Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2012 15:17 - Лъжеучението на "Свидетели на Иехова" Архимандрит Александър Милеант
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1239 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.12.2012 16:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    
1) извращаване на библейските текстове; 2) натрупване на лъжливи пророчества; 3) резки промени във вероучението на сектата; 4) лъжа и покровителстване на пороците;
  5) разрушаване на семейни връзки.

Нашето време може да бъде охарактеризирано като епоха на буен разцвет на всевъзможни секти и култове.
В България има регистрирани  1300 секти, а не сте чули нашите медии да ги критикуват. Те се занимават с унищожаване на Българската православна църква- те са продължители на комунистическия мироглед с други средства

Въпреки че изопачаването на християнската вяра (ересите) започнало още от апостолските времена и още тогава представлявало проблем за Църквата, някои от съвременните лъжеучения са особено опасни със своята агресивност и с огромните материални ресурси, които изразходват за разпространяването на ученията си. Те са особено опасни, защото, макар че са крайно антихристиянски, широко използват християнските идеи и терминология, позовават се на авторитета на Иисус Христос и цитират Библията, с което прелъстяват доверчивите хора. Към такива войнстващи антихристиянски учения трябва да бъдат отнесени "Свидетели на Иехова", мормоните, мунистите и учението "Нова епоха".
Във времето, когато римокатолиците и протестантите от различни направления (лютерани, баптисти, адвентисти, епископали и т. н.) изопачават отделните догмати на вярата, тези по-нови, вече четвърто и пето "поколение" секти представят своите измислени идеи за изначално християнско учение. Осланяйки се на Библията, те недобросъвестно тълкуват превратно нейния смисъл и подреждат тенденциозно текстовете, като ги нагаждат към своите учения. Някои от тези култове, като например "Свидетели на Иехова", дори са имали дързостта да променят на места самия текст на Свещеното Писание в полза на идеите си, а мормоните са добавили към Библията своята книга на Мормон, която представят като богооткровена.

Макар че за всеки култ могат да се проследят специфични особености и собствена история, в по-голяма или по-малка степен всички те притежават следните общи свойства:
  •     Появили са се сравнително скоро и представляват секти четвърто или пето поколение - т.е. те са възникнали в недрата на друга секта, която на свой ред се е породила от някоя предхождаща я, и т.н.
  •     Те отричат или съществено изопачават основните истини на християнството: първо за Божеството на Иисус Христос, след това - учението за Светата Троица, за изкуплението на греховете, за вечния живот и други истини на вярата. Но тъй като те се ползват от християнската терминология, то хората, неизкушени от богословието, трудно разбират какво точно са повредили в християнското учение.
  •     Внасят поправки в Писанието във вид на произволни преводи или на допълнения към него, които представят за богооткровени.
  •     Нерядко имат окултни корени и приемат откровения от различни духове.
  •     Настроени са крайно войнствено против историческата Христова Църква.
  •     Носят доминиращия печат на своя основател, когото представят за пророк.
  •     Намират се под деспотичното управление на лидерите си и поддържат желязна дисциплина.
  •     Притежават огромни парични ресурси, които направляват за своето разпространяване.
  •     При внимателно разглеждане се откриват сериозни морални нарушения от страна на техните основатели и лидери (блудства, лъжа, алчност, гордост и деспотизъм).
Гласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11338748
Постинги: 5303
Коментари: 11816
Гласове: 60018
Архив
Календар
«  Ноември, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30