Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2016 19:42 - Просо – всичко за тази супер храна
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1851 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Просо – всичко за тази супер храна (Топ свойства и рецепти)
Лечебни свойства и рецепти с просо.

                           image


Лечебни свойства и рецепти с просо.

Миниатюрните зрънца просо са изключително ценна храна, която незаслужено пренебрегваме. Лечебните свойства на тази житна култура ) са известни на източните народи от хилядолетия. Продуктът е неизменна съставка от традиционната индийска, азиатска и африканска кухня. Защо и ние да не  го включим в менюто си?

Ако то все още не присъства редовно на трапезата Ви, ще поправите пропуска си, прочитайки тази статия.

На първо място в лечебните свойства на просто е способността му да предпазва сърцето. Магнезият понижава риска от инфаркт и действа редуциращо на налягането. Освен това минералът спомага за намаляване на честотата и интензитета на мигренозните пристъпи. Рискът от атеросклероза и астматичните пристъпи значително намаляват отново благодарение на този елемент.

image

Просото крие куп лечебни ползи за здравето

Той действа и като кофактор за цели 300 ензими, сред които и тези, взимащи активно участие в секрецията на инсулина и глюкозата.

Фосфорът, съдържащ се в зрънцата, е основен ингредиент в генетичния код на всяка клетка. По отношение на лечебните свойства, обусловени от съдържанието на този минерал, се знае, че просото помага за развитието и възстановяването на телесните тъкани.

Неразтворимите фибри играят главна роля в превантивната функция на просото срещу образуването на жлъчни камъни.

Диетата, богата на фибри, редуцира значително риска от туморни образувания на гърдата, особено при жени в менопауза. Редовната консумация на тази култура защитава от сърдечна недостатъчност и висок холестерол.

Специалистите препоръчват поне шест пъти седмично пациентите в напреднала възраст, както и жените в менопауза да консумират ястия с тази зърнена култура. В готварските рецепти просото участва в приготвянето на каши, супи, зеленчукови ястия и дори десерти. Съчетава се добре с любимите Ви плодове и ядки.

Предлагаме Ви две рецепти с просо за приготвянето на питателна закуска и салата. По-долу ще откриете още интересни рецепти.

За приготвянето на закуската в прясно мляко – две чаши+чаша вода варете чаша просо. След набъбването на зрънцата се добавя сол и малко масло. Уместно е прибавянето на свежи или сушени плодове и ядки.

За салатата към чаша варено просо прибавете нарязана тиквичка – два броя, домати (4), лук (една глава), люти чушки (2 броя), чесън, зехтин и подправките – кимион, кориандър, магданоз и босилек – на вкус. Добавете и няколко нарязани маслини и сервирайте салатата в чиния, на чието дъно сте поставили лист маруля.

При възрастните, страдащи от същия проблем, лечението с птиче просо е малко по-различно. Половин лъжичка счукани или стрити семенца се запарват за половин час в четиристотин милилитра вода. Полученият извлек се приема на три пъти. Освен за лечение на нощно напикаване, този лек се използва и за пречистване на бъбречния мехур и бъбреците от камъни и песъчинки. (bilki.bg) Разлика с популярното просо (Panicum).

Популярното просо (Panicum), което е една от най-известните зърнени култури, няма нищо общо с билката птиче просо. Общото между двете култури са малките специфични зрънца, богати на полезни вещества. Двете растенията принадлежат към различни семейства. Билката е диворастяща, а зърнената култура – култивиран вид.

Рецепти за лечение: За диета (отслабване). image

Семенцата на билката птиче просо приличат много на просените зрънца

Просото освен в рецепти за лечение, намира приложение и в режима за отслабване. То едновременно засища, набавя всички полезни вещества (особено магнезий, който е много важен за хората на диета) и ускорява метаболитните процеси. Диетичните фибри, съдържащи се зърнената култура, засилват чревната перисталтика.

Прилагайки следната диета просо, само за седмица ще загубите четири килограма. Режимът е прост за изпълнение и изисква минимум усилия. Сутрин и обед консумирайте по чаша от зърнената култура, предварително сварена във вода без мазнина. В първото хранене комбинирайте с банан и чаша ниско маслено мляко; към второ прибавете порция свежи зеленчуци.

Следобед хапнете най-добре един портокал и вечеряйте отново с варено просо и пресни зеленчуци.

За бъбреци.

Просото оказва полезно действие не само върху бъбречната дейност, но и върху тази на отделителна система. То разтваря камъните и спомага за тяхното изхвърляне. Лекът, който се препоръчва в този случай е приемът вместо вода на течността, в която цяла нощ са киснати лековитите зърна. Чаша от продукта залейте с три литра топла вода. (Фрамар.бг)

Просено брашно – има или няма глутен? image

Просото е верен съюзник в битката с килограмите

Просеното брашно се характеризира с богат витаминен и минерален състав и идеалното допълнение към всички печива. При приготвянето му се използват семена без обвивката и в него не се съдържа глутен.

Заместете с него бялото брашно при приготвяне на палачинки и други тестени закуски.

Хляб от просо + ползи.

За приготвянето на хляб от просо е необходимо да разполагате със следните продукти:

  • просено брашно – 250 грама
  • пълнозърнесто брашно – 190 грама
  • бакпулвер – 20 грама
  • сол – една щипка
  • яйце – един брой
  • мляко – 250 грама
  • мед – 60 грама
  • растително олио – 15 мл

Всички сухи съставки изсипете в дълбок съд и прибавете останалите продукти в следната последователност – яйце, олио, мляко и мед. Омесете тестото, оформете го и поставете в намаслена тавичка, където го оставете да се изпече 20-25 минути на температура от 200 градуса.

Хлябът от просо крие куп здравословни ползи и е идеална алтернатива за пациентите, проявяващи алергия към глутен. Подходящ е за консумация по време на диета, както и за всички диабетици.

Не очаквайте от безглутеновия хляб да изглежда като хляба от пшенично брашно, който сме свикнали да консумираме ежедневно. Хлябът, приготвен от безглутеново брашно не бухва, притежава порьозна структура; възможно е да се съхранява във фризер. Задължително е тестото, разстелено в тавичката, да бъде с дебелина от 2-2,5 сантиметра. Температурата, при която трябва да се пече е двеста градуса и задължително без вентилатор, а във влажна среда.

Предлагаме Ви и още една рецепта за хлебче от просено брашно, което е със структурата на кейк, т.е то е малко по-бухнало. Ето и продуктите, с които е необходимо да разполагате, за да го приготвите:

  • просено брашно – две чаши
  • брашно от тапиока
  • царевично нишесте – по половин чаша
  • ксантан
  • хималайска сол – две чаени лъжички
  • суха мая – едно пакетче
  • чаша и половина вода с температура 42 градуса
  • зехтин – три супени лъжици
  • мед – една супена лъжица
  • супена лъжица ябълков оцет
  • яйца – два броя

Маята разбъркайте с меда и част от водата и оставете настрани. Брашната се пресяват и след пресяването прибавете към тях и ксантана. Яйцата разбийте с оцета, зехтина и маята, която е шупнала.

В намаслена тавичка се оставя тестото да втаса около час, след което се поставя във фурна, настроена на температура 200 градуса. (za7jivota.blogspot.bg)

При диабет, гликемичен индекс.

Въпреки, че гликемичният индекс на просото е седемдесет и едно и се счита за относително висок, то се препоръчва на пациентите с диабет. Лекът за това заболяване се приготвя от две лъжици от зърнения продукт, който се залива с вряла вода – две чаши и се оставя да се изкисне е продължение на два часа. По три пъти на ден е необходимо да пиете по половин чаша от този лек. (strongbodyhealthy.wordpress.com)

За лице.

Коментираното просо крие куп ползи и за кожата на Вашето лице, обусловени от силициева киселина и витамин Е, които се съдържат в големи количества в малките зрънца. Този природен дар гарантира засилване синтеза на колаген, което е предпоставка за запазване свежестта на кожата за по-дълъг период от време.

Начин за се уверите в антиейдж ефекта на просото е като си забъркате у дома пилиг с него. За тази цел се изисква да смесите три лъжици трици ( за предпочитане бадемови) с малко вода и една-две лъжици стрито на прах просо (брашно).

Този естествен ексфолиант нанесете върху лицето с кръгообразни движения. Поне минута изпълнявайте масажиращите движения, след което отмийте кашичката с хладка вода.

Маската гарантира сияен тен, гладка и опъната, без бръчки кожа.

Калории.

В сто калории от продукта се съдържат сто и деветнадесет калории. Това обуславя предпочитанието и препоръките за консумацията му по време на диета.

При цьолиакия.

Просо се препоръчва и при вродена непоносимост към глутена, по-известна като цьолиакия. Непоносимостта към глутена се изразява в неспособността на тънките черва да преработват тази съставка. В резултат от това заболяване при децата се наблюдава изоставане в растежа и развитието на подрастващия организъм.

Симптоматиката протича с други заболявания и аномалии в дейността на червата и метаболитните процеси.

Желязо.

Познатото ни просо е превъзходен начин да преборите желязодефицитните състояние, тъй като е продукт, богат на желязо. Чрез приема на сто грама от него ще си набавите девет милиграма желязо.

Внимание: Алергии!

Въпреки, че рядко се проявяват алергии към безглутенови храни, каквато е и просото, факт е че повече от двама на всеки 150 души, консумирали редовно просо, проявяват алергична реакция към него.

При бременност.

Просото е изключително ценна храна по време на бременност. Високото съдържание на магнезий е причината всяка бременна жена да го включи в менюто си. Минералът е изключително важен за нормалното функциониране на организма, особено през този деликатен период.

Липсата му би довела до проблеми като сърцебиене, смущения в сърдечния пулс, маточни контракции, главоболие, отпадналост. Триста и двадесет милиграма е препоръчителната дневна доза от минерала, която трябва да се приема от бременната жена. Чрез консумацията на двеста грама от зърнения продукт организмът си набавя 228 мг магнезий.

Каша от просо за бебе. image

Просото може да въведете в менюто на бебето около 8-9-месечна възраст

При захранване на бебе най-подходящото време за включване към менюто му на каша от просо е около 8-9-ти месец. В готовите бебешки храни ще го откриете в смес с други зърнени култури. Може да изберете между кашите на Хип, Лактана, Тьопфер, Милупа, Холе и други. Съдържанието на витамините от групата В, както и желязо прави храните с него изключително подходящи за подрастващия организъм.

Каша от просо може да приготвите и сами на Вашето бебе, като за това е необходимо да разполагате със зрънцата. Измийте ги и печете на сто и петдесет градуса за около час. След това ги смелете с кафемелачка и използвайте брашното за направата на вкусно ястие за мъничето.

Алтернатива е използването на готово брашно. Заложете на продукт, сертифициран като био. Съотношението между зърнената култура и водата е едно към три. Времето за варене е от петнадесет до двадесет минути. Прибавете плодово пюре и разтворено адаптирано мляко или кърма.

Според доктор Емил Илиев, децата под три-четири годишна възраст не бива да консумират небелено просо, тъй като в обвивката му се съдържат вещества, затрудняващи усвояването на минералите и другите полезни компоненти в миниатюрните зрънца.

Други ястия. image

Вкусна салата с просо и тиквички

Предлагаме Ви още няколко рецепти за други ястия с просо. Комбинирайки го с леща, може да приготвите вкусни кюфтета. Продуктите, необходими за това ястие са:

  • леща – половин чаена чаша, предварително сварена и смачкана
  • просо – една чаша
  • паста от домати – една лъжица
  • лук – една глава
  • червен пипер
  • сол
  • зехтин – една чашка

Залейте просото с гореща вода и киснете до омекване. Олиото сгорещете и прибавете към него пастата, лука и след това просото. Следва прибавяне на подправките, а след това и на лещата, която се слага накрая. От тази смес оформете кюфтенцата и ги печете във фурна с умерена температура.

Вкусно ястие може да приготвите и от просо с картофи, за което са необходими:

  • просо – 400 грама
  • картофи – два броя
  • салвия
  • мащерка – по една супена лъжица от двете подправки
  • пилешки бульон – 1200 мл

Просото се вари в бульона и малко преди да достигне готовност към него се прибавят картофите и подправките накрая.

Просото е идеално допълнение към ястия с риба. За да я приготвите в гювече са необходими следните продукти:

  • просо – 250 грама
  • рибно филе – половин килограм
  • лук – две глави
  • растителна мазнина – две супени лъжици
  • дафинов лист – един брой
  • черен пипер – пет зрънца
  • бучица масло
  • девесил
  • магданоз
  • риган – колкото прецените от подправките

Рибата сварете във вода, към която се прибавили черен пипер и дафинов лист. След изваждането на готовата риба от бульона, от него се махат и подправките и се вари просото. Накрая се прибавя предварително задушения лук. Двата компонента на ястието се смесват и то се овкусява с подправките. (gotvach.bg)

Ако Вие знаете други рецепти с просо или лекове с него, не се колебайте да ни пишете.

Ако този полезен материал Ви допада и е бил от полза за Вас, споделете го и с приятелите си, използвайки бутончетата за споделяне по-долу.










Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14254992
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68327
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930