Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2015 14:07 - ЦИНИЗМЪТ НА АТЕИСТА И ВЯРВАЩИЯТ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2462 Коментари: 8 Гласове:
4

Последна промяна: 07.09.2015 21:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Най-напред, нека уточним понятието цинизъм, . В българския онлайн тълковен речник за цинизъм пише следното:     1. Нагло поведение или отношение, изразяващо пренебрежение към моралните норми.    2. Обикн. мн. Груби, безсрамни думи. Говоря цинизми. 

Ето определение дадено в Уикипедия-  със съкращения: 

"Цинизъм е състояние на ума, характеризиращо се с всеобщо недоверие към мотивите и амбициите на другите или всеобща липса на вяра и надежда в човешката раса като цяло или в отделния индивид, имащ желания, надежди, мнение и лични вкусове, които циникът възприема като нереалистични и неподходящи, следователно заслужаващи присмех и укор.

Цинизмът е форма на преситена негативност и скептицизъм."
Супер! Но нека продължим още малко: "

Цинизмът е склонност към неверие в искреността или добротата на човешките мотиви и действия; недоверие към нравствените и обществени ценности, особено когато са налице високи очаквания к

Логично изниква въпросът - Що за хора са циниците?

това са хора, които само критикуват, присмиват се на другите, отричат всичко добро и хубаво, търсят винаги "под вола теле", очакват от хората на позиция да са безгрешни, непорочни, честни и почтени на 100%, без право на прошка и милост.

Циниците си измислят несъществуващи конспирации, теории и обяснения за всичко, но обикновено самите те не си мръдват пръстта да променят нещата към по-добро, често нямат и идея какво трябва да се направи, камо ли те самите да направят каквото и да е по въпроса, освен да продължат да критикуват и да плюят.

Той няма да сложи край на собствения си живот, но е готов да съсипе и унищожи живота на всеки друг, който не отговаря на неговите стандарти.

Дотук разгледахме накратко цинизма в неговия светски вариант, но да видим какво се случва с християните, при които нещата би трябвало да са малко по-различни. А дали наистина са?

2. Цинизмът в живота на християнина


Много християни стоят на ръба на цинизма, борейки се с пораженческата умора. Техният дух е започнал да се умъртвява полека, но за разлика от светския циник християнският такъв не е загубил напълно надежда. Обаче всичките натрупани провали и разочарования, както и чувството на безсилие и неудовлетвореност, са оставили белег в душата му и страхът го е ограничил да не действа дръзко. Общото между цинизма и пораженческата умора е това, че и двете поставят под въпрос благостта на Бога. Тяхното засега дребно съмнение, ако не го преодолеят навреме, отваря врата за едно много по-голямо съмнение и безверие в бъдеще и дори отпадане от вярата. Когато загубят духа на детското в себе си, те стават неспособни да се приближат към небесния Отец.
      (Автор: pentecost)

Цинизмът  е господстващият дух на днешната епоха. В смисъл, че той е едно влияние, с което е пропита нашата модерна култура, едно от големите изкушения на епохата ни.

ЦИНИЗМЪТ СЕ ПРЕВЪРНА принудително В  капана  АТЕИЗЪМ от който няма измъкване- ще бъдеш порицан, като неук невежа 

  Цинизмът претендира да вижда "това, което реално се случва", А БОГ Е НЕВИДИМ-  той се приема като истински, автентичен. Това дава на цинизма един статут на  елитност.

Днес цинизмът се преподава в училищата, прегърнат е от културата и е издигнат като идеал. Това е коварно. Но за мнозина християни поради частичните истини съдържащи се в него, той се усеща като по-истински отколкото дълбоките Божии истини в Писанията.

  Мнозина не са наясно дори, че цинизмът е проблем при тях и е превзел умовете им.

Християнският циник е  наблюдаващ, критикуващ, разискващ, но никога  ангажиран, любящ, доверяващ се.

Да си циничен по християнски означава да си дистанциран, хладен, резервиран, недоверчив, подозрителен.

Цинизмът всъщност унищожава близостта с Бога и хората. Той води до горчивина, която може да притъпи и дори да унищожи душата.

Християнският циник основно критикува, но иначе е пасивен, бездеен, дори мързелив,

. Днешните християни циници по нищо не се различават от едновремешните фарисеи. Има ги във всяко вероизповедание, всяка една деноминация, всяка една църква, всяка Фейсбук група......Циниците са хора, които бутат и събарят вярата на другите, особено на новоповярвали, защото самите те нямат достатъчно вяра, независимо какво изповядват с устата си.

Как да го преодолеем: доброта, добронамереност и вяра: това е човещината, която ни отличава... когато имаме закрилата на Бог. Опитай!

И Още: Доверете се и на природата - тя съдържа Бога, нашепва ни го с неповторима красота - в нея няма ЦИНИЗЪМ

 Ето няколко снимки:
  imageimage
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage


imageimageimageimageimageimageimageimageimage


image


image


Гласувай:
5
11. zaw12929 - "Всекиму е присъщо да греши, но само глупавият упорства в грешката."
07.09.2015 14:53
заслужава да припомним мъдростта на Аристотел:
"Всекиму е присъщо да греши, но само глупавият упорства в грешката."
цитирай
2. estirbg - Приятелю,
07.09.2015 15:47
от кой православен сайт взе тази статия.
Защото по апломба, с който е написана, личи че авторът е доста настъпен от нечия основателна критика.
А тя днес е повече от нужна. Крещящо нужна е за този дяволски свят, който лукаво извърта всякак истината.
Днес, както и в миналите векове, проповядването на истината, изобличаваща греховете и заблудите на времето, предизвиква противопоставяне. “Всеки, който върши зло, мрази светлината и не отива към светлината, да не би да се открият делата му” (Йоан 3:20). Когато някои хора видят, че становището им противоречи със Свещеното писание, решават да го бранят на всяка цена и със злоба нападат характера и мотивите на проповядващите неприятните истини. Така се е действало през всички векове. Илия бе обявен за смутител на Израил, Еремия - за предател, Павел - за осквернител на храма. Оттогава до наше време верните на истината са били обявявани за подстрекатели, еретици, разколници, хулители, днес и за циници. Безверните множества със сляпа наивност се доверяват на обвиненията срещу дръзналите да изобличат греховете, защото не приемат сигурното пророческо слово. Същата тенденция ще се засилва.
Бог действа чрез тези, които чуват и се подчиняват на Неговия глас; които изричат, ако е необходимо, неприятни истини; които не се страхуват да изобличат греховете на хората. Ако разгледаме историята няма как да не отминем факта, че в критични моменти Господ винаги дава на народа Си някоя конкретна истина. Кой се осмелява да не я разгласи? Особено когато заповядва на служителите Си да представят на света последната покана на милост. И те не могат да мълчат, освен с риск да загубят душите си, защото трябва да изпълнят своя дълг. В такива трудни моменти за изпитание на духа, трябва да си спомняме думите на Господ: “Слушайте Мене, вие, които знаете правда; люде, които имате в сърцето си закона Ми. Не бойте се от укорите на човеците, нито се смущавайте от ругатните им; защото молецът ще ги прояде като дреха и червеят ще ги пояде като вълна; но Моята правда ще пребъдва до века и спасението Ми из родове в родове” (Исая 51:7, 8)...
цитирай
3. estirbg - Второ
07.09.2015 16:10
Този, който е писал статията, с лукав прийом се е опитал в заключението да отвлече мисълта, вниманието и разсъжденията на читателя, като докосне нежните струни на душата му с мили, родни пейзажи, но дори и тук без да иска е показал на КОГО принадлежи и КОМУ служи.
Знаеш ли, приятелю, чий брандинг, чия слабост са змиите???
На Луцифер!
Най-големия циник на Вселената, който прехвърля своите грехове на праведните...
И аз като Исус ще река:
"Отче, прости им, защото не знаят какво правят".Лука 23:34
Ако беше чел, приятелю, Словото, ако бе отворил искрено душата си за заръките на Създателя, едва ли би постнал този материал....
но повечето хора, уви, са склонни да слушат човешкото мнение, отколкото Словото на Своя Създател...
цитирай
4. zaw12929 - estirbg - Приятелю, ПРЕДЛАГАМ ВИ,
07.09.2015 16:46
ДА НАПИШЕТЕ ПРАВИЛНАТА ТЕЗА ЗА ЦИНИЗМА
АВТОРЪТ Е ПОКАЗАН
цитирай
5. estirbg - Целият ми блог е против цинизма на Луцифер, прикрит зад сянката на кръста
07.09.2015 17:18
Ако някой желае да се запознае с превъплъщенията му на измама, може да заповяда и да разбере. Уверявам те, има какво да научи.
И не само да научи, но и как да се спаси пред предстоящия гняв на Създателя, който ни търпи от векове грешни и недостойни, за да бъдем Негови...
цитирай
6. zaw12929 - . estirbg - Второ сигурно имате богословско образование
07.09.2015 20:33
Погледнах вашите 110 постинги- те са на много високо ниво написани, аз имам чувство за православното християнство, но виждам, че в 10-те божи заповеди не се говори за цинизма, а той е разпространен доста при общуването- в блога и когато написах този постинг, имах в предвид предният , цинизма на автора "добронамерен". Защото по голямата част от блогарите са атеисти и всяко мое споменаване за Бог предизвиква съжаление, което не ме разколебава. Искрено вярваща в Бог, които е един за света, всеки ден се възхищавам от контакта си с Бог.
И зненадана от Вашата оценка. Фотосите взех от блог, показващ красотата на България. Да на едно место има змия, за мен тя е част от природата, срещам змии даже в двора, в градината. Пазя се от тях, но те са само символ на природата в която има всякакви опасности. Не споделям Вашите символи за нещата и ако греша, моля Бог всеки ден за прошка и намирам подкрепата му и никога не съм си слагала в ума за Луцифер! Не съм църковен човек. За мен Бог е с мен винаги, навсякъде , защото ме е дарил с ум и мисъл. С молитва се свързвам с него- намирам отговор. Не съм и проповедник, но когато участвам в спор, споделям, че постъпвам така по божията воля, изискваща да налагаме с действията си доброта, да не сме надменни, злобни, а да сме винаги добронамерени, дори смирени. Защото съм обикновен човек с две висши образования на инженер и патентен експерт- професия, да защитавам творенията на човешкия ум, които правят човека образ и подобие на Бог. Човекът откривайки непрекъснато непоклатимите закони на природата успява да създава един свят , които не е сътворен от Бог, а Бог го е създал, да бъде творец създавайки един свят, успоредно на природата, наречен цивилизация, която за различните епохи има различни измерения. Свят плод на човешкия ум, знания, подсказан му от Бог, било. като техническо или художествено постижение- интелектуална собственост, която умножава богатствата на света. Моят поглед на света е друг- светски, макар да съм вярваща, професията ми слага светски отпечатък, аз живея с проблемите, които решавам, без да нарушавам божите заповеди- затова те са точни, ясни, кратки, възможни за изпълнение от всеки. Да имам библия 1600 страници , чета в нея с интерес, но аз живея моят живот и той няма толкова време, да знае, да повтаря живота на хората, страдали за утвърждаването на религия. Аз трябва днес и всеки ден да правя това за православното християнство. Всеки човек трябва да има не само чувството за толерантност към другите човеци, но и оценка затова, спазва ли каноните на религията и тази оценка измолва сам от Бог
Никой не може да ми прехвърли грехове, ако аз не греша . Никой не може да моли Бог вместо мен и да получи знак... а цинизмът е външен натиск, отнемане свободата ми... вече казах достатъчно само ще добавя- за мен протестантите са циници... точка. Православието е моята, затова е истинската вяра... защото някой казват, че тя е враг на Европа, аз не мога да уважава тези, които насаждат омраза срещу православието...
цитирай
7. estirbg - zaw12929, приятелю,
07.09.2015 23:21
нито за миг не съм се усъмнила в твоята любов към Твореца, нито пък в твоята искреност във вярата. Най-малко пък желая да насаждам омраза към православието.
Не, не това ми е амбицията.
Желанието ми е вярващите внимателно ДА ЧЕТАТА БИБЛИЯТА И ДА НЕ СЕ РЪКОВОДЯТ ПО ЧОВЕШКИ МНЕНИЯ И КАНОНИ, СЪЧИНЕНИ ОТ ХОРА.
Тревогата ми е, че не се спазва Божия закон, като Втората и Четвъртата заповед са изопачени както от римо-католическата църква, православието, евангелските и други "протестантски" църкви.
(Втората е свързана с идолопоклонството, което е силно застъпено в Православната църква, а Четвъртата заповед, отнасяща се до Божия ден, който е СЪБОТА, (според Библията), е превърнат в ден за мъртвите според официалната ни църква.
Ето затова съм тук - да изправя грешките, да обърна внимание на вярващите както върху Божия закон (Десетте Божии заповеди), така и върху пророчествата, които посочват кой е врага и къде да го търсим, защото заблудите са неизброими.
Не забравяй, че ще бъдем съдени според Божието слово, а не според човешки наредби, канони или езически традиции (отново повтарям, така присъщи на православието).
Тук съм за да предупреждавам и доколкото мога да ви доведа до Онзи, който спасява (и аз живея с копнежа да бъда между спасените, но идат усилни времена, които ще покажат дали ще издържа изпитанията).
Така че не бързай да слагаш точка, не бързай да осъждаш кой е циник и кой не, знаеш кой е Съдията.
Яков 4:12
"Само Един е законодател и съдия, Който може да спаси и да погуби; а ти кой си та съдиш ближния си?" -
Не бива да забравяме че
Исая 33:22
"Господ е наш съдия, Господ е наш законодател, Господ е наш цар, Той ще ни спаси." но само ако изпълняваме Словото Му .
Затова апелирам.

цитирай
8. kvg55 - Освен казаното до тук, което е вя...
08.09.2015 02:04
Освен казаното до тук, което е вярно, е хубаво да се знае, че
думата циник произлиза от древногръцкото философско течение
Циническа школа - учение на циниците, създадено от Антистен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 9374434
Постинги: 4961
Коментари: 10549
Гласове: 53079
Архив
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031