2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. kvg55
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. mt46
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. tota
13. zaw12929
14. stela50
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. vidima
7. bojil
8. dobrota
9. ambroziia
10. milena6
2. radostinalassa
3. lamb
4. vesonai
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. sekirata
Прочетен: 1457 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 05.05.2017 13:28
Как да се храним за здрави стави и хрущяли?
Хрущялът е вид съединителна тъкан и има защитни функции – предпазва костите и ставите от механични увреждания при движение. С времето, хрущялните тъкани се износват – от напредването на възрастта или от прекомерното натоварване при млади хора и спортисти. Омекотяващият им ефект силно се понижава, което води до появата на повърхностно триене и болка между някои ставни и костни тъкани, особено в натоварени стави като коленните.
При наличието на подобни състояния, лекарите могат да препоръчат различни болкоуспокоителни, хранителни добавки и дори хирургични интервенции, но прилагането на някои хранителни навици може да не само да подобри състоянието, но дори да доведе до изграждането на нова хрущялна тъкан.
На първо място, необходимо е да се спазва противовъзпалителна диета за предотвратяването на състояния като остеоартрит. Централно място в този тип хранене заемат пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бяла риба и бяло пилешко месо, зехтин, ядки и авокадо. Храни със силни противовъзпалителни свойства са още чесъна, лука, магданоза и целината – колкото по-пресни и сурови се консумират, толкова по-здравословни са за ставите и хрущялите. Провъзпалителните храни и напитки, съдържащи преработени въглехидрати като бяло брашно, бяла захар и бял ориз трябва да се избягват.
Свързани статии..
Костен бульон – зимна класика Коментари 00
Грах – за здрав стомах и стави Коментари 00
Стволови клетки: Двойна терапия срещу артритни болки Коментари 00
Глицин и пролин са най-изобилните аминокиселини, съдържащи се в колагеновите влакна на хрущялната тъкан. Макар тялото да произвежда тези две съединения, добавянето им към хранителния режим може само да помогне на ставното здраве. Най-големи концентрации на глицин и пролин се намират в домашно приготвените рибни и костни бульони. Те могат да се пият самостоятелно или да се добавят към супи, сосове и други ястия.
За производството на колаген са необходими и над средните количества витамин С – между 75 и 90 милиграма на ден. Цялото количество може да се набавя само от разнообразното плодно-зеленчуково меню, приема на витаминови добавки се съветва само след консултация с лекар и не бива да продължава дълго време. Витамин D също е важен за хрущялното здраве – макар да не участва в производството им, той има функции в съхранението на наличните хрущялни тъкани.
Прочети още на: http://www.puls.bg/health/diets/news_27150.html
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ