Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2013 09:42 - стъпки за повишаване на младежката заетост тръгват в реалността
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1041 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.12.2013 09:45


1. Беше проведена първата дискусия за младежката безработица на тема „Имат думата младите”. Снимка: БТА

image

Междуведомствена работна група ще изработи пакет от мерки, които да гарантират младежката заетост у нас, на базата на които ще се разпределят договорените 100 милиона евро, предназначени за насърчаване на заетостта при младежите за нашата страна.

На базата на изработените мерки ще бъде изготвена рамката за разпределяне на средствата за наемане на младежи у нас в следващите три години.

Това стана ясно по време на дискусия за младежката безработица на тема „Имат думата младите”, на която взеха участие заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. Представители на различни младежки организации поставиха на дискусия свои предложения, свързани с намаляването на безработицата сред младежите.

Публичната дискусия се проведе седмица след като Европейският съвет разгледа възможностите да се заделят още 2 млрд. евро към определените вече 6 млрд. евро от общия европейски бюджет за мерки, свързани с младежката заетост. Финансовият пакет е за страните, които са с младежка безработица по-висока от 25%. За България този процент е 28,3 на сто (за младежи до 24 години).

Европейските лидери се договориха да направят всичко необходимо, неработещите и неучащите младежи под 25 години да получат работа, стаж или допълнителна квалификация до четири месеца след завършване на образованието си, както и част от еврофондовете да бъдат пренасочени към младежка заетост. Предвижда се тези финансови средства да бъдат изразходвани през първите две години от програмния период 2014-2020 г.

„Инициативата за младежка заетост” трябва да бъде напълно завършена до януари 2014 година. Необходимо е до септември Министерството на труда да излезе с конкретни мерки, които да представи пред Европейската комисия до края на годината, уточни заместник-министърът.

Европейската инициатива „Гаранцията за младежта” ще обхване младите хора на възраст между 15 и 24 години, които не участват в никаква форма на заетост, образование или обучение, поясни заместник-министърът. Янкова уточни, че работната група ще работи в пет насоки при формиране на конкретните мерки за младежите – за консултиране, квалификация, ключови компетенции, субсидирана заетост и развитие на предприемаческите умения.

Заместник-министърът отчете и последните данни за равнището на младежката безработица у нас. През юни нивото без работа са 19,6% от младежите до 29 години, като половината са с основно или по-ниски образование и едва 10 на сто са с висше.

2  Въпросите на работодателите

Представители на бизнеса се интересуват дали държавата може да поеме изцяло осигуровките за наетите по дадена програма служители включително и дължимото на държавата. Поставя се въпросът дали наставникът, който обучава стажанти, ще бъде финансиран поне частично за труда си.

Основен проблем пред бизнеса е и воденето на документацията и цялостната административна работа по участието в проектите. Беше направено запитване от работодатели за осигуряване на лице от държавата, което да придвижва тромавата документация, свързана с проектите.

Бизнесът също така предлага да се помисли за възможност неправителствени организации да осъществяват допълнителни обучения срещу целево финансиране.

3. Парите за младежка заетост - с приоритет към по-ниско образованите Половината от безработните младежи у нас са с основно или по-ниско образование, 10 на сто са с висше Половината от безработните младежи у нас са с основно или по-ниско образование, 10 на сто са с висше    През 2014 година у нас с приоритет ще се финансира обучението и заетостта на младежите до 25 години с основно и по-ниско образование и с продължителност на регистрацията в бюрата по труда поне четири месеца. Това стана ясно след срещата на заместник-министъра на труда и социалната политика Светлана Дянкова с министрите на труда на държавите от Европейския съюз (ЕС) по време на Конференция за младежката заетост в Европа, проведена в Париж, съобщават от министерството на труда.

 

„Целта е да се модернизират системите за образование и обучение, да се изградят нови подходи на база на сътрудничеството между различни институции и организации с цел улесняване на прехода от образование към заетост, интегриране на пазара на труда на младежите, които не работят и не учат, насърчаване на предприемачеството, стажуването и чиракуването”, посочи заместник-министърът.

Мерките за намаляване на младежката безработица у нас ще се финансират предимно чрез Националния план за „Гаранцията за младежта“.

Според "гаранцията" младежите до 25 г., регистрирани в бюрата по труда, ще получават предложение за работа или обучение до края на 4-тия месец от регистрацията им. Младежите, които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда, ще бъдат информирани относно услугите, които могат да ползват след регистрация в бюрата по труда.

Припомняме, че ЕС осигурява 6 млрд. евро, които ще бъдат използвани за стимулиране на младежката заетост в общността през новия програмен период (2014-2020 г.). България ще може да се възползва от тези средства чрез финансиране със 100 милиона евро по европейската инициатива „Гаранция за младежта”.

Средствата ще се усвояват интензивно в следващите две години по програми за младежка заетост.

Последните данни за равнището на младежката безработица у нас сочат, че без работа са около 20 на сто от младежите до 29 години, като половината са с основно или по-ниско образование и едва 10 на сто са с висше.

Младежката безработица остава един от най-сериозните проблеми за трудовия пазар в ЕС. По данни на Евростат у нас безработните младежи са 28,3% (65 хил.). Процентът е близо до средното за ЕС (23,5%). Младежката безработица е сериозен проблем за Гърция, където над 57% от младежите нямат работа, както и за Испания с 56,6% младежка безработица към септември.

Гласувай:
3
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11817627
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61737
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31