херпесният, вирусът на вълчанката.

Официалното лечение е   за овладяване на остра фаза, или за поддържаща терапия при хронично състояние. Те се предписват от лекар, заедно със съвети- вижте ги във видеото "Съветите на д-р..
Спираме се само на методите на
народните лечения, които прилагаме, след, като имаме лекарска диагноза, след пълни изследвания и после- независимо кой е избраният метод,лекарският  контрол е задължителен заради вероятността от неприятни и дори опасни странични ефекти. Алтернативно лечение на ревматоиден артрит, рецепти  

Позицията на привърженици на народната медицина в случаи с ревматоиден артрит е, че медикаментите на практика само облекчават болестните симптоми, но заболяването не може да се излекува. При това приемът на всякакви хапчета,  инжекции и венозни вливания като цяло разсипва здравето и по-точно имунната система. Затова  хораta  търсят алтернативното лечение: щом не може да се постигне краен резултат – пълно излекуване, да търсим немедикаментозно лечение. Tерапиите с билки, балнеолечение,, климатолечение  съдействат за постигането на трайна ремисия при изпълнението на определени рецепти.  Ето  такива, с доказан ефект:

Лечение с джинджифил

Според здравната статистика регионите, в които консумацията на джинджифил е редовна и сравнително висока, имат ниски показатели на заболеваемост от ревматоиден артрит. Джинджифилът е известен с това, че благодарение на биоактивните си компоненти “пали” кръвта: активира кръвообращението за преодоляване на възпалителни процеси и състояния с болки. Джинджифил може да се намери както в прясно състояние – познатите странни на вид корени, или в прахообразна форма. Може да се приема в лечебни дози и под формата на чай и запарка, или да се добавя към някои ястия, например тези с ориз. В азиатската кухня, той е като магданоза в българската.  Пак там е известен и като лековито растение, полезно при артрит. Ето как да го използваме:

 • Рецепта с джинджифил: Настъргваме парче пресен корен и го заливаме с вряща вода. Коренът и водата трябва да са в пропорция 1:10. Оставяме на котлона за 1-2 минути, отдръпваме и след половин час прецеждаме. Доза от около 300 мл се изпива на глътки за един ден. Запарката се приготвя прясна всеки ден.екзотичен за нашите обичайни ястия. Източните народи го слагат към ориза.
 • Рецепта за запарка: корен от джинджифил се настъргва на не много едро ренде и се пуска във вряща вода, като съотношението е 1:10 милилитра. Вдига се от котлона и стои трийсетина минути. Отстраняват се парченцата се и се изпива до вечерта, без да се държи за следващия ден.
Лечение със сода

Терапиите със сода са аргументирани от факта, че содата има алкализиращо действие и съумява да неутрализира повишената киселинност. По този начин възпалителните процеси са отслабени и болестните симптоми губят остротата си. Лечители препоръчват прием на хлебна сода вътрешно – една малка чаена лъжичка разтворена в половин чаша хладка вода; приема се два пъти дневно. Едновременно с това за намаляване на отока и зачервяването се прави лека разтривка със соден разтвор във вода, съотношение 1:10. Със същия разтвор може да се прави и компрес.

Рецепти на Мермерски

Популярният професор Мермерски препоръчва проверени в практиката рецепти, с чието изпълнение се неутрализират основните проблеми при артрит. Важно е точното изпълнение и спазването на продължителността на терапията – едва тогава може да се очаква намаление на възпалението и болката. Ето какво препоръчва той, като се опира и на традицията:

 • Билкова рецепта с повет: Вземат се 10 цвята от билката повет или скребър. Смачкват се в мрамолно или порцеланово хаванче и се оформят две топчета. Поставят се върху две парчета найлон с големина колкото са ходилата ни. Всяко топче се накапва с по три капки зехтин. Стъпваме така, че петите да се паднат върху топчетата и бинтоваме всеки крак заедно с найлона. През следващите два часа не трябва да се стъпва на петите. След като минат, измиваме, намазваме ходилата с вазелин и обуваме вълнени чорапи. Процедурата се изпълнява през пет поредни вечери. Следват два дни почивка, а на третия се прави гореща баня на краката с морска сол. След нея отново се обуват вълнените чорапи.
 • Рецепта с ябълков оцет: за нея са необходими равни части оцет, спирт и сол. Смесваме ги в купа и добавяме бяло брашно – толкова, че да замесим еластично тесто. От него се прави компрес върху болната става – държи се, докато изсъхне. Необходими са десет процедури в последователни дни.
Рецепти на Петър Димков

Рецепти на Петър Димков са популярни като “народни практики” например болните стави се налагат с намачкан лист от хрян или зеле, като предварително мястото се намазва с мазнина. Самият лист може да бъде “обогатев със счукан аспирин или аспирин и мед. Отгоре се превързва с плътна мека кърпа и истава за цяла нощ. Правят се 7 до 10 такива компреси.

Интересна е  рецепта за подсилване на имунната система,  Ето рецепта за повишаване  имунитета

 • Вземат се половин килограм хубав пчелен мед, 25 листа от индрише, пет счукани бадемови ядки – сурови, четири лимона, смлени на каша с кората и без семките, една супена лъжица канела. От тази смес се взема всеки ден три пъти по една супена лъжица, преди хранене.
Зелен чай
Един от полезните ефекти на зеления чай е овладяването на възпалителните процеси при ревматоиден артрит. Не можем да очакваме, че с този чай ще се излекуваме, но противовъзпалителният ефект е доказан и  хубавата напитка може да стане част от комплексната поддържаща терапия на заболяването в период на ремисия. Действието  се дължи на специфични биоактивни съставки, които блокират образуването на молекулите на възпалителните процеси. Едновременно с ефекта върху ставите с приема на зелен чай постигаме подобряване на антиоксидантната защита и забавяне процесите на стареене, при които най-често се проявяват заболявания като ревматоиден артрит. Ябълков оцет

Той може да се прилага както вътрешно, така и външно; известни ограничения има само при хората с тежки заболявания на стомашно-чревния тракт. Вътрешният прием изисква на всяко хранене да се изпиват 100 мл хладка вода с разтворена в нея една лъжичка нефилтриран и нестабилизиран ябълков био оцет. Схемата се изпълнява един месец.

 • За по-бърз ефект има рецепта с доматен сок и ябълков оцет: прясно изцеден сок, половин до 2/3 чаша, към който се добавят две чаени лъжички ябълков оцет. Пие се веднъж на ден, докато има болки.
 • Оцетът е съставка и от мазила за външно приложение и смеси за компреси. Разбъркваме хубаво един суров жълтък с една лъжица терпентин и две лъжици ябълков оцет. От сместа малки количества разтриваме върху болното място.
Мащерка

Тя е считана за универсална лековита трева, широко прилагана e при различни видове възпаления и инфекции, основно на дихателната система. Мащерката е отличен антисептик. Приготвена и приемана системно под формата на чай, успешно работи за поддържане на ставното здраве профилактично и под формата на компонент от комплексна поддържаща терапия при ревматоиден артрит.

 • Лесна рецепта за чай от мащерка: Чаена лъжичка суха билка се залива с 200 мл вряла вода; след 10 минути се прецежда и се изпива. Може да се прави три пъти дневно.
 • Запарка от мащерка може да облекчи ставните болки и под формата на компреси и частични вани: шепа от сухата билка се залива с литър вряла вода; оставя се да пренощува и на следващия ден потапяме болния крайник или правим компрес.
Компреси

Полезни са топлите билкови компреси с отвари от всякакви лековити треви, които имат противовъзпалително действие. Правилото е топлият компрес да се държи на проблемното място, докато тъканта се охлади напълно. По-лесно е да се правят отпускащо-затоплящи компреси с етерични масла, например с по 2-3 капки от универсалните масла от хвойна и лавандула. Добавят се в съд с около литър гореща вода и хубаво се разбъркват. Маслата образуват тънък филм на повърхността, който се обира с мека хавлиена кърпа и веднага кърпата се увива около болната става (pharmacy-bg.com). Могат да се правят още и компреси с мед, горчица, жълтък и др.

Олио за масаж

Аптечната мрежа предлага различни масажни масла, но при ревматоиден артрит е най-добре да си приготвите сами лечебна смес с онези съставки, които имат обезболяващо и релаксиращо действие. За домашно масажно масло ви трябват 10 мл базово масло – студено пресован зехтин или бадемово. Към него добавяте пет капки лавандулово масло и по две – хвойна и лайка. Болната става се масажира всеки ден 1-2 пъти внимателно, като целта е маслото да се втрие добре в кожата.

Акупунктура

Терапията с лечебни игли има място при ревматоиден артрит, но трябва да сме сигурни в квалификацията на терапевта. Обикновено лечението съчетава два основни подхода: първоначално се блокират точки в близост до болната става – така се предизвикват тягостни усещания в нея. След това се работи върху отдалечени точки с идеята да бъдат неутрализирани първоначалните неприятни усещания. Най-често терапевтите препоръчват поддържащо лечение от модулен тип: провежда се серия от 10 сеанса, следва почивка от една седмица и по същата схема се изпълняват още две серии. Доста хора с описвания проблем се повлияват добре от акупунктурата.

Лечение с океанска вода, ходене на море

Кой знае защо всички са убедени, че морските бани са изключително полезни при ревматоиден артрит. При някои хора това може да е вярно в някаква степен, но ходенето на море или почивките на океанския бряг за хора с такава диагноза трябва да бъде съобразено с някои условности.

На първо място – водни бани могат да се правят само ако водата е поне 26 градуса. Престоят на силно слънце не се препоръчва, особено ако болестта е в по-напреднал стадий и вече са налице увреждания на вътрешни органи. Ако пък сте на терапия с хормонални препарати, не бива да помирисвате морския бряг. Ако все пак ви е позволено да смените климата – погрижете се да не стоите на слънце в обедните часове.

Особено големи надежди се възлагат на лечението с вода и кал от Мъртво море. В немалко случаи ефектът е положителен, но трябва да сме наясно, че ако процедурите се правят в момент на обостряне, нещата силно ще се усложнят. Самото затопляне също трябва да е стриктно дозирано, тъй като може да се провокира тласък на възпалението.

Други рецепти

Съществуват различни рецепти за облекчаване болките и сковаността при ревматоиден артрит и не пречи да опитвате, докато откриете най-добрите за себе си.

Тук предлагаме две “екзотични” рецепти, които подсказват по-малко популярни идеи:

 • Мехлем от сол и зехтин – рецепта на Слава Севрюкова: 10 супени лъжици морска сол се заливат с 20 супени лъжици зехтин. Сместа се бърка продължително, докато се получи хомогенна смес. Сипва се в стъклено бурканче и се оставя в хладилника; готова е, когато стане съвсем светла. От тази смес се взема по малко и се втрива в болната става три минути, следващия ден удължаваме с още 2-3 и така, докато се достигне до 20. Средно една серия трябва да приключи за 10 дни. След разтриването – вечер, мястото се увива в парче чист вълнен плат.
 • Шунгитова вода – нашумелите камъчета шунгит, половин килограм, се измиват и заливат в чист съд с 10 литра вода. Престояват три дни, след което водата може да се използва за компреси или като добавка във вани. Устновено е, че подобрява циркулацията на кръвта и постига обезболяващ ефект.
Диета и хранене при ревматоиден артрит

Диетата е много важен момент в комплексните усилия за поддържане на здравето след доказан ревматоиден артрит. Правилното хранене позволява да се неутрализират възпалителните процеси и да се балансира обмяната на веществата по един благоприятен начин.

 

 • Изключване на храни, които могат да провокират алергична реакция;
 • Замяна на месото с млечни и растителни продукти;
 • Консумация на повече плодове и зеленчуци;
 • Намаляване на натоварванията върху бъбреците, стомаха и черния дроб;
 • Консумация на продукти с повишено съдържание на калций;
 • Отказ от храни, предизвикващи наднормено тегло.

Ето и по-конкретни разяснения по така формулираните правила. Ревматоидният артрит се обостря, когато се консумират храни от типа алергени, затова е необходимо или да се изключат от менюто, или чувствително да се намали консумацията им. Кои храни са вредни за нас самите, можем да установим чрез т.н. елиминационна диета. Просто е: за една-две седмици изключваме от храненето си определена група продукти. Сетне отново я включваме в храненето си и следим дали няма да се проявят симптоми на заболяването, например болки в ставите или затруднено движение. Така можем да постъпим и с други групи храни-алергени, а те могат да са: цитруесовите – портокали, грейпфрут, мандарини, лимони; пълномаслено мляко – краве, козе; цельное молоко (коровье, козье); зърнени храни – ръж, пшеница, овес, царевица; в списъка са още картофи, домати, чушки, патладжани. Много често ревматоидният артрит се влошава при консумацията на свинско месо.

Друг момент: замяна на месото и месните продукти с млечни и растителни. Според здравната статистика 40% от пациентите с ревматоиден артрит се подобряват при преход към вегетарианско хранене. Много е важно, особено при остри състояния на болестта, месото да се изключи напълно от менюто. Отсъствието на протеини в такова меню може да се компенсира с риба и млечни продукти. Добре е също да се ядат бобови храни – боб, леща, соя, фасул; яйца, ядки – особено орехи и бадеми, растителни масла – зехтин, царевично или ленено масло. От рибите се препоръчват скумрия, тон, сьомга.

Особено важна е усилената консумация на плодове и зеленчуци. В техния състав има голямо количество вещества, които могат да неутрализират артритните симптоми. Затова пациентите с такова заболяване трябва всеки ден да изяждат поне 200 г плодове и 300 г зеленчуци. Все пак трябва да се внимава в избора, защото ве всичките са подходящи. Препоръчват се броколи, брюкселско зеле, моркови, тиква, тиквички, марули, червено цвекло, ябълки и круши, ягоди.

Как да изпълним друго условие – намаленото натоварване на бъбреци, стомах и черен дроб? Отговорът не е труден: чрез отказ от храните, които изискват прекалено интензивна работа на въпросните органи или изобщо им въздействат негативно.  Такива са пикантните блюда и хранителни добавки за усилване на вкуса, консервирани храни, силни месни бульони, мас, маргарин и краве масло, силен чай и кафе, шоколад, газирани напитки. Изключително натоварващи са пържените, пушени и мариновани меса и изобщо блюда. Затова готвенето трябва да ги изключи и да разчита на варене, печене или варене на пара.

Някои от лекарствата, които се приемат при ревматоиден артрит, причиняват дефицит на калция и създават условия за остеопороза. Затова е хубаво чрез храненето да се избягва рискът от крехкост и чупливост на костите с повишена консумация на млечни продукти, соя, фасул, ядки – бадеми и бразилски орех, семена от типа на мак и сусам, магданоз, рукола и марули. За да се усвои по-добре калцият, менюто трябва да редуцира продуктите с високо съдържание на оксалова киселина като спанак, киселец и портокали.

Не бива да се отминава и една такава подробност: пациентите с ревматоиден артрит ограничават физическата си активност, в резултат на което започват да трупат килограми. Наднорменото тегло е негативен фактор и за състоянието на болните стави, които изпитват по-голямо натоварване. Затова в менюто на такива хора калориите трябва да се намалят, като на първо място се редуцират захарта, бялото брашно, рафинираното олио. По-малко следва да са и храните с много мазнини. Ограничението да засегне на първо място любими храни като пица, хамбургер и хот дог, кексове и торти, подсладени газирани напитки, чипс и крекери, пържени картофки, сладка и конфитюри.

Хранителни добавки

Реавматоидният артрит е от заболяванията, от които не можеш да се спасиш завинаги – но можеш да държиш под контрол. Общите нагласи при проблеми със ставите, включително ревматоиден артрит, вече е освен медикаментите да се търсят и подходящи хранителни добавки като поддържащ фактор. Най-често това са продукти, които съдържат глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина. Идеята е да се потискат възпалителните процеси – с болка и отоци, и да се избягва сковаността на ставите и затрудненото движение.

Артилейн

Артилейн е комбинация от ензимно хидролизиран колаген, хиалуронова киселина, доматен концентрат и витамин С; антиоксидантни компоненти. Приемът на артилейн оказва “смазващ” ефект и подобрява качеството на вътреставната течност, което се отразява положително на подвижността на ставите. Освен това ставният хрущял получава добра защита и се насърчава регенерацията му. Цялостният ефект е укрепване на скелетната мускулатура и оптимизация на подвижността.

Продуктът представлява ампули за пиене; приема се една доза дневно – директно от ампулата или разтворена в малко вода. Една опаковка от 15 ампули струва около 50 лв. Пригответе си 200 лв, ако сте решили да поглезите ставите си с цял профилактичен модул: за него е необходимо да вземате артилейн в продължение на два месеца.

Глюкозамин

Глюкозамин – това е  популярна хранителна добавка, чийто прием компенсира дефицита на глюкозамин в организма. Глюкозаминът е градивен компонент в съединителната тъкан, включително хрущялната. Дефицит може да има или поради възрастови, или поради болестни промени в “химията” на организма. Когато той не може да се справи сам с въпросния дефицит, настъпва изтъняване на ставните хрущяли, болезнено триене на костите, отоци и ограничена подвижност. При ревматоиден артрит ставните проблеми също са свързани с недостиг на глюкозамин и затруднена регенерация на съединителните тъкани.

Хранителната добавка глюкозамин може да е произведена от животински или растителни суровини; ефективността на един продукт зависи от много фактори. Кой е най-подходящият за конкретен човек, трябва да се реши в диалог с неговия лекар. Глюкозаминът може да е и част от комплексно лечение, и компонент от поддържаща терапия в периодите на ремисия.

Саменто (котешки нокът)

Котешки нокът е позната екзотична билка с широко приложение; продуктът саменто – котешки нокът, нашумя покрай надеждата, че с него може да се лекуват злокачествени заболявания. традиционно приложение на билката е при ревматоиден артрит: биоактивните компоненти в растението съдържат съставки, които блокират възпалителния процес в организма. Това помага да се преодоляват с по-малко медикаменти неприятните болезнени състояния и да се отслаби тенденцията към ограничаване на движенията. Продуктите с котешки нокът обаче не лекуват болестта окончателно и не са в състояние да намаляват характерните отоци на ставите (pharmacy-bg.com).

Други хранителни добавки

Борът на най-подходящата хранителна добавка при ревматоиден артрит е наистина труден – заради богатото предлагане и спецификата на всеки продукт. Добре е преди да си купим някой широко рекламиран продукт да се допитаме до лекуващия, както и до компетентен фармацевт. вършат работа и мненията на потребители във форумите. За подобрената подвижност на ставите, намаляване на болките и отоците могат да допринесат продукти като Глюкозамин-хондроитин, етерично масло от бял бор – за масажи, Флексус, Савиен, продуктите Хидраплениш, Хиалурген – ампули, Гел арника на Абофарма и др.

Почивка, балнеолечение и упражнения за укрепване на ставите

Прогресията на заболяването може да се задържи, ако се изпълнява подходяща медикаментозна терапия и ако пациентът съобрази начина си на живот със заболяването. Необходимо е ставите да почиват, т.е. да се осигуряват състояния в покой и достатъчно нощен сън, от порядъка на 8-10 часа.

Препоръчителни са физически упражнения за раздвижване, без силови натоварвания. Добра е утринната гимнастика, която помага










Гласувай:
9
0



1. dalida - всеки човек като малък е падал,удрял си е костите
31.10.2016 07:41
на старини (от 30 до 80 години) костите започват за болят. Възпалението е осезаемо и се лекува с витамини и минерали. Мускулите се вдървяват - това е признак че в организма липсват магнезий или калций и по-рядко йод и желязо. Човекът трябва да следи за тези аномалии - те водят до анемии и организма започва да губи своята жизненост. Витамините и минералите са в основата на нашия организъм и, когато някой от тях липсва, организма ни страда.
цитирай
2. zaw12929 - Срещу артрит, срещу грип срещу в...
31.10.2016 14:46
Срещу артрит, срещу грип срещу всякакви болести е важен имунитета
Рецептата: Вземат се половин килограм хубав пчелен мед, 25 листа от индрише, пет счукани бадемови ядки – сурови, четири лимона, смлени на каша с кората и без семките, една супена лъжица канела. От тази смес се взема всеки ден три пъти по една супена лъжица, преди хранене.
цитирай
3. zaw12929 - Важни са за костите какво ядем и пием- то разболява и лекува
31.10.2016 14:48
dalida написа:
на старини (от 30 до 80 години) костите започват за болят. Възпалението е осезаемо и се лекува с витамини и минерали. Мускулите се вдървяват - това е признак че в организма липсват магнезий или калций и по-рядко йод и желязо. Човекът трябва да следи за тези аномалии - те водят до анемии и организма започва да губи своята жизненост. Витамините и минералите са в основата на нашия организъм и, когато някой от тях липсва, организма ни страда.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11835533
Постинги: 5378
Коментари: 12228
Гласове: 61775
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31