Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2017 17:24 - КОВАРНАТА ПОДАГРА СЕ ЛЕКУВА С ГОЛЯМА УПОРИТОСТ И ПОСТОЯНСТВО.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2786 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.02.2017 17:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тайни на коварната подагра – симптоми, диета, лечение (Изчерпателен наръчник) Какво е подагра?

Мъчителната подагра връхлита внезапно и е в състояние да преобърне живота ни напълно.

Този неканен гост, известен още като кралското заболяване, се свързва с нетърпими болки.
За тях се твърди, че са цели четири пъти по-силни от болките при ревматизъм. Но какво всъщност се крие зад коварната подагра?


Зад този термин се крие метаболитно заболяване, при което (известно също като хиперурикемия), пикочна киселина (урати) се отлагат в ставите. Известна е още като „болестта на кралете“, тъй като основният фактор за възникването й е пресищане с храна и безалкохолни напитки. Това древно заболяване, датиращо още от времето на Хипократ, често се хронифицира.

В днешни дни се счита за рядко заболяване, поразяващо 3 души на всеки хиляда. И най-вече на риск от развитието на заболяването са изложени мъжете на възраст над 40 години. При жени най-висок риск съществува след менопаузата. Сама по себе си, подагра – това е една от разновидностите на ставни заболявания, причината за което е натрупването на соли.

Подагра засяга всички стави, като се започне от ставите на пръстите до ставите на пръстите на краката.

Абсолютно погрешно е да се счита, че засяга единствено показалеца на ръката и се изразява в неговото изкривяване. Това е артроза, а подаграта е съвсем друго заболяване.

Основни знания за подаграта.

Причините за подагра са в пряка зависимост от уратните нива и по-конкретно от покачването им. Специфично за хода на мъчителното заболяване е отлагането на уратни кристали (деривати на пикочна киселина) не само в ставите, но и в органи и други системи на тялото.

 

Натриевите урати кристализират и малки частици от тях се натрупват в ставите, което води в крайна сметка до частично или пълно унищожаване на ставата.

Високите уратни стойности са обусловени главно от две ситуации. Първата е свързана с невъзможността на здравите бъбреци да извършат преработката и изхвърлянето на необичайно големите количества пикочна киселина. Втората също е свързана с бъбречната дейност – пикочната киселина е в норма, но бъбреците изпитват трудности в преработката й.

Ежегодно диагностицираните с кралското заболяване стават все повече. Данните от тази мрачна статистика се обясняват с предразположеността към консумация на пуринови храни (месо, мазна риба) и много алкохол.

 

Потвърждение на тази закономерност е фактът, че заболеваемостта е намалявала рязко по през войните поради понижения прием на алкохол и месо. Симптоми на подагра.  

За симптом на мъчителната подагра се счита обикновен пристъп на подагрозен артрит. Това ставно възпаление най-често поразява ставата на големия пръст на крака, коляното или глезена.

Обикновено проявлението на болката е в ранно утро или през нощта. Проявява се като неочаквано тежка репресивна болка в някои стави, засегнатата става става подута. Наблюдава се повишение на температурата и червеникаво оцветяване на кожата. Обикновено пред деня болката утихва, но през нощта се усилва отново.

 

Продължителността на подагрозната атака е от два до три дни Седмица в някои случаи. Рядко продължава и повече. Проявата на повторен пристъп понякога е обусловена от възпаление на други стави. Подобна ситуация не рядко провокира частично разрушаване на ставата.

Симптомите на подаграта се появават най-изразено на ръцете или краката с типичните за заболяването ставни израстъци. Нарастването им се обяснява с повишаващите се нива на пикочната киселина. Белезникавите кристалчета стават причината за интензивна болка в засегнатите зони. Те са в състояние да блокират напълно пълноценния живот на пациента.

Възможни усложнения.

Основните и най-сериозни усложнения на подагра включват артрит и бъбречни каменни образувания. Те се сформират при кристализацията на уратите, водеща до образуване на пикочната киселина.

уратни кристали  се отличават се със способност да се отлагат във всяка една част от костната система. В случаите на тяхното отлагане в ставите или в околоставните тъкани се наблюдава реакция на депозираните количества урати като на чужди тела. Тогава се наблюдава натрупване на левкоцити, предвестяващо тежко възпаление – подагрозен артрит.

Нововъзникващите кристалчета често са главна причина за бъбречна недостатъчност и за фатални последствия.

Болки при подагра.

Развитието на подагра известява внезапна болка в ставата. Пристъпът е придружен от силно зачервяване, подуване и повишена температура. Изгарящото усещане се локализира не само в района на болната става, но и около нея. Междувременно започва температурно повишение до 39-40 градуса. Симптоматиката прогресира в рамките на часове в повечето случаи. Най-уязвим е палецът на крака. Общи болкоуспокояващи като аспирин няма да помогнат особено в подобна ситуация.

Болката обикновено започва през нощта и става практически непоносима след няколко часа. През светлата част на денонощието често се забелязва леко подобрение, болката сякаш си отива, но за съжаление не е така. Заболяването напомня за съществуването си поне седмица от първоначалната проява на пристъпа.

Подагра на краката при мъжете.

Пълното изцеление на подагра е невъзможно поради хроничния характер на заболяването. След първоначалната проява, известява за съществуването си за повторен път едва след шест месеца или дори година. Пасивното състояние на заболяването не е повод за се счита, че няма да се атакува отново. С всяка следваща атака, периодът между пристъпите се скъсява. Подагра по-често засяга мъжете. Засегнатите участъци се увеличават и заболяването може да засегне съседните стави.

Продължителното лечение, както и под влияние на възрастта, специфичните неравности започват да се усещат под кожата като резултат от подагрозни възли или тофи.
С възрастта рисковете от подагра нарастват. При мъжете рискът е завишен и проявата й при тях е по-ранна възраст. Най-застрашени са тези от тях, които са на възраст около 40 години. Жените са застрашени от подагра на възраст около 55 години – след менопаузата в тялото е рязко намалено количество естроген (женски хормони). Децата и младите хора на теория е невъзможно да бъдат засегнати от подагра. Има редки изключения в случаи на наследствени заболявания на метаболизма на пикочна киселина.

Пикочна киселина, роля.

Заболяването e свързано със сериозно нарушения в метаболизма, които се дължат на големите количества пикочна киселина. Пурините влизат в организма не само с храната, но и се произвеждат от него. Допълнителните количества от тях се разбиват на пикочна киселина, отделяща се от бъбреците. При хората, страдащи от подагра, съдържанието на пикочна киселина е в завишени норми. Излишъкът от нея остава в тялото и се отлага в тези тъкани, където кръвоснабдяването отсъства. Точно в тях развитието на кристалчетата се осъществява безпрепятствено.

Застрашени от отлагането й са не само ставите, хрущялите и сухожилията, но и бъбреците. Най-често наличието им води до развитие на камъни в бъбреците. По-малка е вероятността на пациентите с подагра да се оплакват от бъбречни колики.

Неблагоприятната ситуация с отлагане на пикочна киселина може да се обясни по два начина: бъбреците не могат да я преработят напълно, тъй като тя постъпва в тялото в големи количества; втората причина е, че количеството на пикочната киселина е нормално, но бъбреците не могат да се справят с преработката му. Най-общо казано неблагоприятните ефекти от пикочната киселина се проявяват, когато тя е в големи количества или когато бъбреците не могат да я преработят.

За развитието на подагра решаваща роля има не само отложената пикочна киселина. Решаващи са и някои други фактори: прекомерно високи количества на консумирана храни, и/или прием на мазни храни, затлъстяване, генетична предразположеност и заседнал начин на живот.

Остър подагричен пристъп.

Спазването на строг режим намалява значително болката, причинена от подагра. Задържането на крайниците в изправена позиция, например поставяне на възглавница под краката, е най-добрата идея.

Ако болката е адски непоносима, можете да приложите лед. Желателно е след налагането с лед да се направи компрес върху засегнатата област с Вишневски маз или Диметилсулфоксид. В много страни препаратът е известен като Dimexidum. В България ще го откриете с пълно наименование на веществото. Суровина за този мощен аналгетик е обикновена дървесна целулоза. Високата му ефективност е съчетана с липсата на рискове от странични ефекти, при условие, че се употребява правилно. Той мигновено въздейства на болната става и я успокоява на мига. Въздействието му трае точно шест часа.

Строгият режи налага и стриктни изисквания относно храненето, при което се налагат известни ограничения. Сред препоръчваните храни е течна овесена каша и зеленчукови бульони. Приемът на алкални напитки (отвара от овес, желе, мляко, минерална вода или обикновена вода, но с добавянето на лимонов сок към всички, тъй като той разтваря депозитите на пикочна киселина) подобрява състоянието. Необходимо условие е от тези течности да се приемат по три литра на ден.

От болкоуспокоителните за съжаление не настъпва трайно подобряване на състоянието.

Профилактика срещу обостряне.

Подагра засяга участъци, които са подложени не пагубното въздействие не само на отложената пикочна киселина, но и на други фактори. Към тези участъци трябва да се подхожда с повишено внимание.
Една от препоръките за превенция на заболяването включва избягване на носенето на тесни и неудобни обувки. Този навик може сериозно да навреди на големия пръст на крака, който е „любимец“ на подаграта.

Друга главна препоръка за превенция на заболяването е осъществяване на балансирано хранене за предотвратяване на атаките чрез спазване на специална диета при подагра.

Преразгледайте своите вкусови предпочитания. Препоръчителни са диетични храни, допринася за намаляване на уратното съдържание. Строго ограничение, а най-добре пълно елиминиране на продуктите, съдържащи уринова база, е една от препоръките за превенция.

Най-бедните в пуриново отношение са продуктите от групите мляко, сирене, яйца, зеленчуци, плодове и зърнени култури. Те не само няма да ви оставят гладни, но и ще допринесат за вашето балансирано хранене. Диетата на пациента трябва да изобилства от пълнозърнести храни, яйца, много зеленчуци и плодове. Обърнете внимание на консумираните млечни продукти, които задължително трябва да бъдат с ниско съдържание на мазнини.

Месо, риба, гъби и бобови растения са групите продукти, чиято консумация трябва да се ограничи. Списъкът продължава с: пушено месо, кисели краставички, аншоа, карфиол, аспержи, киселец, шоколад. Тази диета води до нормализиране на телесно тегло и значително намаляване на стреса върху ставите при остра подагра.

Алкохолът и цигарите стимулират отделянето на пикочна киселина от организма. Следователно кристалите се отлагат в ставите в по-големи количества, когато в тялото постъпва алкохол и никотин. Избягването им е задължително. Не е препоръчителна употребата на чай, кафе, какао. В допълнение към диетата си струва най-малко веднъж седмично е добре един ден да не консумира нищо или да се приложи монокомпонентен режим.

Малките стави са най-податливи на подагра. Специалното внимание върху развитието на тяхната мобилност е задължително. На областите с епизодична поява на болка следва да се обърнр специално внимание. Ежедневните упражнения за ставите също са задължителни. Първоначалното раздвижване е най-трудно, тъй като мобилността на ставите е затруднена в резултат от отлаганията. Препоръчва се по-чести разходки на чист въздух.

Минерална вода също може да допринесе за премахването на ненужните пурини от тялото. Предпочитани са водите, изобилстващи от алкални и органични вещества. Не забравяйте, че количеството, необходимо от нея, е най-малко 2,5 литра на ден. От предлаганите на българския пазар за този случай най-добри са хисарската и горнобанската.

Лечение на подагра.

Диагнозата „подагра“ означава, че лицето би следвало да промени значително ежедневните си навици и ежедневно да приема лекарства. Постигането на пълно възстановяване за съжаление не е възможно, но провеждането на адекватно лечение при подагра значително облекчава болковите усещания. Своевременното лечение позволява да се поеме контрола върху заболяването, да се намалят болезнените атаки до минимум и да бъдат избегнати сериозни усложнения.

Основният принцип за лечение на подагра е осъществяване на контрол върху нивата на пикочната киселина в тялото. За медицинско лечение трябва да се консултирате с лекар, най-добре ревматолог. Неговите разпоредби са насочени главно към намаляване на уратните количества и отделянето им от организма възможно най-скоро. Единствено квалифициран специалист е възможно да назначи такива лекарства, причиняващи причиняващи минимални щети.

Най-често лекарите предписват за 1-2 седмици нестероидни противовъзпалителни средства като индометацин, диклофенак, фенилбутазон, индометацин, напроксен. За бързо редукция на концентрация се предписва алопуринол, оротова киселина, тиопуринол, милурит. За облекчаване на острите симптоми на подагра, лекарите препоръчват медикалменти като колхицин.

Медикаментозното лечение на подагра е насочено към две основни цели:

  • Редукция на стойностите пикочна киселина;
  • Освобождаване на остро възпаление и потушаване на болката.

Колкото по-скоро пациентът преразгледа своите навици и започне лечение, толкова шансът да се постигне стабилна ремисия е по-висок. Без адекватна терапия, подаграта прогресира бързо, особено при пациенти в напреднала възраст.

Пикочна киселина, намаляване.

Справянето с излишъците пикочна киселина гарантира в 90% от случаите прекратяване на атаките на мъчителна болка и цълноценен живот в бъдеще.
За намаляване нивата на пикочна киселина в организма, следните активни вещества и препаратите с тях са най-удачното решение:

Алопуринол.

Синтетичен аналог на хипоксантин. Това вещество инхибира активността на оксидазния ензим ксантин, който носи отговорност за преобразуването на човешкия хипоксантин на ксантин и трансформацията му след това в пикочна киселина. Коментираното вещество намалява концентрацията на уратите във всички среди на тялото, включително кръвна плазма, лимфата и урината. Съществен е приносът му за постепенното разпадане на уратните депозити вече натрупани в бъбреците, ставите и меките тъкани. Все пак, това лекарство има някои сериозни странични ефекти и значително, сред които увеличаване на екскрецията на ксантин и хипоксантин в урината. В този смисъл алопуринол е напълно противопоказен при пациенти, които са диагностицирани с тежка бъбречна недостатъчност. Въпреки това за голяма част от пациентите с подагра, именно това лекарство е спасението.

Фебуксостат (съдържа се в лекарството Adenurik)

Инхибира селективно (избирателно) енизима ксантин. За разлика от алопуринол, аденурик не засяга други пуринови ензими. В допълнение към този негов плюс е и фактът, че не се крие рискове за бъбреците и черния дроб. Фебуксостат е сравнително нов препарат, предписван за лечение на подагра. Той не се произвежда в Русия и в Западна Европа и САЩ, но при многобройни клинични проучвания и е показал отлични резултати. Активното вещество за три месеца напълно разтваря натрупваните кристали в пръстите и лактите и едновременно с това ефективно предотвратява повторното им образуване. Приложим е и при пациенти, подлежащи на бъбречно лечение.

Кристекса (Krystexxa)

Съдържа веществото перлоктиказа, което всъщност е ензим, бързо разтварящ уратни кристали (отложените соли на пикочна киселина). Той се използва интравенозно два пъти в месеца, за да се стабилизира състоянието на пациенти с тежки форми на подагра, при които не помагат традиционните лекарства. По време на процедурата е възможен анафилактичен шок. Разрешение за употребата на този скъп медикамент е издадено от Европейската комисия през 2013 година.

Пробенецид

Лекарствен препарат, който потиска повторното усвояване на пикочна киселина в бъбречните каналчета, засилва екскреция на уратите в урината. Пробенецид първоначално е бил използван в комплекса на антибиотична терапия за намаляване на вредите от антибиотиците върху бъбреците. Но след това той започна да назначава и хронична подагра и хиперурикемия. Препаратът увеличава отделянето на пикочна киселина и не пречи на синтеза й. Поради това лечението на подагра с това лекарство се препоръчва само на етап ремисия. Приемът му от пациенти с остро възпаление води до активното разпускането на вече натрупаните урати. В следствие от това се проявяват болезнени пристъпи на болка. Този риск е възможно да бъде избегнат през първите месеци на лечение на подагра чрез допълнителен прием хормонални препарати.

Калиево натриев хидроген цитрат

(Лекарството Уралит – У и Солуран) – Уралит – У се използва не само за разбиване на уратни камъни, но и за предотвратяване на рецидиви от повторното им отлагане. При хронична бъбречна недостатъчност и ниско натриева диета са случаите, в които той не се препоръчва. И двата медикамента се предлагат под формата на гранулки, които е най-добре да бъдат разтворени в алкална минерална вода (Хисаря или Горна баня). С помощта на индикаторните хартийки към препарата, пациентът има възможност да проследи уратните стойности в урината. Оптималната стойност е рН между 6,4 и 7,0. Лечението започва с 12 гр (четири дозировъчни лъжички), които се приемат в 22,00 часа вечерта. При сърдечна недостатъчност и артериална хипертония медикаментите не се приемат.

Противооточни и обезболяващи.

Симптоматично лечение на подагра се осъществява с лекарства за отстраняване на оток и болка:

Колхицин.

Колхицин (Kolhikum, Kolhimin) – алкалоид, извлечен от отровното растение есен минзухар. Веществото инхибира образуването на левкотриен и клетъчното делене на гранулоцитите, предотвратява движението на белите кръвни клетки към мястото на възпалението. Всички тези фактори допринасят за предотвратяване на отлагането на урати и кристализирането им в тъканите. Лекарството действа като средство за спешни случаи. До половин денонощие след появата на остър пристъп на подагра е необходимо да се вземе доза от него. Две таблетки колхицин се приемат за час като първоначална доза. След това се приема трикратно по една таблетка за срок от седмица. Лекарството често причинява нежелани реакции по отношение дейността на стомашно-чревния тракт като общи неразположения (гадене, повръщане, диария).

Глюкокортикоиди. Кортизон, хидрокортизон, преднизолон, преднизон.

Глюкокортикоидите (кортизон, хидрокортизон, преднизон, преднизолон) са синтетични аналози на човешки кортикостероиди, т.е. хормони, произведени от надбъбречната жлеза. Медикаментите от тези групи са средство за прекъсване на веригата от естествените реакции в организма чрез намесата на алергени, химикали, бактерии, вируси и други чужди елементи. Глюкокортикоидите бързо стопират възпаление, но потискат имунната система, така че хормонално лечение на подагра е препоръчително само ако очакваната полза надвишава потенциалния риск.

НПВП: Аспирин, аналгин, диклофенак, ибупрофен.

НСПВС (аспирин, аналгин, диклофенак, ибупрофен) – ефектът на лекарствата от тази група е отчасти подобен на действието на глюкокортикоиди. НСПВС са неселективни инхибитори на циклооксигеназа – ензимът, отговорен за синтеза на тромбоксан и простагландин. Те също потискат възпалението, но за разлика от синтетичните кортикостероиди го правят по-бавно и не са имуносупресори. За симптоматично лечение на подагра най-често се използва диклофенак и ибупрофен, които са най-достъпни и в ценово отношение.

Диклофенак е сред най-известните антиревматични лекарства. От капсулите е наличен и вариант с удължено освобождаване, които вече са доказали своята ефективност. Устойчивите пелети гарантират забавено освобождаване на активния компонент след попадането му в кръвообращението и стомаха. Това обяснява по-високата ефективност. При неизяснени смущения в кръвообращението медикаментът не е препоръчително да бъде употребяван.

Приемът му се свързва с риск от сърдечни пристъпи, чернодробни проблеми, главоболие и тежки кожни реакции, сред които епидермална некролиза, протичаща с токсикоза.

Ибупрофен е друг обезболяващ медикамент, който е възможно да бъде закупим от всяка аптека без наличието на рецепта. Ако след приема му за три дни не изпитате подобрение, трябва да прекъснете приема му. Към противовъзпалителните способности на медикамента са прибавени и антипиретични свойства, въпреки че те не силно изразени.

Съвместната употреба на ибупрофен с кортикостероиди и антикоагуланти не е препоръчителна, тъй като се увеличават рисковете от вътрешно кървене. Препаратът крие рискове от съдов инцидент, които се повишават при продължителен прием.

Сред най-достъпните медикаменти с обезболяващо действие са познатите ни аналгин и аспирин. Въпреки, че някои специалисти често ги препоръчват като средство за успокояване на болката, приема се като груба лекарска грешка комбинацията на аспирин с алопуринол, тъй като оказва инхибиращ ефект върху протеините, метаболизиращи уратни деривати.

Подагричен пристъп.

Наближаването на подагричните пристъпи е без предизвестие. Болката връхлита без предупреждение. Тя се появява нощем и до часове се засилва до нетърпимост. Засегната става освен болезнена, става и зачервена. Повишена суперчувствителност на ставата придружава всички тези оплаквания. Пристъпът продължава от часове до дни.

Най-нови данни за лечението.

По последни данни подаграта най-силно предразполага към затлъстяване. Този резултат може да се разгледа и в обратна закономерност – от заболяването страдат хората, консумиращи прекалено много мазни храни, особено такива от животински произход. В най-рисковата група са любителите на кренвирши, колбаси, бекон и хамбургери. Протеиновото превишение предполага излишък на пикочна киселина и увеличаване на теглото. Резултатът от всичко това е допълнителен стрес върху ставите, като по този начин се ускорява развитието на възпалителния процес.

Американски учени също установили пряка връзка между недостига на калций и витамин С и развитието на подагра. С възрастта, тези основни вещества за организма стават недостатъчни дори и за тези хора, които водят здравословен начин на живот и не се оплакват от наднормено тегло. Ето защо след навършване на четиридесет години, трябва да бъдат тествани ежегодно и да вземат мултивитамини, предписани от лекар.

В момента се изработват експериментално нови нехормонални противовъзпалителни лекарства, които действат директно върху протеина интерлевкин, провокиращ артритно възпаление на ставите и тъканите.

Бензобромарон   е медикамент за овладяване на състоянието при хронична, вторична и идиопатична подагра. Той потиска синтеза на пикочна киселина. В някои западни страни вече е позволена употребата му след резултати от последните проучвания за въздействието на продукта. Той има противопоказания за употреба при чернодробна и бъбречна недостатъчност. Той действа потискащо на реабсорбацията на пикочна киселина. Приемането за продължителен период води до мобилизация на уратните количества. Поради засилената бъбречна ексекреция е необходимо пациентът да си осигури допълнителни количества вода. Допълните количества течности осигуряват по-лесно разтваряне на кристализиралата пикочна киселина.
Алопуринол – плюсове и минуси.Един от най-популярните медикаменти за лечение на подагра – алопуринол все по-често става обект на остри критики от съвременните лекари. Това се дължи на големия брой странични ефекти и усложнения, подставящи под въпрос безопасността на терапията с него. Според статистиката, средно по един на двеста и шестдесет пациенти с подагра алопуринол провокира внезапна смърт поради кома или сърдечна недостатъчност.

Наскоро бяха оповестени резултатите от голямо международно проучване на алопуринол, които показват високата ефективност на лекарството и способността му да предотврати фатални последици. Това изследване, разбира се не отрича наличието на странични ефекти и повишен риск за заболяване на бъбреците. Алопуринол все още е лекарство, предписвано от много специалисти особено в първия етап в лечението на подагра, най-малко заради добрите резултати, надеждността и достъпната му цена.  Учените проследили съдбата на 5927 пациенти, които редовно са били третирани с алопуринол и същия брой пациенти, лекували подагра с други лекарства за намаляване нивата на пикочната киселина. Доказано е, че процентът на смъртност в първата наблюдавана група е с 19% по-нисък от този във втората. Алопуринол все още е най-ефективното и безопасно лекарство за лечение на остра новодиагностицирана подагра, както и за поддържането на нормално здраве на възрастните пациенти с хронични заболявания.

Лечение на подагра с билки.Оплакванията при подагра се повлияват успешно и след приложението на методиката, предлагана от народната медицина. Приложението на лечението на подагра с билки също е успешно. Важно условие е методите да се съчетаят с подходяща диета и режим на двигателна активност.

4 интересни рецепти от народната медицина.

Понякога високите стойности на пикочна киселина е възможно да причинят не само дискомфорт, но и изгаряне на пикочния мехур. Това се получава в резултат от разтварянето на солта в тялото и дразненето на лигавицата, което предизвиква. За избягване на всички тези негативи и подобряване на състоянието на болната става, опитайте някои от следните четири рецепти.

Рецепта №1: Отвара от лайка.

Лечебна отвара от лайка осигурява спокойствие на засегнатия крайник. Цветчетата от билката е необходимо да се залеят с вода, смесена със сол (съотношение от 100 грама сол на 10 литра вода). След сваряването на разтвора, направете баня с него.

Рецепта №2: Елхови шишарки.

Обикновените елхови шишарки оказват голяма помощ за прочистване на ставите. Шепа от тях залейте с 1,5 чаши гореща вода и ги оставете под похлупак. Бульонът трябва да се приема трикратно около 30 минути преди хранене. Процедурата изпълнявайте до пълно възстановяване.

Рецепта №3: Прочистване на ставите с дафинов лист.

Препоръчително за прочистване на ставите от отложена пикочна киселина е приемането на дафинов лист под формата на отварка. Пет грама от подправката се добавя към 1,5 чаши вода и се вари за около 5 минути. Не запарвайте лека, защото листата на подправката съдържа етерични масла, оказващи неблагоприятен ефект върху бъбреците. Върху съда, в който сте варили подправката, сложете кърпа и оставете течността да се кисне три часа. Изпийте я на празен стомах.

Рецепта №4: Варен ориз.

Вареният ориз също има положителен ефект върху очистването на ставите. Две супени лъжици от белите зрънца измийте добре, след това ги изсипете в половин литров буркан. Напълнете го с вода и оставете да престоят през нощта. На сутринта ги изплакнете отново и ги поставете на котлона да се сварят. След кипене, ги отстранете пот котлона, изплакнете отново и отново ги кипнете. Общо 4 пъти повторете тази процедура. След четвъртия път изплакнете оконачателно ориза и го консумирайте без сол и масло. Това „лекарство“ трябва да се приеме в период от четири часа. Вечерта, процедурата се повтаря. Общо 45 дни продължава лечението по този метод.

Неколкократното измиване на зърната спомага за отмиването на скорбялата от зърната ориз. Неколкратното кипене спомага за образуването на лечебна комбинация от ензими, които не се застояват продължително в стомаха. Те преминава бързо към дванадесетопръстника. Въздействат на клетъчно ниво, настройвайки организма да работи в полза на пречистване на шлаката. Този процес спомага за прочистването на цялото тяло.

Сок от черна ряпа.

Лековитата черна ряпа и специално сокът от нея е друг ефективен способ на народната медицина за ставно прочистване от уратни отлагания. Действа изключително благоприятно за елиминиране на солите от ставите (включително отстраняването на камъните от бъбречната система). Сокът насърчава капилярната устойчивост и здравина.

Всички тези лечебни качества притежава единствено пресният сок от ряпа (черна). Терапията започнете само с лъжица от него час след храна. Добра идея е разреждането му с друг сок по избор). Постепенно началното количество се увеличава до 0,5 чаши, а след това стига и до една.

През целия етап на лечението съблюдавайте внимателно за проявата на странични ефекти, особено на болка в дясната долна част ребрата. При появата на такива,е наложително прекъсване на терапията и възобновяването й отново след няколко седмици.

Избягването на пикантни и кисели храни също е задължително. Лечението продължава до тогава, докато количеството достигне до три чаши дневно.

Други рецепти.

Ще Ви предложим и други не по-малко ефективни рецепти на народната медицина за справяне с проблема, като отново се доверихме на авторитетни руски източници. Лековете са изпитани и доказани във времето, но все пак не забравяйте, че действието им не е еднаква при всички пациенти и зависи от тяхното общо състояние и остротата, с която това заболяване се проявява.

  Течен валериан и одеколон.

Смесването на три капчици тинктура валериан с бутилка одеколон е превъзходен лек при подагра. Оставете течните компоненти да престоят за една нощ. С готовата смес мажете възпалените места, т.е. изпъкналите кости. След нанасянето на течността, поставете топъл компрес върху мястото. След няколко дни, кожата става бяла, възможна е и появата на сърбеж .

Компрес със сол. image

Правилната диета при подагра облекчава състоянието и спомага за пречистване на ставите от уратни деривати

Изсипете в тенджера 500 грама йодирана сол, долейте малко вода и варите, докато се изпари половината от нея. Когато това се случи, добавете 200 грама бял вазелин или кокоша мас. От всичко това се прави компрес за една нощ. Увийте намазаното място с вълнен плат и след това с бинт. В комбинация към този метод действа добре и приема на чай от липа.

Рибни компреси.

За тази рецепта са Ви необходими 10 парченца риба (може да използвате и остатъците след почистването на рибата). Най-добре ги замразете предварително, а когато правите компреса ги размразете.Наложете ги върху стъпалата си и отгоре обуйте топли чорапки. На сутринта измийте краката си. След 10-дневно приложение на метода е гарантирано спирането на болката.

Студ и топлина.

Методът „студ и топлина“ е разработен в Япония. Японски лекар решил да комбинира двата метода и резултатите били впечатляващи. Необходими са два легена. В единия се излива студена вода с лед, а в другия вряща вода и зърнена култура. Добре е предварително зърното да се свари във вода. Краката се накисват в нея, едва когато температурата е поносима. Между 3-5 секунди се държат краката или ръцете в ледената вода и веднага след това се поставят в горещата. Това се повтаря неколкократно и след последната процедура третираното място се увива с вълнен шал, за да се затопли на ставите. Методът се изпълнява ежедневно от два до три месеца. Въпреки продължителният период и по-бавното настъпване на резултата, усилията са напълно оправдани.

Сланина.

Малки парченца сланина, втривани върху всеки пръст на болния крайник, действат изключително добре. Втривайте парценцата слани в пръстите, докато обемът им намалее значително.

Ако болката е нетърпима, върху възпалено място оставете сланината да престои цяла нощ, прикрепвайки я чрез превръзка. Значително подобрение ще изпитате още на следващата сутрин. За седмица приемайте каша от пшеница и овес с масло. След първата седмица можете да заместите овесената каша с мляко.

  Мехлем от краве масло. image

Лек със сланина облекчава болките при подагра

Смесването на безсолно масло със същото количество алкохол е превъзходен лек за подагра. Олиото разтопете предварително на огъня и едва след като го премахнете от него прибавете алкохола. Разтривки с мехлема може да се правят всяка вечер.

  Йодни ванички.

От натрупването на урати в костите може да се избавите с помощта на йодни бани. Към три литра вода се добавят 9 капки йоден разтвор+ три лъжици сода. Компресите дават резултат, когато се прилагат последователно поне десет вечери.

  Супа от лук.

Две глави лук заедно с люспите варете до кипене в съд с един литър вода. Гответе с люспи, докато лукът не се кипне. Трикратно приемайте по чашка от приготвената по този начин отвара в продължение на десет до петнадесет дни.

  Горчица.

За приготвянето на лечебна кашичка от горчица в пропорция от чаена лъжичка мед, горчица (на прах) и сода. Всичко това смесено добре се поставя върху засегнатите стави. Добре е участъкът да бъде предварително нагрят чрез топъл компрес, вана или душ. Върху кожата, намазана с мехлема, се прави превръзка от найлон и топла кърпа. Най-малко две седмици ежедневни процедури е продължителността на терапията.

Съвети. 

Залог за успешното лечение на подагра е следването на прости и едновременно с това много важни правила. С точната диета ще Ви запознаем подробно по-долу. Значително увеличаване на количеството приеманата вода е една от препоръките. Медикаментите не могат да доведат до желаните резултати, ако не се комбинират с правил режим не само на хранене, но и на движение.

Масажите и физиотерапията са също част от безценните съвети за облекчаване при подагра. Лечителят Дънов препоръчва така наречения сух четков масаж, прилаган със суха четка от самия пациент в болезнената зона. Сеансът трае двадесет минути, но изпълнението му е допустимо да бъде единствено в моментите извън подагричен пристъп. През останалото време методът не е приложим.

Самолечението не е алтернатива, тъй като рисковете от него превишават евентуалните ползи.

  Диета при подагра. image

Симптом при подагра е болката, която се появява внезапно

Правилният диетичен режим е от изключителна важност при подагра, тъй като заболяването преди всичко се свърза смущения в метаболитните процеси.

Терапиите, предписвани в този случай, имат за цел намаляване на обема на различните съединения, спомагащи за отлагане на пикочна киселина. Следователно при пациентите, на които са предписани съвременни лекарства, е предотвратен рискът от образуването на споменатите по-горе киселини. Правилната терапия насърчава и тяхното ефективно отстраняване от тялото.

Приемът на тези лекарства се комбинира с рязко намаляване на пурините, доставяни чрез храната на тялото. На първо място от диетата е задължително да се изключат животинските мазнини. Трябва да бъдат остранени всички видове животински протеини. Премахването на въглехидратите също е задължително.

  Забранени продукти.

При диагностициране на подагра задължително е да премахнете от диетата си всички видове пушени меса,  колбаси, сол и бобови растения. Консумацията на мазни месни продукти, особено месо и карантии от млади животни и риби, също е недопустима.Тежки храни като гъби също са забранени. Пикантни подправки също се елиминират от менюто. Изключение правят единствено дафинов лист и оцет. Задължителен е отказът от силни алкохолни напитки, любимия шоколад, какаото, тонизиращия силен чай и ободряващото кафе. Сирене и чубрица са други два продукта, попадащи в списъка на храните, допринасящи за обостряне на заболяването. Всички месни супи и бульони също са противопоказни.Сиренето носи и проблема- увеличаване прстатата над 50 г мъжете намаляват сиренето до нула.

  Донякъде разрешени продукти.

Освен забранените продукти, съществуват и  разрешени за консумация в строго ограничени количества. Сред тях са нискомаслени млечни продукти и масло, които могат да могат да бъдат добавяни единствено като добавки към основното ястие. С повишено внимание е възможно пациентът да консумира варено пилешко и риба (пъстърва, най-добре). В умерени количества можете да похапват домати,  карфиол, всеки зеленолистни зеленчуци, сочни репички и ряпа. С изключително внимание се подхожда към консумацията на сливи. спанак, цветно зеле, кашкавал- никак или опитване

  Какво все пак да ядем? Менюто на пациентите с това заболяване трябва да изобилства от зеленчукови супи и зърнени продукти. Препоръчителни са нискомаслени видове риба, заешко месо,кисело мляко. животинските протеини да бъдат заменени с растителни.

Позволено е не повече от яйце на ден. Много полезни са сушените плодове. Изключение правят единствено стафидите. Не се препоръчват мед, ядки и семена. Позволена е консумацията на мармалад и конфитюр. Храната е добре да бъде приготвяна с растителни мазнини. Напълно трябва да бъдат елиминирани мазнините от овче и свинско месо.

По една ябълка ежедневно държи пикочната киселина надалеч и успокоява ставите при подагра. Списъкът от разрешени плодове съдържа портокали, мандарини, череши, банани, ананас и малини.

От напитките предимство имат зелен чай, чай с мляко или лимон , сок, отвара от всякакви полезни растения. Изключително полезна е минералната вода на Хисаря и Горна баня, както и сок от краставица.

  Разтоварващи дни при подагра.

За пациентите с подагра е препоръчително периодично да спазват разтоварващи дни. През този дене допустима консумацията на един вид зеленчук или плод, например картофи или зелени ябълки. Възможно е да се смесват няколко вида зеленчуци или плодове, но под формата на салати. Можете да изберете и мляко, кефир или извара. Тези продукти оказват разтоварващ ефект на различните аспекти на обменните процеси, което е изключително важно за пациенти с подагра.

В разтоварващите дни може да заложите на оризово-ябълкова диета. Сварете 75 грама ориз (може и в мляко) и го консумирайте в малки порции. Между храненията може да приемате ябълки в свеж вид или  компот ( не повече от 250 грама). При приготвянето на компот необходимо напълно да се откажате от захарта.

Дни с пълно гладуване са строго забранени-  води до рязко покачване на пикочната киселина. В резултат на това започва пристъп на подагра.

  Особености при съставянето на менюто.

За пациенти с подагра се препоръчва следната схема на дневен хранителен прием. Закуската трябва винаги да се състои от една зеленчукова салата, вкусни моркови и ябълков пудинг, рохко сварено яйца, слаб чай. До обяд можете да хапвате от препоръчваните плодове. За обяд може да включите млечна супа, паста, палачинки. За закуска следобед можете да ядете пресни ябълки. А за вечеря постно ястие със зеле и чаша слаб чай.
image

Сок от черна ряпа облекчава състоянието при подагра

 

Диетата при подагра има уникална структура. В нея надделяват течни и полутечни храни под формата на зеленчукови супи, минерални води, разнообразни компоти и плодови напитки, пресни сокове и желета, плодове и зеленчуци. Включва общо по 2-3 литра течности. По време на дните на разтоварване се консумират общо два килограма зеленчуци.

Подаграта и затлъстяването често вървят заедно. В такива случаи се назначава специална диета, наречена от специалистите диета №8. В нея до голяма степен се елиминира консумацията на месо и риба. Разтворарващите дни присъстват често – до четири пъти седмично. На пациентите с подагра се препоръчва намаляване на теглото, тъй като високите му стойности драстично завишават риска от чести атаки. Загубата на тегло е добре да става поетапно и да не бъде прекалено рязка.

Успехът на лечението при подагра зависи от сложността на състоянието на пациента. Пациентът не трябва да бъде ограничаван до една диета, дори когато тя е правилно назначена.

Заболяването подагра може да се контролира, ако се постави навременна диагноза и се назначи точното лечение.

 
Гласувай:
4
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11823483
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61748
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31