Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08 16:04 - ИЗТЕГЛИХА НОМЕРАТА ЗА ПАРТИИТЕЗА ВОТА 2 ОКТОМВРИ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 4269 Коментари: 8 Гласове:
12

Последна промяна: 31.08 16:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
ЕТО ГИ:
1 ДПС
2 бЪЛГ СЪЮЗ ЗА ДИР ДЕМОКРАЦИЯ
3 БНО
4. НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЕДИНСТВО
5 ВМРО
6
7 ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ
8 НФСБ
9 П П
10 МИР
11 кОНСЕРВАТИВНА ОБЕДИНЕНА ДЕСНИЦАЮ12 БТР
12 БТР
13КОАЛИЦИЯ ЗА ТЕБ БЪ;ГАРИЯ
14  ВЪЗРАЖДАНЕ
15 БЪЛГ. ВЪЗХОД
16 БЪЛГ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ
17 ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ
18 ДВИЖЕНИЕ НЕПАТТИЙНИ КАНДИДАТИ
19  ИТН
20 ГЛАС НАРОДЕНЮ21   
21ЕНП
33 ПРАВОТО
23 ИСТИНАТСА  ЗА СОЦ ВЪЗХОД
24 ГЕРБ
25  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ
26 ЕВРОЛЕВИЦ
26 БСП ЕРОЛЕВИЦА
27 АТАКА
28  РУСОФИЛИ


Гласувай:
12Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - ДА ГЛАСУВАМЕ МАСОВО- ДА СПРЕМ СПИРАЛАТА ОТ ИЗБОРИ, ЛЪЖИ КРАЖБИ
31.08 16:11
АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ИТН - ИМА ИЗБОР ЗА ВСЕКИ
цитирай
2. kvg55 - zaw12929,
31.08 16:37
Турците пак първи, русофилите най–накрая.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Зав!
31.08 17:16
Да, нещо не е наред
по навик гледам партията с месеца и датата на раждането ми
за тодината, още много грябва да се роят партиите за да я стигнат и по навик- коя е първата
Еничарите на първо място? Шестата, май се отказа Отличници не се откзват и тези не са наред Атакистите пък на 27-мо място!? А сиктир, моля ви се!
Не не, номерациятоа не струва, не ми харесва!
Няма перспктиви ,добри, в нея!

Хубава вечр!
цитирай
4. zaw12929 - Турците пак първи, русофилите н...
31.08 17:29
kvg55 написа:
Турците пак първи, русофилите най–накрая.ПЪРВИТЕ ЩЕ ЗАБРАВЯТ, ПОСЛЕДНИТЕ ЩЕ НАДДЕЛЕЯТ НАД УЙДОРМИТЕ
цитирай
5. zaw12929 - ПРАВ СИ ВСИЧКО Е НАОПАКИ И СЕ МЪЧАТ ДА НИ ОМАГЬОСАТ ИЛИ ИЗПЪДЯТ ИЗВЪН СВЕТА
31.08 17:31
leonleonovpom2 написа:
Да, нещо не е наред
по навик гледам партията с месеца и датата на раждането ми
за тодината, още много грябва да се роят партиите за да я стигнат и по навик- коя е първата
Еничарите на първо място? Шестата, май се отказа Отличници не се откзват и тези не са наред Атакистите пък на 27-мо място!? А сиктир, моля ви се!
Не не, номерациятоа не струва, не ми харесва!
Няма перспктиви ,добри, в нея!

Хубава вечр!

цитирай
6. zaw12929 - СВЕТЪТ ВРИ, КАТО КАЗАН С КОМПОТНИ ...
31.08 17:39
СВЕТЪТ ВРИ, КАТО КАЗАН С КОМПОТНИ БУРКАНИ КАКТО УСИЛВАТ ОГЪНЯ ЩЕ ХИ ЗАСИПЯТ С ГОРЕЩЩИ СТЪКЛА И ЩЕ ОСТАНЕМ БЕЗ ГАЗ ЗА ЗИМАТА И КАТО ВЪЛЦИ ЩЕ ВИЕМ НАЗИМА ОТ СТУД.
цитирай
7. samarinof - Ей, вампир:)
31.08 18:44
Що не вземеш да се гръмнеш, дръгел дрът:)
цитирай
8. zaw12929 - лобалният скок на цените на едро на ...
07.09 21:04
лобалният скок на цените на едро на електроенергията и природния газ означава, че домакинствата в цяла Европа ще бъдат изправени пред много по-високи сметки за енергия през тази година и след това, като най-уязвимите в региона са изложени на риск от енергийна бедност, твърдят потребителски групи, предаде "Ройтерс".

Зaщо са високи цените?

Енергийните компании плащат цена на едро, за да купуват газа и електроенергията, които продават на потребителите. Както на всеки пазар, тя може да се повишава или понижава в зависимост от търсенето и предлагането.

Обикновено цените се повишават в отговор на по-голямото търсене на отопление и осветление през зимата и спадат през лятото.

Цените започнаха да се покачват над исторически нормалните нива през септември миналата година и се покачиха още повече след прекъсването на доставките, свързано с нахлуването на Русия в Украйна, което започна на 24 февруари.

Точно преди началото на войната германското правителство спря газопровода "Северен поток 2", който щеше да удвои количеството руски газ, доставяно за Европа.

През юли Русия намали обемите, изпомпвани по "Северен поток 1", до 20% от капацитета, като се позова на проблеми с поддръжката, което според германското правителство е претекст, използван от Москва, за да отвърне на западните санкции.

В петък Русия се отказа от крайния срок за възобновяване на потоците по "Северен поток 1" към Германия в събота, с което задълбочи трудностите на Европа при осигуряването на гориво за зимата, след като заяви, че е открила неизправности в тръбопровода по време на профилактиката му.

Северен поток 1, който минава под Балтийско море, трябваше да възобнови работата си след тридневно спиране за профилактика.

Прекъсването на работата на френските атомни електроцентрали и горещата вълна в Европа това лято също увеличиха търсенето.

Цените на европейския газ в холандския хъб TTF са се повишили с близо 350% на годишна база, докато цените на германските и френските договори за доставка на електроенергия са скочили съответно с 540% и 790%.

Колко дълго може да продължи това?

Много анализатори на газовия пазар очакват цените да останат високи през следващите две или повече години.

Очаква се глобалната конкуренция за газ и въглища през тази зима да попречи на цените да паднат. Всяко по-сериозно прекъсване на доставките на руски газ, като например пълно спиране на "Северен поток 1", би подкрепило цените.

Въпреки че европейските страни са на път да запълнят газовите хранилища до минимално ниво от 80% до 1 октомври, една изключително студена зима може бързо да изчерпи тези резерви.

Защо се покачват цените на дребно?

Много от доставчиците на енергия прехвърлят по-високите разходи на едро върху потребителите чрез тарифите си за продажба на дребно. Във Великобритания например при сметките за две горива (електроенергия и газ) разходите на едро могат да съставляват 40% от общата сума.

Доставчиците могат да купуват енергия на пазара на едро в деня на доставката, ден напред и до месеци или сезони напред, тъй като се опитват да предвидят кога цените ще бъдат по-ниски и колко да купуват, за да покрият нуждите на клиентите си.

Ако доставчиците не купуват достатъчно енергия, може да им се наложи да купуват повече на цена, която може да бъде по-висока в зависимост от пазарните движения.

Какви мерки предприема правителството?

През юли Европейският съюз поиска от своите държави членки да намалят доброволно търсенето на газ с 15% тази зима, като е възможно да се въведат задължителни съкращения.

Няколко европейски правителства вече бяха предприели мерки за намаляване на потреблението преди това изявление, като например закони за нивата на климатизация и отопление в обществени и търговски сгради.

Германия премина към втория етап от тристепенния план за спешна помощ при газови аварии. Третият етап предвижда ограничаване на доставките за промишлеността.

От октомври Германия ще въведе и такса за газ, за да разпредели високите разходи за замяна на руския газ между всички крайни потребители, но това може да доведе до повишаване на сметките за енергия в Германия с още 480 евро годишно.

Правителствата също така обявиха мерки като субсидии, премахване на екологичните такси или ДДС от сметките и ценови тавани.

Великобритания, която разчита в голяма степен на газ за отопление, въведе през 2019 г. ценови таван за най-широко използваните енергийни тарифи, който определя максимална такса за единица енергия и ограничава печалбите на доставчиците до 1,9%.

Въпреки това се очаква таванът да нарасне до над 4200 паунда(5075,28 долара) годишно през януари, което е с 230% повече в сравнение с предходната година.

Какво могат да направят потребителите?

На домакинствата се падат 30-40 % от търсенето на газ в Европа. Около 80 % от потреблението на газ в домакинствата се дължи на отоплението, а останалата част - на топлата вода и готвенето.

Обикновено търсенето е по-голямо през зимния газов сезон, който продължава от октомври до март.

Според анализаторите на Bernstein определени мерки от страна на домакинствата могат да намалят търсенето на газ от домакинствата с една трета.

Намаляването на термостата с 1 градус до 19 градуса по Целзий от 20 градуса по Целзий може да намали търсенето на газ от домакинствата с около 7%. Намаляването на температурата с още един градус може да намали търсенето на газ от домакинствата с още 7%.

Носенето на дебел пуловер вкъщи през зимния сезон може да доведе до още 4 % икономия в потреблението на домакинствата.

Отлагането на пускането на отоплението от октомври за ноември и/или спирането на отоплението през февруари, а не през март, може да доведе до икономия от 3 до 6 %. Изключването на радиаторите в неизползваните помещения, замяната на душ-главите с водоефективни и използването на бойлерите само два пъти дневно може да спести още 7 % от потреблението.

Във Великобритания кампанията "Не плащай в Обединеното кралство" призовава за намаляване на сметките за енергия до приемливо ниво и призовава хората да се откажат от директните си дебити за енергия от октомври.
По публикацията работи: Йоана Цонева

Прочети още на: https://www.dnes/eu/2022/09/07/zashto-evropa-e-izpravena-pred-narastvashti-smetki-za-elektroenergiia.542596

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12919258
Постинги: 5571
Коментари: 12910
Гласове: 65610
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31