Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2014 18:35 - БНБ : Икономическата активност в България постепенно се нормализира и ускорява
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1071 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 29.05.2014 18:45Бизнес климатът със силен възход през май Най-силно се подобряват очакванията на мениджърите и предприемачите в промишлеността и услугите

Бизнес климатът в страната се подобрява значително от началото на годината. През май очакванията на мениджърите и предприемачите в промишлеността, строителството, търговията на дребно и услугите са по-оптимистични в сравнение с предходния месец и от края на 2013 г.

През май бизнес климатът се подобрява с 4,3 пункта спрямо април, разкриват последните данни на Националния статистически институт (НСИ). Позитивизъм във всички сектори определено внесоха новините за икономическия растеж на страната. През първото тримесечие на 2014 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 1,1% на годишна и с 0,2% на тримесечна база.

Общ показател за бизнес климата

Графика: НСИ

През май показателят в промишлеността се покачва с 4,2 пункта в сравнение с предходния месец. Причината - по-оптимистичните оценки на ръководителите на предприятията в сектора за настоящото състояние на техния бизнес. Очакванията им са, че в следващите три месеца производствената активност ще се увеличава. Ако съдим и по-последните данни на Българска народна банка (БНБ) за кредитната активност, по-осезаемият ръст при кредитите за добивната и преработващата промишленост, ще подкрепят растежа в сектора.

По отношение на продажните цени мениджърите споделят, че равнището им ще остане без промяна в следващите три месеца. Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса в отрасъла, следвана от недостатъчното вътрешно търсене.

В последната си прогноза БНБ посочва, че през третото тримесечие на 2014 г. вътрешното търсене постепенно ще се възстановява и ще има положителен принос за икономическия растеж в резултат на бавното възстановяване на частното потребление и на инвестициите. Според централните банкери основен двигател за процесите ще бъде именно промишлеността.

В петия месец на 2014 г. бизнес климатът в строителството се увеличава с 2,2 пункта. Основната причина за оптимизма на строителните предприемачи е положителната оценка за настоящото състояние на компаниите им. По тяхно мнение настоящата строителна активност се подобрява в сравнение с предходния месец, като прогнозите им за следващите три месеца остават оптимистични, макар и по-резервирани в сравнение с април, пише НСИ.

Същевременно през май конкуренцията в бранша се оказва второто най-сериозното предизвикателство пред сектора след несигурната икономическа среда. Финансовите затруднения слизат на трета позиция. Кредитната активност в отрасъла за първите три месеца на 2014 г. нарасна само с 1% на годишна база. Други данни показват, че браншът все още изпитва трудности след тежките кризисни години. Темповете на възстановяване на строителната продукция у нас изостават в сравнение с Европейския съюз.


  Икономисти очакват обрат на пазара на труда

Тази година се очаква да е ключова за обрат в тенденциите при заетостта и безработицата. Според икономистите от Българската академия на науките (БАН), ако икономиката продължи да нараства, през 2014 г. може да се очаква увеличение на заетостта или поне пълно преустановяване на нейния спад.

Това коментира Любомир Димитров от Института за икономически изследвания на БАН на пресконференция, на която бяха представени тенденциите на пазара на труда и неравенството и бедността в България.

Ръстът на заетостта обаче ще бъде изключително слаб заради все още слабите темпове на растеж, а скоростта му ще зависи от скоростта, с която се разширява брутният вътрешен продукт (БВП), заключават икономистите в годишния си доклад.

За следващите две години – 2015-2016 г., се очаква да бъдат създадени около 100 хил. нови работни места, според прогнозата на икономистите от БАН. По данни на бизнес организациите обаче през годините на кризата бяха закрити 400-450 хил. работни места.

Бизнесът е предпазлив в разкриването на нови работни места заради все още недостатъчно стабилната и предсказуема среда. Затова и ръстът на икономиката от последните години, макар и слаб, все още не се трансформира в ръст на заетостта.

Спадът на заетостта чувствително се забавя

Любомир Димитров подчерта, че през последните години темповете на спад на заетостта значително са се забавили. Ако през 2010 г. броят на заетите се понижи с 3,9% на годишна база, през 2011 и 2012 г. беше отчетено намаление от 2-2,5%, то през 2013 г. спадът е от 0,4%.

Очакванията на икономистите от БАН са през тази година да спре да се увеличава и безработицата, която през 2013 г. достигна близо 13% и е с около 2 процентни пункта над средното за Европейския съюз (ЕС) равнище.

  Още по темата   Безработицата намаля до 11,8% през април

През миналата година обаче се наблюдава промяна в структурата на безработните – само около една четвърт от безработицата се дължи на намаляването на заетостта. По-висок е делът на безработните, които са се завърнали в работната сила и вече активно търсят работа, т. е. отчетен е ръст на икономически активните лица, коментира Димитров.

В доклада се посочва, че коефициентът на икономическа активност на населението се е увеличил до 53,9% (68,4% за населението на възраст от 16 до 65 години). За сравнение, през 2008 г., точно преди кризата, коефициентът на икономическа активност на населението беше 52,8% (67,8% за населението от 16 до 65 години).

Работната заплата – слаба връзка между производителност и растеж

Експертите отчитат, че през 2013 г. се наблюдава известно забавяне на ръста на номиналната работна заплата в сравнение с предходните две години. Според Любомир Димитров има няколко фактора, които обясняват забавянето – продължаващата икономическа несигурност въпреки отчетения растеж, преструктурирането на заетостта (забавя се темпът на съкращения, включително и на нископлатените работници), както и заради административните мерки на правителството за „изсветляване” на икономиката, които имат двуостър ефект.

Политическата несигурност и слабата инфлация също са сред факторите, които забавят ръста на заплатите, подчертават икономистите.
Гласувай:
1
01. zaw12929 - Икономическата несигурност- п...
29.05.2014 18:46
Икономическата несигурност- правят хората, които налагат анархия....
цитирай
2. zaw12929 - този е за миша дупка: Единствената ...
29.05.2014 18:50
този е за миша дупка: Единствената алтернатива на България е задължителното гласуване и насрочване на парламентарни избори. Това обяви на пресконференция лидерът на АБВ Георги Първанов.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 12202013
Постинги: 5488
Коментари: 12622
Гласове: 62960
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930