Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2016 17:32 - Справедлива държава- посочи такава!. За Корея знаем, за най успешната демократична защо не знаем?! Видео я посочва за пример ли?!
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 1552 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 11.06.2016 18:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

  Не казвай че това са  САЩ или Русия, а най малко Германия…, Китай… посочи такава и на какво  основание  дава или не дава УБД?!

Държавата- това са хората, природните и всички други организирани условия, за да има обществен договор за съвместен живот- най общо казано. Държавата може да е природно надарена, но това да не служи на хората да живеят по добре.

 Идеята за Универсалния Базов Доход / УБД / (всеки гражданин получава определена, еднаква за всички месечна сума от държавата; безусловно, независимо дали работи или не) e опит за превръщане пазарната икономика в социална,което означава  за всеки да е подсигурена грижа и тя се предлага под формата на определена сума- национален УБД. Хората, които са безработни или подрастващи нямат средства за да пътуват, да се хранят, обучават лекуват- да живечт нормално. Даването на УБД генерира .  пороци.

В същото време,  не може да се отрече, че има и основание, държавата да дава на поданиците си освен работни места още и обществени мрежи от условия, които да са еднакво постижими- за всеки: жилище с удобства- обзавеждане, консумативи: ток, вода, образование, здраве опазване, транспорт..., съд, национална сигурност.  Видно малък % са презадовелени, има хора, които се справят, но... голяма част от населението живее под така наречения образно „паг на бедност“ – не са в света ,а до неговия праг и картината е около нас. За  жалост българите живеем в най голяма бедност- държавата ни няма  средства и нито обществените мрежи са развити, нито доходите на работещите достатъчни. Държавата не може да използва капацитета на творческата човешка енергия- която единствена генерира авангардни производства, а предоставя обучената си младеж на чужбина. Пазарно  икономиката ни е умишлено съсипана и докато се правим   стартиране, пазарни гиганти стопират всякакви опити, въпреки, че те имат достатъчно приходи, печалби, капитали и ги употребяват за унищожаване всякаква конкуренция. И много по вече вреди от излишния капитал.

При пазарната икономика собствеността е частна и печалбата се присвоява от частния собственик, а при социалната държава имаме държавни структури - там печалбата отива във фиска / бюджета/ , разпределя се в същите обществени фондове, но размерът и възможностите са други
В Западните страни на ЕС има държавни предприятия, други финансови институции за генериране средства- изсмуквани от поставянето им в други държави- банки, еРепета, водо снабдителни корпорации- които увеличават лихви, цени на вода и други форми, за да изсмукват милиарди и по този начин се обособяват непреодолими неравенства. Като си осигуряват у нас нисък  10 % данък а там е 35-70% Там лихва 1-2% у нас 15 - 300%  от банкови и бързи заробващи кредити.

УБД са идеи за поправяне на капиталистическата система, което не може да стане, защото "и ножа и хляба" са в ръцете на имащите сабственост, която инкасира печалби / наем, стока, услуга / и няма да я дадатИма едно ненаситно човешко чувстви, за имане, колкото се може по вече, без грижа за другите, даже, ако те са ти работници не им даваш добри заплати, без разлика, че от тях печелиш и по предостатъчно, излишно. Да, то идва  от пазара но на който излизаш с изработената от тях  стока, услуга.

Исторически ако погледнем религиите, ще установим и много, меко казано кусури, без да отричаме, че векове вярата в Бог създава морални ценности, национална култура, която въпреки липсата на развита книжовност  но базирана на семейни традиции.

Не случайно атеизма се появява заедно с буржоазията, която не просто оспорва Бог, а претендира за нов обществен ред- демокрация, „равенство на всички пред закона“. Създаван от обществени изборни нагионални органи- каквито има днес , но… демокрация и равенство не се вижда. Науката е друго име на Бога, създател,които е израз на всичкото знание . Науката-  което не съдържа задължения за вярващите, а възможности, откривайки един или друг  природен закон да създават нови технически решения- започва ерата на модерната цивилизация, която не само заменя ръчното писане с печатане, ръчното тъкане с машинни станове, конния уличен транспорт с машинен, с параходи, влакове…

Така светът се лута межди Бога и  науката ,като  ползва  енергиата за шепа богатеещи. Които чертаят настояще и бъдаще според собствена угода Липсата на „страх от Бога“ създава чудовищата на много богати и ужасно бедни, на престъпници, лишени от милосърдие и милост. На ужасни войни с  нови   оръжия и средства за убиване всеки, който спира печеленето, което става еталон-мярка за  престиж, наложен със сила Държавата на началния капитал започна с прилагане на робството, на жестоката експлоатация, на колонизиране , на избиване народи, което продължава и днес  с по прикрити форми.  

Все по ясно се вижда, че социалната държава е по справедлива, по висша форма на развитие от пазарната, защото държи сметка са поведението и състоянието на човека- да има доход, условие за живот и развитие. От какво зависи- от хората-  достатъчно умни и акуратни, да  изберат управници, а не поставени от чужди сили, направили  държавата  колония.

Прилагането на УБД се предлага, като възможност за нова фпрма на по справедливо разпределение- като даване суми, а те как ще им полсучат ако обществените мнежи са немощни, неразвити. Типичен пример е това, което се случва сега у нас. Ниските корпоративни данъци дават възможност за ограбване, което управниците не могат и не знаят как да спрат. Загрижени за собствената си кариера и лишени от всякаква грижа за хората. Зависими и некадърни не спират- нямат никакви морални задръжки, възпитани в атеизъм . Всички безбожни, престъпни идеологии се раждат и прилагат на света от западни безделници, защото безделиети ражда престъпници мисли и действия.

Напоследък чуваме- „да спасим Европа, люлка на цивилизацията!“  а не си даваме сметка, че това е и обществото, което, като прие Бог  тръгна на „кръстоносни походи“ с кръста да налага своята религия за да превръща другите в роби или колонии, като така стопира развитието на по напреднали култури, лиши човечеството от разнообразието, което Бог иска да дари- условие за свободна изява.По късно и мюсюлманите подчиняват , унищожавайки страни и народи. Едни държави смучат ,богатства- грабят народи и днес светът има богати и бедни държави.

Днес нито богатите страни искат да дадат УБД, нито бедните, като България могат да си го позволят, но въпросът за УБД  ще стои, като заявка за промяна: този свят е на всички и и те трябва да измислят общество на хармонията, където има място условия за всеки. Намирам дискутирането на УБД за наложителен- ще даде логичен отговор, каква  промяната  ще дава справедливо разпределение, където всички са равни пред закона. Не се раздава „правосъдие“ с лично оръжие. Не се хулят мислещите различно-  избирателната система дава право на всички да си кажат как ще управляват, за да има всеки право на избор.

УБД трябва, но ще дойде от труд и промяна- намаляване износа на печалби.

          
image
   символ на държавност:     / тук има  там  няма
Гласувай:
8
01. krassko - Универсалния базов доход е една илюзия
11.06.2016 17:54
Но тя отдавна е осъществена в България.
Къде другаде раздават пари на хора които никога не са роботили.
В Столипиново, Филиповци и къде ли още не.
Ех, имаше някакъв остров където добиваха амониева селитра, на целия остром имаше едно шосе край брега на морето и леките коли се брояха на пръстите на едната ръка.
Но багерите копаеха селитра и я товареха на кораби, а държавата раздаваше пари на всички жители на острова. За разлика от тях, ако открият нефт и газ в находището Балкан както го кръстиха политиците, не се учудвай защо бензина и газта ще станат още по скъпи.
цитирай
2. zaw12929 - с УБД работата е като тази притча:
11.06.2016 18:00
Учителят задал следната гатанка на своите ученици:

- На брега седели три жаби. Една от тях решила да скочи във водата. Колко жаби останали на брега?

Учениците се спогледали, готови да прихнат пред очевидно лесния отговор. Но един от тях изпреварил всички:

— Три… - казал неуверено той за изненада на всички останали.

— Точно така! – усмихнал се доволен Учителят. Да, едната жаба решила да скочи, но нищо повече не направила. Никога не бъркайте действието с вземането на решение.
цитирай
3. zaw12929 - Илюзия, която сочи иска на човечеството за промяна:
11.06.2016 19:16
krassko написа:
Но тя отдавна е осъществена в България.
Къде другаде раздават пари на хора които никога не са роботили.
В Столипиново, Филиповци и къде ли още не.
Ех, имаше някакъв остров където добиваха амониева селитра, на целия остром имаше едно шосе край брега на морето и леките коли се брояха на пръстите на едната ръка.Но багерите копаеха селитра и я товареха на кораби, а държавата раздаваше пари на всички жители на острова. За разлика от тях, ако открият нефт и газ в находището Балкан както го кръстиха политиците, не се учудвай защо бензина и газта ще станат още по скъпи.


Илюзия, която сочи иска на човечеството за промяна: / ЕДНА ЖАБА РЕШИЛА...ДА СКАЧА... АМА НЕ Е СКОЧИЛА...
ПРИЯТНИ ЧАСОВЕ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11823508
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61748
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31