Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2013 11:24 - ПРОТЕСТЪТ, КАТО АЛТЕРНАТИВНО ОБЩЕСТВО... НЕПРАВИЛНАТА УПОТРЕБА ... ГО ЗАБРАНЯВА
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2321 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 25.07.2013 10:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Харалан Александров е социален антрополог, един от анализаторите, чието мнение е особено търсено в турбулентни обществени ситуации. Социалната антропология възниква паралелно с необходимостта големите колониални империи от ХІХ  в. да изучат живота на традиционните общества, за да ги управляват по-успешно. В съвременния си вид тази наука е в помощ на малките, изчезващи култури да се съхранят, да имат шанс под смазващия напор на модернизацията.

Като общество сме на границата на модерността и традицията. Имаме много характеристики на предмодерна общност (силни родови, в някакъв смисъл кланови отношения, които пронизват всички организации и институции), а същевременно претендираме да сме дори постмодерно общество, доколкото сме част от глобализиращия се информационен свят.

Антропологията се оказва доста полезна, за да разберем този феномен на хибридност между традиционно и модерно общество. Антропологията се опитва да види живота такъв, какъвто е, да обясни, доколкото е възможно, наблюдаваните явления и феномени и да предложи това знание обратно на хората.

- Какво научено напоследък искате да съобщите?
- Всеки ден научавам, че най-накрая сме в състояние да си отвоюваме едно пространство - много креативно и рефлективно, - каквото е пространството на протеста. Той се оформи като паралелна култура, нещо като алтернативно общество.
- Като изследовател очаквахте ли, че е възможно такова развитие?
- Да, даже много дълго го очаквах. Беше съвършено ясно, че нямаме шанс да оцелеем като общност, ако не развием способността да заемем публично активна морална позиция. Много дълго се опитвахме да оцелеем като аморална общност, да оцеляваме поединично или в малки групи, практикувайки модели от предишни времена. Хората най-сетне си позволиха да се възмутят по етични причини.

- Не е ли шокиращо, че в страна, в която традиционно „науката е слънце”, се прави опит да бъдат унизени или компрометирани тъкмо образованите?

- Култът към образоваността е един от хубавите спомени, много се надявам да стане пак настояще. Но през последните поне петнайсетина години се стигна до тежко опростачване и разрушаване на фундаменталните основания на образованото поведение. Жълтите медии наложиха един цялостен възглед за света, който е отчайващ, скудоумен и обиден (не вярвам, че този регрес е плод на целенасочено усилие). Ефектът е, че се появи немалка група хора, които обитават този безутешен и отчаян свят на чалгата, на пошлостта и на нищетата - интелектуална, морална и материална.

А простият, необразованият човек е беден по дефиниция. Оказа се обаче, че сравнително по-малката група от образовани, активни и креативни хора има многократно по-голямо въздействие. Това е големият провал на опита чрез опростачване да контролираш обществените настроения.
- Има ли вече осъзнаване, че сме изправени не пред куп отделни проблеми и кризи, а пред системна грешка?
- Има много силна интуиция за системна грешка. Ако при по-образованите и по-развитите умове тя се явява като търсене на дефектите в политическата система, при по-необразованите се явява като убеденост, че конспирация ни тласка от развала към провала. Така че на базисно ниво има консенсус - никой не се чувства добре в България, никой не харесва другите, постоянно се търсят изкупителни жертви. Но културата на примитивно, плоско описание на света в черно-бели категории буквално агонизира и големият въпрос е дали ще се родят нови обяснителни модели, а от тях и нови идеологически и политически проекти.

- Казват - единствената поука от историята е, че никой не се учи от нея. Не сме ли един функциониращ модел на тази максима?
- Като група, не като индивиди, проявяваме забележителна упоритост в нежеланието да си извлечем уроците и да извършим необходимите промени. Много упорстваме в грешките и в глупостта - до степен да плащаме твърде висока цена за това. Не е възможно да живееш благополучно в XXI век, ако една трета от хората се лекуват при врачки и баячки. В същото време за чест на българската нация изследвания показват, че едно от последните неща, от които все по-обедняващите хора у нас се отказват, е образованието.

Така че не сме загубили докрай шансовете си. И друго - може да сме доста диви, завистливи и доста проклети, ако си позволим изобщо такива обобщения, но сме чужди на бруталната жестокост и разрушителност. Жестокостта по-скоро се проявява чрез безразличие към цели групи хора. Запазихме етническия мир, не се избихме по етнически признак. Оказва се, че когато хората от ромската общност направят усилия да се социализират, българите ги приемат. И винаги е било така, ние не гледаме на тях като на фундаментално различен човешки вид както някои тежко расистки общества.

- ... докато Европа последователно премълчава как ги е прогонила...
- ... с огън и меч ги е прогонила, били са обект на преследване от инквизицията, били са тероризирани.

- Защо самобичуването по формулата „българска работа” е неизтребимо?
- Трябва да спрем да мислим за себе си като за жертви на ужасни исторически обстоятелства, на зли световни конспирации и на някаква вродена неспособност да живеем цивилизовано. Нито сме кой знае колко по-лоши, нито сме кой знае колко по-хубави и различни от останалите народи. Ние сме си, общо взето, средиземноморски тип култура

В момента доста бързо се освобождаваме от мита, че сме безпомощни и че вечно някой друг ще ни налага дневен ред. Трябва да се научим сравнително бързо (и мисля, че това вече започна) да различаваме добро от лошо, почтеност от фалшификат, да се научим да бъдем заедно и да си помагаме. Да мислим за себе си като за хора, които не могат да постигат сами целите.

- Коментирайте тезата, в която върхушката се е вкопчила - че протестиращите не знаят какво искат.
- Това, което съвсем определено искат, е да живеят по различен начин. Те нямат ясен, докрай изчистен списък от предложения, но това не е и нужно.
Гласувай:
7
11. zaw12929 - Добре се нагажда към рефорнатор...
24.07.2013 11:44
Добре се нагажда към рефорнаторите- не е лошо, но и много лъжи и заблуждения и този преподавател манипулира всеки ден младите, как да стават предатели за България. Затова стигнахме до разруха най вече на норала с такива "прешодаватели" които препредават чужди интереси!!!
Корена на злото е в отричане доброто по политически причини
добрия мирен протест хвърля камъни, блокира улици- благославян от платени клачкьори, които каканижат умно лъжи и заблуди хараланови
цитирай
2. анонимен - Тоя е просто един хитър синекурчик, ...
24.07.2013 13:22
Тоя е просто един хитър синекурчик, който не прави нищо за много пари.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11820476
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61741
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31