Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2018 05:31 - САЩ с убийствени критики към България за нарушения на правата на човека а ЕС реЖе финанси на ИЗТОЧНИТЕ НЕПОКОРНИ ЛИДЕРИ.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1481 Коментари: 5 Гласове:
13

Последна промяна: 28.04.2018 19:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
САЩ с убийствени критики към България за нарушения на правата на човека с доклада си за 2017 г. за спазване на човешките права по света, включително и в България. 

Според американските власти най-значимите проблеми, свързани с правата на човека у нас, включват: тежките условия в затворите и местата за лишаване от свобода; липса на независимост на съдебната система; корупцията на всички нива на управлението; трафикът на хора; насилието на мнозинството от обществото срещу етническите малцинства.

Държавният департамент подчертава, че българските власти са предприели стъпки за наказателно преследване и наказание на служители в службите за сигурност и на други места, които са извършили нарушения на правата на човека, но действията на правителството не са били достатъчни и безнаказаността е проблем.

В доклада са изброени случаи на полицейско насилие, довели и до отнемането на човешки живот (арестът на Аспарух и Шибил Добрушеви в Бохот, при който бащата умира от инфаркт, а синът е с счупени ребро и ръка), цитират се и констатациите на експерти към ООН за това, че физическите посегателства в полицейските арести могат да бъдат определени като мъчение

Държавният департамент изброява корупционните практики, характерни за България (подкуп, конфликт на интереси, присвояване, търговия с влияние и др.), като подчертават, че те са характерни за всички нива от управлението и държавната администрация.

В същото време анализи на различни неправителствени организации посочват редица проблеми със защитата на правата на жените, децата (особено тези с увреждания) и представителите на различни религиозни и етнически малцинства. Това се съчетава с предразсъдъци в обществото срещу много от уязвимите групи.

Докладът обръща внимание и на влошаващата се медийна среда у нас. "Остават притесненията, че корпоративният и политически натиск, в съчетание с растящата и непрозрачна концентрация на медийна собственост и разпространителски мрежи и, на трето място, правителствената регулация на ресурси и подкрепа за определени медии заедно са нанесли смъртоносен удар на медийния плурализъм", констатират американските власти.

     ЕС  ще въведе ново финансово оръжие следващата седмица, за да се опита да обуздае нелибералния национализъм, както го вижда Брюксел, надигащ се в източната част на блока и заплашващ демократичните му устои.

Голямата изборна победа на 8 април на унгарския лидер Виктор Орбан, когото ръководители на ЕС наричат "Виктатора", и битката за спасяване на независимостта на съдилищата в Полша бият сигнал за тревога за бъдещето на Съюза след излизането догодина на Великобритания, пише Ройтерс.

Европейската комисия на председателя Жан-Клод Юнкер, подкрепяна от Германия, Франция и другите богати платци в ЕС, ще обяви в сряда предложения като част от бюджета за 2021-2027 г., които ще обвържат финансирането, на което разчитат по-бедните източни страни, със зачитането на върховенството на закона, заявиха пред Ройтерс служители от ЕС.

"Ще има условия", каза високопоставен източник. Друг заяви, че бюджетният натиск ще "променя играта".

"Имаме лидери, които флиртуват с други ценности", каза трети, имайки предвид призива на Орбан за "нелиберална демокрация" и атаките му срещу политиката на отворени врати за бежанците, която според него е насърчавана от служителите на Брюксел с цел да бъде наложена на Унгария нова "империя". "Това е много по-голяма заплаха за Европа от Brexit."

Бюджетните подробности все още се уточняват и по тях ще се водят усилени преговори. Но нетните разходи на ЕС съставляват над 4 процента от държавните разходи на Полша и над 7 процента от тези на Унгария, а това е фактор за твърдата обществена подкрепа за членството в ЕС в двете бивши комунистически държави.

Предложенията предвиждат да може да се спира финансирането за страни, които не спазват договорните задължения за зачитане на върховенството на закона, като това да имат независими съдилища.

Комисията смята, че има набор от инструменти, с които да подреже крилата на своите критици. Целта на Юнкер според хора, запознати с неговите виждания, е да излекува разрива между Изтока и Запада, преди да се оттегли след 18 месеца и да завещае един Съюз, който се преобразува след загубата на една от Големите си три сили.

Това налага един много мек подход, който въобще не задоволява критиците на Орбан и доминиращия в Полша политик Ярослав Качински.

Служители на ЕС очакват следващия месец Полша да отстъпи достатъчно по реформите на своята съдебна система, за да не се налага Комисията да изпълни заплахата си и да се опита временно да отнеме правото й на глас в ЕС - компромис, който изпълнителният орган на ЕС смята, че бъде постигнат, защото Полша се страхува да не бъде наказана при формиране на бюджета на ЕС.

Напрежението с източните държави може също така да се намали, ако ЕС приеме твърди действия срещу нередовните мигранти чрез евентуален компромис за разпределяне на задачата за грижа за бежанците и усилия за справяне с оплакванията на бившите страни от съветския блок, че са третирани като граждани втора категория.

"Изток-Запад: Европа трябва да диша с двата си бели дроба. В противен случай нашият континент ще се бори за въздух", каза Юнкер през септември, когато представи политиките за остатъка от мандата си в "любовно писмо до Източна Европа", както го определи един сътрудник.

"Ще работим усилено, за да ги задържим прикачени към системата", каза друг. "С правилните моркови и тояги."

На комисията й предстои да премери сили с Орбан. Служители на ЕС очакват той да засили предизвикателствата към Брюксел, но казват, че правните санкции го принуждават да отстъпи от някои действия, и изразяват увереност, че могат да направят това отново.

Орбан отстъпи, след като загуби дела с Комисията в Съда на ЕС, включително за решение за отстраняване на висши съдии и за надзорен орган за поверителността на личния живот. Той също така прие решението на Съда на ЕС, с което бяха отхвърлени опитите му за отмяна на квотната политика на Съюза за прием на бежанци.

Комисията очаква да спечели дела, известни като процедури за нарушения, за да спре нови унгарски закони, насочени към ограничаване на финансирането от чужбина, особено от унгарско-американския финансист Джордж Сорос, на университет и либерални неправителствени организации.

Европейският парламент призовава Комисията да предприеме действия за временно отнемане на правото на глас на Унгария. Противници казват, че би трябвало да се направи повече за спиране на злоупотребата с финансиране на ЕС от фирми, близки до Орбан.

Унгарският евродепутат Бенедек Явор казва, че Комисията е "твърде мека", а ограниченията върху способността й да се намесва в националните политики означават, че системата е "изкуствено парализирана".

Страните трябва да покрият високи критерии, за да докажат, че са достатъчно демократични, за да се присъединят към ЕС, но членовете не са подложени на толкова критичен поглед, каза той.

Полша ще бъде петата по големина държава в ЕС след Brexit. Според служители на Комисията тя създава големи проблеми и нейният случай е показателен, ако става дума за това дали може да бъдат ограничавани нетолерантни лидери.

Но управляващата в Полша партия, ръководена от Качински, изглежда по-отзивчива. След като през декември ЕС започна предварителни действия за временно отнемане на правото на глас, Качински доведе нов министър-председател, който се ангажира по-активно с преговори с Брюксел за избягване на порицание.

Служители на ЕС казват, че следващия месец може да бъде постигната сделка, при която Варшава да смекчи законопроектите за назначаване на съдиите, преди да започнат преговорите за бюджета.

Брюксел може да не е напълно доволен, но евентуален компромис би изпратил сигнал до правителствата и би сложил край на един спор в ЕС. След като Орбан казва, че Унгария ще наложи вето върху наказанията за Полша, започването на процедури по член 7 във всеки случай би имало ограничен ефект.

Други източни правителства също така дискретно се опитват да убедят Варшава да отстъпи от противопоставянето. "Ние им казваме - "вижте, застрашавате и нашето бюджетно финансиране", каза висш дипломат от страна, която също е силно зависима от парите на ЕС.

Изправена пред сложната задача да определи кога избрани лидери вредят на демокрацията, Комисията се съсредоточава върху икономическата регулация и смята ходовете за предоставяне на влияние на правителствата над съдилищата за подкопаване на отворения вътрешен пазар на ЕС.

Атаките на Орбан срещу проектите на Сорос са обект на съдебни дела за нарушения, позоваващи се на свободата за движение на пари през границите или за започване на бизнес.

Съдът на ЕС също така изостря своите инструменти. Наскоро той постанови решение, осъвременяващо юриспруденцията на ЕС за съдебната независимост, и разглежда отказа на ирландски съдия да екстрадира заподозрян в Полша заради притеснения за справедлив процес там.

Има също така все по-голямо желание сред политическите ръководители на ЕС, особено сред правителствата на много други държави членки, да порицават своите колеги на масата на срещите на върха.

"Някога ние говорихме там за риба и финанси. Сега говорим за основни ценности", каза служител на ЕС.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2018/04/27/imperiiata-otvryshta-es-reje-parite-za-iztochnite-lideri.374926
 Гласувай:
13
01. kvg55 - zaw12929,
28.04.2018 08:36
Един колега коментатор така се беше изказал по повод доклада на ДД : Най-обичам въшлив да ме пощи. Ще добавя : Присмяла се куката на кривото дърво.
Та и САЩ. Да си оправят тяхната кочинка.
Същото важи и за ЕС. Народите живяли при социализма са мислещи хора, а не като полираните западни мозъци, които вървят подир чиновниците от Брюксел като овце.
цитирай
2. zaw12929 - МИСЛЯТ САМО КАК ДА НИ ОГРАБВАТ
28.04.2018 19:18
kvg55 написа:
Един колега коментатор така се беше изказал по повод доклада на ДД : Най-обичам въшлив да ме пощи. Ще добавя : Присмяла се куката на кривото дърво.
Та и САЩ. Да си оправят тяхната кочинка.
Същото важи и за ЕС. Народите живяли при социализма са мислещи хора, а не като полираните западни мозъци, които вървят подир чиновниците от Брюксел като овце.

цитирай
3. zaw12929 - УСЛОВИЯ?! ТАКА ЧИНОВНИЦИТЕ ПРОМЕНЯТ ДОГОВОРА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ...
29.04.2018 03:34
"Ще има условия", каза високопоставен източник. Друг заяви, че бюджетният натиск ще "променя играта".

ПРАВЯТ НИ КОЛОНИИ, А НЕ СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ- ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ИЛИ ТОЗИ ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ, ЗА ДА СЕ ИЗГРАДИ НУЖНИЯ НА РАВНОПРАВНИ СТРАНИ, КОИТО СИ СЪТРУДНИЧАТ
цитирай
4. zaw12929 - ЕС прекаляват и заслужават критика- най малко!
30.04.2018 22:23
Да критикуваш Правителството или ЕС, значи искаш да им посочиш грешки, а не да свалиш управниците или да излиза България от ЕС
цитирай
5. dimat - Уважаеми коментиращи,
04.05.2018 18:40
Не се връзвайте на подобни "доклади" от американски и брюкселски "институции"!

Всички тези констатации в докладите са една поредна демонстрация на западното лицемерие и нищо друго!

На западните лицемери им трябват точно такива управляващи в техните колонии,с точно такова управление,защото те са им най-удобни!

Нещо повече,така,както уж ги критикуват,така си ги и отглеждат а отгоре на това и държат изкъсо,чрез многобройните западни НПО,така,че туземните "грешници" да няма накъде да шават и стриктно да изпълняват нарежданията на господарите,които водят неминуемо до точно такива резултати!

В този смисъл,цитирането на подобни доклади,налива само вода в мелницата на господарите и се получава нещо,като перпетуум мобиле - колкото повече "критики",толкова по-голямо и разюздано подчинение,като при това туземните гаулайтери се поставят между чука и наковалнята - и народа ги мрази и господарите ги критикуват...а те се превръщат във все по-отявлени слуги на господарите.

Лично аз отдавна не обръщам внимание на подобни западни "обективни" доклади,които само затвъждават още повече колониалното статукво!

За мен е важно и плашещо друго - овчото равнодушие и покорство на стадата,наречени "народи" и в частност на нашия народ!

Колкото повече загива страната и се "топи" самият народ,толкова по-голямо равнодушие и покорство го обхваща,до степен на някакъв упойващ сън,водещ до преминаването му в мъртво състояние.

И "тоя" народ не вижда,или не смее да види,или вече окончателно е лишен от разсъдък,да види собствената си гибел,като народ.

Засега мъждука,само инстинкта за биологично съхранение,който го разпръсва по Света,в търсенено на ниша,за това оцеляване.

Само че и много други такива отпадъци от народи са се юрнали да търсят ниши за собственото си биооцеляване и ние вече сме свидетели на реализация на глобализма,в неговия най-примитивен вид,с връщане към първобитните общества.

Дано не съм прав,но,аз лично до такива изводи стигам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11832585
Постинги: 5378
Коментари: 12228
Гласове: 61767
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31