Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. zaw12929
12. getmans1
13. stela50
14. bosia
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. zaw12929
12. getmans1
13. stela50
14. bosia
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
27.11.2014 19:05 -
Съветите относно закуската варират от:
„Закуската изяж сам, обеда раздели с приятели, а вечерята дай на врага си” до другата крайност – не закусвай въобще. И докато диетите се сменят като на ревю за дамски поли, традиционният опит на народите е съвсем конкретен: Те никога не ядат непосредствено след ставане от сън. Просто, защото е трябвало да се работи, а пълният стомах е несъвместим с работата – „пълен стомах – празна глава”. Българинът в миналото е ставал рано, хранел е животните, работел е на полето и чак към пладне е закусвал. Малките деца, чийто инстинкт е все още запазен, току-що събудени, никога не желаят да закусват и упорито отказват храна. Защо?
От една страна организмът сутрин е зареден с енергия от приетата предишния ден храна. Обмяната обаче е произвела отпадъчни вещества, които тялото ни трябва да отдели. Това става като сутрин се освобождават тазовите резервоари, а мускулите имат нужда от движение, за да изтласкат задържаната в тях киселина. Ако приемем храна точно тогава, ние блокираме този процес, оставаме с киселите отпадъци в нас, като кисело остава и настроението ни. От друга страна храносмилането е процес, който по енергоемкост много пъти се равнява на тежък физически труд. Затова не е чудно, че ако си похапнем баничка с боза например, най-вероятното е да ни се доспи и да поискаме да си полегнем отново.
Къде е „златната среда”? Първо, трябва да приемаме храна само и тогава, когато наистина имаме апетит. Храна приета машинално или още по-лошо – на сила, е отрова. Не се отделят достатъчно смилателни сокове, тя започва да гние и се превръща в стомаха и червата в зловонен отпадък. Но нека не бъркаме здравия апетит със сутришното „стържене” на стомаха и потребността от хапка, която да го облекчи. Това не е апетит, а симптом на гастрит. Точно поради неизхвърлени навреме киселини. Второ, знаем, че храносмилането е сложен процес консумиращ енергия и време. Не можем да носим две дини под една мишница – да храносмиламе и да работим едновременно. Качеството и на двете ще се влоши. Можем обаче да изберем за закуска храна, която освобождава бързо енергия и в същото време не изисква голям разход от нас за храносмилане. На това условие отговаря живата непреработена храна – плодовете и пресно изцедените плодови и зеленчукови сокове. Тази храна е естественият „ключ” за нашата „ключалка” и природата е предвидила тя да пасва съвършено. В нея има живи ензими и тя се самосмила давайки ни енергия от прости и бързи, но не с висок гликемичен товар въглехидрати, жива клетъчна вода, витамини, микроелементи и много други. Съдържа малко белтъчини и още по-малко мазнини, защото сутрин не е периодът за изграждане, а за бързо раздвижване и отделяне на токсините. При желание можем да ползваме и по-концентрирани плодове – банани, фурми, сушени плодове. Въпреки наситеността си те няма да ни натоварят, нито ще вдигнем паразитни килограми, дори да похапнем и повече. Киселото мляко не е подходящо за първа сутришна храна, защото млякото е предназначено за бебета (в случая за телета!), има релаксиращи вещества и от него се доспива.
Избягвайте тестени закуски и хляб – те изискват дълго време за храносмилане, поради което отново се чувстваме сънливи, „тестовати” и мудни. Бананът може да пасирате с авокадо и получавате вкусен крем. Ако имате нужда от по-плътна храна – включете и сурови ядки (но не и овесени – те не са ядки, а технологично обработена зърнена култура!). Тях можете да приготвяте и като домашен шоколад – смлени на паста с добавени намачкани фурми, какао, канела, ванилия, джинджифил.
От ядките става и вкусно мляко – смляни до фина гладка паста, разреждате с топла вода, щипка джинджифил и подправки и разбивате с пасатор. Ако сте почитател на йогурта, може да заквасите паста от кашу и получавате кисело мляко от ядки, което можете да консумирате и на закуска, включително съчетано с банан.
Д-р Георги Гайдурков, www.georgigaydurkov.wordpress.com
Къде е „златната среда”? Първо, трябва да приемаме храна само и тогава, когато наистина имаме апетит. Храна приета машинално или още по-лошо – на сила, е отрова. Не се отделят достатъчно смилателни сокове, тя започва да гние и се превръща в стомаха и червата в зловонен отпадък. Но нека не бъркаме здравия апетит със сутришното „стържене” на стомаха и потребността от хапка, която да го облекчи. Това не е апетит, а симптом на гастрит. Точно поради неизхвърлени навреме киселини. Второ, знаем, че храносмилането е сложен процес консумиращ енергия и време. Не можем да носим две дини под една мишница – да храносмиламе и да работим едновременно. Качеството и на двете ще се влоши. Можем обаче да изберем за закуска храна, която освобождава бързо енергия и в същото време не изисква голям разход от нас за храносмилане. На това условие отговаря живата непреработена храна – плодовете и пресно изцедените плодови и зеленчукови сокове. Тази храна е естественият „ключ” за нашата „ключалка” и природата е предвидила тя да пасва съвършено. В нея има живи ензими и тя се самосмила давайки ни енергия от прости и бързи, но не с висок гликемичен товар въглехидрати, жива клетъчна вода, витамини, микроелементи и много други. Съдържа малко белтъчини и още по-малко мазнини, защото сутрин не е периодът за изграждане, а за бързо раздвижване и отделяне на токсините. При желание можем да ползваме и по-концентрирани плодове – банани, фурми, сушени плодове. Въпреки наситеността си те няма да ни натоварят, нито ще вдигнем паразитни килограми, дори да похапнем и повече. Киселото мляко не е подходящо за първа сутришна храна, защото млякото е предназначено за бебета (в случая за телета!), има релаксиращи вещества и от него се доспива.
Избягвайте тестени закуски и хляб – те изискват дълго време за храносмилане, поради което отново се чувстваме сънливи, „тестовати” и мудни. Бананът може да пасирате с авокадо и получавате вкусен крем. Ако имате нужда от по-плътна храна – включете и сурови ядки (но не и овесени – те не са ядки, а технологично обработена зърнена култура!). Тях можете да приготвяте и като домашен шоколад – смлени на паста с добавени намачкани фурми, какао, канела, ванилия, джинджифил.
От ядките става и вкусно мляко – смляни до фина гладка паста, разреждате с топла вода, щипка джинджифил и подправки и разбивате с пасатор. Ако сте почитател на йогурта, може да заквасите паста от кашу и получавате кисело мляко от ядки, което можете да консумирате и на закуска, включително съчетано с банан.
Д-р Георги Гайдурков, www.georgigaydurkov.wordpress.com
Розмарин – универсалната билка, преобраз...
Ние протестираме за свобода
Viva la Revolution in France!
Ние протестираме за свобода
Viva la Revolution in France!
Търсене
Блогрол
1. Блога в Гоогле
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ