Най-четени
1. zahariada
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. zaw12929
12. getmans1
13. stela50
14. bosia
2. radostinalassa
3. varg1
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. zaw12929
12. getmans1
13. stela50
14. bosia
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. sarang
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Постинг
06.09.2011 21:21 -
ЖЕЛЯЗОТО И НАШЕТО ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 1186 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 06.09.2011 21:24
Прочетен: 1186 Коментари: 2 Гласове:
10
Последна промяна: 06.09.2011 21:24
Желязото от медицинска гледна точка представлява изключително важен микроелемент с решаваща роля за доброто здравословно състояние на човешкия организъм. Неговата най-важна функция е участието му в структурата на белтъците, преносители на кислород - хемоглобин и миоглобин, както и в правилното функциониране на дихателните пътища, синтеза на АТФ, метаболитните процеси и детоксикацията на ендогенните и екзогенните вещества.
Желязосъдържащите съединения са особено важни и за добрата работа на имунната система, преди всичко на клетъчно равнище, а в съчетание с минералите, намиращи се в човешкия организъм, с минимални дози оказват мощно благотворно действие.
Организмът поддържа изключително точен баланс
В тялото на възрастен човек има 4 до 5 г желязо, като около 1 мг са дневните загуби на микроелемента вследствие на излющването на клетки от повърхността на кожата и лигавицата, включително и от повърхността на стомашно-чревния тракт. Месечният цикъл при жените преди менопауза увеличава тази загуба до 2 мг.
Известно е, че не съществува физиологичен механизъм, който да изхвърля желязото от човешкия организъм. С помощта на процесите на абсорбция се регулират железните запаси в тялото, а поддържането на баланс между приемите и загубите на микроелемента се осъществява с педантична точност от здравия организъм. Каква е препоръчителната дневна доза? Препоръчителната дневна доза желязо за мъжете от 14 до 18 години е 11 мг на ден, докато за по-възрастните господа (от 18 до 70 години) тя е редуцирана до 8 мг на ден. За дамите от 14 до 18-годишна възраст е по 15 мг на ден, от 18 до 50 дозата е увеличена до 18 мг, а за жените, прехвърлили 50, 8 мг биха били достатъчни.
Но трябва да се отбележи, че много малка част от желязото в хранителните продукти се усвоява, при това количеството му съвсем не е константа. Освен това същестуват различни фактори, които пречат на процесите на абсорбция. Например приемът на витамин С има решаваща роля, а мускулният протеин (включително от риба и птиче месо), дори и в малки количества значително повишава усвояването на желязото от храните. От друга страна е известно, че желязото в хранителните продукти е два вида: хематиново и нехематиново. Източник на хематиново желязо са предимно месото, птиците и рибата, то се усвоява значително по-бързо. А колкото по-тъмен е цветът на месото, толкова по-богато на желязо е то.
Хляб, ориз, зеленчуци и яйца доставят в организма нехематиново желязо, като неговото абсорбиране се повлиява положително от едновременния прием на месо и храни, богати на витамин С. Но някои храни, като кафе, чай, спанак, шоколад, богати на целулоза храни, соев протеин, пшеничени трици и алгинатите (в инстантни супи, сладоледи, кремове и пудинги) възпрепятстват процесите на усвояване на микроелемента. Обаче, ако се комбинират с месо или богата на витамин С храна, значително се редуцира това им действие. Усвояемостта на желязо може да бъде нарушена и при прием на някои медикаменти, като антибиотици и антиацидни средства. Основни източници на желязо Едни от най-богатите храни на желязо са: черен дроб, свинско месо, бъбреци, червено месо, обогатени с витамини зърнени и хлебни продукти, птиче месо, яйца, сок от сливи, бобови растения, орехи, спанак, стриди, сушени плодове, кафяви морски водорасли, както и зеленчуци с тъмнозелена листна маса.
Кои са най-важните функции на микроелемента?
Важно е да се отбележи, че дози над 100 мг дневно могат да предизвикат умора, загуба на тегло и нарушение в дейността на сърдечно-съдовата система. Което от своя страна означава, че приемането на хранителни добавки с желязо трябва да става изключително и само след консултация с лекар! Фактори, криещи потенциален риск На първо място без съмнение е неправилното хранене, което е по-често срещан проблем при децата, отколкото при възрастните. Това е така, защото именно те са особено уязвими във възрастта на пубертета, когато модните диети и стремежът към съвършено тяло се сблъскват с повишенатанужда от микроелемента заради растежа и менструалния цикъл. Хората, практикуващи вегетарианство също могат да срещнат трудности при набавянето на желязо. При тях е препоръчително в дневното им меню да фигурират много зърнени храни, ядки и варива. Бременността е другият рисков фактор, ето защо жената, носеща дете в себе си, трябва да си осигури богата на желязо храна, за да се предпази от железен дефицит. Към групата на субективните фактори спадат загубата на повече кръв при месечния цикъл, кръводаряване, кърмене и др.
Недостигът на желязо е по-често срещано явление при жените в репродуктивна възраст, спрямо мъжете, при които сравнително рядко се наблюдава железен дефицит. Недостигът обикновено се свързва с намалена трудоспособност и спортни постижения, понижена мисловна концентрация и функциониране на имунната система. Разнообразното хранене с достатъчно количество животински храни, плодове и зеленчуци може да осигури необходимият прием на желязо. По време на бременност удвоените потребности от микроелемента изискват прием на добавки към храненето. А правилното хранене на бременната жена и задължителното кърмене след това, както и правилното захранване на кърмачето и малкото дете, се превръщат в добра превантивна мярка срещу развитието на желязодефицитна анемия. Етикети: анемия, желязо, здраве, микроелементи
Източник: Да си осигурим “желязно” здраве http://www.bb-team.org/articles/3790_da-si-osigurim-zhelyazno-zdrave#ixzz1XCKjTDUj
Известно е, че не съществува физиологичен механизъм, който да изхвърля желязото от човешкия организъм. С помощта на процесите на абсорбция се регулират железните запаси в тялото, а поддържането на баланс между приемите и загубите на микроелемента се осъществява с педантична точност от здравия организъм. Каква е препоръчителната дневна доза? Препоръчителната дневна доза желязо за мъжете от 14 до 18 години е 11 мг на ден, докато за по-възрастните господа (от 18 до 70 години) тя е редуцирана до 8 мг на ден. За дамите от 14 до 18-годишна възраст е по 15 мг на ден, от 18 до 50 дозата е увеличена до 18 мг, а за жените, прехвърлили 50, 8 мг биха били достатъчни.
Но трябва да се отбележи, че много малка част от желязото в хранителните продукти се усвоява, при това количеството му съвсем не е константа. Освен това същестуват различни фактори, които пречат на процесите на абсорбция. Например приемът на витамин С има решаваща роля, а мускулният протеин (включително от риба и птиче месо), дори и в малки количества значително повишава усвояването на желязото от храните. От друга страна е известно, че желязото в хранителните продукти е два вида: хематиново и нехематиново. Източник на хематиново желязо са предимно месото, птиците и рибата, то се усвоява значително по-бързо. А колкото по-тъмен е цветът на месото, толкова по-богато на желязо е то.
Хляб, ориз, зеленчуци и яйца доставят в организма нехематиново желязо, като неговото абсорбиране се повлиява положително от едновременния прием на месо и храни, богати на витамин С. Но някои храни, като кафе, чай, спанак, шоколад, богати на целулоза храни, соев протеин, пшеничени трици и алгинатите (в инстантни супи, сладоледи, кремове и пудинги) възпрепятстват процесите на усвояване на микроелемента. Обаче, ако се комбинират с месо или богата на витамин С храна, значително се редуцира това им действие. Усвояемостта на желязо може да бъде нарушена и при прием на някои медикаменти, като антибиотици и антиацидни средства. Основни източници на желязо Едни от най-богатите храни на желязо са: черен дроб, свинско месо, бъбреци, червено месо, обогатени с витамини зърнени и хлебни продукти, птиче месо, яйца, сок от сливи, бобови растения, орехи, спанак, стриди, сушени плодове, кафяви морски водорасли, както и зеленчуци с тъмнозелена листна маса.
Кои са най-важните функции на микроелемента?
- Желязото е съставна част на редица ензими и протеини;
- Участва в образуването на червените кръвни клетки и снабдяването с кислород на тъканите и органите;
- Играе ключова роля в процесите на растеж в организма;
- Повишава съпротивителните сили на организма, като се бори успешно със симптомите на стрес и депресия;
- Предотвратява умората и допринася за свеж вида на кожата и равномерен тен.
Важно е да се отбележи, че дози над 100 мг дневно могат да предизвикат умора, загуба на тегло и нарушение в дейността на сърдечно-съдовата система. Което от своя страна означава, че приемането на хранителни добавки с желязо трябва да става изключително и само след консултация с лекар! Фактори, криещи потенциален риск На първо място без съмнение е неправилното хранене, което е по-често срещан проблем при децата, отколкото при възрастните. Това е така, защото именно те са особено уязвими във възрастта на пубертета, когато модните диети и стремежът към съвършено тяло се сблъскват с повишенатанужда от микроелемента заради растежа и менструалния цикъл. Хората, практикуващи вегетарианство също могат да срещнат трудности при набавянето на желязо. При тях е препоръчително в дневното им меню да фигурират много зърнени храни, ядки и варива. Бременността е другият рисков фактор, ето защо жената, носеща дете в себе си, трябва да си осигури богата на желязо храна, за да се предпази от железен дефицит. Към групата на субективните фактори спадат загубата на повече кръв при месечния цикъл, кръводаряване, кърмене и др.
Недостигът на желязо е по-често срещано явление при жените в репродуктивна възраст, спрямо мъжете, при които сравнително рядко се наблюдава железен дефицит. Недостигът обикновено се свързва с намалена трудоспособност и спортни постижения, понижена мисловна концентрация и функциониране на имунната система. Разнообразното хранене с достатъчно количество животински храни, плодове и зеленчуци може да осигури необходимият прием на желязо. По време на бременност удвоените потребности от микроелемента изискват прием на добавки към храненето. А правилното хранене на бременната жена и задължителното кърмене след това, както и правилното захранване на кърмачето и малкото дете, се превръщат в добра превантивна мярка срещу развитието на желязодефицитна анемия. Етикети: анемия, желязо, здраве, микроелементи
Източник: Да си осигурим “желязно” здраве http://www.bb-team.org/articles/3790_da-si-osigurim-zhelyazno-zdrave#ixzz1XCKjTDUj
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
Блогрол
1. Блога в Гоогле
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ