Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. sekirata
Постинг
16.12.2016 23:05 -
ВСЕКИ ДЕН ДА ЗАПОЧВА, ВСЯКО ЯДЕНЕ ДА ПРИКЛЮЧВА С ЯБЪЛКА - ПО-ДОБРО ОТ КАФЕТО СЪБУЖДА, ОСВЕЖАВА, ПОВИШАВА РАБОТОСПОСОБНОСТТА, ПРАВИ НИ ЗДРАВИ ДЪЛГОЛЕТНИ
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 1107 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 18.12.2016 07:26
Прочетен: 1107 Коментари: 1 Гласове:
8
Последна промяна: 18.12.2016 07:26
Всеки ден да започва, всяко ядене да приключва с ябълка - по-добро от кафето събужда, освежава, прави ни здрави дълголетни
От Библията знаем, че Адам и Ева са били изкушени с ябълка. Новоизбрания президент хвана чевръсто ябълката, с която го замери известна с нахална активност проправителствена журналистка
На трапезата ни ябълката е достъпна, вкусна храна. Освен заради прекрасния вкус е предпочитана и заради многобройните си здравословни качества.
В Европа райската ябълка, плодът от дървото на познанието за добро и зло, е символ на изкушението и греха. На картините, изобразяващи грехопадението на Адам и Ева, змията държи в устата си съблазнителната ябълка. В зависимост от традицията другаде това е смокиня, дюля или нар.
Редовната консумация на ябълки оказва положително влияние върху здравето на човека. Една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с три години. Специалистите свързват употребата на ябълки със защита от рак, астма, инфаркт, заболявания на сърцето- атеросклероза, хипертония, запек.
"Една ябълка на ден, държи лекаря далеч от мен!" "Изяждай по една ябълка сутрин за здраве и вечер–за красота". Неслучайно се смята, че ябълката е един от най-полезните и здравословни плодове. Ябълката съдържа захари, пектин, ябълчена и лимонена киселина минерални вещества, както и на ценните за организма витамини В1, В2, С, Е, Р и РР.
Ябълката се нарежда между най-добрите плодови храни за човека. Това се дължи на разнообразния й химически състав: съдържание на сухо вещество – 8,0-13,0%; захари; органични киселини – 0,11-0,49%; минерали, витамини, ензими, баластни вещества, главно под формата на пектин и целулоза. Съдържанието на витамин С варира от 4 до 80 mg. Затова, освен като пълноценна храна, плодовете имат и ценни лечебни и диетични свойства.
Вкусът на ябълките до голяма степен зависи от количеството и съотношението на съдържащите се в тях захари, органични киселини и дъбилни вещества. Ароматът им се дължи на етеричните масла.
- Съдържанието на захари в ябълковите плодове е от
- 9,24 до 12,71%.
- Преобладава фруктозата – 6,8%, глюкозата е 2,7%, а захарозата – 2,2%.
- Общата киселинност е от 0,17% при най-сладките сортове до 1,2% при най-киселите.
Наличието на пектин в ябълките ги прави продукт с нисък гликемичен индекс. В тях се съдържа и огромно количество калий, който помага за регулиране на нивото на течности в организма. Приемането на достатъчно калий може да помогне за понижаване на кръвното налягане при хора с хипертония. Освен калий в ябълките се съдържа и елементът бор, който предотвратява остеопорозата. Количеството на витамин С зависи от сорта на ябълките, от срока на съхранение и други фактори. В някои сортове витамин С е почти три пъти повече отколкото в други. Пресните ябълки съдържат повече витамин С, отколкото в края на зимата. Ябълките гонят старостта "Който изяжда по една ябълка на ден, не го хваща атеросклероза!", дължи се на пектина.Имат го и други плодове, но количеството и качеството му в ябълките е най-голямо. Намират се в разтворима форма, има свойството да свързват всички токсини, които се произвеждат при разграждане на храните в човешкия организъм. Подпомага изхвърлянето на съединения, образувани при процеси на гниене в червата. подпомага изхвърлянето на случайно попаднали отровни за тялото уран, олово, живак, кадмий, манган и пр. като образуват комплексни съединения, които не могат да преминат в организма през червата и се изхвърлят навън. Как да консумираме ябълките? За да се запазят максимално хранителните вещества в ябълката, тя трябва да се яде с кората. В кората и месестата част непосредствено под нея се съдържат повече флавоноиди, витамин С и пектин. Нарязването на ябълките намалява количеството на витамин С, повърхността става кафява, защото се окислява. След термична обработка също се намалява количеството на полезни вещества почти до 65-75%. Точно затова ябълките, съхранявани в хладилник, съдържат повече витамин С, отколкото тези във фруктиерата на масата в светлата и топла кухня. Препоръчва се всяко ядене да приключва с една ябълка - полезно е не само за фигурата, но и за зъбите. Ябълките помагат по-добре от кафето да се събудим сутрин, освежават организма и повишават работоспособността ни. От какво могат да ни предпазят ябълките?
- Ябълката съдържат почти всички необходими н а организма витамини и минерали. Затова плодът се препоръчва на всички за профилактика и повишаване на имунитета.
- При повишена киселинност на стомаха и дванадесетопръстника са полезни само печени сладки ябълки. За хората, които страдат от гастрит, колит, жлъчно заболяване и са с понижена киселинност на стомашния сок, се препоръчват киселите сортове.
- Всеки ден, един час преди ядене е добре да изяждате две кисели ябълки, ако страдате от атеросклероза и хипертония, както и за профилактика при исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.
- Мярка за ябълка приемама такава с големина или част 70- 80 грама
- При запек, изяждайте сутрин на гладно небелена ябълка, ( 70- 80 гр. ) или вечер две печени. Ако кашлицата не минава дълго, направете следната смес: настържете 1/3 ябълка и лук, добавете мед, като всички компоненти са в еднаква пропорция. Разбъркайте добре и консумираите. Направете го три пъти на ден между храненията.
- За профилактика на простудните заболявания се препоръчва да похапвате несладки ябълки, които освен това избелват зъбния емайл.
- Ако искате да откажете цигарите, направете тридневна ябълкова диета. Освен ябълките можете да си позволите черен хляб и билков чай. По този начин организмът по-лесно ще свикне с никотиновия глад.
Информацията за здравето повишава здравната култура, настройва ни да постъпваме по начин, който ни прави сигурни, спокойни, че се предпазваме от болести. А това настройва тялото ни само да инициира здраве и дълголетие
Търсене
Блогрол
1. Блога в Гоогле
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ