2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. kvg55
5. varg1
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. sparotok
9. mt46
10. hadjito
11. getmans1
12. deathmetalverses
13. stela50
14. samvoin
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. manoelia
7. samvoin
8. bateico
9. mimogarcia
10. getmans1
Сиренето и млечните продукти често са сочени с пръст като вредни заради наличието на наситени мазнини в тях. Истината обаче е, че те са много полезни и не трябва да лишаваме организма си от благата им. Единственото, за което трябва да се внимава е количеството сирене и млечни продукти на ден. Гърците са най-големите консуматори на сирене в света. Средно човек консумира около 27,3 кг сирене на година, ѕ от което е бяло сирене.
Прекаляването е пагубно, а не сиренето само по себе си.
За какво е полезно сиренето?
Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition установява, че французите, които по правило ядат много сирене предвид културата им на хранене, имат много ниски нива на холестерол и страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания.
В сиренето се намират полезни витамини от група В, които допринасят за здравето не само на сърцето и съдовете, но и на нервната система и костите.
Намалява риска от диабет
Любимото сирене намалява риска от диабет между 2 и 8%, стига да ядем редовно по 100 г. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2016 година констатира, че ежедневното ядене на малко количество сирене намалява рисковете от диабет тип 2. Наситените мазнини в сиренето намаляват нивата на кръвната захар, удължавайки времето до следващото хранене. Човек не изпитва глад дълго време, а така организмът има възможността да обработи качествено хранителните вещества от последното хранене.
Калцият в сиренето пък има отношение към инсулина. Той потиска секрецията му, като така предпазва панкреаса от изтощение и намалена секреция на инсулин, прерастваща потенциално в диабет на по-късен етап от живота.
Стимулира дълголетието
Звучи сякаш пресилено, но е факт. Колкото по-редовно ядем полезно сирене, толкова повече средната продължителност на живота се увеличава. Това доказват не само редица чуждестранни изследвания, но и нашият опит. Бабите и дядовците в нашите села ядат предимно натурални сирена и млечни продукти, което допринася за удължаване на средната продължителност на живота.
Понижава холестерола
Противно на схващанията, че сиренето причинява висок холестерол, това не е вярно. Случаят е подобен на този с яйцата, които напоследък бяха демонизирани от някои привърженици на въздържанието от месо и млечни продукти.
Отново важно е количеството погълнати сирене и яйца. Ако е в нормалните нива на прием няма как да се повиши холестеролът, напротив. Наситените мастни киселини в сиренето помагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия, необходим за много процеси в клетките.
Витамин К2 и калций, намиращи се в сиренето играят важна роля за преноса на мазнини през червата.
Знаете ли, че първата фабрика за сирене е създадена в Швейцария през 1815 година?
В САЩ месец юни е специален месец, защото е посветен на сиренето.
Сиренето може да се произведе от различни видове млека, като краве, биволско, козе, конско и дори от камилско мляко.
По време на Римската империя големи римски къщи са разполагали с отделни кухни за производство на сирене. Римляните даже успели да разработят нови методи за опушване и добавяне на различни аромати към сиренето.
След падането на Римската империя, иновативни монаси са отговорни за изобретяването на някои от класическите сортове сирена, които познаваме днес.
Различните вкусове, цветове и текстури на сирената идват от много фактори, включително вида на използваното мляко, вида на бактериите или киселините и други.
Сиренето е най-вкусно, когато се сервира на стайна температура. Така че, ако ще предложите на вашите гости различни видове сирена, преди да сервирате извадете ги няколко минути по рано от хладилника.
Още по темата
Знаете ли, че... Куба либре за първи път е приготвен през 1900 година?
Знаете ли, че... всеки италианец изяжда 30 кг паста годишно?
Знаете ли, че... синеоките имат по-добър алкохолен толеранс?
За някои видове сирена като моцарела, чедър, швейцарските сирена се смята, че могат да намалят риска от образуването на кариеси. Сиренето е храна, която има антибактериален ефект, ето защо казват че е полезно и за здравето на зъбите.
Знаете ли, че във Великобритания има около 700 различни вида местни сирена?
Подобно на плодовете, някои видове прясно приготвени сирена, невинаги са на разположение през цялата година
Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/140-znaete-li-che/34173-znaete-li-che/
За какво е полезно сиренето?
Срещу сърдечносъдови заболявания
Галерия
10 билки, намаляващи кръвната захар
10 снимки
Изследване, публикувано в British Journal of Nutrition установява, че французите, които по правило ядат много сирене предвид културата им на хранене, имат много ниски нива на холестерол и страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания.
В сиренето се намират полезни витамини от група В, които допринасят за здравето не само на сърцето и съдовете, но и на нервната система и костите.
Намалява риска от диабет
Любимото сирене намалява риска от диабет между 2 и 8%, стига да ядем редовно по 100 г. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2016 година констатира, че ежедневното ядене на малко количество сирене намалява рисковете от диабет тип 2. Наситените мазнини в сиренето намаляват нивата на кръвната захар, удължавайки времето до следващото хранене. Човек не изпитва глад дълго време, а така организмът има възможността да обработи качествено хранителните вещества от последното хранене.
Калцият в сиренето пък има отношение към инсулина. Той потиска секрецията му, като така предпазва панкреаса от изтощение и намалена секреция на инсулин, прерастваща потенциално в диабет на по-късен етап от живота.
Стимулира дълголетието
Звучи сякаш пресилено, но е факт. Колкото по-редовно ядем полезно сирене, толкова повече средната продължителност на живота се увеличава. Това доказват не само редица чуждестранни изследвания, но и нашият опит. Бабите и дядовците в нашите села ядат предимно натурални сирена и млечни продукти, което допринася за удължаване на средната продължителност на живота.
Още по темата
Знаете ли, че... има над 2000 вида сирена?
Разпространени митове за млечните продукти
Храни, които балансират хормоните
Понижава холестерола
Противно на схващанията, че сиренето причинява висок холестерол, това не е вярно. Случаят е подобен на този с яйцата, които напоследък бяха демонизирани от някои привърженици на въздържанието от месо и млечни продукти.
Отново важно е количеството погълнати сирене и яйца. Ако е в нормалните нива на прием няма как да се повиши холестеролът, напротив. Наситените мастни киселини в сиренето помагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия, необходим за много процеси в клетките.
Витамин К2 и калций, намиращи се в сиренето играят важна роля за преноса на мазнини през червата.
Прочети още на: http://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/36052-zashto-e-vazhno-da-iadem-sirene-vseki-den/?utm_source=dnes.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ