2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. deathmetalverses
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. vidima
8. dobrota
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 624 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 14.01.2017 06:37
Кафявата захар има дълга история като първа форма на захарта, която е била използвана за кулинарни цели. За производството й се използва захарна тръстика, която още преди хилядолетия била култивирана в Индия и Китай. Около 4 в.пр.н.е. захарната тръстика се пренася към Персия и Египет, а малко по-късно Александър Македонски я популяризира в Гърция и Рим.
В древността захарната тръстика се варяла до получаването на захарни кристали. По-късно в дневниците си Марко Поло описва видяните от него в Китай захарни мелници и описва как китайците използвали тъмнокафявата захар, без да я пречистват допълнително.
До средата на XV век, когато производството на захар започва да се превръща в индустрия, захарни фабрики се появили и на Канарските острови, остров Кипър и Мадейра. Дълго време тръстиковата захар била смятана за лекарство и можела да се купи само в аптеките. Англичаните били тези, които започнали първи да си подслаждат чая със захар и постепенно захарта навлязла трайно в храната на хората.
В края на XVIII век в Германия бил открит метод за добиване на захар от цвекло и постепенно то се наложило като основна суровина за сладостта в Европа.
През XIX век новооткритите рафинерии за бяла захар вече нямали пълен контрол върху производството на кафява захар, затова започнали яростна кампания, набеждавайки я, че е носител на болестотворни организми. Тази кампания била толкова успешна, че до началото на XX век било общоприето твърдението, че кафявата захар е с ниско качество и дори вредна за здравето.
Произход и производство на кафява захарЗахарта има много форми и наименования. В природата обаче нито една от тях не се среща в чист вид. Естествените храни, в които има най-голяма концентрация на захар – плодовете, притежават в състава си фибри, витамини и микроелементи, които допълват състава на захарите. Добитата от тръстика и цвекло и захар представлява концентриран екстракт на захароза, в който по-голямата част от тези елементи липсват.
Кафявата захар представлява продукт, получен при производството на бяла захар.Меласата е остатъчен продукт, който се получава при извличането на захар от захарната тръстика.
При тръстиковата меласа се различават три вида:
- светла меласа, получена при първичната обработка на суровината;
- тъмна меласа, или такава получена при втората обработка на тръстиката;
- и последната, позната като blackstrap меласа.
Меласата, добита от захарно цвекло се различава коренно по качества от тръстиковата. При неговата обработка единствено сиропът от последната обработка се нарича меласа, тези от първите две се рециклират при последващите преработки на продукта, за да се оптимизира качеството на екстракта. От цвекловата меласа чрез допълнителна обработка се произвежда т.нар. петмез.
Кафявата захар би могла да бъде получена като етап от пречистването на бялата захар, т.е. без да се отдели от нея меласата, или от бяла захар с добавяне на меласа към нея.
Видове кафява захарСпоред класификацията на USDA (Министерството на земеделието на САЩ) кафявата захар се разделя на два основни вида – светла и тъмна. Различията в цвета им се дължи на различното количество на меласа в крайния продукт.
- Светла кафява захар – минимум захароза 86%, максимум пепел – 2.25%, максимум водно съдържание – 4.50%
- Тъмна кафява захар – минимум захароза 86%, максимум пепел – 3.25%, максимум водно съдържание – 4.50%
За кафява се приема нерафинираната тръстикова или цвеклова захар, както и такава, получена от рафинирана захар с допълнително обогатяване с меласа.
От гледна точка на здравословното хранене рафинираната захар с добавена меласа е продукт, който няма толкова ценни хранителни вещества, колкото нерафинираната кафява захар, затова ще се спрем по-подробно на нея.
Нерафинираната, или сурова кафява захар се получава при първата кристализация на тръстиката. Някои видове се различават по цвят, вкусови качества, големина на кристалите, влажност и други характеристики, а някои популярни разновидности носят имена, които са се превърнали в търговска марка, като най-известните от тях са: Мусковадо, Демерара и Турбинадо.
- Мусковадо е най-тъмнокафявата захар, която може да се намери на пазара
- Демерара е светлокафява захар с едри, златисти кристали, леко слепени от меласата. Този продукт не се подлага на последващо рафиниране. Демерара е името на област в Южна Америка, на територията на днешна Гвиана
- Турбинадо е частично преработена захар, в която минимални количества от меласата са били премахнати.
Хранителни свойства
Сравнена с рафинираната захар, суровата, нерафинирана такава има малко по-ниска калорийна стойност, една голяма част от съдържимите витамини и минерални вещества са запазени.
Хранителен състав на кафява захар (100 г *) | |
Ккал | 380 |
Въглехидрати | 98.1 г |
Мазнини | 0 г |
Протеини | 0,1 г |
Общо минерални соли | 740 мг |
Фосфор | 3,9 мг |
Калций | 85 мг |
Магнезий | 23 мг |
Калий | 100 мг |
Желязо | 1.3 мг |
Натрий | 28 мг |
Селен | 1.2 мкг |
Вода | 1.3 г |
Пепел | 0.5 г |
2. мит
3. wordpress
4. портал
5. Европа, България Русе
6. Начало струнен транспорт
7. Електродвигатели Дуюнова
8. НАРОДНО ИНВЕСТИРАНЕ
9. Elektromera
10. Mesenver
11. НЕДЕЛИН
12. Sky Way
13. ТВ програма
14. СТЕВИЯ