Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2010 22:44 - НЯМА СВЕТОВЕН ПАТЕНТ 338250
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2803 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 28.07.2010 23:33


  Издаването на    патента   е   международна процедура.Няма световен патент,но всеки издаден документ, от която и да е страна има абсолютна световна новост.Защото : Описанието му се изпраща до всички страни членки на СОИС(Swetowna organizaciq za intelektualna  sobstwenost към ООН) ) и може да бъде оспорен с вече издаден от всяка страна в едногодишен срок! Това не е последната гарантираща процедура. От своя страна, постъпващо описание служи на експертите от всяка страна, за да не се издава патент за същото на друг автор. Патентните ведомства разполагат с описанията на изобретения от над 150 години и това е един масив,който се ползува от изобретателите на света, за нови идеи. 
Патентът,  важи само на територията,за която е издаден,а съществува във всички ведомства ,във всички фази на оформяването: заявка, патентоване, поддържане (с патентни такси) и пречи да се издаде за същото патент в друга държава, затова има абсолютна световна новост
   Интелектуалната собственост  ( ИС   е техническа и художествена ) на човечеството е цивилизацията,  която ни заобикаля. Включва всичко направено от хората, от минали до наши дни. Плод на човешкото дарование.За един художник,това са картини ,за писателя-книги,за архитекта, инженер,технолога-проектите. Собствеността бива материална (нива, къща, кола, ябълка, круша,) и интелектуална (оперна композиция книга,картина,проект ).ИС  има качества, които я правят несравнима с тези на материалната собственост. Ако имате една ябълка една къща или кола ето какво може да се направи с тях : Да се консумира ябълката, да се живее в къщата и да се вози в колата, което ще ползва един човек или малък кръг хора материалната собственост се изхабява и накрая става негодна за употреба.
   Ако писател има книга,инженер-проект,те се отпечатват в неограничено количество, ползват от неограничен брой хора. От един проект, може да се правят едновременно в много фабрики по света едни и същи предмети самолети обувки, перални. ИС не се изхабява, а се мултиплицира, толкова и така, че служи на хората и след смъртта на автора и. Ползува се от друг човек, за да бъде доразвита и бъде дарено човечеството с нова идея, повишаваща нивото на цивилизацията и напредъка.
   Човекът има 
усещане за мисията си, да се издига със знанията и уменията си, по начин, който ще го доведе до цивилизация, която ще разпростре в космоса и го направи разпоредител на вселената,  за добруване, хармония и красота . Материализират проекти, увеличаващи собствеността на човечеството. растящи с алгебрична прогресия. ИС не се изхабява, устоява на време пространство, увеличава богатството , по несравним начин. За интелектуалната собственост Бърнърд Шоу каза най точно : „Ако ти имаш ябълка, аз круша и ги разменим,ти ще имаш круша аз-ябълка. Ако аз имам идея,а ти имаш идея и ги разменим всеки от нас ще има по две идеи.  Патентоват не голи идеи, а обезпечени с технически решения. Всеки патент с описанието си е проект на новото техническо решение.
   Натрупаните в патентните ведомства на описания( с чертежи), са подредени в библиотеки по принцип в съответствие с правила на МПК ( Международна патентна класификация) имаща и цифрово буквени кодове. Съкращава срока за информиране от нуждаещи се. Това достижение е постигнато благодарение на хармонизирането на патентните закони от страните на ЕС, което е в сила и за българските правни нормативи, едва днес. Всички издадени патенти, от която и да е страна и авторските свидетелства ,посочени по-горе,така подредени във всяка патентна библиотека ( чрез МПК) са едно огромно богатство на човечеството, отразяващо стъпките на прогреса.  Във всяка окръжна библиотека на България, се намират изданията на Патентното ведомство на България, а в Патентната Библиотека в София и такива на всички страни в света и за секунди може да провери по правилата на МПК,има ли изобретения в определена област. По своята същност, патентната система допринася за своевременно регистриране на техническите решения и тяхната оценка. Всеки дипломиран патентен експерт може да Ви обучи, за минути да се справите със стотици бюлетини, има ли в тях патент, подобен на решението което предлагате, да посочи как за секунди прочитате по кодове информация от китайски или друг език, който не знаете. А трябва да установите абсолютната световна новост. Защото заявката Ви се препраща в даден момент до патентните ведомства на всички страни. А това е десетки пъти по скъпо. Такава проверка и означение по МПК се прави за всяка, постъпваща заявка. За да мине т.н. предварителна експертиза, при която се проверява 1.съдържа ли изискуемите данни 2.написана ли е по изискуемия за световната патентна система начин, което владеят единствено патентните дипломирани по патентно право адвокати а те в страната са около 30 души.
 


Тагове:   патент,


Гласувай:
8
01. makont - Много полезно!
29.07.2010 13:18
Странното е, че за регистриране на патент в патентното ведомство са се обръщали към мен. Аз съм счетоводител, но управителите си мислят, че можем всичко. Много полезен постинг, дано повече хора го прочетат, защото невежеството масово се шири у нас, особено в тази материя. Хубав ден.
цитирай
2. haralanov - Сещам се,че...
03.08.2010 14:58
Сещам се,че примерно в Китай не важат такива неща.Кеф ти SONY,кеф ти Dolche&Gabana,кеф ти фанелки с надпис USA.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11831038
Постинги: 5378
Коментари: 12228
Гласове: 61762
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31