2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 732 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 14.09.2014 21:43
Плодовете и зеленчуците са изключително богати на жизнено важни за организма вещества: витамини, минерални соли, лесноусвоими въглехидрати, влакнини, органични киселини, вода и други. ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ СЪДЪРЖАТ: - Биологично активни вещества, известни под наименованието АНТИОКСИДАНТИ. Антиоксидантите свързват т.н. ”свободни радикали” - подтискат образуването на туморни клетки и забавят процесите на стареене в човешкия организъм.
Антиоксидантите предпазват от развитието на злокачествени новообразувания и сърдечно-съдови заболявания (инфаркт и мозъчен инсулт), тъй като укрепват стените на кръвоносните съдове, увеличават тяхната еластичност със съдоразширяващ ефект, повишават имунната защита и устойчивостта на организма спрямо неблагоприятните фактори на средатс Към антиоксидантите се отнасят:
• Витамин С - значително количество витамин С се намира в плодовете: шипки, боровинки, киви, малини, цитрусови плодове, дини и пъпеши, и в зеленчуците: червени пиперки, домати, зеле, листни зеленчуци (магданоз, копър); • Каротиноиди – (бета; алфа-каротин и ликопен) – съдържат се в зеленчуците и плодовете, обагрени в жълт, червен и оранжев цвят – моркови, тикви, домати, червени чушки, портокали, праскови, пъпеши, кайсии и други. Бета – каротинът е предшественик на витамин А, който подпомага растежа и развитието на детския организъм и участва в изграждането на костната му система; • Биофлавоноиди (витамини Р) - богати на флавоноиди са гроздето и продуктите, получени от него, шипките, цитрусовите плодове, ябълките, ягодите, малините, боровинките, вишните, пиперките; • ДРУГИ ВИТАМИНИ, необходими за нормалното протичане на всички биохимични реакции в организма:
•Фолиева киселина (витамин Вс) – намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания; участва в биосинтезата на аминокиселините и хемоглобина (антианемичен фактор), поради което има важно значение за растежа и развитието на младите организми; влияе положително върху мастната обмяна и предпазва от заболявания на черния дроб.
Фолиевата киселина се съдържа в зелените листни зеленчуци, морковите и цветното зеле. • Витамин Н (биотин) – участва в обмяната на веществата и изграждането на костния мозък, кожата и нейните придатъци (косми, нокти).
Богати на витамин Н са морковите, доматите, малините, прасковите и други. • Витамини от група В (В1, В2, В6) – играят важна роля в обмяната на въглехидратите, белтъчините и мазнините, в резултат на което влияят благоприятно върху функциите на сърдечно-съдовата, нервната и храносмилателната системи. Съдържат се в картофите, фасулът и цветното зеле. • Минерални вещества - участват в: обмяната на веществата; изграждането на костите и зъбите; дейността на жлезите с вътрешна секреция и други. • Калий – оказва положително влияние върху дейността на сърцето; нормализира високото кръвно налягане и предпазва от мозъчен инсулт. В големи количества се съдържа в: зелен лук, чесън, лапад, спанак, салата картофите и плодовете кайсии, грозде, вишни, череши, ягоди, банани;
• Желязо –транспортира кислорода до всички органи и системи в организма; участва в кръвотворенето и обмяната на веществата. Съдържа се в: листните зеленчуци, зрелият фасул, спанакът, зеленият фасул и плодовете: кайсии, ябълки, дюли, праскови.
• Магнезий – притежава съдоразширяващ ефект и намалява повишеното кръвно налягане; оказва успокояващо действие върху централната нервна система и храносмилателния тракт.
Съдържа се в зелето и някои плодове. • Фибри (влакнини) –изключително важни стимулират храносмилането- отделянето на смилателните сокове; увеличават обема на хранат,усещането за ситост; намаляват нивото на “лошия” холестерол в кръвта; поддържат “добрия” холестерол в нормални граници; подпомагат изхвърлянето на токсините от организма.
Фибрите в по-големи количества се намират в зеленчуците: грах, фасул, моркови, картофи, зеле и плодовете - ябълки, кайсии, банани, праскови, сливи, круши и други. Плодовете и зеленчуците, благодарение на съдържащите се в тях вещества са чудесно профилактично средство срещу:
- сърдечно-съдови заболявания - високо кръвно налягане, атеросклероза, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт;
- наднормено тегло и затлъстяване;
- някои видове рак;
- остеопороза;
- жлъчно-чернодробни и бъбречни заболявания, и други. КОЛКО ЧЕСТО ТРЯБВА ДА КОНСУМИРАТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ? Колкото по-често, толкова по-добре!
Пресните плодове и зеленчуци трябва да присъстват ежедневно във вашето хранене. Те са нискокалорични, поради което можете да ги консумирате в големи количества, без да се страхувате, че ще напълнеете. Консумирайте най-малко по 400 грама на ден плодове и също толкова зеленчуци!
Можете да си набавите необходимото дневно количество плодове и зеленчуци, като включите в менюто си: -пресен плод или прясно изцеден сок (фреш) към закуската;
- салата от пресни зеленчуци за обяд и за вечеря;
- задушени на пара зеленчуци за гарнитура вместо пържени картофи;
- пресни плодове за десерт вместо сладкиши. ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ Консумирайте плодовете и зеленчуците:
• пресни и в сурово състояние (отнася се за тези, които могат да се употребяват по този начин), защото топлинната им обработка унищожава много от съдържащите се в тях полезни вещества (ако се налага такава, най-добрият вариант за това е задушаване на пара);
• необелени, но добре измити (ябълки, круши, праскови, кайсии и други), тъй като обвивката и кората им са богати на влакнини и витамини. Съхранявайте плодовете и зеленчуците: - при стайна температура - немити (измивайте ги обилно с вода непосредствено преди консумация), в хартиени пликове, без пряк достъп на слънчева светлина;
-при хладилни условия – в найлонови торбички (така се запазват в сурово състояние);
- във фризер - най-много до 10 месеца.
. Все по-често се среща проблема с нередовните черва, а това води до почти всички останали здравословни проблеми.
Остатъчната хранителна маса е добре да се изхвърля редовно, защото престоявайки в червата ни, започва да загнива и да ферментира, отделените газове и вещества са отровни и лесно преминават обратно в кръвообращението и така се разпространяват по цялото ни тяло. В следствие на това може да се появи главоболие, да имаме нечиста, акнеична кожа, екземи, а ако с години положението е такова се нарушават функциите на редица органи. Всичко в тялото ни е свързано Добре е открием метода и начина, който ще действа за нас, за да имаме редовни черва.Ето две полезни идеи
1. ЧАША-ДВЕ ГОРЕЩА ВОДА СУТРИН НА ГЛАДНО –действа почти безотказно. Първите 2-3 дни може да не се наблюдават резултати, но това не бива да ни отказва. Пиенето нагорща вода сутрин
· отмива всички остатъци по храносмилателната ни система, престояли и загнили цяла нощ,
· особено добре изчиства от натрупани мазнини по лигавицата и стените и така се подобрява храносмилането
· унищожава вредни микроорганизми,
· разтваря шлаки и пречиства кръвта, привежда в добър вид храносмилателната ни система за да абсорбират и полезните вещества от храна.
· Някои плодове действат в насока разхлабващо, други – запичащо (дюля, нар, дренки, череши – тях избягвайте в началото…). В групата на разхлабващите плодове влизат диня, пъпеш, круша, сини сливи, ябълка, грозде и други.
2. ЗАКУСКА ОТ ПЛОДОВЕ – по принцип това е идеалната закуска за всички ни, не само за тези, които имат лениви черва. Плодовете ни зареждат с много ензими, витамини, дават ни нужната чиста енергия, тонизират и хидратират…..
„Отказът да се освободим от старите идеи означава затъване в миналото Доброто бъдеще изисква: нов начин на мислене: даване възможност на новото, свежото и жизненото : да опитаме да направим промяна към по доброто:
Но преди всичко и може би най-важното е да съумеем да преливаме от щастие всеки ден.
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ