Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 06:31 - Креатинин в кръвта и урината- сериозно заболяване
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2844 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Креатинин в кръвта и урината: норма и патология
Защо е важно стойностите креатинин да са в норма – какви са показателите. Причини за отклоненията; как се установяват. Лечение. Кои билки могат да помогнат за нормализацията на креатинин. Трябва ли да се спазва диета – каква е тя?

Креатинин: това е един от метаболитите на химичните реакции от аминокиселинно-протеиновия обмен в организма.

Това е специфично съединение, което се образува постоянно и по-конкретно е свързано с обменните процеси в мускулната тъкан. Мускулите са един от основните масиви на човешкото тяло. Те се нуждаят от постоянно потребление на енергия за съкратителните си функции, затова в структурата им трябва да са заложени мощни енергоносители. По този начин мускулите са подготвени да реагират във всеки момент, когато това е необходимо, и да разчитат на достатъчно енергия.

Какво е креатинин

Какво точно се случва при споменатата обменна реакция, свързана с коментирания креатинин? Креатининът е краен продукт при получаването на енергия от креатинфосфат под въздействието на фермента креатинфосфокиназа. Процесът протича в мускулната тъкан.

Креатининът е вреден за тъканта компонент, който организмът извежда по кръвен път към бъбреците, а оттам с урината – извън тялото. Здравите бъбреци успяват да се справят с тази отговорна задача в рамките на 24 часа. Ако едно изследване установи по-високи от нормалните стойности на креатинин в кръвта, това е сигнал за болестно отклонение при бъбреците.

Креатин фосфокиназа (СРК) и креатин киназа

Креатин фосфокиназа е сборно название на ензими, които се съдържат основно в сърцето, мускулите на скелета, главния мозък. По същество – това са протеини, които регулират скоростта на биохимичните реакции в клетките на съответните органи и тъкани.

Именно това съединение е доставчикът на енергия за мускулите. При разграждането му се освобождава енергия, а при процеса на синтез се кумулира енергия. Креатин фосфокиназата съществува в три форми, наречени изоензими, като всяка от тях е характерна за различни органи.

Разлика между креатин и креатинин

Креатинът е композиция от аминокиселини (аргинин, глицин и метионин),  основен източник на енергия за мускулните клетки, докато креатининът е остатъчен или отпаден продукт от метаболитните процеси в мускулните клетки. Установено е, че в рамките на 24 часа средно два процента от креатина в един организъм се трансформират в креатинин и се изхвърлят (pharmacy-bg.com).

В тялото на един възрастен се съдържат във всеки момент средно 120 г креатин; част от това количество е синтезирано от самия организъм, част се приема чрез хранителните продукти – основно месо, или суплементи.

Причини за повишение или понижение на креатинин

Отклоненията от нормалните стойности на креатинин, за които ще стане по-късно, говорят за заболявания на различни органи и системи и са надежден ориентир при поставянето на диагнози.

Причините за по-високи от нормалните стойности могат да са заболявания на бъбреците – включително бъбречна недостатъчност, токсични и възпалителни заболявания на черния дроб, изгаряния, тиреотоксикоза, гангрена на крайници, диабет, миастения, инфекции на органи в коремната кухина, токсикози при прием на медикаменти, ревматоиден артрит, обезводняване поради диария или повръщане, както и по други причини, тежка застойна сърдечна недостатъчност, токсикоза при бременност.

Случаите с по-ниски от допустимите стойности на креатинин са сравнително редки. Те са свидетелство за нарушени метаболитни процеси, дълбоко разстройство на белтъчния обмен в организма като цяло и в частност – в мускулната тъкан. Могат да се установят при вегетариански режим на хранене и бедно на протеини меню, продължително гладуване, тежка ранна бременност с повръщане и проблемно хранене, лечение с глюкокортикостероиди, загуба на маса поради тежко физическо натоварване и несъответстващо хранене, атрофия на мускули поради нетрудоспособност.

В кръвта и в урината

Повишеният креатинин в кръвта може да се установи при следване на протеинови диети, травми и разрушаване на части от мускулната тъкан, твърде бързо нарастване на мускулната маса – при боди билдинг със суплементи, при нарушени бъбречни функции, при токсични въздействия върху организма, при ендокринни нарушения.

Креатинин в урината се изследва за установяване на т.н. клирънс, освобождаването на организма от токсичния компонент. Паралелно се изследва креатинин в кръвта, и наличието му в урината. За изследването на креатинин в урината се налага събиране на урина за едно денонощие. Този показател е относително постоянен за даден човек, като при мъжете има по обясними причини по-високи стойности в сравнение с жените. Този вид изследване установява колко бързо креатининът в кръвта се изчиства чрез бъбреците. Изследването на двете телесни течности се прави паралелно. Изследването на урина за креатинин дава възможност да се установят отклонения в бъбречните функции в по-ранен стадий в сравнение само с кръвните изследвания.

Високи показания за креатинин в урината може да има при разкъсвания на мускулна тъкан, диабет, инфекции, акромегалия, лъчева болест. По-ниски са при тенденция към бъбречна недостатъчност, атрофия на мускули, заболявания на кръвта от типа на анемия и левкемия.

Креатинин и бъбречна недостатъчност image

Високият креатинин означава болни бъбреци

При бъбречна недостатъчност креатининът в кръвта е повишен – това е закономерно и се смята за важен критерий в диагностиката. За жалост това отклонение се проявява едва когато повече от половината функционални бъбречни клетки – нефроните, са излезли от строя. Ако вече е налице остра бъбречна недостатъчност, отклоненията от нормата са значителни и проследяването им установява постоянно нарастване. Това е лесно обяснимо, тъй като креатинин се произвежда от мускулните клетки непрекъснато – а болните бъбреци не са в състояние да го изхвърлят от организма.

И пикочна киселина

Усложненията при подагра могат да причинят увреждане на бъбреците, включително бъбречна недостатъчност. Дали това се е случило – могат да покажат стойностите на креатинина. Известно е въздействието на пикочната киселина и солите й – урати, при повишени стойности, нещо обичайно при подагра. Проследяването на креатинина е един от начините да се установи дали бъбреците работят нормално.

И рак

Ако стойностите на креатинин в кръвта са извън границите на нормалното, това не означава непременно и само проблеми с бъбреците. Възможно е  сигнал  за злокачествено заболяване, едно от които е левкемията, или злокачествени тумори в мускулната тъкан и бъбреците. Дали да се назначат допълнителни изследвания в тази посока, зависи от преценката на лекуващия – той трябва да анализира и други симптоми, освен резултатите от лабораторното изследване за креатинин.

При други заболявания

Ето още кои заболявания и състояния могат да са причина за повишени стойности на креатинин: белодробно възпаление, чревна непроходимост, отслабени функции на надбъбречните жлези.

Симптоми на висок креатинин

Високият креатинин не се проявява чрез специфична симптоматика; дори е известно, че леките отклонения нямат външно изражение. Това се обяснява с факта, че креатининът наистина е токсичен, но само ако е в много висока концентрация. Високите му стойности са резултат от отклонения във функциите на някакъв орган, обикновено патологичният креатинин има връзка и с други болестни симптоми.

Към висок креатинин преди лабораторните изследвания мъгат да ни ориентират пациенти с мускулни болки, оплакващи се от бърза и постоянна умора, от мускулна слабост. Хората с висок креатинин в кръвлта могат да страдат от отоци и да забелязватрязко увеличаване или намаляване на отделената урина в рамките на денонощие.

Стойностите на креатинина могат да се повлияят от храненето, физическата активност, приеманите течности – количество, приемът на медикаменти, състоянието на мускулната тъкан, функционалните способности на бъбреците и черния дроб.

Изследване за креатинин, анализ, биохимия

Най-често креатинин се изследва във връзка с хипотеза за заболяване на бъбреците, както и при общи изследвания на кръвта, кръвна картина. Известно е, че креатининът като отпаден продукт се пренася от мускулната тъкан по кръвен път до бъбреците, а там се филтрира и изхвърля с урината. В случаи на бъбречни заболявания стойността на креатинина в кръвтаи урината се повишава и това се установява чрез т.н. креатининов клирънс. Ако пък се изследва отношението урея:креатинин, могат да се установят и други отклонения във функционирането на различни органи.

Измерване на серумен креатинин

Измерванията на креатинин в кръвта се считат за лесни; тестът е прост и чрез него лесно се установява какво отклонение има от освобождаването на организма от този отпаден продукт. Задържането на креатинин и високите му стойности в кръвта насочват към проблеми с бъбреците. При здрав организъм количеството на отделения креатинин за денонощие е постоянна величина, която може да се промени при различни обстоятелства. Възможно е гломерулите – специфични бъбречни клетки, да не филтрират и изхвърлят креатинина в пълен обем, което е показателно за състоянието на бъбреците. По стойностите на креатинина в кръвта често се съди за състояния на бъбречна недостатъчност.

Стойностите на серумния креатинин са в зависимост от пола и възрастта на пациента. При мъжете нормата е 0.6 до 1.3 милиграма на децилитър, при жените е от 0.5 до 1.1 мг/дл.

Подготовка

Вземането на кръв за изследване на креатинин – от вената, е познат метод. Той не се различава като подготовка и осъществяване от стандартните биохимични лабораторни изследвания. Взема се венозна кръв на гладно и в рамките на няколко часа резултатите са готови. Изследва се филтриращата способност на бъбреците.

Преди изследването не трябва да се консумира голямо количество месо, особено говеждо. Допустим е прием на около 200 г. Не бива да се допуска и голямо физическо натоварване в продължение на 48 часа преди лабораторното изследване. Коректността на резултатите изисква да се спре приемът на нестероидни противовъзпалителни, циметидин, цефалоспорини и продукти за химиотерапия (framar.bg).

Метод и провеждане + усещания

За изследването на креатинин се взема определено количество венозна кръв. Това става, след като пациентът посети специализирана лаборатория за кръвни и микробиологични изследвания. Разбира се – трябва да бъдат изпълнени предварителните условия, като най-важно е пациентът да иде на изследването гладен и жаден.

Ръката, от чиято вена ще се вземе кръвта, се стяга със специален турникет. Изпъкналата при това вена се пробожда с еднократна игла и кръвта се изтегля в специални стерилни контейнерчета тип спринцовка. Усещанията не са приятни, но не са и особено болезнени. Касае се за това да изтърпите силното пристягане с турникета, и боцкането в мига, когато иглата проникне във вената. Самото изтегляне на кръв не е болезнено.

Рискове и противопоказания за изследването

Това изследване се определя от специалистите като ниско рискова процедура, но въпреки това са възможни някои усложнения. Едно от тях е световъртежът или т.н. синкоп, свързани със спадане на артериалното налягане. Мястото, от което се взема кръв, може да остане болезнено, да посинее поради подкожен кръвоизлив или спукване на вена. Не са изключени възпаления на вената – флебит. При хора с проблеми в кръвосъсирването, диабетици, може да има продължително кървене.

Източници:
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11955163
Постинги: 5398
Коментари: 12316
Гласове: 62092
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930