2. varg1
3. radostinalassa
4. mt46
5. leonleonovpom2
6. wonder
7. kvg55
8. planinitenabulgaria
9. hadjito
10. sparotok
11. zaw12929
12. getmans1
13. bosia
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. mimogarcia
9. bateico
10. iw69
Прочетен: 1534 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 05.10.2016 18:12
В червените чушки антиоксидантите са в пъти повече отколкото от зелените. Витамин С в червените пиперки е повече отколкото дори в портокала, смятан от много хора, че е с най-богато съдържание. Чушките съдържат и доста витамин Е – друг признат антиоксидант. Витамин Е се бори и с безплодието. Ако човек яде такива чушки поне 3 пъти седмично през лятото и 1- 2 пъти зимата, си осигурява задоволителна защита срещу рак- освобождаването на свободни радикали в тялото.
В по-големи количества, отколкото в зелените чушки, е и съдържанието на капсаицин – вещество, което укрепва имунната система. То има добър ефект в борбата на организма срещу болестотворните бактерии. В същото време е идеално средство за профилактика на стомашно-чревните проблеми и силен помощник при лечението на възпаления на стомашната лигавица. Обикновено капсацинът се свързва с пикантните чушки. Това е напълно вярно, но полезното вещество се съдържа (в по-малки количества) и в нелютите сладки пиперки.
Този традиционен зеленчук е неподозирано добро средство за профилактика на тромбозите. Хората, които са склонни към образуване на кръвни съсиреци, ще намалят риска с редовно включване на чушките в менюто. Този антитромбозен ефект се усилва, когато чушките се комбинират с домати. Чушките са нискокалорични – 20 ккал в 100 г, а в същото време много полезни и затова се предпочитат и от хората, които искат да отслабнат. Подходящи са и при инсулинова резистентност и диабет, както и при атеросклероза и деменции. Не в количеството на храната, а в нейното качество- съдържание най вече на витамини ( в суровия продукт!) е полезността- другото е трупане мазнини, задръстване тялото с боклуци- хапчета в консервирането. Днес можем да имаме на трапезата си целогодишно зеленчуци. И буркани с пари и буркани с консерви не са полезни, но с парите пазарувай регулярно най полезното за здраве.
Препоръка: вместо да тъпчете сега буркани с печени- стерилизирани червени чушки- купувайте си зимата сурови - консумиракте редовно шопска салата с червени чушки, домати, сирене за здраве и дълголетие
С комплекса си от антиоксиданти тези два зеленчука има и мек детоксикиращ ефект. Те намаляват и образуването на пигментни петна по кожата. Високото съдържанието на витамин В6 спомага за преработката на белтъчините, което трябва да се знае от хората, които ядат повече животински продукти и особено сирене. Не е случайно, че в традиционната ни кухня има ястие като пълнена със сирене чушка. Вещества в чушките спомагат и за образуването на витамин В12. С една нормална порция – около 100- 200 г чушки, човек приема над 7 г баластни вещества, които са много важни за добрия транзит на храната и своевременното изхвърляне на отпадъчните вещества. При печенето чушките губят голяма част от витамин С, защото той е термолабилен. Но и печени, чушките си остават полезни- в комбинация с домати и лук. Принципно винаги препоръчвам зеленчуците и плодовете сурови, но ако се сравняват със сродни видове консервирани храни – кетчуп и българската лютеница, за предпочитане е лютеницата. Тя е 50 пъти по-полезна от кетчупа. Не консумирайте кетчуп!!
Д-р Емил Илиев, специалисти по кожни и венерически болести в МЦ „Еди“ София
България, която не познавате - Неща, които не знаете за България
Има 4 основни метода за производство на витамини основният- от отпадъци: на американски форум, представител на голяма фирма казва:“ние знаем, че нашите клиенти не са готови да плащат за качествени суровини, затова използваме ....отпадъците от животни и растения”.
- огромна част от витамините се произвеждат от птичи пера и животинска козина.
Замърсяването на околната среда например изисква непрекъснато увеличаване на всекидневните нужди от витамини, особено пък в големите градове.Стресът, предизвикан от активния начин на живот, алкохолът, никотинът, кофеинът, консервантите, както и средствата за контрацепция увеличават прогресивно нуждите на нашия организъм от витамини.
Всеизвестен факт е, че една цигара може да унищожи до 100 мг витамин С в организма.
ЗА "СЛАВЯНСКАТА" НЕПИСМЕНОСТ И...
Кеворк Кеворкян: ПРОСЛУШВАНЕ ПРИ ПУТИН, ...
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ