Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2015 00:07 - Зад завеса на демокрация от САЩ - Битка за ресурси съсипва Сирия ПРИШЪЛЦИТЕ СЪСИПВАТ ЕВРОПА
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 2455 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 29.09.2015 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Зад завеса на демокрация  от САЩ -  Битка за ресурси съсипва  Сирия

Днес Сирия е арена на ожесточени сблъсъци между много играчи. Вали кървав дъжд, който напоява древната сирийска земя с мъка и печал, а играчите се обвиняват един другиму за предизвиканата трагедия. Политиката си играе с призрачни фигури, стреля с халосни патрони, които всички трябва да чуят, и които имат за цел отклоняване вниманието на масите.  Когато обаче извадим осъвременена геоложка карта на масата и се замислим върху най-честата причина за сблъсъци в модерния свят – природните ресурси, чак тогава лъсва неудобната истина. Точно това ще направим в настоящата статия. Сирия се оказа в центъра на бурята, между шамарите на алчна вихрушка, която  жадно е насочила поглед към две огромни находища на природен газ – Левантийски басейн и Южен Парс.

ЛЕВАНТИЙСКИ БАСЕЙН И НАХОДИЩАТА В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

 През 2010г. тексаската компания  Noble Energy открива находищата Левиатан и Тамар, а по-късно се оказва, че те са само част от цяла система залежи в т. нар. басейн Левант, чийто ресурсен потенциал се изчислява на 3,5 трилиона кубични метра природен газ, както и на най-малко 1.7 милиарда барела нефт. Израел веднага обявява намеренията да започне експлоатация по находищата, а миналата седмица стартира проекта по Тамар. Въпреки че претенции към целия Левантийски басейн могат да имат Сирия, Ливан, Кипър, както и палестинците. На всичкото отгоре предварителните проучвания показват, че потенциално може да бъдат открити още големи находища на природен газ в басейна между египетското и гръцкото крайбрежие. Още през 2009г. гръцка компания прави проучвания и са открити малки петролни залежи. Днес те се изчисляват на 22 милиарда барела  в района на западното гръцко крайбрежие и около 4 милиарда барела в северната част на Йонийско море.

Какво се случва с всички замесени страни в този казус?

Знаем какво се случи с Гърция, а по-късно и с Кипър. И двете страни бяха докарани до банкрут (Кипър от банките) и притиснати до стената, неспособни да определят и диктуват каквито и да било условия. В Сирия бушува опустошителна война, която съсипа цялата ѝ инфраструктура и също е безсилна. Арабската пролет и без това дестабилизира Египет, а пък най-яростните противници в Ливан за израелската намеса в Левитиан – шиитската военна партия Хизбула, е обвинявана за всеки терористичен акт по света и ще бъде обявена за терористична организация. Конфликтът започва да се разраства с претенциите на Турция за находищата в кипърските води, използвайки аргумента Северен Кипър. Чии претенции са основателни и чии не са – това е въпрос на гледна точка. Израел има идеята да прокара газопроводи през Кипър до Турция, а оттам – до Европа. Затова са тези срещи между Обама и турския премиер Ердоган. 


Така, логиката подсказва едно: със сигурност находищата в Средиземноморието са една от основните причини за кризата в Сирия. И със сигурност става въпрос за много, много милиарди долари.                                                                                     НАХОДИЩЕТО ЮЖЕН ПАРС В ПЕРСИЙСКИЯ ЗАЛИВ

Находището Южен Парс, което се поделя между Иран и Катар, не е просто голямо находище. То е най-голямото находище в света на природен газ, чийто обем е 6 пъти по-голям от второто по големина находище на планетата – Уренгой (Русия). То е и в основата на напрежението, което се получи между сунити и шиити през последните години. Разбира се в момента Иран е истински трън в очите на американците – страната е на второ място в света по доказани ресурси на природен газ, с изчислени 33,5 трилион куб. метра. Планираните газопроводи между Пакистан и Иран означава, че Иран ще може да изнася газ към Китай директно, а катарският дял,  поради малката площ на страната, е с ограничена мобилност. Сирия се оказва и нещо като коридор за Иран към Средиземноморието, а оттам пътят към Европа и Северна Африка е отворен. Сирия всъщност е възлов елемент в този план, който разбира се не устройва Катар, нито пък Турция, която се натиска за плана Набуко, според който тръбопроводите да минават през турска територия. Не случайно „спонсорите“ на сирийската „революция“ са именно Турция, Катар и Саудитска Арабия, които открито признават това. Не е случаен фактът, че т.нар. Сирийска свободна армия е съставена почти изцяло от радикални ислямистки групировки. Нещо, което бе използвано както във войната в Афганистан преди няколко десетилетия, така и в Либия.  В Ирак пък постоянно се организират бомбени атентати и се извършват показни убийства на възлови политици в енергийната политика.

Очевадно е едно – след войните в Либия и Ирак, контролът върху преди национализирания петрол бе „приватизиран“, при това от все познатите ни компании. Разбира се сега основната цел е Иран, който е твърде голям играч и се налага да се сложи кукла на конци, която да вкара тези корпорации в играта с иранските находища. Същото се отнася и за Сирия, основен партньор на Иран, които преди 3 години стигнаха до споразумение заедно с Ирак за съвместен проект. Съвсем ясно е, че той е провален поради събитията в Сирия.

ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ФАШИЗЪМ? КОЙ СПЕЧЕЛИ ОТ ВОЙНАТА?

Лицемерието в Близкия изток достигна непознати досега висини. Непрекъснато чуваме как войната в Сирия е стремеж към демокрация и как „бунтовниците“ се борят за свобода. Същите тези бунтовници, които в по-голямата си част са чуждестранни муджахидини и радикални ислямистки бойци. Опозицията в Сирия охотно признава, че е финансирана от Саудитска . Арабия и Катар. Видите ли тези две страни ще учат Сирия на демокрация. Това е все едно хипопотам да учи ястреб как да лети, но когато парите и медийната подкрепа са на твоя страна, масите могат да бъдат убедени и в това.
Саудитска .Арабия, еднолично управляваната страна, в която християнството е забранено, а проповядването му се наказва със смърт, и където жените се любуват на статут, който ги поставя на границата между човешки същества и едрия рогат добитък. Това е символът на демокрацията, нали? Или пък Катар, чиято конституция е пълна мистерия. Двете уахабитски държави, в които е наложен шериата, са основния двигател на т.нар. Сирийска опозиция. Някой трябва да си получи короната за шампион по лицемерие.

Но победителят вече е ясен. Сирия е големият губещ в случая. Целта е постигната. Почти цялата инфраструктура на страната е разрушена, а вкараните „борци за свобода“ ежедневно извършват атентати и взривяват заводи и възлови административни структури. Най-лошото е, че бяха вкарани сектарианските „бомби“ в този конфликт. Това е много силен коз в ръцете на корпоративните играчи, които много лесно могат да манипулират взаимоотношенията в този регион именно с тази карта. Толерантното сирийско общество, което дълги години живееше необезпокоявано от религиозни сблъсъци, ще бъде тормозено от този проблем още дълги години. Така както се случи в Ирак, където близо 350 000 християни избягаха именно в Сирия, а останалата част – в други страни, подгонени от радикалните групировки в разпокъсаната на три части иракска държава (кюрдска, шиитска и сунитска). Когато вкараш влака в тези религиозни релси, вече връщане назад няма. Получава се ефектът на доминото – плочките падат една след друга, бутани от силите на отмъщението, омразата и страха. Но тази тема ще бъде разисквана в следващите статии.

TRUEABOUTSYRIA МАЙ 7, 2013
http://www.zahariada.com/


Философията - Закономерната връзка между явленията на действителността kvg55.blog.bg/zabavlenie/2015/09/09/filosofiiata-zakonomernata-vryzka-mejdu-iavleniiata-na-deist.1390295#last_comment

 
Гласувай:
9
01. kvg55 - С укрепване властта на Башар Асад с ...
29.09.2015 00:25
С укрепване властта на Башар Асад с помощта на Русия,
част от намеренията на us-американските корпорации
може и да се провалят.
цитирай
2. zaw12929 - С укрепване властта на Башар Асад с ...
29.09.2015 07:31
kvg55 написа:
С укрепване властта на Башар Асад с помощта на Русия,
част от намеренията на us-американските корпорации
може и да се провалят.


ТЕ СЕГА ТЪРСЯТ ТРЕСКАВО РЕЗЕРВЕН ПЛАН- ТОВА, КОЕТО НАПРАВИ ПУТИН- ДА СЕ ЯВИ ПРЕД ООН Е ИЗНЕНАДА- ТОЙ ДАДЕ ЗАЯВКА, НО ТЕ ВРЕМЕННО СА В ЗАТРУДНЕНИЕ... ЗАЩОТО ИНТЕРЕСИТЕ ДА РАЗПИЛЕЯТ ПЪРВО СИРИЯ, ПОСЛЕ ДА ОКУПИРАТ РУСИЯ, КИТАЙ.. СВЕТА, ДОКАТО СВЪРШИ... ВСЕ НЯКОЙ НАДЕЖДАТА КРЕПИ ВСИЧКИ
цитирай
3. zaw12929 - ЕДИН СТУДЕНТ ОТ ГЕРМАНИЯ РАЗКАЗВА
29.09.2015 10:58
“Живея в Дармщадт Германия. Студент съм! И аз скоро — като завърша — ще си събирам багажа за Швейцария, защото Германия става ислямска република пред очите ми. Дармщадт преди години, като пристигнах, какво китно градче беше, а сега — боклуци, мръсотия до шия.
Бежанците са като скакалци, навсякъде са освинили всичко! В метрото във Франкфурт така смърди на коч и урина… Нещо страшно е!
Арабските бежанци са изключително агресивни и нападат полиция и обикновени граждани. Никакъв респект нямат към труда на другите и от властта! Казват, че ако не получат социални помощи HARTZ IV ще режат глави на неверниците.
Правителството нищо не прави, защото в Германия цари ДИКТАТУРА НА ТОЛЕРАНТНОСТТА, КОЛКОТО И АБСУРДНО ДА ЗВУЧИ! АКО НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ (…) СЕ ОПЛАЧЕТЕ ОТ БЕЖАНЦИТЕ във ФЕЙСБУК, РИСКУВАТЕ ДА ВЛЕЗЕТЕ В ЗАТВОРА ЗА РАЗПАЛВАНЕ НА МЕЖДУЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА.
ЗА БЕЖАНЦИТЕ ТОЗИ ЗАКОН НЕ ВАЖИ, ЗАЩОТО има ПОЛИЦЕЙСКА ДИРЕКТИВА от БУНДЕСТАГА ДА НЕ ГИ ЗАКАЧАТ!
ГОСПОД ДА НИ Е на ПОМОЩ, ЗАЩОТО АКО ТОВА ПРОДЪЛЖИ, НИ ЧАКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА КАТО В СИРИЯ!“
цитирай
4. zaw12929 - в ГЕРМАНИЯ ИЗНАСИЛВАНИЯ ОТ МИГРАНТИ
29.09.2015 11:48
Полицията в баварския град Меринг, където 16-годишно момиче е изнасилено на 11 септември, предупреди родителите да не пускат децата си навън без придружител. В баварския град Покинг ръководството на гимназията предупреди родителите да не позволяват на дъщерите си да носят разголени дрехи, за да се избягват „недоразуменията”. Изнасилването на германки от бежанци, търсещи убежище, се превръща в нещо обичайно.

Все по-голям брой жени и момичета, настанени в бежански лагери в Германия, са изнасилвани, жертва на сексуални посегателства и принуждавани да проституират от мъжете, търсещи убежище, по данни на германските социални организации, които познават положението отблизо.

Много от изнасилванията стават в смесени бежански лагери, където заради липсата на място германските власти принуждават хиляди мъже и жени имигранти да спят в едни и същи спални помещения и да използват едни и същи тоалетни. Условията за жените и момичетата в някои от лагерите са толкова опасни, че те са описвани като
цитирай
5. zaw12929 - нарастващ брой германски жени в ...
29.09.2015 11:51
нарастващ брой германски жени в малки и големи градове в цялата страна са изнасилвани от търсещи убежище мигранти от Африка, Азия и Средния Изток. Много от престъпленията са омаловажавани от германските власти и националните медии, явно за да не се подклаждат антиимигрантски настроения.

На 18 август обединение от четири социални организации и групи за защита на правата на жените изпраща писмо от две страници до ръководителите на политическите партии в местния парламент в Хесен, провинция в централна Западна Германия, с предупреждение за влошаващото се положение на жените и децата в бежанските лагери. В писмото пише:
„Нарастващият приток от бежанци усложнява положение на жените и момичетата в приемателния център в Гисен и неговите клонове.

Практиката настаняването да се извършва в големи палатки, липсата на отделни тоалетни и бани за мъже и жени, помещения, които не се заключват, липсата на безопасни убежища за жени и момичета – това само някои от много фактори, – които увеличават уязвимостта на жените и децата в лагера. Положението остава в ръцете на мъжете, които приписват на жената второстепенна роля и се отнасят с жените, които пътуват сами, като с „плячка”.

Последствията са многобройни изнасилвания и сексуални посегателства. Получаваме и все повече доклади за насилствена проституция. Трябва да бъде подчертано: това не са изолирани случаи.

Жени, както и деца, съобщават че са били изнасилвани или са станали жертва на сексуално посегателство. В резултат много жени спят с дрехите си. Жените редовно съобщават, че не използват тоалетна през нощта заради опасност от изнасилване или грабеж по пътя към тоалетната. Дори денем за повечето жени е опасно да минават през лагера.

Много жени, освен от бойни действия и граждански войни, бягат и по причини, свързани с пола им, включително
цитирай
6. zaw12929 - В Бавария жени и момичета, наста...
29.09.2015 11:54
В Бавария жени и момичета, настанени в бежански лагери в Байернказерн, бивша военна база в Мюнхен, са изнасилвани и принуждавани да проституират всеки ден според женски организации. Въпреки че има отделни спални помещения за жени, вратите не могат да се заключват и мъжете контролират достъпа до санитарните помещения. Около 80 % от бежанците/мигрантите в бежанските лагери са мъже според Баварското радио и телевизия (Bayerischer Rundfunk), които съобщават, че цената за секс с жена бежанка е 10 евро. Социален работник описва лагера по следния начин: „Намираме се в най-големия бардак в Мюнхен”. Полицията настоява, че няма доказателства за изнасилвания, макар че полицейска акция в лагера разкрива, че охраната, наета да осигури сигурността в лагера, се занимава с трафик на наркотици и оръжие и си затваря очите за проституцията.
цитирай
7. zaw12929 - Помните ли операцията „Шок и ужас”, ...
29.09.2015 13:03
Помните ли операцията „Шок и ужас”, в Ирак- е сега се връща на "цивилизована Германия", която тогава не само мълча, а...съдейства за внедряване на демокрация сега порция "шок и ужас по ислямски" В Бавария жени и момичета, настанени в бежански лагери в Байернказерн, бивша военна база в Мюнхен, са изнасилвани и принуждавани да проституират всеки ден според женски организации. Въпреки че има отделни спални помещения за жени, вратите не могат да се заключват и мъжете контролират достъпа до санитарните помещения. Около 80 % от бежанците/мигрантите в бежанските лагери са мъже според Баварското радио и телевизия (Bayerischer Rundfunk), които съобщават, че цената за секс с жена бежанка е 10 евро. Социален работник описва лагера по следния начин: „Намираме се в най-големия бардак в Мюнхен”. Полицията настоява, че няма доказателства за изнасилвания, макар че полицейска акция в лагера разкрива, че охраната, наета да осигури сигурността в лагера, се занимава с трафик на наркотици и оръжие и си затваря очите за проституцията.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11805669
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61723
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31