Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
18.11.2013 18:56 -
Знаете ли защо България е световен износител на кориандър
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 5312 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 18.11.2013 20:15
Прочетен: 5312 Коментари: 1 Гласове:
5
Последна промяна: 18.11.2013 20:15
България световен износител на кориандър
Придава екзотичен вкус на храната, помага при проблеми със стомаха и класира България на второ място в света като износител за 2012 г. Това е кориандърът, чиято родина е далеч от нашите географски ширини, но пък именно тук е намерил благодатна почва за развитие през последните години. Българските производители отдавна са създали традиции в отглеждането му и през този сезон има защо да са доволни от решението да засеят кориандър, а не пшеница. Ако в момента тон зърно се предлага за 300 - 350 лв., то кориандърът се изкупува поне 1100 лв. за тон, показва проучване сред изкупвачите на подправката. Според тях няма случай на произведен и непродаден български кориандър, защото търсенето в чужбина е стабилно, а реномето на местната продукция зад граница е повече от отлично.
Най-важната подправка
По данни на "Капитал Daily" през миналата година България е изнесла близо 30 хил. тона от екзотичната подправка, като през годините средният износ варира между 20 хил. и 32 хил. тона. Стойността на експорта е възлизала на 26 млн. лв. при рекорд от 42 млн. лв. през 2008 г., когато цените на кориандъра са били по-високи. От всички подправки, които България продава навън, кориандърът заема дял от 90%. Основните пазари за ароматните семена са Индонезия, Шри Ланка, Пакистан, Малайзия. През годините търсене е имало и от Индия и Европа, където българският кориандър се ползва основно за подправка и като суровина за направата на лекарства.
Според износители догодина България ще падне рязко надолу в класацията на световните износители, тъй като тази година местните фермери са засели много по-малко площи с подправката и производството едва ли ще надхвърли 10 - 15 хил. тона. Те са се демотивирали от ниските изкупни цени през миналата година, когато продукцията им се е изкупувала на 600 лв. на тон. В момента бункерната цена на директно ожънат от комбайна варира между 1100 лв. - 1150 лв. за тон, а почистено до степен 99% тон кориандър струва 1400 лв. -1450 лв., казва Николай Попов, управител на ямболската "Никея трейд".
Цените потвърди и Артур Акопян, управител на "Севан", която изнася около 25% от българския кориандър. Акопян уточнява, че в момента изкупвачите не са започнали активно да продават навън, тъй като очакват цената да продължи да расте. Според него до края на годината тя може да стигне до 1700 лв. - 2000 лв. за тон. В същото време производствените разходи на декар са около 100 лв., а добивът е около 100 кг от декар. За сравнение - при пшеницата разходите на декар са около 130 лв., а средният добив е между 300 и 400 кг от декар.
Количеството има значение
Макар да изглежда доходоносен, кориандърът не е основна култура за селскостопанските производители, които получават ниска цена, когато количествата на пазара са големи (какъвто е бил случаят през миналата година). Почти всеки зърнопроизводител сее от подправката, защото тя му помага в сеитбооборота. Тоест, когато една нива е била засята с пшеница, то на следващата година е добре да се разнообрази с друга култура, а кориандърът не изтощава почвата и не изисква големи разходи, което го прави предпочитан за тази цел. Това е и причината в България да няма изразен голям производител на кориандър, тъй като в бизнеса се включват стотици дребни земеделци от цялата страна.
Поради същите специфики не е изненада, че основна конкуренция на страната като производител и износител са други големи играчи в зърнопроизводството - Украйна и Русия. Българската подправка обаче си е създала традиции сред азиатските потребители, тъй като е по-ароматна и по-малко люта. Освен това производството в Индия, което е също значително като обем, е компрометирано откъм качество. Изследване на Американската агенция за храните и лекарствата, публикувано през тази седмица от New York Times, разкрива, че близо 15% от вносния кориандър е заразен със салмонела, а основният експортьор на подправки за Щатите е именно Индия. Освен това индийският кориандър се появява на пазара в различно време от българския, тъй като узряват по различно време.
Спасител в кризата
Любопитен факт за кориандъра е, че България го открива като спасителен остров именно в момент на криза. Николай Попов от ямболската "Никея трейд" разказва как местните производители са се обърнали по-масово към подправката през 90-те години, когато пазарът за другите селскостопански стоки навън е бил практически затворен. Тогава земеделците са открили кориандъра, който освен всичко друго е носел и доход в американски долари. Имайки предвид, че през 1997 г. девалвацията доведе до курс от над хиляда лева за един долар, е напълно обяснимо как нетипичната за нашенския вкус подправка намира път към сърцата на българите. Консумацията на кориандър помага за подобряване на здравословното състояние.
Кориандърът (Coriandrum sativum) е популярна средиземномнорска билка с голямо приложение в индийската кухня.
Билката е богата на минерали като калий, калций, манган, желязо и магнезий. Препоръчително е пресните листа на кориандъра да се измиват обилно с вода, за да се премахнат онечистванията и пестицидите.
Консумира се пресен, защото тогава е най-вкусен и ароматен.
Също така кориандърът е богат и на жизненоважни витамини, като фолиева киселина, витамин А, бета-каротин и витамин C. Консумацията на кориандър осигурява 30% от дневния препоръчителен прием на витамин C.
Противовъзпалителните свойства на подправката помагат за облекчаване симптомите на артрит. Кориандърът намалява нивата на лошия холестерол, помага при стомашни проблеми, лошо храносмилане и други.
Редица проучвания установяват, че кориандърът има силни антиоксидантни свойства и помага за насърчаване правилната функция на черния дроб.
Може да се използва като добавка към салати и гозби. Освен по-приятно и ароматно, ястието ще е и доста по-полезно, обясняват специалисти.
Супа, приготвена с моркови и кориандър, например, е изключително полезна за засилване на имунната система. С консумацията на една купа си набавяме витамин А, както и други ценни хранителни вещества.
Витамин А поддържа лигавиците на дихателните пътища, което спомага предотвратяването на инфекции. Как се отглежда кориандър Отглеждане на Кориандър Стопанско значение Плодовете (семената) на кориандъра съдържат 0,8-1,2% етерично масло и 17-24% обикновено масло. От етеричното масло се получават продукти с аромат, наподобяващ рози, кокиче, лимон, теменуга, липа, лилия и др., използвани в парфюмерийната и козметична промишленост. Обикновеното масло на кориандъра намира приложение в текстилната и в полиграфичната промишленост. Семената на кориандъра намират приложение като подправка в консервната и бонбонената промишленост. Кориандърът е добър предшественик за всички култури и е отлично медоносно растение.Биологични изисквания за отглеждане на кориандъра Кориандърът е едногодишна зимо устойчива и влаголюбива етерично маслодайна култура. При меки зими с абсолютна минимална температура до минус 16-18°С той успява като зимна култура. За добивите на етерично масло особено благоприятна е по-ниската средна дневна температура през фазата узряване. Кориандърът е взискателен към почвената и въздушна влажност през целия вегетационен период, но най-много се нуждае от влага през периода на образуване на стъбла и съцветия. Засушаването през този период пречи на разклоняването и намалява добива от семена. Кориандърът има повишени изисквания към почвата. Развива се добре на почви богати на органично вещество, с неутрална, слабо кисела или слабо алкална реакция. Най-подходящи за него са черноземите. Агротехника при отглеждане на кориандър Предшественик - добри предшественици са житните, зърнено-бобовите и зеленчуковите култури. Торене на кориандър - внасят се 40-50кг/дка суперфосфат и 20-30 кг/дка калиев тор, преди основната обработка. С последната предсеитбена обработка се внасят 20-25 кг/дка амониева селитра. Обработка на почвата - дълбока оран през периода август-септември, на дълбочина 25-30 см. При заплевеляване през есента площта се култивира 1-2 пъти на дълбочина 16-18 см. Рано напролет се провежда плитко култивиране на 6-8 см., с едновременно брануване. Рохкавите почви се валират непосредствено преди сеитбата, а валирането след сеитба е задължително. Сеитба на кориандър - може да се извърши рано наесен (края на септември), предзимно или рано през пролетта (януари-март). За нашите условия най-подходяща е ранната пролетна сеитба, при първа възможност за работа на полето. Сеитбата на кориандъра се извършва редово с редосеялка при разстояние от 12,5 до 40 см между редовете. При чисти от плевели почви и прилагане на химични препарати по-високи добиви се получават от гъстата сеитба. Сеитбената норма е от 1,5 до 4 кг/дка в зависимост от междуредието. Семената се засяват на дълбочина от 3-4 см. Подходящи сортове кориандър са руският Алексеевски - 247, както и нашите Лозен -1, Ранен, Смяна и Янтър. Грижи през вегетацията - когато площта е заплевелена основно с едногодишни житни плевели (кокоше и кръвно просо, зелена и сива кощрява и др.), с добър резултат може да се приложи някой от хербицидите на база трифлуралин в доза 300 мл/дка, преди сеитбата с инкорпориране на 8-10 см. След засяването и валирането на посева преди поникване на културата срещу едногодишните житни плевели може да се използва Стомп 330 ЕК - 400 мл/дка и др.. В случаите, когато преобладават едногодишните широколистни плевели (полски синап, щир, лобода и др.), след сеитбата и валирането преди поникване на кориандъра може да се приложи някои от хербицидите на база линурон в доза 150-200 гр/дка. Кориандърът се напада от болеста Рамулариоза, при влажно и хладно време през периода на бутонизация и цъфтеж. Бутоните и цветовете загиват за няколко дни и растенията придобиват овъглен вид. Опасна болест е и бактериалното почерняване на плодовете, появяваща се след цъфтежа по връхните плодове. Мерките за борба срещу тези болести включват използване на здрав посадъчен материал или обеззаразяването му преди сеитбата, висока агротехника и предпазни пръскания с медни средства. Прибиране и добиви - прибирането се извършва, когато 70-80% от семената в централните сенници са във восъчна зрялост. Жъне се сутрин рано за да се избегне загубата от оронване на семената. Прилага се разделно прибиране - надземната част се жъне и се оставя на откоси 3-4 дни за изсъхване и доузряване, след което се прибира и овършава с комбайн. Желателно е веднага семената да се почистят. Добивите при кориандъра са от 90 до 200 кг/дка.
Най-важната подправка
По данни на "Капитал Daily" през миналата година България е изнесла близо 30 хил. тона от екзотичната подправка, като през годините средният износ варира между 20 хил. и 32 хил. тона. Стойността на експорта е възлизала на 26 млн. лв. при рекорд от 42 млн. лв. през 2008 г., когато цените на кориандъра са били по-високи. От всички подправки, които България продава навън, кориандърът заема дял от 90%. Основните пазари за ароматните семена са Индонезия, Шри Ланка, Пакистан, Малайзия. През годините търсене е имало и от Индия и Европа, където българският кориандър се ползва основно за подправка и като суровина за направата на лекарства.
Според износители догодина България ще падне рязко надолу в класацията на световните износители, тъй като тази година местните фермери са засели много по-малко площи с подправката и производството едва ли ще надхвърли 10 - 15 хил. тона. Те са се демотивирали от ниските изкупни цени през миналата година, когато продукцията им се е изкупувала на 600 лв. на тон. В момента бункерната цена на директно ожънат от комбайна варира между 1100 лв. - 1150 лв. за тон, а почистено до степен 99% тон кориандър струва 1400 лв. -1450 лв., казва Николай Попов, управител на ямболската "Никея трейд".
Цените потвърди и Артур Акопян, управител на "Севан", която изнася около 25% от българския кориандър. Акопян уточнява, че в момента изкупвачите не са започнали активно да продават навън, тъй като очакват цената да продължи да расте. Според него до края на годината тя може да стигне до 1700 лв. - 2000 лв. за тон. В същото време производствените разходи на декар са около 100 лв., а добивът е около 100 кг от декар. За сравнение - при пшеницата разходите на декар са около 130 лв., а средният добив е между 300 и 400 кг от декар.
Количеството има значение
Макар да изглежда доходоносен, кориандърът не е основна култура за селскостопанските производители, които получават ниска цена, когато количествата на пазара са големи (какъвто е бил случаят през миналата година). Почти всеки зърнопроизводител сее от подправката, защото тя му помага в сеитбооборота. Тоест, когато една нива е била засята с пшеница, то на следващата година е добре да се разнообрази с друга култура, а кориандърът не изтощава почвата и не изисква големи разходи, което го прави предпочитан за тази цел. Това е и причината в България да няма изразен голям производител на кориандър, тъй като в бизнеса се включват стотици дребни земеделци от цялата страна.
Поради същите специфики не е изненада, че основна конкуренция на страната като производител и износител са други големи играчи в зърнопроизводството - Украйна и Русия. Българската подправка обаче си е създала традиции сред азиатските потребители, тъй като е по-ароматна и по-малко люта. Освен това производството в Индия, което е също значително като обем, е компрометирано откъм качество. Изследване на Американската агенция за храните и лекарствата, публикувано през тази седмица от New York Times, разкрива, че близо 15% от вносния кориандър е заразен със салмонела, а основният експортьор на подправки за Щатите е именно Индия. Освен това индийският кориандър се появява на пазара в различно време от българския, тъй като узряват по различно време.
Спасител в кризата
Любопитен факт за кориандъра е, че България го открива като спасителен остров именно в момент на криза. Николай Попов от ямболската "Никея трейд" разказва как местните производители са се обърнали по-масово към подправката през 90-те години, когато пазарът за другите селскостопански стоки навън е бил практически затворен. Тогава земеделците са открили кориандъра, който освен всичко друго е носел и доход в американски долари. Имайки предвид, че през 1997 г. девалвацията доведе до курс от над хиляда лева за един долар, е напълно обяснимо как нетипичната за нашенския вкус подправка намира път към сърцата на българите. Консумацията на кориандър помага за подобряване на здравословното състояние.
Кориандърът (Coriandrum sativum) е популярна средиземномнорска билка с голямо приложение в индийската кухня.
Билката е богата на минерали като калий, калций, манган, желязо и магнезий. Препоръчително е пресните листа на кориандъра да се измиват обилно с вода, за да се премахнат онечистванията и пестицидите.
Консумира се пресен, защото тогава е най-вкусен и ароматен.
Също така кориандърът е богат и на жизненоважни витамини, като фолиева киселина, витамин А, бета-каротин и витамин C. Консумацията на кориандър осигурява 30% от дневния препоръчителен прием на витамин C.
Противовъзпалителните свойства на подправката помагат за облекчаване симптомите на артрит. Кориандърът намалява нивата на лошия холестерол, помага при стомашни проблеми, лошо храносмилане и други.
Редица проучвания установяват, че кориандърът има силни антиоксидантни свойства и помага за насърчаване правилната функция на черния дроб.
Може да се използва като добавка към салати и гозби. Освен по-приятно и ароматно, ястието ще е и доста по-полезно, обясняват специалисти.
Супа, приготвена с моркови и кориандър, например, е изключително полезна за засилване на имунната система. С консумацията на една купа си набавяме витамин А, както и други ценни хранителни вещества.
Витамин А поддържа лигавиците на дихателните пътища, което спомага предотвратяването на инфекции. Как се отглежда кориандър Отглеждане на Кориандър Стопанско значение Плодовете (семената) на кориандъра съдържат 0,8-1,2% етерично масло и 17-24% обикновено масло. От етеричното масло се получават продукти с аромат, наподобяващ рози, кокиче, лимон, теменуга, липа, лилия и др., използвани в парфюмерийната и козметична промишленост. Обикновеното масло на кориандъра намира приложение в текстилната и в полиграфичната промишленост. Семената на кориандъра намират приложение като подправка в консервната и бонбонената промишленост. Кориандърът е добър предшественик за всички култури и е отлично медоносно растение.Биологични изисквания за отглеждане на кориандъра Кориандърът е едногодишна зимо устойчива и влаголюбива етерично маслодайна култура. При меки зими с абсолютна минимална температура до минус 16-18°С той успява като зимна култура. За добивите на етерично масло особено благоприятна е по-ниската средна дневна температура през фазата узряване. Кориандърът е взискателен към почвената и въздушна влажност през целия вегетационен период, но най-много се нуждае от влага през периода на образуване на стъбла и съцветия. Засушаването през този период пречи на разклоняването и намалява добива от семена. Кориандърът има повишени изисквания към почвата. Развива се добре на почви богати на органично вещество, с неутрална, слабо кисела или слабо алкална реакция. Най-подходящи за него са черноземите. Агротехника при отглеждане на кориандър Предшественик - добри предшественици са житните, зърнено-бобовите и зеленчуковите култури. Торене на кориандър - внасят се 40-50кг/дка суперфосфат и 20-30 кг/дка калиев тор, преди основната обработка. С последната предсеитбена обработка се внасят 20-25 кг/дка амониева селитра. Обработка на почвата - дълбока оран през периода август-септември, на дълбочина 25-30 см. При заплевеляване през есента площта се култивира 1-2 пъти на дълбочина 16-18 см. Рано напролет се провежда плитко култивиране на 6-8 см., с едновременно брануване. Рохкавите почви се валират непосредствено преди сеитбата, а валирането след сеитба е задължително. Сеитба на кориандър - може да се извърши рано наесен (края на септември), предзимно или рано през пролетта (януари-март). За нашите условия най-подходяща е ранната пролетна сеитба, при първа възможност за работа на полето. Сеитбата на кориандъра се извършва редово с редосеялка при разстояние от 12,5 до 40 см между редовете. При чисти от плевели почви и прилагане на химични препарати по-високи добиви се получават от гъстата сеитба. Сеитбената норма е от 1,5 до 4 кг/дка в зависимост от междуредието. Семената се засяват на дълбочина от 3-4 см. Подходящи сортове кориандър са руският Алексеевски - 247, както и нашите Лозен -1, Ранен, Смяна и Янтър. Грижи през вегетацията - когато площта е заплевелена основно с едногодишни житни плевели (кокоше и кръвно просо, зелена и сива кощрява и др.), с добър резултат може да се приложи някой от хербицидите на база трифлуралин в доза 300 мл/дка, преди сеитбата с инкорпориране на 8-10 см. След засяването и валирането на посева преди поникване на културата срещу едногодишните житни плевели може да се използва Стомп 330 ЕК - 400 мл/дка и др.. В случаите, когато преобладават едногодишните широколистни плевели (полски синап, щир, лобода и др.), след сеитбата и валирането преди поникване на кориандъра може да се приложи някои от хербицидите на база линурон в доза 150-200 гр/дка. Кориандърът се напада от болеста Рамулариоза, при влажно и хладно време през периода на бутонизация и цъфтеж. Бутоните и цветовете загиват за няколко дни и растенията придобиват овъглен вид. Опасна болест е и бактериалното почерняване на плодовете, появяваща се след цъфтежа по връхните плодове. Мерките за борба срещу тези болести включват използване на здрав посадъчен материал или обеззаразяването му преди сеитбата, висока агротехника и предпазни пръскания с медни средства. Прибиране и добиви - прибирането се извършва, когато 70-80% от семената в централните сенници са във восъчна зрялост. Жъне се сутрин рано за да се избегне загубата от оронване на семената. Прилага се разделно прибиране - надземната част се жъне и се оставя на откоси 3-4 дни за изсъхване и доузряване, след което се прибира и овършава с комбайн. Желателно е веднага семената да се почистят. Добивите при кориандъра са от 90 до 200 кг/дка.
Бог да благослови Америка. И Доналд Тръм...
Поредна пирова победа на отрицателната с...
Поведението на Путин
Поредна пирова победа на отрицателната с...
Поведението на Путин
Това е много интересно, добре са се ориентирали българските фермери. Кориандъра изчиства токсините, имам постинг за неговите лечебни свойства, виж тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2012/01/09/koriandyr-svryh-oryjie-za-izchistvane-na-vsichki-toksini-i-o.879861
цитирайhttp://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2012/01/09/koriandyr-svryh-oryjie-za-izchistvane-na-vsichki-toksini-i-o.879861
Търсене
Блогрол
1. Блога в Гоогле
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ