Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2020 13:40 - ЗДРАВЕН РЕЧНИК ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ ПРИРОДО-СЪОБРАЗНО-
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1855 Коментари: 14 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ОКАЗВА СЕ, ЧЕ ТЯЛОТО НИ Е ПО ГОЛЯМ ИНАТ И ОТ УМА НИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА... МИСЛИ.  ЧЕ ЗАЩО НИ Е УМ  ТОГАВА?!
ТЯЛОТО НИ ПЪК  ОЩЕ ПО ГОЛЯМ ИНАТ-  НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ЗАКОНИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА-  ТЕ СЕ ИЛИМИНИРАЛИ ОТ РЕГЛАМЕНТИТЕ НА ЕС- КАТО СТРАНА ЧЛЕНКА НА ЕС  ТЯХ ДА СПАЗВАМЕ  ДА, АМА... НЕЕЕЕ




Гласувай:
12



1. zaw12929 - АКО НЕ СПИТЕ- ПРОЧЕТЕТЕ ПОЛЕЗНО ЧЕТИВО ЗА ЗДРАВЕТО
31.12.2020 13:42
РЕЧНИК НА ЗДРАВНИ ТЕРМИНИ
Автофагията е естествен процес на разграждане на клетки и протеини в нашето тяло. Aвтофагията може да бъде избирателна (микро автофагия) и неизбирателна (макроавтофагия).
Избирателната автофагия е разграждане на повредените клетки, органели и протеини, докато неизбирателната – за удовлетворяване на енергийните нужди на тялото в ситуации като гладуване и интензивно натоварване. Процеса на самообновяване на клетката макро автофагия- е оптимално оползотворяване на наличните ресурси- механизъм на оцеляване, подобряване на здравето. микро автофагия- удължава продължителността на живота и забавя стареенето при правилно регулирана автофагия; Възпрепятства скъсява живота.
Витамин В9- фолиева киселина е в: листата на живовляк, малини, шипка, липа, бреза, мента, глухарче, и коприва Фолиевата киселина е витамин В9 и е един от най-важните за нашия организъм. Заема централна роля в умножението и растежа на клетките, участва в образуването на плацентата и изграждането на костния мозък на ембриона Отговорна за производството на ДНК в началото на бременността, участва във формирането на тъканите. Приемът на фолиева киселина по време на бременност намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70% и спомага синтеза на ДНК и РНК. В9 влияе положително върху организма на бъдещата майка – като потиска образуването на стресови хормони. Често се използва при жени с анемия. Полезни свойства: Фолиевата киселина (ФК) е водоразтворим витамин, който не се натрупва и синтезира от организма. Затова е много важно да си я набавяме ежедневно Витамин В9 е особено необходим и за образуването на здрави и жизнени кръвни клетки. (ФК) подобрява качеството на кръвта, като участва активно в производството на кръвните клетки. Има ключова роля в усвояването на останалите витамини от групата В и най-вече витамин В12. Зарежда организма с енергия и му помага по-лесно да се пребори с физическата умора и стреса. Тя е едно от най-важните хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на бебето. Наличието на достатъчно количество витамин В9 в женския организъм понижава риска от поява на увреждания на мозъка и гръбначния стълб на бъдещото бебе.
При дефицит- Недостигът на фолиева киселина може да доведе до нарушения в клетъчното делене и дегеративни промени в гръбначния мозък. При дефицит се нарушава образуването на червени кръвни клетки, довежда до анемия. В- витамини нормализират нивата на хомоцистеина пази от сърдечносъдови заболявания. Високите нива на хомоцистеина променя еластичността на съдовете- риск от инфаркт, отслабват на мозъка деменция. Натрупването на хомоцистеин в кръвта е от дефицитът на фолиева киселина. Организмът е уязвим при недостиг на фолиева киселина и витамини В1, В6 и В12. По време на бременност недостигът на фолиева киселина може да доведе до изменения в невралната тръба (дефекти на невралната тръба). Приема на фолиева киселина намалява риска от развитие на голям вродените болести на детето. Източници: на фолиева киселина са: повечето тъмнозелени зеленчуци – спанак, авокадо, броколи, карфиол, аспержи, в някои меса – агнешко и телешко, черния дроб и зърнените продукти. Често фолиевата киселина се приема под формата на хранителни добавки с консултация с лекар. Фолиевата киселина не се складира няма опасност от предозиране и токсични реакции. Дневната нужда на организма е 100 микрограма,а при бременни - 400 микрограма.
Нутриенти :от лат. nutrico, „храня“, „питая“, „отглеждам“, „възпитавам (деца)“. А ако съдим по основоположното място, на храната (и яденето) в човешкото общество, можем да предложим и понятието Homo nutriens, т.е. човекът като ядящо, но и възпитаващо (се) същество. „нутриент“ гласи: „Хранително или химическо вещество, от което се нуждае организмът, за да живее и расте, или пък вещество, използвано в метаболизма на организма, което трябва да бъде взето от неговата околна среда“.
Пребиотик Произхождат от въглехидрати, наречени олигозахариди - несмилаеми фибри, които преминават по дължината на стомашно-чревния тракт без да се променят, т.е. Без да се усвояват. При преминаването те стимулират растежа и развитието на полезните бактерии в червата.
Олигофруктоза и инулин са само два от многото фруктоолигозахариди, които отговарят на критериите за пребиотици. Пребиотичните фибри са устойчиви на топлинни амплитуди и на повишената киселинност в стомаха, което ги прави супер храна за полезните чревни микроорганизми. Такива несмилаеми фибри можем да открием в най-големи количества в бобовите растения, пълнозърнестите храни и плодовете. Пробиотици : Бактериите в червата могат да бъдат както полезни, така и вредни. В здравия организъм „добрите” и „лошите” микроорганизми, населяващи дебелото черво, се намират в динамично равновесие. Полезните потискат растежа и развитието на болестотворните бактерии и гъбички, които причинят диария, запек, инфекции на червата или други части на тялото. Представляват живи бактерии, които спадат към групата на „добрите” видове щамове, принадлежащи към семеството на Lactobacillus и Bifidobacter. Безспорно най-добрите естествени източници на пробиотици са киселото мляко, кефира, айрана и други млечнокиселини продукти....
Триптофан е една от 20-те основни аминокиселини и е незаменимима(есенциална) аминокиселина за човека- тялото ни не го произвежда- доставя чрез храната или добавки. Триптофанът както всички аминокиселини е градивен елемент в биосинтеза на протеини, прекурсор на следните съединения: Серотонин, Триптамин, Мелатонин, Индоламин. Половината от триптофана който приемаме, тялото ни синтезира Ниацин (Витамин В3). Хроничният недостиг на Триптофан намалява Серотонина и др. невротрансмитери, влошава настроението, паметта и повишава агресията. Според д-р Батманжелидж появата на диабет е свързана с недостига на триптофан. Храни съдържащи триптофан месо Млякото - пиенето на мляко преди да си легнете е добра идея. ще спите добре; соевото мляко, месата - телешко, овнешко, пилешко и пуешко, сиренето бананите, всички ядки, рибата, яйцата, киселото мляко, тиквени семки, сусамът, слънчогледовите семки- ще увеличите триптофана в кръвоносния поток.
Фибри, нутриент. влакнини, пробиотици, пребиотици са едно и също: - са храна за чревната флора, 100 трилиона бактерии са в червата на човека, от полезните разтворимите, а неразтворимите са вредни. Добрите бактерии ни помагат да се борим с възпалението – ключов фактор за затлъстяването и различни дегенеративни заболявания
Фитостеролите са растителни мазнини, които играят съществена роля в основните процеси, протичащи в човешкия организъм. Основното им свойство е да намаляват нивата на лошия LDL холестерол като по този начин активно предпазват здравето на артериите. Блокираният холестерол се изхвърля от тялото.Подпомагат естествената защита срещу вредни външни въздействия с противовъзпалителен ефект. Недостигът на фитостероли, в богати на животински мазнини храни носи риск от значително повишаване на нивата на лошия холестерол, който се свързва с калция, предизвиквайки калциев дефицит, образува плаки по стените на кръвоносните съдове, води до хипертония. Именно лечението на високото кръвно налягане и превенцията на сърдечносъдови заболявания са терапевтичните приложения на по-високия прием на фитостероли. намаляват значително опасността от хипертония и инфаркт. Храните, източници на фитостероли са ядките и семената.
фертилизатор - оплодител, оплодотворител. хормона
Потискащи апетита: храни искате да отслабнете, Д-р Батманжелидж съветва: 30-10 минути преди хранене пиете ½ до 1 чаша вода задържа апетита, подпомага стомаха
Сьомга: Сьомгата е много богата на омега-3 мастни киселини, които засищат глада и потискат желанието да похапнете и още нещо. Тези полезни мазнини имат свойството да намаляват секрецията на инсулин, откъдето идва и потискащото им въздействие спрямо глада.

Канелата е подправка с приятен аромат, която потиска глада. Може да се добавя( поръсват) закуски, плодове, кафе, мляко. Тя упражнява контрол върху кръвната захар и инсулина, което обуздава и неистовото желание да преядете.

Ленено семе В лененото семе също има завидни количества омега-3 мастни киселини, които засищат и най-вече оставят усещането за ситост за дълго време. Същото действие имат и множеството фибри в лененото семе, които засищат за няколко часа, което позволява да се лишите от междинни закуски, в повечето случаи вредни.

Зелен чай Зеленият чай съдържа полифеноли, които спомагат за потискането на глада, а това помага в диетите. Зеленият чай стимулира редукцията на въглехидратите и мазнините, което действа благоприятно както на талията, така и на глада.

Овесени ядки Въглехидратите в овесените ядки са със сложна структура, което изисква допълнително време за обработката им. Ето защо често биват наричани „бавно усвояеми въглехидрати“. Те намаляват инсулина и кръвната захар, а с това гладът изчезва за няколко часа.

Зеленолистни зеленчуци Тъмнозелените зеленчуци са много богати на хранителни вещества продукти, които дават усещане за ситост дълго през деня. Спокойно можете да ги похапвате и вместо междинни порции, защото едновременно с това съдържат малко калории.

Сладки картофи В сладките картофи се съдържа специален вид нишесте, малко по-различен от това в обикновените картофи. Това нишесте потиска секрецията на храносмилателни ензими, които предизвикват усещане за глад преждевременно. В тях има още витамини А и С, които са мощни антиоксиданти, борещи се с възпаленията.

Тъмен шоколад Тъмният шоколад е горчив и има свойството да потиска апетита. В него се съдържа стеаринова киселина, която стимулира храносмилането и помага за поддържане на усещането за ситост.

Яйца В яйцата се съдържат почти всички хранителни вещества, необходими на организма да функционира – протеини, мазнини, аминокиселини, витамини. Хората, консумиращи варени яйца на закуска приемат средно с около 330 калории по-малко през останалата част от деня.

Прочети още на: http://www.az-jenata/a/5-zdrave-i-krasota/35765-hrani-potiskashti-apetita/
Рибонуклеинова киселина (РНК) е нуклеинова киселина, състояща се от верига от ковалентно свързани нуклеотиди. Тя се отличава биохимически от ДНК по наличието на допълнителна хидроксилна група, свързана с всеки пентозен пръстен, както и по използването на урацил вместо тимин. Една от главните функции на РНК е копирането на генетична информация от ДНК (чрез транскрипция) и превеждането ѝ в белтъци (чрез транслация). Наличието на допълнителна хидроксилна група в структурата на нуклеотидите на РНК я прави по-нестабилна и по-лесно разрушима в сравнение със структурата на ДНК. Ето защо генетичната информация на организма се съхранява в ДНК (с редки изключения).
цитирай
2. zaw12929 - ИЗМЪЧИХ ВИ ДА ЧЕТЕТЕ ИЛИ ПО ЛЕСНО ...
31.12.2020 13:46
ИЗМЪЧИХ ВИ ДА ЧЕТЕТЕ ИЛИ ПО ЛЕСНО ЗАСПАХТЕ
ПРЕДИ ГОДИНИ ПОСТИНГИТЕ СЕ ПИШЕХА С РАЗЛИЧНИ ШРИФТОВЕ, РАЗМЕРИ НА БУКВИТЕ
ДНЕС ТЕКСТОВЕТЕ СЕ НАМАЛЯВАТ ЕДНОТИПЕН ШРИФТ УМОРЯВА , А НАПЛИВЪТ В БЛОГА РАСТЕ- ЖЕЛАНИЕТО НА ХОРАТА ЗА КОНТАКТ ОБЯСНИМО, А БАРИЕРИТЕ ПРЕЧАТ.
цитирай
3. zaw12929 - ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА СЕ ПОДЧИНЯВА САМО ...
31.12.2020 13:53
ТЯЛОТО НА ЧОВЕКА СЕ ПОДЧИНЯВА САМО НА ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ НАПРАЗНО ГО УЧИТЕ ДА ЯДЕ ГАДНИ ХРАНИ, ДА ПУШИ ВРЕДИ, ДА ПИЕ С ЧЕРПАКА АЛКОХОЛ
ВСИЧКО СИ ИМА ГРАНИЦИ ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ СЪЩО- НЕ ГО НАСИЛВАЙТЕ ВСЯКО НАСИЛИЕ... СИ ВРЪЩА СЪС СЪЩАТА СИЛА...

ИМА, НЯМА БОГ- ТЯЛОТО СПАЗВА ЗАКОНИТЕ НА ГОСПОДА И ТЕ НЕ СЕ ПРОМЕНЯТ!
цитирай
4. radostinalassa - Аз чета доста автори и ги сравнявам
31.12.2020 14:15
Толкова труд полагам да се натъпча с микроелементи, което е едно от основните неща, и не бих пила толкова много вода, за да ги изпикавам. И залагам на акад. В. Трум. И никога не иронизирам здравето.
цитирай
5. radostinalassa - Единствената роля на тялото ни е ...
31.12.2020 14:16
да поддържа жив и здрав нашият мозък. И ест. да произвежда нови мозъци.
цитирай
6. kvg55 - zaw12929,
31.12.2020 15:55
И нищо прекалено.
цитирай
7. zaw12929 - ПРОЧЕТИБ БатМанжелидж- СРАВНИ ГО С ПРАКТИКАТА НА БЪЛГАРСКАТА МЕДИЦИНА
02.01.2021 10:07
radostinalassa написа:
да поддържа жив и здрав нашият мозък. И ест. да произвежда нови мозъци.

ЛЮБОПИТСТВОТО ВИНАГИ НИ ЗАВЕЖДА ДО ТОВА, КОЕТО НИ ИНТЕРЕСУВА
цитирай
8. zaw12929 - И ДА ИСКАМЕ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ МЕСИМ В РАБОТАТА НА МОЗЪКА
02.01.2021 10:18
radostinalassa написа:
да поддържа жив и здрав нашият мозък. И ест. да произвежда нови мозъци.

МОЗЪКА ЕДИНСТВЕН, БЕЗ НАША НАМЕСА РЪКОВОДИ ПРОЦЕСИТЕ В ТЯЛОРО НИ- ЗА ДА ИЗПЪЛНЯВА ТО ПРИРОДНАТА СИ СЪЩНОСТ И КОГАТО МУ ПРЕЧИМ ( НЕ ДАВАМЕ ВЪЗДУХ, ХРАНА ВОДА) - КОГАТО И КОЛКОТО ТРЯБВА ТЯЛОТО ЗАГИВА МОЗЪКА ОБЪРКАН НЕ МОЖЕ ДА НИ ЗАПАЗИ ЗДРАИ И... ЖИВИ БЕЗ ДА ПИЕМ ВОДА ДО 8 ДНИ УМИРАМЕ ОТ... ИНАТ( ГЛАДНА СТАЧКА) НЕЗНАНИЕ ( ЧЕ ТЯЛОТО НИ , КАТО ЧАСТ ОТ ЖИВАТА ПРИРОДА ФУНКЦИОНИРА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПОСТЪПВАЩАТА ВОДА, КОЯТО КАТО ЧАСТ ОТ КРЪВТА ПОСЕЩАВА ВСИЧКИ КЛЕТКИ, НАПУСКА ТЯЛОТО НИ, КАТО УРИНА, ПОТ. КАТО ЧАСТ ОТ ИЗДИШАНИЯ ВЪЗДУХ И ТРЯБВА ДА СЕ ДОПЪЛВА
цитирай
9. radostinalassa - Водата , която пием участва в...
02.01.2021 18:32
производството на солната киселина. А тя е около 8 л. Само 0.5 л се използва за смилане на белтъците. Останалата преминава в кръвта и дезинфектира, разгражда умрелите клетщи.
цитирай
10. radostinalassa - БатМанжелидж индиец ли е ?
02.01.2021 18:34
Но ние сме от друга раса, с друга физиология.
цитирай
11. apostapostoloff - Хумористичното трио "Зевзек Шебек" честити Новата година на
02.01.2021 20:16
своите най- верни почитатели!
цитирай
12. zaw12929 - Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще ...
04.01.2021 09:46
Кунчев: 100 000 ваксини идват, ще има и за цялото население
Ако останат ваксини, ще се продават и даряват, каза още той
БЪЛГАРИЯ ПЪРВА В СПИСЪКА ЗА СНАБДЯВАНЕ С ВАКСИНИ- ПРОДЪЛЖАВА ИЗПИТВАНЕТО НА ВАКСИНАТА ВКЛЮ'ЧВА ЛИ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ- ОПИТНИ МИШЛЕТЕ


цитирай
13. zaw12929 - ДОКТОР БАТМАНЖЕЛИДЖ- ОТ САЩ С ИРАНСКИ ПРОИЗХОД
04.01.2021 09:57
[ quote=radostinalassa]Но ние сме от друга раса, с друга физиология.[/quote]
С ПРАВИЛНО НАПИСАНО ИМ ЕМОЖЕ ДА СЕ НАМЕРЯТ КНИГИТЕ МУ В КНИЖАРНИЦИ САМО В ТЯХ СЕ НАМИРАТ МЕДИЦИНСКИТЕ ОТГОВОРИ ЗА НЕГОВОТО НАУЧНО ОТКРИТИЕ: ФОРМУЛАТА,ЧЕ, ПРАВИЛНОТО ПИЕНЕ ВОДА В КОЛИЧЕСТВО ОКОЛО 20-30 ГРАМА ОТ ТЕЛЕСНОТО НИ ТЕГЛО И СВЪРЗАНО С ХРАНЕНЕТО НА ЧОВЕКА: ЗАКУСКА, ОБЕД, ВЕЧЕРЯ. НИ ОСИГУРЯВА ЖИВОТ БЕЗ БОЛКИ И БОЛЕСТИ- НОРМАЛИЗИТА ТЕГЛОТО, КРЪВНОТО- ЗАЩОТО ОСИГУРЯВА В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ ОПЕРАЦИИ ДА СПАЗВАТ ПРИРОДАТА НА ТЯЛОТО НИ.
ЧОВЕЦИТЕ ОТ В С И Ч К И Р А С И ИМАТ ЕДНАКВА ФИЗИОЛОГИЯ- ПРИРОДА СЪСТОЯТ СЕ ОТ 70 % ВОДА, ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ПРОМЕНЯ ОБСТАНОВКАТА, В КОЯТО ЖИВЕЕМ, НО... НЯМА НИКАКВА ПРОМЯНА НА ФИЗИОЛОГИЯТА НА ТЯЛОТО НИ.
цитирай
14. radostinalassa - Расите и подрасите нямат еднаква физиология
06.01.2021 20:43
Знам за негрите, че имат по - малък черен дроб и слезка, по - мощни мускули, не чувстват болка при удари по главата. Черните доктори им предписват други лекарства за кръвно.
Гълтите хора не различават бутвите Р и Л, не познават две ноти. Жените имат отвор на уретрата, който е разположен по - напред и могат да пикаят прави.С първите два пръста на крака могат да се хващат спокойно за клоните.
Да не говорим за мозъка при расите. При белите има по - високо съдържание на сол в ф кръвта. Има разлика в някои ензими. Който присади орган на човек от една раса на друга го обрича на смърт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 14253752
Постинги: 5609
Коментари: 13044
Гласове: 68326
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930