2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. mt46
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. tota
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. dobrota
8. ambroziia
9. bojil
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 1094 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 18.12.2016 08:48
Симптоми: Стареенето на кожата и на клетките във всички органи на тялото, е част от един естествен процес, който се определя от гените.
Имунната система играе огромна роля в този процес на стареене със своя главен оперативен център – Тимусната жлеза. Когато тази жлеза отслабне, имунната система също отслабва, а органите биват подложени на атака от вируси, бактерии и т.н.
Хранителните съставки, които помагат за поддържане на Тимусната жлеза в добро състояние са: витамините А, С и Е, заедно с минералите цинк и селен.
Причини: Известно е, че тютюнопушенето и замърсеният въздух образуват молекулярни хибриди, отговорни за втвърдяването на кожата и клетките, което води до „чуплива“ и набръчкана кожа.
Появата на тези молекулярни хибриди може да се дължи и на свободните радикали, които имат тенденцията да разрушават клетките, протеините и тъканите, както и ядрото на клетката, ДНК, като ги подлагат на оксидация.
Свободните радикали засягат мозъчните клетки, причинявайки заболявания, свързани със старческата възраст, като загуба на памет, депресия, безсъние, импотентност, артериосклероза и др.
Свободните радикали се образуват от ултравиолетовите лъчи на слънцето, от естественния метаболизъм на определени мазнини и от замърсения въздух.
Препоръки за удължаване на живота и добро здраве:
1. Консумация на зърнени храни – зърнените храни са богати на протеини, минерали (калций, желязо, калий, натрий, магнезий) и на скорбяла (нишесте).
Съществуват два вида зърненни храни:
а) житни растения: ориз, пшеница, жито, просо, ечемик, царевица и овес.
б) бобови (богати на протеини): всички сортове бобови – фасул, леща, лима, гарбанзо, соя и грах.
2. Консумация на зеленчуци: Съществуват около 5 различни вида зеленчуци: зеленолистни, семенни (шушулкови), цветни, стъблени и кореноплодни.
а) зеленолистни: маруля, зеле, люцерна, спанак, магданоз, мента, лозови листа, кактус, листа лук.
б) семенни: всички сортове домати, тиква, люти чушки, патладжан, зелен фасул, краставица.
в) цветни: кафиол, броколи, цветове на тиква, артишок (ангинар), палмови цветове.
г) стъблени (пънчести): целина, аспержи, гъби и др.
д) кореноплодни: цвекло, всички сортове лук, чесън, моркови, репички, ряпа.
Консумацията им помага на организма да си набави необходимите витамини и минерали.
3. Консумация на плодове: Освен витамини и минерали, те съдържат монозахариди, които лесно се усвояват от организма.
Плодовете могат да се класифицират в 3 категории:
а) сок: портокал, грейпфрут, лимон, грозде, мандарина.
б) плод (пулпа): банан, манго, папая, ягода, ананас, диня, пъпеш, тамаринд.
в) ябълка, круша, праскова, кайсия, слива, дюля, , смокиня, грозде, гуава, киви, фурма, кокос, нар, юикама.
Авокадото съдържа повече калории, отколкото всеки друг плод, а папаята – най-много протеини.
4. Консумация на клубени (подземни стъбла, грудки): Най-разпространени са картофите и сладките тропични картофи (yams). Те са с високо съдържание на монозахаридни въглехидрати (скорбяла). Захарите в плодовете и клубените са най-важният източник на енергия за организма.
Жизнено важни елементи за поддържане на добро здраве са:
5. Фибри (растителни влакна): Разтворими влакна има в лука, плодовете, зеленчуците. Те помагат за понижаване нивото на холестерола и концентрираните захари в кръвта. Неразтворимите влакна, които се съдържат в зърнените храни и бобовите растения,са полезни за храносмилателната система и предпазват от рак на дебелото черво. Препоръчва се консумация на 20 до 30 г на ден.
6. Масти: В една добра диета не бива да липсват и мазнини, разбира се ако не надвишават 30 % калории на ден.
Храненето е особено важен фактор за добро здраве и дълголети- оставайте малко гладни, но не преяждайте
Препоръчвана дневна дозировка за възрастни.
Важни добавки:
1. Витамин А (Бета-каротин) с витамин Е и селен, мощен антиоксидант; подпомага съпротивата срещу инфекции; възстановява телесната тъкан: 2 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
2. Китайски Лициум + витамин С, мощен антиоксидант; предпазва клетките от оксидация; укрепва имунната система: 2 до 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
3. Ginseng и/или Пчелно млечице, за енергия, потентност, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден (по 1 таблетка, 20 минути преди хранене).
Допълнителна помощ:
4. Мултиминерали (цинк, селен): цинкът и селенът са важни за имунната система: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).
5. Алое Вера сок или нектар, полезен при инфекции, рак на кожата, артрит, алергии: 3 унции на ден (по 1 унция преди хранене: 1 у = 28,3 или 31,1 мл).
6. Пчелен полен (прашец), осигурява енергия, съдържа витамини, минерали, аминокиселини, хранителни вещества: 3 таблетки на ден от по 5 г. (по 1 таблетка с храната).
7. Омега-3, рибено масло, съдържа ненаситени мастни киселини: 3 до 6 капсули на ден (по 1 – 2 капсули преди хранене).
Препоръчвани витамини и минерали.
Витамини:
А – 5,000 IU или Бета-каротин – 3 мг; В1 – 100 мг; В2 – 20 мг; В6 – 50 мг; В12 – 100 микрограма; С – 360 мг; D – 400 IU; Е – 100 IU.
Минерали:
Калций – 1,000 мг, Магнезий – 500 мг; Манган – 50 мг; Германий – 60 мг 2 пъти на ден, Селен – 50 микрограма.
Аминокиселини:
Метионин – 100 мг., Карнитин – 200 мг., Цистеин – 100 мг., Тирозин – 200 мг.
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ