Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 06:44 - инфекции, засягащи черния дроб са от мръсни ръце, от кръв ли секс
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 578 Коментари: 0 Гласове:
0Черният дроб изпълнява ролята на една своеобразна лаборатория за организма, в която, се осъществява преработка на различни вещества и синтез на биологични молекули. Различни фактори му  окават вредно влияние рушат фукциите му.  Най-честите болестни състояния на черния дроб и се означават най-общо като хепатит. Може да бъде причинен, както от прекомерната употреба на алкохол,  лекарства и наркотични вещества, така и от различни хепатитни вируси.  Преболедуването води до придобиване на траен имунитет.   Хепатитните вируси В, С и D се предават по кръвен или полов път, както и т. нар вертикален начин на предаване (от заразена бременна майка на нейния плод). За тези вируси е характерно, че възпалителният процес може да хронифицира-  предпоставка за развитие на цироза или първичен чернодробен рак. Други вируси, се смятат за причинител на инфекциозната мононуклеоза- увеличение на черния дроб, слезката, някои групи лимфни възли, както и с характерна кръвна картина. Прогнозата е добра, а лечението е основно симптоматично. Освен черния дроб е възможно да бъдат засегнати някои периферни нерви с последващо развитие на парализа. При засягане на дебелото черво, клиничната картина се изразява със симптомите на улцерозен колит. Възможно е инфекцията да достигне и до мозъка с последващо развитие на енцефалит (възпаление на тъканта на мозъка).
Редица паразитни заболявания – малария, амебиаза, шистозомиаза, ехинококоза и други могат да протекат със засягане на черния дроб и съответно да предизвикат развитието на хепатит. При маларията увеличеният черен дроб се съпровожда с увеличение на слезката и появата на висока температура, която се характеризира с пикове и спадове в стойностите си. Анемията също е част от симптомокомплексът, характерен за маларията.

За точна диагноза и адекватно лечение е нужно, както изследване на лабораторните показатели в кръв и урина, така и някои вирусологични и микробиологични изследвания

инфекции, засягащи черния дроб

д-р Ралица Иванова

  |   12 октомври 2016
  |   Коментари 0


(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) {return;}
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, "script", "facebook-jssdk"));_ga.trackSocial();

Източник: iStockphoto


Черният дроб изпълнява ролята на една своеобразна лаборатория за организма, в която, освен че се осъществяват процеси на преработка на различни вещества, се извършва и синтез на биологични молекули. Различни фактори могат да окажат вредно влияние върху него и да нарушат фукциите му.

 

Възпалителните процеси са най-честите болестни състояния на черния дроб и се означават най-общо като хепатит. Той може да бъде причинен, както от прекомерната употреба на алкохол, някои лекарства и наркотични вещества, така и от различни инфекциозни агенти – хепатитни вируси, Ебщайн-Бар вирусът, лептоспирози, причинителят на жълта треска и други.

 

Някои от инфекциите могат да протичат остро и да бъдат самоограничаващи се, докато други протичат субклинично или безсимптомно с хронифициране на инфекциозния процес. Възпалението на черния дроб може да бъде огнищно или дифузно, засягащо цялата му структура.

 

Причинените от хепатитни вируси заболявания са с остро протичане, предизвикващи дифузно възпаление на черния дроб. За някои от тях – хепатитен вирус А и Е е характерно, че се предават по фекално-орален път (най-често чрез замърсени ръце или предмети) и същевременно с това не водят до хронифициране на възпалителния процес. Преболедуването води до придобиване на траен имунитет.


/* (c)AdOcean 2003-2016, investor_bg.Puls.bg.Puls_Master.InArticle Zone */
ado.slave("adoceaninvestorbgqadghpmssq", {myMaster: "Kzk2WybIgjuvkXCU_NxYl.VDTChd3xAu33x.EFoObkX.57" });AdPlatformZone = {
id: "589fcec6a",
format: "640x0"
};
 

За разлика от това хепатитните вируси В, С и D се предават по кръвен или полов път, както и т. нар вертикален начин на предаване (от заразена бременна майка на нейния плод). За тези вируси е характерно, че възпалителният процес може да хронифицира в определен процент от изкаралите острия стадий на инфекцията. Хронифицирането е предпоставка за развитие на цироза или първичен чернодробен рак.

 

Други вируси, които могат да засегнат структурата на черния дроб са някои херпесни вируси – този на Ебщайн-Бар, който се смята за причинител на инфекциозната мононуклеоза. Тя се характеризира с увеличение на черния дроб, слезката, някои групи лимфни възли, както и с характерна кръвна картина. Прогнозата е добра, а лечението е основно симптоматично.

 

Цитомегаловирусната инфекция също може да причини развитието на хепатит. Освен черния дроб е възможно да бъдат засегнати някои периферни нерви с последващо развитие на парализа. При засягане на дебелото черво, клиничната картина се изразява със симптомите на улцерозен колит. Възможно е инфекцията да достигне и до мозъка с последващо развитие на енцефалит (възпаление на тъканта на мозъка).

 

Свързани статии.. Хепатит – кога инфекцията хронифицира? (2 част) 0
Ехинокок на черния дроб - домашният любимец може да е консумирал заразено месо 0
Малария - целогодишна опасност в някои тропически страни 0
/* (c)AdOcean 2003-2015, investor_bg.Puls.bg.Puls_Master.Menopauza 215_150 */
ado.slave("adoceaninvestorbgkhphptdsjw", {myMaster: "Kzk2WybIgjuvkXCU_NxYl.VDTChd3xAu33x.EFoObkX.57" }); 

Освен вирусите, някои бактерии също проявяват тропизъм (афинитет) към структурата на черния дроб. Пример за такива е причинителят на лептоспирозата. Инфекция, която протича в повечето случаи остро, но при някои се развива тежка клинична форма, позната като болестта на Вайл-Василев, която протича в две фази. Първата от тях се изразява в грипоподобно състояние, което е клинично неразличимо от обикновена настинка. За разлика от това втората фаза се характеризира със засягане на различни органи – бъбреци, черен дроб, като може да доведе до тяхната недостатъчност.

 

Редица паразитни заболявания – малария, амебиаза, шистозомиаза, ехинококоза и други могат да протекат със засягане на черния дроб и съответно да предизвикат развитието на хепатит. При маларията увеличеният черен дроб се съпровожда с увеличение на слезката и появата на висока температура, която се характеризира с пикове и спадове в стойностите си. Анемията също е част от симптомокомплексът, характерен за маларията.

 

Причинителят на амебиаза най-често води до появата на кърваво-слузна диария с възможност за извънчревни усложнения. Засягането на черния дроб може да се представи под формата на дифузен хепатит или чернодробен амебен абсцес (гнойна колекция). За разлика от това ехинококозата причинява основно образуването на кисти в черния дроб, които са изпълнени с паразити.

 

За точна диагноза и адекватно лечение е нужно, както изследване на лабораторните показатели в кръв и урина, така и някои вирусологични и микробиологични изследвания, които да докажат вида на инфекциозния причинител. 3973

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/hot-news/news_24952.html
 


Гласувай:
0
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11953586
Постинги: 5398
Коментари: 12313
Гласове: 62089
Архив
Календар
«  Юни, 2021  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930