Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2009 04:52 - Изключчително интересно за приятели и противници
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1764 Коментари: 2 Гласове:
0


       image
       Н.В.Цар Симеон ІІ и г-н Греъм Уотсън в Централата на НДСВ,
       30 март 2009г.
       /фотограф:Параскева Георгиева/
 
  
    "Започнатата от НДСВ реформа трябва да бъде продължена, за да може да се върнат средствата от Европейския съюз в България. В продължаващата реформа е много важно да продължи да се чува гласът на либерализма и затова смятам, че българският народ ще постъпи мъдро и ще изпрати вашата партия отново в Европейския и в Българския парламент ", заяви лидерът на либералите в Европейския парламент г-н Греъм Уотсън.

   Приносът на Източна Европа за укрепване на общоевропейските ценности и либералната доктрина в условията на икономическата криза бяха разисквани на среща на ръководството на НДСВ с г-н Уотсън и вицепрезидента на Европейската комисия г-н Сийм Калас.

   "Изправени сме пред трудности, които налагат преразглеждане на икономическата политика, но не смятам, че либералната идея е изчерпана. Най-важното е да намерим аргументи в полза на либералната идея за икономическата свобода, разбирана като инструмент, който трябва да се ползва отговорно и внимателно ", подчерта комисар Калас. "С увереност в силата на либералните партии да решат проблемите, свързани с икономическата криза, ви пожелавам успех на предстоящите избори за европейски  и национален парламент ", допълни г-н Калас.

    "Голямата цел пред НДСВ винаги е била промяна в сърцата и умовете на българите. Дискусията силно ни окуражи като партия, носител на силна мотивация за присъствието на нашата страна в ЕС", заяви  г-н Илия Лингорски, заместник-председател на НДСВ.

   Негово Величество Царят оцени високо демонстрираната подкрепа и допълни, че в кризисни моменти са необходими повече усилия, изобретателност и твърдост в убежденията: „Да знаем къде точно стоим и благодарение на какво. Визите са един съвсем малък пример, но това трябва да се проповядва по време на кампанията - откъде сме тръгнали и къде сме стигнали, и то благодарение на НДСВ. Казвам това, защото либералното мислене задава перспективата на една обединена Европа, където има добро място и за България”.
                                                            /Пресцентър на НДСВ/
  
     image

         Н.В.Цар Симеон ІІ с вицепрезидента на Европейската Комисия г-н Сийм Калас,
         /фотограф: Параскева Георгиева/                                                                                        

                                                                                                                           
                                                                      * * *
          Г-н Греъм Уотсън е роден на 23 март 1956 г. в Ротесей, Шотландия.
• Председател на група на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент.
• Дипломиран преводач по съвременни езици.
• Бил е шеф на кабинета на Дейвид Стийл, лидер на Либералната партия на Великобритания.
• Евродепутат от 1994 г.
• Лидер на британските либералдемократи в Европарламента (1999- 2002).
• Шеф на парламентарната комисия по правосъдие и вътрешни работи (1999- 2002).
• Кандидат за председател на Европейския парламент

- Г-н Уотсън, правителството е в края на мандата си, но рейтингите показват, че гражданите вярват повече на евроинституциите? Как оценявате управлението?

- Има няколко показателя, по които можете да измерите успеха. Приключването на мандата е единият, вторият е дали правителството е успяло да продължи модернизацията на страната и да я приближи до ЕС. Нямам колебания да отговоря два пъти с  “Да, успяха” Разбира се, бих искал по-бърз напредък, но си давам сметка за реалностите в България. Промяната на обществото е дълъг процес.

- Всяко правителство променя обществото.

- Така е, но трябва да признаем, че България пострада тежко не само през комунизма, но и от управлението на ред правителства през прехода. Едва когато сегашното започна работа, виждаме истински реформи. България започна по-отзад например от Полша, която имаше няколко добри правителства, и донякъде от Чехия и Унгария. Затова смятам, че едно правителство трябва да се оценява по наследството си, и в този смисъл при вас напредък има.

- Кое е най-добро постижение на правителството?

- Министри бяха отстранени, защото не можеха да си вършат работата или бяха заподозрени в корупция. Влизането на България в ЕС е върховното постижение.

- А какво най-трудно ще обяснят на избирателите?

- Реформата в съдебната власт. Процесът не е лесен и отнема време, защото трябва да се сменят поколенията по-бързо, отколкото би станало по естествен път. Предизвикателство остава и борбата с корупцията. Напредък има и по двете, но ще минат години, преди хората да почувстват удовлетворение.

- Не казвате нищо за парите, за жизненото равнище. Българите все така са най-бедните европейци.

- Бил съм и в Румъния и не смятам, че там хората живеят много по-добре. Не знам статистиките, но няма съмнение, че България и Румъния са по-бедни от останалите, и затова бихме желали европейските фондове да потекат отново към България, за да може с тяхна помощ да започне измъкването от бедността.

- Вместо това обаче мнозинството в европарламента предлага контрол върху харченето на всяко евро и доклади за управлението на еврофондовете на 3 вместо на 6 месеца? Смятате ли, че България бе прибързано приета в ЕС?

- Някои десни политици смятат, че се избърза, но аз не съм сред тях. Заедно със социалистите гласувахме против тази поправка, но не можахме да съберем мнозинство. Бяхме против, защото смятаме, че ако искаш от някого нещо, трябва да му дадеш време да го направи. Да не бъдем наивни - нужно е време, но щом нещата вървят в правилната посока, си струва да го признаем.

- Може би сте съгласен и че се нуждаем от чужди експерти, които да помогнат в управлението?

- Не е срамно да признаеш, че имаш нужда от помощ. И други са я искали - Португалия, Гърция, Ирландия. Ученето един от друг е смисълът на ЕС.

- Търсенето на чужди експерти бе изтълкувано като провал на европейската политика. Някои го нарекоха нов колониализъм.

- Опитът ми показва, че хора, които са работили в държавната администрация, могат да се ориентират в ситуацията другаде, да видят къде са проблемите и да открият по-добрите страни. Ако се вгледаме, може да се окаже, че българите сте по-успешни в нещо от останалите.

- Чудя се какво ли е то?

- Може би, че сте успели да запазите кохерентността на обществото, да съхраните топлотата в отношенията и усещането за общност у хората. Обичам да идвам в България, защото ми напомня на моята Шотландия.

- С природата си ли?

- Може би с това, че имате гайди. Но и защото отношенията между хората се основават на взаимно уважение. Бил съм на много места в България и виждам, че нещата вървят напред, не на последно място заради силата на хората въпреки трудностите.

- Какво мислите за искането за отпускане на още компенсации за затварянето на АЕЦ "Козлодуй"?

- Единственият начин да сме честни е да се отнасяме еднакво към всички. Не можем да прилагаме едно правило за Словакия, друго за България. Но е вярно и че когато влизат в съюза, страните поемат обещания и едно от тях е затварянето на реактори, които не отговарят на стандартите за сигурност. Би трябвало да помогнем на България с всичко, което можем, защото не успяваме засега да построим "Набуко", който би й доставил газ. От спирането на кранчето от руснаците разбрахме, че се нуждаем от възможно най-разнообразния енергиен микс. Брюксел започва да узрява за тази идея и затова смятам, че ще можем да намерим достатъчно подкрепа за България.

- Вие сте опитен политик. Кажете, как да разпознаем добрия депутат, да го отличим от безполезния?

- Аз оценявам депутатите по 3 критерия. Първо, къде прекарват уикендите си. Връщат ли се в района си, срещат ли се с хората, опитват ли се да им помогнат. Второ, как работят в парламентарните комисии и това може да се установи по броя на докладите и законодателните предложения от тяхно име. Третото мерило е отношението на колегите. Не само на съпартийците, но и на хората от други партии. За да си успешен, трябва да си готов да работиш с хора с други убеждения, да търсиш съгласие. Някои са по-плуралистични, други са идеологически пуритани и затова - неефективни.

- Либералите не са в най-добра форма за тези избори. НДСВ може да не прескочи прага, а ДПС има проблеми с публичния си образ след серия скандали с негови лидери. Какви са очакванията ви?

- Опитът ме е научил, че изборите имат значение, не социологическите прогнози. Ако хората се вгледат в популисткия подход на някои опозиционни партии, могат да решат, че това правителство не е толкова лошо. Разполагаме чрез партията на Ахмед Доган с много добър запас от сила в повечето райони. НДСВ допринася с интелект и квалификация. Затова се надявам, че ще успеят да влязат в парламента. Но аз уважавам демокрацията и правото на избирателите да решат.

- Ако се явят в либерален алианс, дали ДПС и НДСВ ще постигнат повече и ще искате ли да се регистрират заедно за изборите?

- Не бих настоявал. Това решение е на двете партии. Алиансът може да им помогне, но смятам, че с избори само месец след европейските те може би ще предпочетат да участват със своите имена. Очаквам да говорят почти на едни и същи теми и да работят като цяло с един екип и за двата вида избори. Така, въпреки че ще се явят самостоятелно, ще изградят база за продължаване на доброто сътрудничество в Европарламента и следващото Народно събрание.

- И двете партии са майстори на политическия компромис. За тях няма невъзможни коалиции. Изключвате ли съюз между някоя от тях и ГЕРБ?

- Вероятните коалиции са няколко. Надявам се, че решението за следващата ще се основава на общи политики, а не просто на сбор от личности. За да е стабилно мнозинството, управляващата коалиция трябва да се основава на идеологическа близост. България ще се нуждае от силно правителство и в бъдеще.

- А виждате ли коалиция на либералите с ГЕРБ?

- Те трябва да решат. Сигурен съм, че възгледите на някои членове на ГЕРБ не са далеч от либералните, но има и други, които са смущаващо популистки.

- И това ви притеснява? - Опасностите от популизма още са твърде пресни в спомените на хората на Балканите, за да се тръгва по този път. / интервю на г-н Греъм Уотсън пред в-к "24 часа", 29 март 2009г.,
автор: Йовка Димитрова - Брюксел/Тагове:   стратегии,


Гласувай:
0
01. maistora - Царя е най-успелият политически лъжец
31.03.2009 22:59
в новата ни история. Браво!
цитирай
2. zaw12929 - Ako e taka ima mqsto za primer: kak se ...
01.04.2009 08:15
Ako e taka ima mqsto za primer: kak se prawi i kak nq trqbwa da se prawi
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11820604
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61742
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31