Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2016 12:17 - ЯБЪЛКА ЗА ЛЕЧЕНИЕ . ОТСЛАБВАНЕ ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1871 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 01.01.2017 03:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Лекарите препоръчват годишно да консумираме поне 35 килограма ябълки, за да запазим здравето си.

рецепти с ябълка за лечение и готвене: Десерти, лекове при диабет, гастрит, за отслабване и др.
Полезната ябълка е плод, към който трябва да посягаме ежедневно. Въпреки, че тя е най-достъпният плод, много от нас я пренебрегват. Лекарите препоръчват годишно да консумираме поне 35 килограма ябълки, за да запазим здравето си.

Освен, че ценната ябълка ни помага да укрепим имунитета си, пази ни от настинки, тя се грижи и за здравето на устната ни кухина. Убива всички микроби в устата. Тя е перфектният заместител на четката и пастата за зъби, когато не са ни под ръка.

Полезната ябълка се грижи и за здравето на кръвоносните съдове. Укрепва ги.

Съдейства за оптимизиране на стомашната дейност. Счита се, че предпазва и сърцето. Тя е добър лек срещу безсъние.

Хората с недостиг на йод също е задължително да я включат в менюто си.

Но приложенията и терапевтичните ползи от консумацията на сочната ябълка не се изчерпват само до тук.

Диета с ябълки за отслабване + резултати

Ябълките са перфектен стимулатор на метаболитните процеси. В този смисъл те са ценни за всеки, който желае да отслабне. Отслабващият ефект се дължи на съдържанието на пектин.

Предлагаме строга ябълкова диета, която се изпълнява в продължение на седмица. Очакваните резултати са за загуба на между О.5 до килограм

image

Ябълка – вълшебният плод, който крие куп ползи за здравето.

Ако страдате от повишена стомашна киселинност, изберете сладки сортове ябълка. Тези от Вас с тежки стомашни проблеми, не е добре да изпълняват диетата. Диета с ябълки и чай

Диета с ябълки и чай обещава загуба на цели 2  килограма само за седмица. Освен ябълки по време на режима се консумира и чай, който е добре да бъде подсладен с мед.

Диета с ябълки и кисело мляко

Ябълки при диабет

При диабет се препоръчва консумацията на кисели сортове ябълки, съчетани с лимон.

Ябълковите кори съдържат флорицин, който спомага за намаляване на кръвната захар.  Най-добре е да  се  консумират преди хранене.

При гастрит и язва. Против киселини

При гастрит с ниска киселинност ябълките са много полезни, защото те съдържат много киселини. Но ако заболяването протича с повишена киселинност, по-добре да се откаже от консумацията на този плод.

При язва на стомаха полезната ябълка също помага заради съдържанието на пектин в нея.

При запек и при диария (зелена ябълка)

image

На ден хапвайте поне по една ябълка!


Зелена ябълка помага при диария. Настържете плода заедно с кората и хапнете получената кашичка. Правете това всеки ден до отминаване на симптома.

При повръщане 

При повръщане помага печена ябълка, поръсена с малко анасон. Този лек стопира гаденето и преустановява повръщането.

В този случай не се препоръчва консумация на сок от ябълка. (Още изпитани лекове за справяне с мъчителното повръщане)

За лице, против акне

При акне помага не само очистителната диета с ябълка, но и маска с този плод. За да я приготвите пасирайте плода на кашичка и добавете лъжица мед.

С маската останете 15 минути. Освен за справяне с акне, тя е подходяща и за дамите, които желаят да подхранят и хидратират кожата си в дълбочина.

За черен дроб и против хепатит

За пречистване на черен дроб и против хепатит помага сок от ябълки. За да пречистите този орган е достатъчно в продължение на 3-4 дни да консумирате големи количества  ябълки. Може да  включва  и лимон и  чесън.

Между три и пет дни всяка сутрин приемате на гладно приготвената смес.

Ежедневната консумация на ябълка помага:

При анемия :като се подсилва с червено цвекло : вдига хемоглобина.

Облекчаването на кашлицата и пресипналостта на гласа не са предизвикателство за полезната ябълка, като се подсилва със сок от лук ( ситно нарязан лук, поръсен със захар или мед пуска сока )

За овладяване на хипертония.

Против  остър пристъп на подагра

РЕЦЕПТИ С  ЯБЪЛКИ  ЗА ГОТВЕНЕ

Сладкиши с ябълки, десерти  
Ябълков пай + вариант с бисквити

Неустоим ябълков пай може да приготвите, омесвайки тесто от следните продукти:

  • яйца- два броя (разбивате ги)
  • захар – две лъжици (прибавяте я към яйцата)
  • масло – 200 грама (може да го заместите със същото количество маргарин, но маслото е за предпочитане)
  • брашно – необходимото количество е 250 грама

Половината от приготвеното от тези продукти тесто разстелете върху тавичка печене на блатове. Тестото се разстила не само върху дъното, но и по стените на тавичката. Препоръчваме използването на такава с подвижно дъно. По-удобни са за тази цел.

За плънката направете следното, използвайки изброените продукти:

  • захар – две-три супени лъжици
  • ябълки – килограм и половина (почистват се нарязват се или се настъргват и се задушават заедно със захарта)
  • орехи – 100 грама счукани
  • към тях добавете канела – половин лъжичка и добавете към изстиналите предварително задушени ябълки

Плънката разнесете върху тестото в тавата. Останалата част от тестото разточете на кора с дебелина от сантиметър. Нарежете тестото на лентички с дебелина от 2 см. Тях започнете да редите перпендикулярно върху плънката. Целта е да се получи решетка от тях.

Печенето на вкусния ябълков пай се осъществява в умерена фурна. След изстиването на пая го поръсете с пудра захар.

Ябълков пай с бисквити. За тази цел е необходимо
масло – едно пакетче; разтапя се в тава   пакетче чаени бисквити – те се нареждат върху маслото   4 ябълки – режат се на парченца и се подреждат върху натрошените бисквити   канела и натрошени орехи в количества според личните предпочитания

Следващият етап в приготвянето на ябълков пай с бисквити включва направата на пандишпанено тесто, за което е необходимо:  три яйца – разбиват се; 

  • чаша захар – добавя се към яйцата;
  • брашно – същото количество като захарта, отново се прибавя към сместа
  • бакпулвер – едно пакетче

Приготвеното тесто се излива върху сместа с бисквитите в тавичката. Сместа се пече на фурна, загрята до 200 градуса. След като сладкишът се изпече, изчакайте го да изстине. След това го поръсете с пудра захар.

Сладкиш с ябълки и орехи

Разкошен сладкиш с ябълки и орехи включва следните компоненти:

  • ябълки – една или две (задължително е да бъдат добре узрели; настъргват се)
  • масло 125 грама – необходимо е предварително да го разтопите
  • захар – една чаша (добавя се към ябълките)+още 2/3 чаши (добавя се към яйцата)
  • яйца – 4 броя
  • брашно – една чаша
  • орехи – необходимо количество една чаша натрошени
  • канела – една лъжичка
  • бисквити (чаени) – 150 грама е достатъчно количество

Първо изсипете в тавичка разтопеното масло. Отгоре наредете бисквитите.

След бисквитите поставете плънката, която се състои от ябълките, част от захарта (една чаша), канелата и споменатото количество орехи.

Най-отгоре се слага заливката, която се приготвя от яйцата, останалото количество захар (2/3 чаша) и брашното.

Приготвеният по този начин сладкиш с ябълки и канела следва да бъде изпечен във фурна, която предварително е била загрята на 180 градуса. Печенето продължава, докато сладкишът достигне готовност.

След като го извадите от фурната може да го поръсите с пудра захар.

Сладкиш с грис и ябълки

Не бързайте да подминавате тази рецепта. Сладкиша с грис и ябълки ще се хареса дори на тези, които не обичат грис. За да го приготвите са необходими следните продукти:

  • килограм ябълки – не е задължително да ги белите, но трябва да ги настържете
  • орехи – 100 грама (количеството е за почистени и смлени ядки)
  • канела – една малка лъжичка
  • бакпулвер – една лъжичка
  • масло – 125 грама (разтапя се)
  • брашно и грис – по една чаша

Настърганите ябълки смесете с канелата и орехите. Една трета от тях разстелете върху намасленото дъно на тавичка с размери  20 на 25 см.

Смесете в отделен съд всички сухи съставки. Част от тях поръсете върху ябълките. Отгоре залейте с 2-3 лъжици от разтопеното масло. Същата процедура се повтаря до изчерпване на съставките.

Необходимо е сладкишът да се изпече за 40 минути във фурна на 180 градуса.

Щрудел с ябълки

Щрудел с ябълки е друг популярен десерт, който може да приготвите с полезния плод. Предлагаме вариант с кори за баница, както и вариант без кори.

За приготвянето на щрудел от ябълки с кори за баница са необходими следните продукти:

  • килограм ябълки – настържете ги след като ги измиете предварително
  • захар (една чаша) – добавя се към настърганите ябълки
  • канела (една лъжичка) – добавя се също към баницата
  • почистени и наситнени орехови ядки – половин чаша  (също се прибавят към ябълковата смес
  • кори за баница – един пакет
  • краве масло – 100 грама (разтопете го)

Намаслете дъното на тавата, в която ще печете щрудела с ябълки. С ябълковата смес поставете в средата на всяка кора. Увийте корите. Започнете да ги оформяте във вид на кравайчета и подредете в тавата.

Залейте с разтопеното масло и печете до готовност.

За да приготвите ябълков щрудел по втория вариант се нуждаете от следните продукти:

  • две яйца
  • чаша  захар – добавя се към яйцата и сместа се разбива
  • олио (половин чаша) – също се прибавя към сместа
  • бакпулвер (една лъжичка) – и той се добавя към останалите продукти
  • ябълки – шест броя е достатъчно количество (настъргват се)
  • орехи – 50 грама (почистват се и се наситняват)
  • ванилия – 1 пакетче
  • канела – една лъжичка
  • малко пудра захар – използва се за поръсване на сладкиша

Намаслете и набрашнете тавичката, в която ще печете сладкиша. Върху дъното й разстелете яйчната смес, като заделите единствено три лъжици от нея.

Ябълките смесете със захарта, канелата, ванилията и бакпулвера. Изсипете тази смес върху пласта от яйчния микс.

Брашното смесете със заделеното количество от разбитите със захар и олио яйца. Целта е да се получи смес с консистенция на трохи. Изсипете я в тавичката върху останалата смес.

Най-отгоре поръсете с пудра захар и сложете щрудела да се изпече във фурна, която предварително е загрята на 180 градуса.

След готовност на сладкиша отново може да го поръсите с пудра захар.

Други сладки неща с ябълки

С вкусните и полезни ябълки може да приготвите и други сладки изкушения. Предлагаме още няколко рецепти, които със сигурност ще се харесат на семейството Ви. Особено подходящи са за консумация през зимата и перфектно допълват празничната трапеза.

Кекс с ябълки + вариант с орехи + канела

С ябълки може да приготвите кекс, комбинирайки вкусния плод с различни съставки.

Пухкав и завладяващо вкусен кекс с ябълки и канела може да приготвите от следните продукти:

  • три яйца
  • чаша захар – първите две съставки хомогенизирайте с миксер
  • олио или друга растителна мазнина в количество от 4-5 лъжици – добавя се към хомогенизираната смес
  • чаена лъжичка канела – добавя се след олиото
  • две чаши брашно+лъжичка бакпулвер (предварително пресяти) – те се добавят най-накрая към сместа, като през това време не бива да преустановявате разбиването с миксера
  • три средни по големина ябълки (почистени и настъргани) – те се добавят най-накрая към сместа.

Приготвената смес се изсипва в тавичка за печене, чието дъно е предварително намаслено с растителна мазнина. Около час трае печенето на ябълковия кекс във фурна, настроена на 160 градуса.

Друг вариант, в който няма как да не се влюбите, е кекс с ябълки, орехи и канела.

Ето какви са точните пропорции на продуктите, необходими за това невероятно вкусно изкушение:

  • брашно – три чаши
  • захар – две чаши
  • олио – една чаша
  • яйца – 4 броя
  • ябълки – 6 броя (настръргват се на ренде, като не е задължително да ги белите)
  • канела – една лъжичка
  • счукани орехи – една чаша
  • бакпулвер – една лъжичка

Всички продукти с изключение на ябълката и орехите се хомогенизират с миксер до получаване на гладка смес. Последователността на добавяне и разбиване на продуктите е следната – яйца, следва захар, след това олио и накрая прахообразните съставки – брашното, бакпулвера и канелата.

След като приключите разбиването на сместа с миксера, добавете и останалите две съставки – орехите и ябълките. След тяхното добавяне, разбъркайте единствено с лъжица. Не е необходимо използването на миксер.

Печете около 40 минути. Топлинната обработка се осъществява във фурна на 180 градуса в тавичка за кекс, чието дъно е добре предварително да застелите с хартия за печене.

Кекс с ябълки и стафиди

Ароматът и вкусът на ябълки и канела се съчетават перфектно и със стафиди. Те присъстват в следващата рецепта, която Ви предлагаме за кекс с ябълки. Списъкът с нужните продукти изглежда по следния начин:

  • чаша орехи – натрошени и смлени
  • стафиди – една чаша
  • кисело мляко – същото количество
  • чаша захар
  • яйца – три броя
  • ябълки – 4-5 броя е достатъчно количество (настъргват се след измиване и почистване)
  • олио – половин чаша
  • канела – използвайте количеството от половин лъжичка
  • сода – една лъжичка

Вкусните предварително настъргани ябълки смесете със стафидите, орехите и канелата.

В отделен съд разбийте яйцата със захарта. Добавете киселото мляко, като предварително го смесите със количество вода – една чаша и добавите содата. Шупналата млечна смес прибавете към сладкия яйчен микс.

Смесете ябълките с олиото. Към тях добавете и яйчната смес. При постоянно разбъркване добавете и брашното (сместа не трябва да става прекалено гъста). Тя се пече в кексова форма за около 40 минути. Предварително настройте фурната на 190 градуса.

Сладко от ябълки

Вкусно сладко от ябълки също не е никак трудно да си направим у дома. За него е необходимо следното:

  • литър вода
  • килограм захар – тези два компонента се слагат в тенджера и тя се поставя на котлона; варете я до получаване на гъст сироп
  • ябълки – два килограма (нарязани на малки парченца) – прибавят се към гъстия сироп
  • ванилия (една шушулка) – добавя се след ябълките
  • лимонтузу – две малки лъжички – прибавя се към сладкото малко преди то да постигне окончателна готовност

Сладкото се вари до омекване на ябълките и до сгъстяването на течността. Докато е все още топло се разпределя в бурканчета, които по желание могат да бъдат стерилизирани за период от 5 минутки.

Мармалад от ябълки

За тези от Вас, които бленуват за ароматния ябълков мармалад на калъп – спомен от детството, предлагаме рецептата за неговото приготвяне. Нуждаете се от следните продукти:

  • ябълки – два килограма, може да използвате комбинация от сини сливи (300 грама) и ябълки (1700 грама)
  • захар – 800 грама
  • вода – 350 мл
  • пектин – 40 грама
  • съставки по желание – канела, ванилия, индрише

Водата и плодовете се слагат в тенджера, която се поставя на котлона. След завиране на течността, котлонът се намаля. Поставя се капак върху тенджерата и тя остава на котлона още половин час. След това сместа се пюрира и се прецежда през сито.

В  отделен съд смесете захарта и пектина. Постепенно при непрекъснато разбъркване ги добавете към пюрираната плодова смес.

Сместа отново се връща на котлона. След завирането й, намалете силата на огъня и бъркайте конфитюра непрекъснато. Варете, докато сместа стане на „парцали“. Процесът е с по-кратка продължителност, когато се използва по-широка тенджера.

Готовата смес се изсипва в тавичка, на чието дъно сте поставили хартия за печене. Престоява за нощ в хладилника. След това се оставя на стайна температура, докато хване коричка.

При подходящите условия и увит в хартия, този мармалад може да бъде съхраняван 4-5 месеца. Задължително го дръжте в хладилника.

Мармаладът става още по-вкусен, ако за приготвянето му използвате шипки.

Конфитюр от ябълки

За уханен конфитюр от ябълки, който е чудесно допълнение към закуската в студените зимни утрини, са необходими следните съставки:

  • килограм ябълки – почистват се и режат на малки парчета
  • захар – половин килограм
  • сок от един лимон
  • канела – една пръчица

Всички продукти се изсипват в тенджера. Добавя се малко вода (не трябва да покрива ябълките). Конфитюрът се вари половин час или до получаване на гъста, лепкава маса. Бърка се непрекъснато, за да не загори.

След приключване на варенето, отстранете пръчицата канела. Тя вече не е необходима. Ароматът й е останал в сладкото.

Разпределете количеството в затоплени и суши бурканчета. Запечатайте, докато конфитюрът е все още топъл. Обърнете  бурканчетата с дъното нагоре.

Печени ябълки на фурна image

Любимите ни карамелизирани ябълки – спомен от детството, към които можем да се върнем с лесна за изпълнение рецепта.

Печените ябълки са друго изкушение, което си струва да опитате. Вземете 4 ябълки. Отстранете капачетата им и почистете вътрешната част. Дупчиците запълнете с плънка, приготвена от следните продукти (количеството е достатъчно да напълните 4 ябълки):

  • бадеми – 20 грама (счукани)
  • орехи – 4 броя (почистват се и се счукват)
  • мед (за предпочитане акациев) – 4 лъжици

Изпечете пълнените ябълки до готовност. Преди поднасяне ги залейте със соса, който са отделили по време на печене. Върху всяка от тях поставете и по една орехова ядка.

Захаросани ябълки

Вкусните захаросани ябълки от детството се приготвят от следните продукти:

  • десет ябълки
  • около 300-400 грама захар
  • няколко капки ябълков оцет
  • вода 300 мл

Първо разтворете захарта във водата, като загреете сместа на бавен огън. За препоръчване е да използвате меден съд, който е тесен и дълбок. Когато захарта започне да се разтваря, добавете оцета.

В тази смес потопете ябълките, в които предварително сте забили дървен шиш. Задръжте ги няколко минути. След това ги поставете в маслена тавичка с шиша нагоре.

Важно е преди да потопите ябълките в сместа да сте сигурни, че захарта се е разтворила напълно. В това ще се убедите като поставите няколко капки от сместа в студена вода. Ако се чуе пукане, това е знак, че захарта е напълно разтопена.

Особености при изцеждане на сок от ябълки

Сок от ябълки е задължителен за здравословното меню. С него може да заместите сутрешното кафе. Но при приготвянето му трябва да се съобразите с някои особености.

Една от тях е да не премахвате корите. В тях се съдържат по-големи количества пектин и полифеноли.

Препоръчваме преди това да ги измиете старателно с вода, тъй като те са обработени с парафин за по-добър търговски вид на ябълките и за увеличаване на трайността им.

Друго изискване е да използвате сокоизстисквачката на слаба степен, за да се запазят максимално витамините в сока.

Оцет от ябълки (домашен ябълков оцет) 

Определено домашният ябълков оцет е по-добрата алтернатива от купешкия вариант на този продукт. Приготвянето му в домашни условия не е никак трудно. За него се нуждаете от следните продукти:

  • ябълки – 6 килограма (измиват се, настъргват се или се нарязват на малки парченца; задължително е да се отстранят само дръжки и загнилите части, но да се оставят корите и семенцата)
  • 350 грама захар (може да се замести със същото количество пчелен мед)
  • вода – 3 или 4 литра
  • мая за хляб – едно кубче

Ябълките поставете в голямо пластмасов шише. Преварете препоръчаното количество вода. Изчакайте да придобие нормална температура и прибавете към нея захарта или меда.

Отделно разтворете маята. Прибавете сладката вода и маята към ябълките. Не пълнете бутилката до горе (пълни се само до извивката), тъй като при ферментиране, киселата течност започва да кипи.

Върху гърлото на бутилката се слага марля или капачка. Във втория случай капачката не трябва да се завива напълно, тъй като е необходимо да се осигури нормална въздушна циркулация, за да ферментира добре оцета.

Бутилките съхранявайте на тъмно или на място с ограничен достъп на светлина.

През първите 20-30 дни течността се разклаща по два-три пъти на ден. След това течността се прецежда като се използва марля. Отделената ферментирала маса се изхвърля, а прецедената течност се връща в бутилките.

Следва повторна ферментация на оцета. Тя трае около 2-3 месеца. Но може да продължи и по-дълго. Продължителността зависи от захарността на ябълките и температурата в помещението.

След окончателно приключване на ферментационните процеси, оцетът се прехвърля в стъклени бутилки. Пълнят се догоре и се затварят плътно без да остане въздух в тях.

Утайката, която се отделя на дъното не бива да Ви притеснява. Не е необходимо да я прецеждате.

Задължително прочетете и материала ни за приложенията на ценния ябълков оцет в народната медицина – ТУК.

Ракия от зелени ябълки + ябълкова ракия калвадос

От зелени ябълки също може да приготвите ракия, въпреки че се препоръчва използването на добре узрели плодове.

Те се измиват, премахват се семенцата и се смилат в машинка за кайма. Получената маса се оставя да отлежи. След това трябва да се залее със смес от вода и захар. Течността трябва да покрие напълно ябълковата маса.

Количеството захар и вода се определя по следната схема – 18 кг захар на 100 л вода.

Първите няколко дни от ферментационния процес, течността трябва да се разбърква по няколко пъти на ден.

Следва дестилиране на ракията след приключване на ферментацията. Готовата ябълкова ракия трябва да бъде на 38 градуса.

Състав: Витамини, калории и др. 

По отношение на своя състав любимата ни ябълка е същинска съкровищница. Нагледно представяме в таблица пълния състав на сочния плод. Обявените количества са за сто грама ябълка.

Възможни са леки отклонения от тези стойности, зависещи не само от сорта ябълка, но и от условията на отглеждане и съхранение.

Състав на ябълка
Kaлории 52
Витамин А 55 единици
Витамин С 4.5 мг
Витамин Е 0.2 мг
Вит. К 2.2 мкг
Тиамин (Вит. В1) 0.02 мг
Вит. В2 0.02 мг
Вит. В4 3.4 мг
Витамин В5 0.06 мг
Фолиева киселина 3 мкг
Фибри 2.5 мг
Нишесте 0.05 г
Захар 10.5 гр
Мазнини 0.1 гр
Цинк 0.04 мг
Флуорид 3.4 мкг
Желязо 0.12 мг
Калций 6 мг
Калий 108 мг
Мед 0.03 мг
Фосфор 11 мг
Манган 0.04 мг
Магнезий 5 мг
Серин 0.01 мг
Фитостероли 12 мг
Отглеждане на ябълки

Като дърво за отглеждане любимата ни ябълка не е претенциозна. Но все пак и тя има някои изисквания, с които градинарите трябва да се съобразят. Практически дървото ябълка издържа на застудявания, повече от останалите овощни култури.

До минус 32 градуса ябълката издържа през зимата. Не обича нито прекалената влажност, нито прекалената сухота. Това важи не само за почвата, но и за въздуха.

В сухите летни месеци трябва да я поливате. У нас най-добре вирее върху плодородни черноземни почви. Благоприятни за отглеждане на ябълка са песъчливо-глинестите почви. Почвата трябва да бъде поддържа по черна угар.

През есента е добре да се извърши оран на дълбочина 10-12 см. Около стъблото на дървото почвата трябва да се обработи плитко.

В първата половина на месец август стопирайте всякаква обработка на почвата. Образувалата се около дървото растителност създава по-добри условия за повишаване на вкусовите качества на зреещия плод.

Ако валежите са в достатъчни количества, може да поддържате областта около дървото в затревено състояние. Буйната растителност спомага за задържането на влагата в почвата за по-дълъг период от време. Това може да си позволите след 4-тата година от засаждането на ябълката.

Внасянето на допълнителни хранителни вещества в почвата, трябва да се осъществява спрямо нуждите на дръвчето. Различни признаци сигнализират за различни дефицити.

Ако Вашата ябълка дава дребни плодове, листата са светло зелени и пожълтяват бързо, бъдете сигурни, че й липсва азот.

Изоставане в темповете на растеж сигнализира за недостиг на фосфор.

Слабото оцветяване на плодовете е сигнал за калиев недостиг.

Късна есен или ранна пролет за благоприятните моменти за засаждане на ябълка. Осигурете достатъчно влага на почвата, особено през първата година.

Плододаването започва след петата година.

Пръскане и болести по ябълката

Ако желаете да получите богата и качествена реколта ябълки, е необходимо да осъществите между 14 и 18 третирания с химически препарати.

От овощните дръвчета, ябълката е видът, който най-често нападат не само вредителите. Ябълката е и най-застрашена от болести.

Молци, въшки, акари, ябълкови оси и червеи са вредителите, с които овощарите трябва да се борят при отглеждане на ябълка.

Брашнестата мана, струпясването, паразитните гъби са болестите, които най-често атакуват ябълките.

При третиране на овошките се използват препаратите Циклон, Вазтак, Релдан, Ларвин, Агрия, Золон, Алфа комби, Нуреле дурсбан и Децис.

Резитба + видео

Резитбата на ябълка се характеризира с някои особености. Короната е с вретеновидна форма и това определя спецификата на резитбата. Целта е да се отстранят конкурентните на централния клон.

Част от короната освен централния клон са и няколко полускелетни клона (4-5).

При новосадените дръвчета обикновено не се налага подрязване на короната, тъй като са им необходими няколко години, докато тя се оформи.

При тях се премахват само клонките около стъблото, които биха попречили за растежа на дървото.

При редовно плододаване резитбата включва отстраняване на голяма част от страничните клони с цел скъсяване на междуредовото разстояние с 1/2.
  Запомни :
Най полезна  е суровата ябълка:
     
Ябълката: най-полезният от плодовете | здраве.bg

www.zdrave.bg/?c=n&id=3067

 

 Ако сте се питали защо считат ябълката за най-полезния плод, но не знаете точния отговор, той е, че именно в нея комбинацията от полезни елементи ...

 

 

Ябълки - защо са толкова полезни? | Puls.bg www.puls.bg/health/diets/news_15216.html 24.12.2013 г. - Емоционално здраве ... Ябълките са едни от най-полезните плодове. ... С това си качество ябълките са изключително полезни за ... 7 важни причини да ядем по ябълка на ден - Технологии | Vesti.bg   https://vesti.bg › Технологии 4.12.2014 г. - Тъй като имат високо съдържание на антиоксиданти, ябълките помагат и за доброто здраве на вашите очи, ако консумирате поне по ...











Гласувай:
12
0



1. zaw12929 - За отслабване – ябълка и канел...
31.12.2016 13:00
За отслабване – ябълка и канела
Posted on 13.08.2012 by Petia Petrova
Невероятното ароматно съчетание на ябълка и канела винаги е било предпочитано за студените зимни дни и вечери. Но знаете ли, че това напомнящо ни топлите коледни вечери съчетание, може да ви помогне и в борбата с излишните килограми и то по един естествен и нормален начин? А и най-важното е, че се и задържат постигнатите килограми. Ако имате достатъчно търпение може да опитате да пиете по три пъти на ден чай от ябълка и канела. Освен ползите за фигурата ви, това невероятно съчетание ще ви донесе хармония и блаженство.

Показания: Регулира работата на стомашно-чревния тракт. Има антисептично, противопаразитно, диуретично действия. Действа благоприятно при камъни в бъбреците или жлъчката. Има леко успокояващо действие върху нервната система.

Може да си набавите чай от ябълка и канела от всеки магазин, като едно филтърно пакетче се запарва във вряла вода за десетина минути. Пие се три пъти на ден преди хранене с лъжичка мед. Съдържа естествени антиоксиданти, действа детоксикиращо, тонизиращо, регулира обмяната на веществата, нивото на холестерола, изгаря излишните мазнини.

Оценете статията
Related Posts:

Кръвно налягане в нормите с канела и ябълкаКръвно налягане в нормите с…
Лечебната сила на канелаЛечебната сила на канела
Семки от ябълка ще ви предпазят от ракСемки от ябълка ще ви предпазят…
С идеалната фигура дори след празниците
С идеалната фигура дори след…
Красиви и здрави с помощта на райска ябълка Красиви и здрави с помощта на…
Лечение на редица заболявания с канела и мед Лечение на редица заболявания с…
цитирай
2. mt46 - Поздрав!...
31.12.2016 17:54
Ям по половин ябълка на ден...
ЧНГ! Да е мирна, здрава, плодородна!...
цитирай
3. donchevav - Обожавам ябълките! Благодаря за ...
01.01.2017 14:06
Обожавам ябълките! Благодаря за чудесната, толкова изчерпателна и пълна информация!
Честита Нова година! Здраве, късмет и благополучие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11368620
Постинги: 5306
Коментари: 11825
Гласове: 60087
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30