Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2016 23:05 - ВСЕКИ ДЕН ДА ЗАПОЧВА, ВСЯКО ЯДЕНЕ ДА ПРИКЛЮЧВА С ЯБЪЛКА - ПО-ДОБРО ОТ КАФЕТО СЪБУЖДА, ОСВЕЖАВА, ПОВИШАВА РАБОТОСПОСОБНОСТТА, ПРАВИ НИ ЗДРАВИ ДЪЛГОЛЕТНИ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1104 Коментари: 1 Гласове:
8

Последна промяна: 18.12.2016 07:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Всеки ден да започва,  всяко ядене да приключва с ябълка - по-добро от кафето събужда, освежава, прави ни здрави дълголетни

image
От Библията знаем, че Адам и Ева са били изкушени с ябълка. Новоизбрания президент хвана чевръсто ябълката, с която го замери  известна  с нахална активност проправителствена  журналистка

 На трапезата ни  ябълката е  достъпна, вкусна храна. Освен заради прекрасния  вкус  е предпочитана и заради многобройните си здравословни качества.

В Европа райската ябълка, плодът от дървото на познанието за добро и зло, е символ на изкушението и греха. На картините, изобразяващи грехопадението на Адам и Ева, змията държи в устата си съблазнителната ябълка. В зависимост от традицията другаде това е смокиня, дюля или 
нар

Редовната консумация на ябълки  оказва положително влияние върху здравето на човека. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години. Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от рак, 
астма, инфаркт,  заболявания на сърцето- атеросклероза, хипертония, запек.

"Една ябълка  на ден, държи лекаря далеч от мен!" "Изяждай по една ябълка сутрин за здраве и вечер–за красота". Неслучайно се смята, че ябълката е един от най-полезните и здравословни плодове. Ябълката съдържа захари,  пектин, ябълчена и лимонена киселина  минерални вещества, както и на ценните за организма витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.

Ябълката се нарежда между най-добрите плодови храни за човека. Това се дължи на разнообразния й химически състав: съдържание на сухо вещество – 8,0-13,0%; захари; органични киселини – 0,11-0,49%; минерали, витамини, 
ензими, баластни вещества, главно под формата на пектин и целулоза. Съдържанието на витамин С варира от 4 до 80 mg. Затова, освен като пълноценна храна, плодовете имат и ценни лечебни и диетични свойства.

Вкусът на ябълките до голяма степен зависи от количеството и съотношението на съдържащите се в тях захари, органични киселини и дъбилни вещества. Ароматът им се дължи на етеричните масла.
  • Съдържанието на захари в ябълковите плодове е от
  •    9,24 до 12,71%.
  • Преобладава фруктозата – 6,8%, глюкозата е 2,7%, а захарозата – 2,2%.
  • Общата киселинност е от 0,17% при най-сладките сортове до 1,2% при най-киселите.
Количеството на целулозата в ябълките е по-голямо, отколкото в другите плодове и варира от 0,8 до 1,2%. Целулозата е съсредоточена в кожицата и в семенната част на плода. Пектинът (0,08 – 1,77%) прави ябълковите плодове здрави и им придава много добри желиращи свойства, поради което те имат голямо значение за преработвателната промишленост. imageЯбълките са прекрасен източник на растителни вещества -  флавоноиди. Особено ценен е кверцетинът, който понижава риска от рак на белите дробове  През 2001 година американски лабораторни изследвания показват, че ябълките спират растежа на ракови клетки на простатата, а рискът от рак на храносмилателната система намалява с 30-40%. Благодарение на противовъзпалителните свойства на кверцетина, ябълките подобряват работата на белите дробове и облекчават астмата. Друг флавоноид, с който могат да се похвалят ябълките, е катехин, хора, при които съдържанието на катехин в кръвта е по-високо, по-рядко страдат от +

Наличието на пектин в ябълките ги прави продукт с нисък 
гликемичен индекс. В тях се съдържа и огромно количество калий, който помага за регулиране на нивото на течности в организма. Приемането на достатъчно калий може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония. Освен калий в ябълките се съдържа и елементът бор, който предотвратява остеопорозата. Количеството на витамин С зависи от сорта на ябълките, от срока на съхранение и други фактори. В някои сортове витамин С е почти три пъти повече отколкото в други. Пресните ябълки съдържат повече витамин С, отколкото в края на зимата.   Ябълките гонят старостта "Който изяжда по една ябълка на ден, не го хваща атеросклероза!", дължи се на  пектина.Имат го и   други плодове, но количеството и качеството  му  в ябълките е най-голямо. Намират се в разтворима форма, има  свойството да свързват всички токсини, които се произвеждат при разграждане на храните в човешкия организъм. Подпомага изхвърлянето на съединения, образувани при процеси на гниене в червата. подпомага изхвърлянето на случайно попаднали отровни за тялото уран, олово, живак, кадмий, манган и пр. като образуват комплексни съединения, които не могат да преминат в организма през червата и се изхвърлят навън.   Как да консумираме ябълките? За да се запазят максимално хранителните вещества в ябълката, тя трябва да се яде с кората. В кората и месестата част непосредствено под нея се съдържат повече флавоноиди, витамин С и пектин. Нарязването на ябълките намалява количеството на витамин С, повърхността става кафява, защото се окислява. След термична обработка също се намалява количеството на полезни вещества почти до 65-75%. Точно затова ябълките, съхранявани в хладилник, съдържат повече витамин С, отколкото тези във фруктиерата на масата в светлата и топла кухня. Препоръчва се всяко ядене да приключва с една ябълка - полезно е не само за фигурата, но и за зъбите. Ябълките помагат по-добре от кафето да се събудим сутрин, освежават организма и повишават работоспособността ни.   От какво могат да ни предпазят ябълките? 
    image
  • Ябълката съдържат почти всички необходими н а организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.
  • При повишена киселинност на стомаха и дванадесетопръстника са полезни само печени сладки ябълки. За хората, които страдат от гастрит, колит, жлъчно заболяване и са с понижена киселинност на стомашния сок, се препоръчват киселите сортове.
  • Всеки ден, един час преди ядене е добре да изяждате две кисели ябълки, ако страдате от атеросклероза и хипертония, както и за профилактика при исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.
  • Мярка за ябълка  приемама такава с големина или част 70- 80 грама
  • При запек, изяждайте сутрин на гладно  небелена ябълка, ( 70- 80 гр. )   или вечер две печени. Ако кашлицата не минава дълго, направете следната смес: настържете  1/3  ябълка и лук, добавете мед, като всички компоненти са в еднаква пропорция. Разбъркайте добре и консумираите. Направете го три пъти на ден между храненията.
  • За профилактика на простудните заболявания се препоръчва да похапвате несладки ябълки, които освен това избелват зъбния емайл.
  • Ако искате да откажете цигарите, направете тридневна ябълкова диета. Освен ябълките можете да си позволите черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.

 

Информацията за здравето повишава здравната култура, настройва ни да постъпваме по начин, който ни прави сигурни, спокойни, че се предпазваме от болести. А това настройва тялото ни само да инициира здраве и дълголетие







Гласувай:
8



1. mt46 - Поздрав!
17.12.2016 09:31
Хапвам ябълка, но не след ядене...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14253231
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68325
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930