Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2011 17:30 - данни за 9 вида лекарства, които могат да предизвикат странични ефекти за зрението. Нека разглеждаме кои са те и какво е действието им.
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1949 Коментари: 0 Гласове:
31. Лекарства срещу акне    Изотретиноин (Isotretinoin) третира тежка форма на акне. Симптомите могат да включват сухота в очите и внезапно намаляване на нощното зрение.  

 Лекарството може да предизвика редица други сериозни странични ефекти, затова е препоръчително наблюдение от лекар, докато то се приема, казва д-р Скот Грийнстейн, офталмолог в Харвардското училище по медицина в Бостън.


 
2. Антихистамини   Антихистамините облекчават сенна хрема и други симптоми на алергия. Те действат чрез блокиране на хистамините, произведени от организма, които причиняват хрема, сълзене на очите, кихане и сърбеж.  При някои хора тези лекарства могат да доведат до сериозно състояние, нареченозакритоъгълна глаукома, което се появява, когато налягането във вътрешността на окото се увеличава сравнително бързо. Симптомите включват главоболие, силна болка в очите, гадене и повръщане, замъглено зрение.


 
3. Кортикостероиди  Преднизон е вид кортикостероид, използван за лечение на състояния като артрит, лупус, псориазис, тежки алергии, улцерозен колит и дихателни нарушения.

 Известно е, че медикаментът увеличава риска за пациента от развитие на катаракта или глаукома, казва д-р Скот Грийнстейн. Лекарството може да предизвика повишение на вътреочното налягане - основен рисков фактор за развитие на глаукома.   Още по темата..   4. Лекарства срещу еректилна дисфункция     Според изследвания някои мъже, приемащи  силденафил  (Viagra), тадалафил (Cialis) и варденафил(Levitra) за еректилна дисфункция, получават странични ефекти, като замъглено зрение и чувствителност към светлина.     Еротон (Eroton), предназначен за лечение на мъже с еректилна дисфункция например, е противопоказен за приложение при пациенти, които имат загуба на зрение на едното око, поради неартериална предна исхемична невропатия(NAION).     Нарушения в зрението и случаи на неартериална предна исхемична оптична невропатия са докладвани във връзка с приложението на sildenafil и други PDE5 инхибитори.     Затова в случай на внезапно нарушаване на зрението, трябва да се прекрати приема на този медикамент и да се проведе консултация с лекар.   5. Етамбутол     Етамбутол е вид антибиотик, използван за лечение на туберкулоза. Според някои специалисти това лекарство може да бъде свързано с оптични нервни проблеми, които могат да предизвикат загуба на зрителната острота, или яснота, и затруднено различаване на определени цветове.     Друг вид лекарство за туберкулоза - изониазид (Tubizid) също може да предизвика проблеми с очите.     Появата на каквито и да е зрителни проблеми при приемането на определен медикамент налага уведомяването на лекуващия лекар, за да се предотврати трайно увреждане на очите.  

 

Глаукомата попада основно в две категории - отворен ъгъл и тесен ъгъл. По-голям процент от хората страдат от първия вид глаукома, обяснява проф. д-р Ричард Шугарман от Американската академия по офталмология.

 

 

Засегнатите от глаукомата с тесен ъгъл трябва да бъдат внимателни по отношение употребата на антихистамини, както и антихолинергици или спазмолитични лекарства, съветва специалистът.

6. Фломакс   Фломакс (flomax) се използва за лечение на мъже с уголемена простата, които имат проблеми с отделянето на урина. Той принадлежи към клас лекарства, наречени алфа-блокери.  Проблемът е, че лекарството се натрупва вириса на окото, казва д-р Скот Грийнстейн, офталмолог в Харвардското училище по медицина в Бостън. Това може да попречи на разширяването на зеницата и да доведе до състояние, наречено интраоперативен флопи ирис синдром (IFIS). Ако медикаментът е приет преди операция на очите, по време на интервенцията ирисът може да се отпусне, а разширяването на зеницата да е слабо, което може да затрудни операцията.    Ако употребявате подобен тип лекарства и обмисляте операция на катаракта, направете консултация с офталмолог преди това. Има някои предпазни мерки, които могат да се предприемат преди и по време на операция, за да се предотвратят проблеми, обяснява д-р Скот Грийстейн.   7. Фенотиазини    Фенотиазини са антипсихотични лекарства, използвани за лечение на шизофрения и други психични заболявания. Страничните ефекти на медикаментите включват чувствителност към светлина, промени в цветното зрение, замъглено зрение и проблеми при нощно виждане.    Фенотиазини могат също така да причинят пигментни промени в лещата на окото, което обикновено не води до проблеми с очите. Но ако се получат пигментни промени в ретината, това може да предизвика зрителни нарушения, пояснява проф. д-р Ричард Шугарман от Американската академия по офталмология.    Зрителните промени са свързани с по-високи дози и по-дългосрочна употреба на тези лекарства. Ако забележите някакви промени с очите, уведомете лекаря си.   8. Тамоксифен   Тамоксифенът (Tamoxifen) е антиестрогенно лекарство, което се използва за лечение на рак на гърдата. Приемът на медикамента може да е свързан с функционални и анатомични промени в ретината.    Страничните ефекти на лекарството включват и замъглено зрение, промени в роговицата и повишен риск от катаракта.   9. Топамакс    Топамакс (topamax) е антиконвулсант, помагащ при гърчове. Използва се при епилепсия, както и за предотвратяване на мигрена, главоболие. Това лекарство се свързва съсзакритоъгълната глаукома, казва д-р Скот Грийстейн.    Ако имате внезапни промени на зрението, главоболие, болки около очите, замъглено зрение или двойно виждане, потърсете медицинска помощ.     Ако забележите тежки болки в очите, внезапно замъгляване на зрението, или други симптоми на закритоъгълна глаукома, следва да се потърси незабавна медицинска помощ. Тъй като състоянието обикновено протича без симптоми, редовните очни прегледи спомагат ранното му откриване, както и предотвратяване загубата на зрение.

 

 


 

 
Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11954727
Постинги: 5398
Коментари: 12314
Гласове: 62091
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930