Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 18:45 - НАЙ ЛЕСНО Е ДА СИ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, КАЗА Б. БОРИСОВ, КОЙТО НЕ СЕ СТРАХУВА ДА ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1019 Коментари: 1 Гласове:
1 По-лесно е да си премиер отколкото кмет Бойко Борисов, министър-председател на Република България, в предаването "Челюсти" по Нова тв


image


 30 дни, след като телевизионният проект „Челюсти” стартира с интервю с кандидата за премиер на Република България, в края на този експеримент радиото по телевизията ще направим разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Добър ден, благодаря ви, че приехте тази покана. 
Добър ден.

Как сте?
Горе-долу, както казва народът.

После ще говорим сериозно. Първо, вчера си мислех, не ми поискахте предварителни въпроси. Не знам дали ви направи впечатление, умишлено казах добър ден, иначе ако бях казала добро утро щяхте да ме коригирате. Вдигате си телефона.
За десет години никога не съм искал предварително въпроси и никога не съм си чел дадено интервю предварително, това, което правят всички. Вашите колеги сигурно ни гледат, ако има журналист, който да каже, че ми е дал предварително въпроси да му отговоря или след това съм поискал преди да изляза да го прочета това, което е написал, нека се обади.

Добре. Живеете още в Банкя нали?
Там съм си се родил.

Какво друго, поканих ви лично по телефона, дори не минах през пресцентъра, защото си вдигате телефона и все пак нещо се е променило, какво? Не може да сте същия, няма как, просто спомням си онова време гледах ви в телевизията...
Нищо.

... как висяхте пред Министерски съвет и му викахте на министър-председателя, слез, страхливецо, сега вие сте вътре, нещо трябва да се е променило и у вас. 
Да бъда откровен?

Да.
Поне десет пъти е по-лесно да си премиер от кмет.

Не.
Е, за да съм честен. Винаги съм казвал какво е в МВР, какво е като кмет, какво е премиер.

А помните ли какво ви каза Сергей Станишев, примерно като сдаваше мандата или мисля, че да, тогава когато парламентът гласуваше. Той каза, че е много лесно...
Ангажименти, които поех към него, съм ги изпълнил.

Много лесно е да кандидатстваш за това, да се бориш в кампания, много трудно е да носиш отговорността, вие сега ми казвате, че е лесно. Защо е лесно?
Лесно е, защото имаш телефон с копчета и който министър ти трябва, какъвто проблем има зависи от теб да го решиш, затова е лесно.

Обаче, ако сбъркаш в избора...
Никой не ти пречи.

... ако сбъркаш в избора дори на един човек става много сложно, защото едното копче, ако дава червено и ако това е социалната сфера например, може да почнат стачки.
Един петък сбърках, в понеделник го отстраних. Аз нямам претенциите да съм безгрешният човек в държавата.

За кого говорите?
В Агенцията за горите, но да не говорим поименно, в петък го назначих, в понеделник го смених. За един уикенд ми беше достатъчно да разбера, че съм сгрешил. Затова казвам, че е по-лесно.

Сърцето ми остана в МВР, не спряхте да повтаряте през тези два полумандата като кмет, сега отива ли на „Дондуков” 1 това сърце или не?
Не. Като отидох в МВР да навестя министерството, първо отидохме в моя кабинет.

Защо така, защото няма бивш полицай или какво?
Там ми бяха най-добрите години според мен.

Харесва ли ви да сте министър-председател? Като кмет твърдяхте, че не ви харесва, че го правите, защото така трябва.
Сега мога да ви кажа, харесваше ми да си бъда главен секретар и там си ми минаха всичките емоции като пост. Сега вече като отговорност, като амбиции, като желание и възможност да променя нещо, разбира се, че се раздавам и повече дори отколкото в МВР. А и да ви кажа честно пак, aко ми харесва пък това, че съм премиер е, че имам същата тая оперативна възможност да реагирам за всичко – такава, каквато имах като главен секретар. 

Казвате оперативна възможност, с което ме подсещате – миналия ден разговарях с един, да кажем, човек – лидер на обществено мнение. Ние разговаряхме за вас. И той ми казва: „Знаеш ли, проблемът е, че той не е визионер”. 
Как?

Не сте визионер, че вие сте оперативно действащ човек. И се замислих как например в годините на прехода пред нас са стояли приоритетите НАТО, ЕС – важни стратегически приоритети. Сега трябва ли ни някаква нова визия или ни трябва оперативност? Какво ни трябва сега? Защо ви избраха хората? Защото искат всеки ден оперативно действие или искат нов приоритет? Имате ли визия?
Как аз си обяснявам избора и този резултат, а и това доверие, което един месец от работата на правителството имаме?

Имате към днес, да. 
С цялата уговорка, че не вярваме и че не искаме социолозите да ни бъдат мерило, но в общи линии това, което говореха през годините, това винаги се случваше. Затова и си позволявам в случая да стъпя на тези 30 дни, на които дават оценка социологическите агенции. България имаше няколко проблема, видни за хората. Инстинктът на народа го подсказваше. А и това, което излиза всеки ден от бившите управляващи показва, че хората са били прави. Безогледно крадене, безотговорно харчене, погазване на закона в пълния му обем и хората искаха това да спре. Беше крайно време да спре. В същото време и от Брюксел искаха същото. И просто съвпаднаха два интереса – на народа и на нашите европейски партньори. Затова, как, „визионер” ли беше тази нова дума, която чувам, затова хората, да, обичат да им се говори в бъдеще време, обичат да знаят свалите перспективи. Все пак 45 години в комунизма ние само за светло бъдеще говорехме. Кога ще спре реалният, бяхме го нарекли „реален социализъм”, и после ще дойде истинският комунизъм, готиното време. Хората искат да видят какво ще се случи днес. И затова дори когато им кажеш, че напролет евентуално ще им вдигаш пенсиите и заплатите, при положение, че си ги вдигнал само преди 20 дни, те казват: „Не, не искаме да знаем отсега за още по-нататък какво ще бъде”. Така че народът е прав. Той иска да знае какво може да му се случи в годините – хубаво, лошо. Но според мен той знае и какво трябва да се направи днес. И тази българска поговорка за кацата без дъно - знае, че трябва да се затвори. Аз не съм човек, който ще продължи да налива в каца без дъно. Затова искам да си я затворим, затова са именно спирането на всички...

Чакайте! Хайде да диалогизираме, моля ви, защото така ще е по-интересно и за хората. Казвате хората искат да знаят, но според мен хората искат да знаят добрите неща, перспективата, онзи плюс. Вие, това театър ли беше впрочем, между социалния и финансовия министър? Четири години напред замразени заплати, това е...
Не, никакъв театър не е било. Просто...

Това беше...
... просто господин Младенов има пресконференция сутринта. Грешката му е, че тогава правят пресконференцията след събитието, при положение че знае, че следобед в 15.00 или 16.00 часа има среща...

На Социалния съвет?
... да, на тристранното сътрудничество, на която ще е и вицепремиерът Дянков, и той, и синдикатите. Тази среща мина възможно най-добре. След нея няма пресконференция и на другия ден в медиите излиза, че има проблем между двамата министри. Извиках ги, обясних им, че от едно подобно движение, абсолютно неумишлено, се показаха в заглавията на вестниците, харесва ли ви това.

Откровен ли сте сега?
Да, можете да ги попитате.

Някой от БСП ни беше на гости, наистина не помня кой, Таня Дончева ли беше, кой, който каза, че, не искам да се хващаме за името, но вашите опоненти твърдят, че вие сте готов да жертвате всеки, за да...
Безспорно е така.

... но, за да запазите своя си рейтинг.
Безспорно е така.

Така е?
Абсолютно. Хората са ми дали доверие, знаят, че няма как толкова депутати, толкова кметове, толкова области, толкова министри, толкова заместник-министри, огромна армия от апарат, да избера идеалните хора. Те обаче очакват, когато дали от медиите, дали от сигнали, които пращат гражданите, науча за провиненията на даден, независимо какъв е – министър, областен, депутат, ще взема адекватно решение и няма да го оставя и да кажа, ами аз няма да го дам на вълците.

Какво работи Божидар Димитров, моля ви да сте искрен?
Божидар Димитров в момента се занимава с българите в чужбина. Помага и на Вежди Рашидов. 

Видяхте ли вчера първата страница на „Труд”, ако не ме лъже паметта, дали беше интервю с него или някаква дописка, не знам, какво сте се хванали за Ѕ д ..., зрителите се сещат какво имам предвид.
Вижте, Божидар Димитров е...

А Берлускони, това не отива на министър, такова поведение наистина не отива на министър.
Божидар Димитров е човек, който обществото го е приело по даден начин, харесва или не харесва в него дадени черти. Той има такъв начин на изказ, винаги е искрен в изказа си и аз не възнамерявам да го променям. Той е достатъчно възрастен човек, за да прецени кога и как да говори. Но що се касае за Македония, на Министерски съвет му направих забележка пред всички министри да внимава с изказа си и да го съобразява с външния министър.

Да, защото...
Това съм го направил.

... да си шеф на НИМ не е като да си министър без портфейл.
Така е и това съм направил в сряда.

А там с този казус в Чикаго мисля, че беше, запознат ли сте, с това момиче, което...
В Чикаго, да, аз помолих госпожа Желева да запознае целия Министерски съвет, защото това е казус, който за съжаление малко жълт, но много бързо обикаля обществото. Заради това си поведение госпожата е наказана две години, изтърпяла си е наказание. След това се е явила на конкурс, който е издържала и сега, ако ние я спрем, тя ще ни осъди и ще се върне обратно. Няма законова пречка да не я сложим, тя не е политическо назначение.

Сега сериозно почваме да си говорим.
Да, сериозно и аз сериозно мисля, че ви отговарям.

Не, не, за по-сериозните неща. Какво си говорихте с Путин вчера, да не би да се появиха комплекси? Помня, че бяхте казал, няма, там Ники Младенов беше направил един гаф, като каза, ще преразгледаме отношенията с Русия, той още не беше министър, след това вие казахте, че всъщност е имал предвид, че нямаме комплекси от Русия. Вчера като чухте Путин, да не би да се появиха комплекси, за „Южен поток”, за „Белене”?
По принцип господин Путин е човек, който в срещата си с всеки световен лидер, има необходимия респект и уважение. Това го знае всеки. Нямам намерение да преразказвам разговора ни, той беше около час някъде, беше спокоен, уверен и много точен в изказа си. Знаеше всеки мой министър по име, включително с изказванията, които е направил. Аз мисля, че му отговорих по същия начин.

Със самочувствие?
И това, което като наследство са ни оставили предишните управляващи, го питах дали иска да има приемственост или не. Защото, ако иска да има приемственост, тя ще е лоша за нашите проекти, защото още миналия ноември е трябвало да бъдат внесени вноски за „Бургас-Александропулис”, трябвало е да се търси кредит, финансиране и вкарване в бюджета за АЕЦ „Белене”, нищо не е направено. Така че предишното правителство, което мислело да ме пита сега какво правим ние, на практика по нито един проект не е направило нещо. И затова се договорихме...

Да, ама руснаците трябваше да ни дадат голям заем за „Белене”, те имат интерес.
Те са го били вкарали 3.5 милиарда долара в бюджета на Руската федерация и е трябвало нашето правителство да даде гаранция и да вземе парите, и сега да строят, само че не са го направили.

Вие ще го направите ли, ще дадете ли държавна гаранция?
Аз затова, аз съм се разбрал с него така, ноември месец го помолих те да дойдат в София, за да мога и аз да участвам на тази среща. Надявам са да дойдат, в смисъл пое ангажимент, че ще дойдат. Дотогава съм поискал отсрочка във времето, за да могат министрите да се запознаят с детайлите и как би могло да се случи нещо при липсата на пари и дефицит близо 3 милиарда в бюджета. Вижте, той е човек, който казва, искам да знам „да”, че е „да” и „не”, че е „не” и двете са отговори. И ми каза, благодаря ви, че се обадихте да ми кажете какво мислите, че ви интересуват детайлите, че искате да преговаряте относно, ако говорим за „Бургас-Алекнадропулис”, при два референдума там, има ли 100% гаранция за екологията, ако има и има такива технологии, дайте да ги представим на обществото. Ако няма, няма да го правим.

Това е вашата позиция?
Това е моята позиция. Същото е за „Белене”, колко ще струва централата, колко ще работи, гарантирано ли е, че тези реактори и след 20 години, защото вече в България имаме прецедент, абсолютно работещи реактори – 3-ти и 4-ти, с решение на комисията се замразиха. Ами, ако това стане, след като дадем примерно 10 милиарда евро, работят следващите 10 или 15 години тези реактори и пак дойдат да им ги затворят на нашите деца тези реактори.

Той какво ви каза?
Той каза, благодаря ти за това отношение. И каза...

Господин премиер, как да ви...
... знам, че имате колан черен по карате, аз имам по джудо, искам така да водим разговора вече с вас, детайл по детайл.

... как да ви вярват хората, които ви гледат, да си кажат, как седнал Владимир и си казал, Бойко, няма да защитим нашия интерес, важното е да си говорим коректно. Това са толкова пари, които те биха могли да ни дадат без държавни гаранции, които в условията на икономическа криза, Русия също е в тежка рецесия.
Вижте, освен това в „Белене” ние имаме партньор, това е RWE...

Немците.
... най-голямата немска компания. Това са разговори, които ще се водят и с госпожа Меркел. И затова е хубаво, че на 1 септември в Гданск ще бъдат и господин Путин, и Берлускони, и госпожа Меркел, и поляците, разбира се. Така че там ще намерим 15-20 минути да продължим този разговор. Но най-важното за мен е, че те разбират условията на криза, че разбират, когато им се каже, българският интерес е по-важен за българите от руския, защото те самите са такива хора, всеки гледа своя интерес и са готови да дойдат в София, да сложим всичко на масата и ако е взаимноизгодно за двете страни, да го направим, ако не...

Ноември, ноември ще се състои?
Ноември, да, тогава е по план българо-руската комисия, която тази година трябва да е в Москва, така се пада.

И за да може да присъствате вие ще бъде в София?
И аз го помолих да изместят в София и предполагам, че и самият той ще дойде тогава. Защото това са, вижте и той печели в Русия с много агресивна, бърза реакция и повтарям, „да” е „да”, „не” е „не”, и „не” е отговор. Не е изгодно да се прави за България „Белене”, вика кажи „не” – „не”. Това ще бъде нашият подход.

Сега аз ви казвам, кажете ни, защото жените не разбираме много от тези неща, макар че чета, от Туркменистан природния газ ни трябва за „Набуко” нали? Ами аз чух снощи по новините, че президентът ще докара природен газ. 
Сега, ние вчера имахме дълга среща с президента на Туркменистан. Една мъничка скобичка има...

Той за трети път докарва, ама все не идва? 
Ами, защото тръбите минават през Русия. Той казва – аз ви давам още два млрд., препродайте си го, ама се разбери с Путин как да си го докараш. Сиреч, това е малко като на сватба. Това, което се обещава, не се дава веднага. Един казал – аз давам и кравата, и телето, и всичко нататък. 

Това не го разбрах със сватбата. 
На сватба в Банкя всеки един дава пари, обещава нещо и попитал – това, което се обещава сега, дава ли се веднага? Казали – не, не, давам кравата с телето. Той ни дава, само че има една подробност – няма как да си го докараме. И затова за нас е важно и „Южен поток”, и „Набуко”, в края на краищата или и двата, или който да е – да има гарантирана газ, която да дойде в България. 

Вие смятате, че те не са конкурентни един на друг двата проекта? 
За нас са изгодни и двата. 

Да де, ама Европа и Русия все пак...
Тук е и дипломацията и ние да съумеем да направим така, че България да спечели. Ние най ще спечелим, ако и двата минат.

Пак се връщаме в България. Мисля си за нещо международно, ама какво друго международно да ви питам. Кажете сега сериозно ли този другия театър с Брюксел и ще спрат оперативните програми. Меглена Плугчиева вика – чакай, 80-те години на миналия век се лягаше на червения килим и се удряше чело. 
Ние затова уволнихме и госпожата, която... Райна, забравих й фамилията, която е крила точно писмото, с което Брюксел още в началото на август ни е уведомил, че връща четири от програмите за съответствие. И тя го е крила, за да може да се правят, с цялото ми уважение към г-жа Плугчиева. Ако са толкова добре направени, защо ги връщат програмите за несъответствие? Защо не пускаха пари досега? 

Тя ми го обясни подробно, за да го разберат хората. Март-април се е работило динамично. Те казват – тук трябва да коригирате нещо, опасност за спиране на пари няма.
С цялото ми уважение към моите опоненти – четири години са имали и ако до март и април са ги докарали, те парите ни ги спряха преди една година. За да ги спрат, е имало една-две години преди това предупреждение, че ще ги спрат, така че нека да оставим. Това, което са направили, те са си получили санкцията. От Брюксел са ни спрели парите – народът не гласува за тях. Сега е ред на прокуратурата. Фактически това е последното им наказание. Да си повдигнат обвинение по тях, да си влезнат в затвора час от тях и с това да се приключи. 

Как разбирате тази карикатура от днес? Това вашите министри ли са или предишните ги джобите? А пък това „ще спирам, замразявам”? Да покажа към камерата. Как разбирате, ревизирате старите, а пък на вас ще слагате забранителните табели, това ли е? 
Естествено.

Харесва ли ви?
Много.

Полицаят, това е полицаят.
Абсолютно вярно. Защото за мен е важно полицаят, ДАНС, прокурорите, когато, ето задържали, нека ги покажат по телевизията или разкрили вчера убийството на жената – тази, която е заклана в Северния парк, излезте, похвалете се, ето това сме свършили. Ама „ние ще арестуваме колите на наркодилърите” – абе, нареди ги на паркинга пред НТВ и кажи – ето това е на Ицо Шпека от Коньовица, ето това е на Пешо Тарабата, да ти кажа браво. И сега съм казал – щом ще ги, искам ги. След 5-10-15 дена аз пак ще питам – къде са ви колите. Затова съм казал – като кажеш „ще”, искам после да го видя. 

Тогава защо казахте „спирам”, като ЕК няма да ни спре оперативните програми? 
Днес спрени ли са? Това, че, дай Боже, в момента правим всичко, което критериите, които са ни дадени и в доклада на ЕК, и с нашите партньори в Брюксел, което ежедневно правим, за радост сигналите са добри. Днес очакваме и холандците, които знаете, че бяха за предпазна клауза на България, да дадат доклад заради този един месец, който да е много по-добър за нас в Брюксел. И ако успеем да започнем да си връщаме пари, това си е само наш успех, на никой друг. Ние сме заварили пасив, спрени програми, върнати за несъответствие, това са реалностите. 

Плугчиева помага ли ви?
Да. 

Каза в интервюто при мен миналия ден, че ще се виждате? 
Да, дойде, пихме кафе, говорихме си по всички тези теми. 

Ще помага ли? Ще използвате ли нейния експертен потенциал? Тя наистина е професионалист в това, което прави. Много червен й беше гердана, но...
В едно нещо й съчувствам. Че и отгоре – премиерът, и отдолу – министрите, не са ставали за нищо и всъщност тя е била един параван, едно перде за пред Брюксел, за да си правят далаверите в България, а тя като отиде там, да им обяснява, че е много хубаво положението. И те затова, понеже са знаели, че тя не е в далаверата, към нея имат добро отношение, но всъщност на нито едно от нейните неща не са повярвали и затова са толкова тежки санкциите. И тя самата много добре знае, че особено когато нейният премиер се засили да легитимира за втори път Вълка в София, когато прекратих концесията и вкара закон, който мина на първо четене, Брюксел такъв шамар им подготви, че тя беше в паника. 

Дойде на първата копка тогава. 
Дойде, защото тя самата знаеше, че сме изпълнили абсолютно всички критерии, за да почнем строежа на завод, Станишев го бойкотираше. Трябваше това решение, което взехме в сряда – за кофинансиране от страна на държавата, нека да го обясним – ако това е завода за боклук, 20% трябва да финансират общината и държавата, другите 80% - ЕС. ЕС казва – ние сме готови да ви дадем парите, общината чрез заем от Европейската банка казва – готови сме с парите, тази част, която е на държавата, Станишев умишлено я бавеше. Съгласно Закона за обществените поръчки, без да имаш гарантирано финансиране, не можеш да пуснеш конкурсите на завод и ние сега в понеделник ще ги пуснем. Фактически това решение, което взехме в сряда, ако го бяха взели април месец, тези месеци сега тук щеше да се строи завода. 

Желю Бойчев тук стоеше вчера...
Пожалих го човека. Гледах го. Той щеше да заспи и няма какво каже. София е видно толкова по-чиста, когато Станишев и Вълка си отидат – теменужки, цветя, метачки, видно е, все по-добре ще става. И Бойчев го знае, Бойчев е честен човек. Той го знае. Той вижда дори това... дадохме сигнал за трамвай, ама Борисов веднага спря конкурса. Дадохме сигнал за еди кое си, но Борисов веднага спря това. Той знае, че кметът, или както сега – премиер, аз не мога да знам 16 министри какво правят сега. Всеки може да направи дадена далавера. Въпросът е, когато дойда, и той потвърди моите думи вчера, щом разбере Борисов, той веднага, казва, той има инстинкт. Не е инстинкт, Бойчев. Имам характер и не им давам да крадат. И щом усетя, че нещо може да е минало покрай мен и да има елемент, вместо да го доказвам, да се занимавам, да губя време и енергия, прекратяваш конкурса и отиваш нататък. Ами, ето, връщах ви на конкурса за метрото. Прекратих конкурса и следващият беше с 84 млн. по-ниска цената, на следващия 84 /.../.

Да, да, разбрах. 
Ами, 84 млн. са комисионата, да ти кажа. На мен комисиона не ми трябва. Спортната зала как стана за 18 млн. по-евтина?! Как? Това са, там са скритите комисиони в тези преговори. Самолетите ще видите сега, правителствените, как ще предоговорим този договор, колко пари ще спестим на държавата.

А, ще ги вземаме все пак тези двата „Еърбъс”-а?
Ами, чакай, ще видиш. Ние вече сме платили 14 млн.

Да де, нали там имаме да плащаме, за да развалим.
Да.

Така.
Ако сега върнем самолетите, горим с 14 млн.

Така.
14 млн. малко пари ли са за вас?

Никак не малко.
Така. Затова аз съм възложил и говорих с „Дойче банк” да видим за тези 14 млн., и евентуално ако се додаде още малко...

Какво могат да дадат.
... какво можем да вземем, защото не искам да ми изгорят 14 млн.

Какво можем да вземем?
В смисъл по-малък самолет ли да оборудват.

Какво горе-долу може?
Не знам, дал съм им да мислят. 

До кога? 
Трябва да го решат.

Няма да горим с тези пари, така ли?
Е,...

Надяваме се да не изгорим. 
Надяваме се, защото ето сега заради некадърността на Петър Димитров ще изгорим с по 20 млн. на година лихва или трябва днес да извадя половин милиард лева и да го върна.

Това за НЕК ли?
За НЕК. Когато той се занимаваше с „Топлофикация – София” да я открадне от софиянци, мислеше, че ще може да я продаде, но не позна, вместо да си гледат работата, преди това взимат един огромен заем от 250 млн. евра, което е 500 млн. лева, половин милиард заем. И нарочно, умишлено. И днес ги давам на прокурор за това, защото дори и бездействието е огромна вина.

Да, в НЕК-а има бездействие, да.
Точно. Действие... вината е формулирана като действие или бездействие.

Това е като умишленото и неумишленото убийство. 
Точно така. Нарочно не го правят, нарочно, защото най-хубавото за тях сега е да си признаят, че са некадърни или да кажат – от некадърност е, моля ви, не е нарочно. А сега ще ги поставям така, че трябва да кажат – моля ви се, признайте ни за некадърни, а не за виновни.

Да, да, защото иначе се увеличава наказанието.
Защото иначе, когато не са направили това, този заем става веднага изискуем. Говорим за не 2, не 3 млн., нещо да речем...

За половин милиард лева.
... за половин милиард лева по време на финансова и икономическа криза. По документ, по договор „Париба” веднага може да го вземе днес, а те са още осем банки в консорциум. 

И какво правим сега?
И какво правим?! Откъде да взема половин милиард да го платя?! При половин милиард вече и повече дефицит.

Добре, даваме Петър Димитров на съд и какво, и той вади половин милиард от задния си джоб, и казва...
Нека следващият министър да знае, че като е некадърен или не може, няма да става министър.

А държавата какво прави?
Гори. 

С половин милиард?
Ами, разбира се. Бъркаме и го връщаме. Ако продължим, лихвите, които ни слагат сега, сега са много мънички, защото той тогава така взе, сега стават 20 млн. на година лихви. 

Г-н премиер, аз не знам с коя камера ви снимат. Това са...
20 млн. глоба за глупост.

Чакайте малко. Това са, ако ние изгорим с този половин милиард.
Не, ние няма да изгорим, но трябва отнякъде да го извадим да го върнем. Ние сме го взели тези пари и те са ги опукали по „Белене”. 

Така. „Опукали по „Белене” звучи много добре.
Те са ги взели, за да се нагушкат. Там, уж ремонти, бутаници, гребаници по земята, никой не знае къде и колко са... Те затова са ги взели. Нали имаше уж милиарди излишъци. Защо са взели заем?!

И сега какво правим обаче?

Сега трябва да търсим в резерва, да извадим половин милиард да го върнем или да отидем и да кажем – добре, продължаваме този заем да го държим, ще го обслужваме.

Какво, смятате, че е по-добре да го върнем?
Но това е по 20 млн. на година.

По-добре е да го върнем, за да не плащаме тези лихви.
Не знам кое е по-добре. 

Ще помислите?
Не, ще кажат финансовият и икономическият министър.

Искров ще участва ли в измислянето на това нещо, защото той е шеф на банката, централната?
Не, той не участва в...

Не, не, в разговорите.
Днес, в 12.30-13.00 часа ще дойде при мен и ще го помоля и за това –...

Да, питайте го.
... да консолидираме повече мозъци и да кажат... Защото, вижте, аз има неща, които знам и въобще не питам за тях, и има такива, особено във финансите, които оставям, слушам ги внимателно и оставям тези, които това им е професията, да намерят най-доброто решение.

Първия път като казах – идват рекламите, вие казахте – „Идва ГЕРБ”. Сега какво ще кажете в края на първата част на разговора?
Идват рекламите, за да престанете с въпросите.

Добре. 
Докъде стигнахме? До рекламите.
До „Челюсти” да се казва „Клещи”. Това човечецът... с това тясно кресло тук, столче, по-подобава да е „Клещи” това предаване. 

Вие да не сте гледал онзи човек, дето ни писа?
Гледах го, да.

Това е много хубаво – „Клещи”, между другото. Какво, да го прекръстим? Така ще ви харесва повече ли?
Да, „Клещи” е по-хубаво.

„Клещи”. Познавате ли Емил Хърсев?
По име го познавам. Мисля, че съм го виждал един-два пъти. 

Умен човек! Това съм го запазила от сряда, 19 август, вкъщи съм го запазила, ако някой от икономистите ви дойде, хубаво, че дойдохте вие. „200-300 млн. от акция „Ревизия” не стигат. Наближаваме репресия.” Накратко ще прецизирам и няма да е на икономически език, който той ползва, но каза, че бюджет не може да напълниш само със затваряне на... Т.е. ако кажеш на контрабандните канали – няма да
можете да внасяте за 25 стотинки дреха, която след това ще продавате за 30, те...
Те просто няма да я внасят и тези пари няма да влязат в държавата.

Да. Е, как ще напълним бюджета.
Бойко Борисов:
 Но ползата от това, че се запазва чистотата на системата. Тези пари отиват в корупция...

Ама на бюджета му трябват пари. Тагове:   най,   каза,   министър,   председател,


Гласувай:
1Следващ постинг
Предишен постинг

1. vladov2007 - Всяко дете- като министър предс...
23.01.2010 15:35
Всяко дете- като министър председател(Я) ще расте
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12340559
Постинги: 5502
Коментари: 12689
Гласове: 63435
Архив
Календар
«  Ноември, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930