Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2017 14:51 - СУСАМЕНО СЕМЕ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1236 Коментари: 0 Гласове:
9

Последна промяна: 09.01.2017 23:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Сусамът понижава лошия холестерол, има най много калций.
Само шепа сусам на ден ни осигурява широка гама от пълноценни вещества - антиоксиданти, минерали, витамини и протеини. Семената на сусама са източник на фитонутриенти, като омега-6 мастни киселини, флавоноиди, фенолни антиоксиданти, диетични фибри и минерали. Съдържат и витамини В-комплекс като ниацин, фолиева киселина, тиамин, витамин В6 и рибофлавин. Семената са богати на мононенаситени мастни киселини и по-специално на олеинова киселина, която помага за понижаване нивата на "лошия" LDL холестерол и за повишаването на „добрия“, HDL. В 100 г сусам се съдържат и 97 мкг фолиева киселина, което е около 25% от препоръчителния й дневен прием. Витаминът е от съществено значение за синтеза на ДНК. Приемът на фолиева киселина е важен за бременни жени, тъй като спомага за нарастване на матката, изграждането на плацентата и правилното развитие на ембриона. Сусамените семена са богат източник на основни минерали, като калций, желязо, манган, цинк, магнезий, селен и мед. Те имат жизненоважна роля за костната минерализация, за производството на хормони и на червени кръвни клетки, за синтеза на ензими, както и за регулиране на сърдечната дейност. Семената на сусама може да са малки, но имат огромни ползи за здравето. По време на Средновековието са били изключително ценни, като дори са оценявани в стойността на златото.

Съществуват 12 вида сусам. Те се различават по цвета и оттенъка си, които зависят от сорта. Сусамовите семена могат да са оцветени в оттенъци на кафявото, червеното, черното и жълтото. Най-общо делим сусама на кафяв, бял и черен. За да извлечем максималните ползи на тези семена е най-добре да ги консумираме накиснати или загряти, но не препечени, тъй като така ще се изгубят полезните свойства. В сусама се съдържат голямо количество витамин Е и калции, както и много масла, съставени от киселини с органичен произход , като триглицериди и наситени мастни киселини. В състава му влизат още витамините А, В и С, както и желязо, магнезий и фосфор. Тъй като е мощен антиоксидант, заради което се използва в профилактиката на редица заболявания, като рак, астма,сърдечно-съдови заболявания, проблеми с черния дроб и панкреаса, нарушения в обмена на веществата и други.
Семената на сусама са пълни с висококачествен протеин, въглехидрати и аминокиселини.  
Заради високото съдържание на магнезий се счита, че сусамът помага при диабет, като дори подобрява плазмената глюкоза при болните. Освен това има свойството да влияе положително при високо кръвно налягане.  Ценните семена са широко прилагани и в козметиката, като подобрява състоянието на кожата, ноктите и косата  Сусамът заслужава мястото си сред високо уважаваните храни, тъй като подхранва организма на много нива. Особено полезен е в съчетание с лимони, чай, чесън, мед и куркума.
Сусамовото семе (Sesamun indicum) е вкусна и полезна добавка в много азиатски ястия и не само. Основна съставка e в сусамовия тахан и сладката традиционна халва от Близкия изток. Маслото от семената на сусама е изключително ценно в кулинарството, устойчивостта му срещу гранясване и разваляне. Семената са богати на мононенаситени мастни киселини и по-специално на олеинова киселина, която помага за понижаване нивата на "лошия" LDL холестерол и за повишаването на „добрия“, HDL.

Сусамът е добър източник на манган, мед, магнезий, желязо, фосфор, калций, витамин В1, цинк и диетични фибри.

Само 1/4 чаша сусамени семена набавя на организма 74% от препоръчителния дневен прием на мед, 31,6% - на магнезий и 35,1% - на калций. Те имат жизненоважна роля за костната минерализация, за синтеза на хормони и на червени кръвни клетки, ензими, както и за регулиране на сърдечната дейност.

Поради високото съдържание на калций, сусамът се смята за един от основните му източници.

Калцият в организма на човека е около 1200 – 1500 г. Деветдесет и девет процента от него е съсредоточен в костите и зъбите. Градивната му функция обаче далеч не е единствената. Калцият е ангажиран и на ниво клетъчна мембрана, осигурявайки нейната стабилност, вискозност, проницаемост. Количеството калций в сусама се различава в зависимост от това дали семената са обелени или не. В една супена лъжица необелени семена се съдържат около 88 мг калций. В една супена лъжица обелен - около 37 мг, което е 60% по-малко. Сусамовият тахан се прави от обелени семена, тоест съдържанието на калций в него е по-малко. Специалисти обясняват, че в самите сусамови обелки калцият може да се намери под формата на калциев оксалат, който е много по-малко усвоим от организма. Поради тази причина възниква въпросът дали допълнителните 51 мг калций от необелените семена си заслужават предвид факта, че се усвояват по-трудно? Препоръчителната дневна доза калций за възрастни е около 800 мг, до 1000 мг за юношите, малко по-ниска за кърмачета - 500 мг и деца - 600-800 мг.

      Сусамът, който ни лекува е смленият суров сусам- една супена лъжица дневно.   

         
image

Сусамът понижава лошия холестерол
Puls.bg | 14 декември 2011 | Коментари 0
Сусамът понижава лошия холестерол

източник: Dreamstime
Само шепа сусам на ден ни осигурява широка гама от пълноценни вещества - антиоксиданти, минерали, витамини и протеини.

Семената на сусама са източник на фитонутриенти, като омега-6 мастни киселини, флавоноиди, фенолни антиоксиданти, диетични фибри и минерали. Съдържат и витамини В-комплекс като ниацин, фолиева киселина, тиамин, витамин В6 и рибофлавин.

Семената са богати на мононенаситени мастни киселини и по-специално на олеинова киселина, която помага за понижаване нивата на "лошия" LDL холестерол и за повишаването на „добрия“, HDL.

В 100 г сусам се съдържат и 97 мкг фолиева киселина, което е около 25% от препоръчителния й дневен прием. Витаминът е от съществено значение за синтеза на ДНК. Приемът на фолиева киселина е важен за бременни жени, тъй като спомага за нарастване на матката, изграждането на плацентата и правилното развитие на ембриона.

Сусамените семена са богат източник на основни минерали, като калций, желязо, манган, цинк, магнезий, селен и мед. Те имат жизненоважна роля за костната минерализация, за производството на хормони и на червени кръвни клетки, за синтеза на ензими, както и за регулиране на сърдечната дейност.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/food/news_8994.html
  Сусамът понижава лошия холестерол
Puls.bg | 14 декември 2011 | Коментари 0
Сусамът понижава лошия холестерол

източник: Dreamstime
Само шепа сусам на ден ни осигурява широка гама от пълноценни вещества - антиоксиданти, минерали, витамини и протеини.

Семената на сусама са източник на фитонутриенти, като омега-6 мастни киселини, флавоноиди, фенолни антиоксиданти, диетични фибри и минерали. Съдържат и витамини В-комплекс като ниацин, фолиева киселина, тиамин, витамин В6 и рибофлавин.

Семената са богати на мононенаситени мастни киселини и по-специално на олеинова киселина, която помага за понижаване нивата на "лошия" LDL холестерол и за повишаването на „добрия“, HDL.

В 100 г сусам се съдържат и 97 мкг фолиева киселина, което е около 25% от препоръчителния й дневен прием. Витаминът е от съществено значение за синтеза на ДНК. Приемът на фолиева киселина е важен за бременни жени, тъй като спомага за нарастване на матката, изграждането на плацентата и правилното развитие на ембриона.

Сусамените семена са богат източник на основни минерали, като калций, желязо, манган, цинк, магнезий, селен и мед. Те имат жизненоважна роля за костната минерализация, за производството на хормони и на червени кръвни клетки, за синтеза на ензими, както и за регулиране на сърдечната дейност.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/food/news_8994.html
 










Гласувай:
9


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14295089
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68351
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930