Най-четени
1. zahariada
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
17.05.2011 14:03 -
Внимание смъртна опасност- трансмазнини
Продават ли се изобщо на нашия пазар храни, които да стават за ядене? След палмовото масло, сега е ред на трансизомерните мазнини и как държавата не желае да ги контролира. Научните факти са категорични - тези мазнини са бавна отрова, която обаче присъства в повечето храни по магазините.
Какво представляват трансмазнините?
Трансизомерите на висшите мастни киселини се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране (хидриране). В резултат на химическата реакция растителните мазнини се втвърдяват, какъвто е случаят и с маргарина. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо е то на стайна температура.
Мазнините, които поемаме с храната, са наситени, ненаситени и трансмазнини (които също са ненаситени). Наситените обикновено са от животински произход и в структурата им няма двойни връзки, поради което са твърди при стайна температура. Ненаситените мазнини, които се съдържат в олиото и зехтина, имат двойни връзки в молекулите си и затова са течни при стайна температура.
Кои храни съдържат трансмазнини?
Повечето от трансмазнините на пазара се срещат в изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, вафли, маргарини, хамбургери и др. Пържените картофи, приготвени във веригите за бързо хранене, също съдържат сериозни дози трансизомери.
Храни под прицел:
Но какво от това, когато го няма забранителния елемент?
Източник: Трансмазнини http://www.bb-team.org/articles/3431_transmaznini#ixzz1MbfKUW2O
- готови баници и закуски, бутер тесто, промишлено произведени тестени изделия;
- солети, чипс, царевични пръчици;
- шоколад - в състава на който пише, че съдържа "растителни мазнини"; рядкост са шоколадите с краве масло, което е по-полезно;
- растителна сметана - единственият растителен елемент в нея е хидрогенирана мазнина;
- пуканки за микровълнова печка.
- Един донат съдържа около 5 гр.
- Макдоналдс: Малки картофки - 2,5 гр., средни - 4 гр. и големи - 6 гр.
- Макдоналдс: Big Breakfast - 7 гр., Deluxe Breakfast - 11 гр.
- Пържени картофи (150 гр): 7 гр.
- Бъргър (200 гр.): 3 гр.
- Маргарин (1 супена лъжица): 6,9 гр.
- Кроасан с пълнеж: около 2 гр.
Но какво от това, когато го няма забранителния елемент?
Източник: Трансмазнини http://www.bb-team.org/articles/3431_transmaznini#ixzz1MbfKUW2O
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. Блога в Гоогле
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ