2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. planinitenabulgaria
8. kvg55
9. zaw12929
10. hadjito
11. sparotok
12. bosia
13. getmans1
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 2728 Коментари: 8 Гласове:
Последна промяна: 14.06.2018 08:37
Удивително е колко малко знаят хората за ролята на магнезия, как пренебрегват информация, която се оказва животоспасяваща.
Няколко са минералните елементи в човешкото тяло, които имат ключова, основополагаща роля за поддържането на добро здраве и правилното функциониране на клетките в човешкото тяло – цинк, калций, селен, магнезий.
Какво да консумираме, за да си набавим магнезий
ТЪМНИ ЛИСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ Спанакът, зелето и някои видове маруля са идеален източник на магнезий. Изобщо, зеленолистните зеленчуци са много полезни и трябва да се включват често в менюто.
ЯДКИ И СЕМЕНА Тиквените семки, сусамът, бадемите, кашуто, кедровите ядки, фъстъците, орехите са сред най-богатите на магнезий ядки.
РИБА Опитайте се да ядете по една порция риба 2 пъти в седмицата. Сьомга, камбала, риба тон, скумрия са добри източници на магнезий и полезни мазнини.
Фасул Бобовите растения доставчици на магнезий. Включете в диетата си повече боб, леща, нахут и грах.
Пълнозърнести храни Ето още една причина да ядете пълнозърнести храни. Те са богати не само на фибри и полезни бавно разградими въглехидрати, но и на големи количества магнезий. Яжте киноа, просо, булгур, пшеница, ечемик и овес.
АВОКАДО Авокадото е истинска суперхрана. То осигурява 15% от дневния прием на магнезий.
Млечни продукти Нискомаслените млечни продукти като кисело мляко най-вече са изпълнени с магнезий. Козето сирене, моцарелата също съдържат значителни количества от важния минерал.
БАНАНИ Бананите обикновено се свързват с високите нива на калий, който е също много полезен. Но трябва да се отбележи, че магнезият в тях не е за подценяване.
Сушени плодове Сушените плодове като смокини, сливи, кайсии, фурми и стафиди са много богати на този хранителен елемент. ЧЕРЕН ШОКОЛАД Прекрасна причина да не се лишавате напълно от шоколада. В него има завидни количества магнезий, заради които си струва да му отделите място в дневната си диета.
Удивително е колко малко знаят хората за ролята на магнезия, как пренебрегват информация, която се оказва животоспасяваща.
Няколко са минералните елементи в човешкото тяло, които имат ключова, основополагаща роля за поддържането на добро здраве и правилното функциониране на клетките в човешкото тяло – цинк, калций, селен, магнезий.
проблем е в това, че при липса на достатъчно магнезий засиленият прием на калций чрез млечни продукти (които пък са най-голямата грешка) и добавки не води до оптимален цялостен минерален баланс. В резултат се отлагат калциеви соли под формата на шипове в ставите, на камъни във вътрешните органи, на плаки и тромби по кръвоносните съдове; появява се упорит запек или смяна на запек с разстройство; нервномускулната възбудимост расте до остро болезнени равнища… Магнезият е крайно необходим на тялото, за да успее да преработи и абсорбира нужните количества калций!
Магнезият играе основна роля в нашия енергиен баланс и в повече от 325 ензимни процеса. Както човешкото тяло се нуждае от вода, по подобен начин то естествено консумира магнезий всеки ден.
Тъжният факт е, че сме абсолютно неподготвени и невежи по отношение на това как да си го набавяме! Магнезият твърде лесно се отделя и изхвърля чрез потта и урината, а употребата на прекомерно много захарни и алкохолни изделия още повече способстват за изхвърлянето и на магнезий и на калций. Оказва се, че телата ни са в непрекъснат стрес поради вечния дефицит на магнезий!
Какво пък толкова прави този магнезий?
Ензимите са белтъчни молекули, които стимулират всяка химична реакция в живия организъм. Без магнезий стотици от тези ензими просто не могат да си вършат работата, като най-важната ензимна реакция е свързана със създаването на т.нар. макроергични връзки, чрез активирането на аденозинтрифосфорната киселина (АТФ) – основната молекула, необходима за съхранение на енергията.
Магнезият участва в обмяната и разграждането на гликозата, на мастните киселини и на аминокиселините по време на енергийната обмяна, подпомага образуването на мускулния и чернодробен гликоген от гликозата, пренасяна чрез кръвта.
Магнезият допринася за поддържане на здрава имунна и ендокринна системи, поддържа стабилен сърдечния ритъм, нормална – мускулната функция и здрави – костите. Той подпомага усвояването и обмяната на много други минерали и витамини, на повечето хормони, а също така на ацетилхолина и азотния оксид, чрез които се регулират множество функции на нервите, кръвоносните съдове и имунните функции.
В клетъчното ядро повече от половината магнезий е тясно свързан с нуклеиновите киселини и белтъчните вещества. Магнезият е нужен за запазване целостта на двойната спирала на ДНК, която носи генетична информация и кода за различните белтъци, изграждащи всяка жива телесна структура.
„Нашествието” на тежките метали и други отрови в нашия бит, така характерни за съвремието ни, успешно се контролира чрез подобряване на магнезиевия внос. Това включва и голяма част от канцерогените – ако не за лечение, магнезият е особено перспективен като участник в един природосъобразен комплекс за предотвратяване на различни доброкачествени и злокачествени новообразувания.
Магнезият е антистресов минерал, окойто оказва нормализиращо въздействие върху състоянието на цялата нервна система и особено на нейните висши отдели (в съчетание с витамините от В-група). Затова при недостиг човек се уморява бързо, става раздразнителен, хиперемоционален и склонен към депресии; нарушава се неговият сън. Шумът изглежда прекалено силен, светлината – твърде ярка, емоционалните реакции са преувеличени, сърцето бие до „пръсване”, а главният мозък е прекалено възбуден, за да заспи…
Магнезият може да намали нивото на холестерола в кръвта, да предпази от запушване на артериите и вените, както и от животозастрашаваща аритмия. Той оказва трайно положително влияние и върху състоянието на половата система. При бременни жени той едновременно пази здравето на майката и предотвратява недостатъчното развитие на плода (заедно с фолиевата и пантотеновата киселини) Здравата клетка е с високо съдържание на магнезий и ниско на калций.
Биохимичната ни възраст теоретично би могла да се определя от съотношението на магнезий и калций в клетките. Магнезият в известен смисъл е минералът на подмладяването и предпазва от калциране на органите и тъканите, характерно за свързаното със старостта дегенериране на телесния механизъм.
Аритметично погледнато, в организма на един възрастен човек има 30-50 грама магнезий. Това в сравнение например с калция (около 1 кг) изглежда малко. Затова пък магнезият е изключително динамичен: той бързо се усвоява, но и лесно се изхвърля, както вече отбелязахме, така че изисква постоянен приток от „попълнения”. Така, когато става въпрос за всекидневно необходими количества, от калция рядко са необходими повече от 800-1000 мг на ден, а за магнезия преобладаващите препоръки (според мнението на ред специалисти те са дори занижени) варират от 400 до 600 мг.
Тъжен факт: 2/3 от съвременните хора страдат от магнезиев дефицит, без дори да го подозират!
Какви са причините:
– Храненето „на крак”, както и с некачествени продукти – рафинирани, преосолени, препържени и престояли, както и недостигът на сурови растителни продукти – това едновременно не осигурява достатъчен магнезиев внос и намалява способността на тялото да го усвоява.
– Както епизодичното напиване, така и редовната „умерена” употреба на алкохол води до сериозен магнезиев дефицит. В различна степен това важи и за тютюна, наркотиците, както и за други отрови в околната среда – тежки метали, флуор, пестициди и т.н.
– Употребата на високи дози и/или за дълги периоди на калциеви добавки, антибиотици, стероидни и нестероидни противовъзпалителни средства, слабителни, успокоителни, инсулин, сърдечни гликозиди, диуретици, цитостатици и други лекарства, както и на хапчета против забременяване.
– Едностранчивото торене и многото други фактори, които са причинили обедняване на почвите, са се отразили отрицателно върху магнезиевото съдържание на хранителните продукти, което е намаляло в пъти през последните няколко десетилетия.
– На последно място, но не и по значение – магнезият особено бързо се изразходва при стресирания съвременен живот, често съпроводен от бързане, несигурност, раздразнителност и безпокойство.
При диабетиците поради повишените нива на кръвната захар се наблюдава повишена секреция (отделяне) на урина. Това повишава загубата на магнезий и значително повишава нуждите на организма от този химичен елемент. Освен това магнезият влияе върху ефективността на инсулина, който регулира нивото на кръвната захар. За диабетиците е от изключителна важност усвояването на достатъчно количество магнезий. Той е необходим за производството, функционирането и транспортирането на инсулина.
Изключително важен е магнезият за деца и подрастващи, които имат завишени нужди от магнезий докато растат. Този химичен елемент изпълнява изключително важна роля при нормалното физическо и интелектуално развитие на подрастващите. Добре известен е и позитивният му ефект върху концентрацията и мисловната дейност. Магнезият е от особена важност за нормалното развитие на организма между 3 и 19-годишна възраст.
Необходимо е допълнителено усвояване на магнезий и при възрастните хора.
С напредване на възрастта се ограничава физическата активност и приемът на хранителни вещества. Нуждите на организма от магнезий не се понижават с възрастта, а остават достатъчно високи, налагайки усвояване на допълнителни количества магнезий.
Ето един кратък списък със специфични състояния, заболявания и предразположения, при които е особено важно да се взима магнезий:
Кардиологични заболявания, предменструален синдром, профилактика при бременност, за предпазване от спонтанен аборт, за бременни и кърмещи жени, през пубертета, за активни спортисти, за хора употребяващи често лаксативи, диабетици, хора с хронична диария, с разтройства в храненето, употребяващи често диуретици, при спазване на диети с цел редуциране на теглото, мигрена, мускулни болки, ошипяване, всякакви кожни заболявания, за здрави кожа, коса и нокти, остеопороза, диабет и невропатия, разширени вени, мускулни крампи, хронични болки, косопад, проблеми с кръвното налягане, инсулт, атеросклероза, висок холестерол, апатия, депресия.
А уж трябваше да бъде кратък списък. Този дори не е пълен. Съзнавате ли колко важен е магнезият за здравето ни!?
Как можем да набавим магнезий в организма, освен с храната? От аптеката- чрез медицината но да не става практика:
I. С интравенозно инжектиране. Това е рутинна практика, например след сърдечен удар, но разбира се може да се прилага само под лекарско наблюдение.
II. Перорално – през устата. Недостатък на този метод са нежелани странични реакции, като диария и болки в стомаха.
III. Трансдермално. Това означава усвояване чрез кожата. Отдавна е известно, че кожата е в състояние да поеме всички видове продукти и лекарства. Спомнете си за усвояването на болкоуспокояващи посредством мазила. При трансдермалното прилагане, чистотата на продуктa е от ключово значение за предотвратяване на нежелано усвояване на неблагоприятни вещества.
Последният описан метод е най-новия, революционен, който успешно се бори с един куп болестни състояния. Приложен направо върху кожата, магнезиевият хлорид се абсорбира през нея и въздейства почти незабавно върху острата и хроничната болка. Трансдермалната терапия с магнезий е идеална също така за спортисти, които се нуждаят от голямо количество магнезий. Приет орално, магнезият съвсем не е така ефикасен, както ако се прилага трансдермално за лечението на травми и уморени мускули. Може би най-голяма разлика между оралния и трансдермалния метод на добавяне на магнезий се наблюдава, когато става въпрос за справянето с болезнените състояния. Особено пък съчетаването на топлина и магнезиев хлорид стимулира кръвообръщението и отделянето на отпадъчни вещества.
Домашен хляб с газирана вода...уникално ...
ЮАР, КАТО ШАБЛОН ЗА БЪДЕШЕТО НА САЩ
Голямата доза силиций в състава на бамбука пък е полезна не само за доброто състояние на кожата и косата, но и за усвояването на калция и магнезия от организма, за сърдечното здраве и функционирането на мозъка.
От своя страна, екстрактът от бамбук, извличан от листата и стъблото на растението, намира приложение във всевърможни козметични продукти за кожа и коса. Благодарение на присъствието му във формулите, шампоаните, балсамите и маските действат като същински еликсир с реструктуриращо, подхранващо и укрепващо действие. Той ефективно почиства натрупванията на себум и химикали в косата, помага на клетките на кожата да възстановят липсите си и ги предпазва от бъдещи увреждания.
Какви са другите ползи на бамбука за кожата и косата?Бамбук
Намалява раздразненията и успокоява кожата
Придава мигновено младежко излъчване и ограничава появята на бръчки
Лекува кожни проблеми като екзема и псориазис
Поддържа космените фоликули чисти
Премахва мъртвите клетки от скалпа
Придава естествен блясък на косата
Защитава от свободните радикали
След всичко казано до тук става ясно, че бамбукът е необходима в ежедневеието хранителна съставка. И докато за организма е препоръчително да се приема като част от менюто или под формата на добавка (капсули), то за кожата и косата е силно препоръчително да идва директно от козметичните формули на обогатени с екстракт от бамбук продукти. Така ценните му компоненти бързо и директно ще постигнат целта си, а именно – по-красиво и жизнено излъчване на всеки сантиметър от външния вид.
НАЙ ЦЕННО Е, КОГАТО МАГНЕЗИЯТ ИДВА ОТ ПРЕСНИТЕ ЛИСТА НА ДРЪВЧЕТО О ВАШАТА ГРАДИНА
14.06.2018 14:46
14.06.2018 15:25
'Благодаря, Zaw!
14.06.2018 20:53
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ