Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.09.2016 13:38 - ПРОМЕНИ ЛИ ЖИВОТА НА АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ? ОБАМА?
Автор: zaw12929 Категория: Политика   
Прочетен: 819 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.09.2016 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ОБАМА-  ПРОМЕНИ ЛИ  ЖИВОТА НА АФРОАМЕРИКАНЦИТЕ? Афроамериканското население е над 13 процента от населението на САЩ, според последното преброяване, датиращо от 2010 г. Цветнокожите са над 40 процента от американските затворници и 34 процента от осъдените на смърт от 1976 г. досега, според данни на сайта deathpenaltyinfo.com.

"Наистина, Барак Обама беше първият президент, който посети (през 2015 г.) федерален затвор, но трябваше да минат седем години, за да засегне (през януари 2016 г.) въпроса за пренаселените американски затвори и за необходимостта от реформа на затворите", припомня Каролин Ролан-Диамон. "Оттогава той действа чрез президентски укази, за да намали случаите на изпращане на затворници в изолатора (това касае около 100 000 задържани), използва правото си на президентско помилване, за да намали присъдите на десетки затворници. Обама също така направи постъпки за намаляване на максимално възможните присъди за престъпления, които не са съпътствани с насилие", допълва специалистката.

Но той среща противопоставяне от страна на Конгреса. Според статистическата служба на министерството на правосъдието повече от половината от задържаните в американските федерални затвори са осъдени за трафик на наркотици, като в по-голямата си част те са цветнокожи.

Когато Обама беше избран през 2008 г., безработицата сред афроамериканците беше 12,7 процента, според министерството на труда. Сега безработицата сред афроамериканците е 8,3 процента за последните два месеца от настоящата година, но това е почти два пъти повече от безработицата сред цялото американско население, която е едва 4,8 процента. Същите разлики има и по отношение на заплатите, посочва изследване на социологическия институт "Пю".

Миналата година 43,1 милиона души (13,5 процента) живееха под прага на бедността, установен на 15 391 долара годишно за семейство от двама души. При чернокожите 24,1 процента живеят под този праг, според официалните статистики.

Загрижен да бъде президент на всички американци, Барак Обама водеше политика, визираща намаляване на неравенствата, но без да е насочена към едно или друго малцинство, тоест една ограничена политика, смята Каролин Ролан-Диамон. През осемте години на власт на Обама дори се задълбочи неравенството между черни и бели на ниво натрупано богатство. Една от причините за това беше кризата с недвижимите имоти и ипотечните кредити през 2008 г. Над 240 000 афроамерикански собственици на имоти загубиха жилищата си и не можаха да си ги върнат, след като техните средства се стопиха до нулата, припомня още специалистката. Някои мерки, приети по време на президентството на Обама, обаче помогнаха на малцинствата, като най-емблематичната беше здравната реформа
В областта на образованието усилия бяха положени през последните години да се намали цената на университетското обучение. Бяха увеличени средствата за Федералната програма за студентско кредитиране, Неотдавнашно федерално проучване показа, че афроамериканските ученици имат четири пъти повече шансове да бъдат изключени от училище в сравнение с белите ученици.

Когато Обама беше избран, американците имаха желание да вярват в него. Разочарованието беше следователно още по-голямо за малцинствата. Движението "Животът на черните има значение" се роди въз основа на тази неоправдана надежда, смята Каролин Ролан-Диамон. И тази мобилизация предизвика враждебни реакции на част от бялото население на САЩ, която намира това движение за прекалено агресивно, припомня експертката.

Тя изразява хипотезата, че чувството за влошаване на междуобщностните отношения е по-скоро въпрос на всеобщо възприятие, подхранвано от инцидентите и протестите, отколкото действително влошаване на отношенията в ежедневието. Според неотдавнашно допитване на в. "Ню Йорк таймс" 61 процента от американците мислят, че расовите отношения в страната като цяло са лоши.

"Демократическата партия се провали и предаде афроамериканската общност", заяви миналия месец Доналд Тръмп. "Демократите възприемат афроамериканския вот като даденост. През 2012 г. 93 процента от цветнокожите гласуваха за Обама и въпреки разочарованието си повечето ще гласуват за Хилари Клинтън на следващите избори на 8 ноември.  "В исторически план цветнокожият вот е републикански, защото това е партията на Ейбрахам Линкълн, президента, който сложи край на робството. Преминаването на цветнокожия вот от Републиканската към Демократическата партия стана през 30-те години на миналия век със социалните мерки в "Новата сделка" на Франклин Рузвелт. Този цветнокож вот за демократите се консолидира през 60-те години на миналия век със социалната политика на Кенеди и основно на Джонсън. Днес цветнокожите преобладаващо гласуват за демократите, обяснява Каролин Ролан-Диамон. 

Американските филмови продуценти вече са длъжни да включват цветнокожи във филмите си
Факт е обаче, че първата номинация за "Оскар" на Сидни Поатие е от 1958 г, а първият му "Оскар" е от 1963 г.

От тогава до сега чернокожите, получили "Оскар", са 32-ма, а номинациите за чернокожи киноактьори са 101.
Всички американски университети са с квоти за цветнокожи и в частност – чернокожи, и при равни академични показатели между кандидати отпада белият за сметка на цветнокожия.
Исторически нещата също са много интересни. Първият колеж за чернокожи е създаден през 1837 г., първият университет за чернокожи датира от 1854 г., а робството официално е приключило през 1865 година. Университетът е създаден от Джон Милър Дики и съпругата му Сара Емлин Кресон, но през 1866 г. е кръстен на президента Линкълн, който се бори именно за прекратяване на робството.


Към 2013 г. 42 на сто от белите жители на Америка на възраст между 18 и 24 години се учат в колежи и университети, 36,4 процента от чернокожите в същата възрастова група са на студентската скамейка, 37,5 на сто от испаноговорящите получават висше образование. Това сочат данните на Националния център за статистика в образованието на САЩ.

Едно е сигурно - те не са част от бандите и не изглеждат като жертви.  По расовия показател в образованието е видно, че расизъм няма. Следвайки тази логика, България би трябвало да е сред най-черните статистики за расова сегрегация, защото какъвто и процент от населението на станата да представляват циганите, техните представители в университета дори след 100 години няма да представляват 35 на сто от общия им брой. Ние дори не сме сигурни, че 35 процента от децата на циганите посещават училище.

От 1950 година до днес чернокожите нобелови лауреати са петнадесет.  В началото на април тази година „Ню Йорк Таймс“ публикува сравнително проучване на университета „Джордж Вашингтон“ за расово разминаване между назначените полицаи в съответните управления в 18 американска града с техните най-големи квартали (всеки сравним със средно голям български град) и съотношението в населението по същия признак. С между 4 и 77 на сто е численото превъзходство на белите униформени в съотношение с местните чернокожи. Едва в три населени места от проучените градове черните униформени са повече от белите си колеги с 1 процент.

Независимо от статистиката черни и бели полицаи работят рамо до рамо. Важно е обаче да се знае и какво е присъствието на чернокожи в най-уважаваните професии в САЩ. В публикацията на „Бизнес Инсайдър“ от ноември 2014 г. са цитирани данните топ 10 на най-елитните професии. На първо място са лекарите (в тази професия чернокожите присъстват с около 4 процента от общия брой и са извън помощния медицински персонал), на второ – армията, където тъмнокожите са 20 процента от общия брой армейци, и на трето – пожарната. Интересното е, че за последните 10 години чернокожите жени в пожарната традиционно са около два пъти повече от белите жени, като в някои години те достигат 15 на сто от общия брой на всички пожарникари. Полицейската работа като престиж е едва на седмо място, където според университета „Джордж Вашингтон“ белите доминират.
Накратко: няма сфера в която чернокожите да не са постигнали присъствие и успехи. Това се дължи на техните лични качества, амбиция, желание да се учат и да напредват. Възможностите за развитие са налице за всички.

Данните, свързани с престъпността в САЩ, обаче разкриват плашеща картина. Национална търговска финансова корпорация публикува информацията, че градовете Чикаго, Балтимор, Детройт, Ню Орлиънс, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сейнт Луис, Окланд и Мемфис с 3200 жертви годишно постигат около една четвърт от убийствата в целите Съединени щати. Само в Чикаго броят на убийствата е равен на тези в цяла Япония и от Сирия преди войната и е на ниво от около 16 на 100 хиляди население. Но Чикаго дори не е водещ град. Ню Орлиънс е неоспорим лидер със 73 убийства на 100 хиляди души, което е около 10 пъти по-високо равнище от средното за САЩ. Ако Ню Орлиънс бе независима държава, то щеше да е на второ място в света по брой на убийствата. В Сейнт Луис убийствата са с 2 на сто по-малко от тези в цял Белиз, а броят на убитите в Детройт е по-голям от тези в цяла Колумбия.

В тези градове преобладава броят на белите полицаи пред чернокожите. И там проблемът не е в обема на притежаваното оръжие, проблемът са бандите. Статистическите обобщения стават още по-безмилостни: Америка притежава повече квартални въоръжени банди от убийци, отколкото са убийците в Сиера Леоне, Еритрея и Пуерто Рико, взети заедно.

Младежките убийства са на четвърто място в общия списък с убийствата. Причина номер едно за размяната на изстрели са... улични разправии, започнали от една криво казана дума или лош поглед. Изследването показва, че на първо място жертви на бандите са членове на други банди и че повечето жертви са с криминални регистрации от ранна възраст. Това по същество няма общо с расовата тема, а с икономическата, или иначе казано – кастовата сегрегация.

 Връщаме се на историята с чернокожата майка,   която яростно гонеше сина си и с удари по главата опитваше да го избута от общото меле. Истината е, че светът щеше да поздрави абсолютно всяка майка, която с такава ярост се намеси и покаже, че вандалството трябва да бъде отречено първо в семейството. Ако се водим от публикацията на The Washington Post, трябва да зададем въпроса дали публичното опозоряване от страна на бясна майка е възпитателно, наказателно или символ на неугасващ расизъм, който кара угнетените да бъдат агресори?

Дейвид Кенеди, директор на Център за криминална превенция и контрол, обобщава: „Болшинството от жертвите на убийства са с богати криминални досиета. Те самите идват от семейства с традиционни криминални прояви. Така работи машината в света на криминалните убийства“. Изводът е генерален, а не етнически.
Данните на този център обаче изтъкват следното:

  • Чернокожите са седем пъти по-склонни да извършат убийство от коя да е друга раса;
  • Когато извършват престъпление, чернокожите са три пъти по-склонни да използват огнестрелно оръжие и два пъти по-често от всички останали да употребят нож;
  • Испаноговорящите, които извършват тежки престъпления, са три пъти повече от тези, извършени от бели;
  • Азиатците извършват една четвърт от обема на престъпления, извършени от бели;
  • Най-високи нива на престъпност се отбелязват в квартали, които са изцяло за чернокожи или изцяло за испаноговорящи;
  • 45 на сто от жертвите на чернокожите са бели, 43 процента са чернокожи (тоест почти по равно), 10 на сто са испаноговорящи.
  • Когато белите извършват тежки престъпления, в 80 на сто от случаите те са срещу бели, а останалите са срещу други раси.

От водещите банди

30 са на чернокожи,
30 са на бели престъпници,
28 са азиатските,
25 са затворническите,
24 са расистките, като в тях се включва и Ку-клукс-клан,
13 са италианските,
по 4 са ирландските и руските,
съществува дори една индианска престъпна група.
Но! Дръжте се! Най-организираната и многобройна банда в САЩ е испаноезичната, която е с
40 отлично организирани групи.

Така, ако съпоставим силите на бели срещу цветнокожи, резултатът е

113:74 в полза на цветнокожите и от тях 80 са не-чернокожи.

Според американското правосъдно министерство за период от една година чернокожи са жертви на 805 хил. престъпления и 8 хиляди убийства. Тъмнокожите съставляват 13 на сто от населението на САЩ, тоест около 46 милиона. Те са жертви в 15 процента от случаите на престъпления без фатален изход. Наблюденията сочат, че чернокожите мъже по-често стават жертви; чернокожите деца е по-вероятно да преживеят насилие или посегателство от чернокожите възрастни; по-бедните чернокожи са по-склонни към престъпна дейност от всякакъв характер, сравнени с тези, които са с постоянни доходи, образование и по-висок социален статус.

Истината за света остава непроменена: нискограмотните семейства, които поколенчески живеят от социални помощи, в лоши битови условия и в среда, сходна с тази на българските цигани, традиционно са абонирани за живот в бандите, в затворите и под куршумите. За разлика от българското общество обаче, хората от проблемните райони в Америка, които искат да променят живота си, срещат подкрепа

Програмите несъмнено работят, защото от 2001 до 2004 г. криминалните посегателства срещу черните намаляват с около 20 на сто, а от 1993 до 2001 г. – с 57 процента.
Предвид численото превъзходство на белите жители на Америка, в абсолютно изражение броят на белите жертви на посегателства, престъпления и убийства е по-висок, високи са нивата на престъпност сред испаноезичните. Общата тенденция обаче за последните 15 години е плавно намаление в типа и обема на извършените престъпления, като на някои места в резултат от съвместната работа на институциите, неправителствените организации и местните общности, тя е свалена с до 70 процента.

Едно е сигурно: на всяко място по света агресията на конкретни социални групи – по расов или друг признак, може да бъде оправдано с историческо страдание и обикновени вандали се освобождават от отговорност с няколко фалшиви и голи фрази.

В Австралия асимилацията на аборигените спира едва през 1973 г., а австралийският премиер се извинява за причинените страдания на коренното население през... 2008 г. Но не сме чули за вълни на човекоядство сред австралийците заради нанесените емоционални травми над местното население.

Ако съдим по активността, с която се отразява всяко вандалство, свързано с чернокожите в Америка, то явно именно те са извоювали правото на световно онеправдани. Но тогава образът на гневната майка, която нанася удари по глупавата глава на детето, е израз на надежда: здравият разум е достатъчно силен, за да прояви сила над безотговорното безразсъдство.

  АКО ЗА НАШИ УПРАВНИЦИ , казваме, че са кукли на конци-  държавата- колония тогава как да си обасним, че и Обама  също не може  напълно да реализира   планове за братята си афроамери
канци-  нещастници ???!!

Според неотдавнашно допитване на Ю Ес Ей тудей и университета Съфолк Тръмп има подкрепата на едва 4 процента от чернокожите избиратели. Точно колко са, че покажат изборите

/БТА/

Прочети още на: http://www.dnes.bg/usa/2016/09/21/neopravdanite-nadejdi-na-chernokojite-sled-erata-obama.316289

 
Гласувай:
4
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zaw12929
Категория: Политика
Прочетен: 11817862
Постинги: 5377
Коментари: 12222
Гласове: 61737
Архив
Календар
«  Май, 2021  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31